Máte nasbírané houby? Vyzkoušejte recepty z hub, které se zařadí mezi vaše oblíbené
Vyrazit do lesa s košíkem na houby je naší oblíbenou činností. A ještě lepší je, když si pak na houbách můžete pochutnat. Hledá-li nejlepší recepty z hub, už nehledejte. Vyberte si jeden z těch, které vám servírujeme. Ručíme vám za to, že si pochutnáte.
Právě teď je ideální období vyrazit do lesa s košíkem. Hub je všude plno. A až si přinesete úlovky (houby) domů, jen se rozhodněte, na co máte chuť. Přinášíme vám to nejlepší, co si můžete připravit. Tak dobrou chuť!
Recepty z hub: Žampiony s uzeným masem
Přísady:
Kde rostou houby aneb kam na houby?
Léčivé houby: Hlíva ústřičná, Shitake, Reishi a další perly pro naše zdraví
Ovoce, zeleninu a houby zavařujte, ryby nakládejte. Pochutnáte si po celý rok!
- žampiony
- cibule
- uzené maso
- sýr
- olej
- strouhanka
- vejce
- směs koření na grilovanou zeleninu
Příprava:
Nejprve očistíme houby-žampiony. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Rozpálíme olej a cibulku na něm orestujeme. V průběhu restování přihodíme na kostky nakrájené uzené maso. Ke konci pak přidáme strouhanku a vejce. Žampiony naskládáme na plech a do klouboučků plníme hustou směs z pánvičky. Posypeme sýrem a dáme zapéct. Jako příloha se hodí ideálně bramborová kaše s čerstvou pažitkou.
Recepty z hub: Bedly s bílým vínem
Přísady:
- ½ kila bedel
- 100 ml bílého vína
- 1 lžíce oleje
- 50 g anglické slaniny
- šťávu z poloviny citronu
- pepř, sůl
- máslo na vymazání pekáče
Příprava:
Houby-bedly nejprve očistíme, odřízneme nožky a z hlaviček sloupneme “kůži”. Rozpálíme olej a prudce bedly osmahneme. Než bude hotovo, přichystáme si zapékací misku a vymažeme ji máslem. Osmahnuté bedly do ní srovnáme, ihned je osolíme a opepříme. Bedlové nožky a stejně tak slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme na oleji. Když už to bude vypadat, že je skoro hotovo, podlijeme směs vínem a chvíli povaříme. Dochutíme šťávou z citronu a promícháme. Směs dáme na připravené bedly v zapékací misce. Zapékáme asi 35 minut.
NEPŘEHLÉDNĚTE: Recepty z hub, které máte nejraději aneb houby na 35 způsobů
Recepty z hub: Čerstvé houby na středomořský způsob
Přísady:
- 200 g oblíbených hub
- 150 ml bílého vína
- 100 ml vody
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva z poloviny citronu
- bobkový list
- 1 stroužek česneku
- 4 kuličky pepře
- bylinky: petržel, libeček, kopr
Příprava:
Vodu osolíme a přivedeme k varu. Houby-žampiony důkladně očistíme a omyjeme. Nakrájíme je na větší kousky. Zalijeme je vroucí vodou a necháme chvíli vybělit. Než se tak stane, smícháme vodu, víno, koření i bylinky a povaříme asi deset minut. Pak vývar scedíme a zalijeme jím žampiony. Chvíli je takto necháme odležet. Scedíme přebytečnou tekutinu a dáme do lednice na chvíli vychladnout. Podáváme s křupavým pečivem.
Recepty z hub: Hlívová bábovka
Přísady:
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- 200 g pískového cukru
- 40 g nasušené hlívy
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 180 ml mléka
- 4 vajíčka
- půl prášku do pečiva
- strouhanka a tuk na vymazání formy
Příprava:
Sušené houby-hlívu rozemeleme na prášek. Teprve ten pak použijeme jako ingredienci do bábovky. Přidáme k němu zbylé suroviny, krom bílků a umícháme těsto. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pak rovněž vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do dobře vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme 50 minut v troubě při 160 °C. Vyklopíme, necháme zchladnout a servírujeme.
VYZKOUŠEJTE: Pokrmy z hub tak trochu netradičně
Recepty z hub: Rizoto s vůní hlívy
Přísady:
- 400 g hlívy
- 300 g rýže
- 2 zelené papriky
- 1 cibule
- 3 lžíce kečupu
- slunečnicový olej
- sůl
Příprava:
Rýži uvaříme tak, jak jsme zvyklí. Na pánvi pak rozpálíme olej a osmahneme na něm cibulku. Jakmile je hotová dozlatova, přihodíme k ní nadrobno nakrájenou papriku. Zalijeme trochou vody a přidáme na malé kousky nakrájené houby-hlívu. Osolíme a dusíme do změknutí. Ke konci dušení přidáme ještě kečup a promícháme. Hlívové rizoto podáváme s rýží.
Recepty z hub: Houbové lečo s těstovinami
Přísady:
- 300 g čerstvých hub
- 2 lžíce másla
- 5 rajčat
- 2 zelené papriky
- 1 ostřejší klobása
- 1 balíček těstovin
- 1 cibule
- 1 lilek
- 100 g strouhaného uzeného sýra
- sůl
- petrželka
Příprava:
Nejprve připravíme těstoviny, uvaříme je podle návodu ve vroucí osolené vodě. V rendlíku si pak rozpustíme máslo a na něm orestujeme cibuli, lilek, očištěné houby. Vše samozřejmě nadrobno nakrájené. Osolíme a chvíli dusíme. Pak přidáme na menší kousky nakrájená rajčata i papriku, dále klobásu na plátky. Mícháme a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme uvařené těstoviny. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme čerstvou petrželkou.
ČTĚTE: Jak houby konzervovat a co z lahodných hub připravit?
Recepty z hub: Houby s růžičkovou kapustou na kari
Přísady:
- 500 g růžičkové kapusty
- 250 g oblíbených hub
- zakysaná smetana
- kari koření
- sladká paprika
- řepkový olej
- sůl
Příprava:
Oblíbené houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vhodíme do vroucí osolené vody, přidáme růžičkovou kapustu a vaříme doměkka. Než se obojí uvaří, připravíme si zapékací formu. Houby s kapustou scedíme a přidáme k nim kari koření, papriku a sůl. Promícháme a dáme do zapékací formy. Pečeme zhruba 25 minut, ale zhruba pět minut před koncem pečení přidáme ke směsi zakysanou smetanu. Podáváme horké s novými bramborami.
OCHUTNEJTE I DALŠÍ DOBROTY Z HUB:
Houbová pomazánka
Houbový guláš
Houbové karbanátky
Houbové ragú
Houbová sekaná
Houbové kyselo
Nakládané houby
Žampionový salát
Žampionová krémová polévka
Smažené bedly
Karbanátky z hlívy ústřičné
Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou
Houbová směs na topinky
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku