Je libo nějakou dobrotu z čerstvých hub?

Máte nasbírané houby? Vyzkoušejte recepty z hub, které se zařadí mezi vaše oblíbené

Vyrazit do lesa s košíkem na houby je naší oblíbenou činností. A ještě lepší je, když si pak na houbách můžete pochutnat. Hledá-li nejlepší recepty z hub, už nehledejte. Vyberte si jeden z těch, které vám servírujeme. Ručíme vám za to, že si pochutnáte.

Právě teď je ideální období vyrazit do lesa s košíkem. Hub je všude plno. A až si přinesete úlovky (houby) domů, jen se rozhodněte, na co máte chuť. Přinášíme vám to nejlepší, co si můžete připravit. Tak dobrou chuť!

Recepty z hub: Žampiony s uzeným masem

Přísady: 

Čtěte také:

Kde rostou houby aneb kam na houby?

Léčivé houby: Hlíva ústřičná, Shitake, Reishi a další perly pro naše zdraví

Ovoce, zeleninu a houby zavařujte, ryby nakládejte. Pochutnáte si po celý rok!

  • žampiony
  • cibule
  • uzené maso 
  • sýr
  • olej
  • strouhanka
  • vejce
  • směs koření na grilovanou zeleninu

Příprava: 

Nejprve očistíme houby-žampiony. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Rozpálíme olej a cibulku na něm orestujeme. V průběhu restování přihodíme na kostky nakrájené uzené maso. Ke konci pak přidáme strouhanku a vejce. Žampiony naskládáme na plech a do klouboučků plníme hustou směs z pánvičky. Posypeme sýrem a dáme zapéct. Jako příloha se hodí ideálně bramborová kaše s čerstvou pažitkou.

Recepty z hub: Bedly s bílým vínem

Přísady: 

  • ½ kila bedel
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžíce oleje
  • 50 g anglické slaniny
  • šťávu z poloviny citronu
  • pepř, sůl
  • máslo na vymazání pekáče

Příprava: 

Houby-bedly nejprve očistíme, odřízneme nožky a z hlaviček sloupneme “kůži”. Rozpálíme olej a prudce bedly osmahneme. Než bude hotovo, přichystáme si zapékací misku a vymažeme ji máslem. Osmahnuté bedly do ní srovnáme, ihned je osolíme a opepříme. Bedlové nožky a stejně tak slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme na oleji. Když už to bude vypadat, že je skoro hotovo, podlijeme směs vínem a chvíli povaříme. Dochutíme šťávou z citronu a promícháme. Směs dáme na připravené bedly v zapékací misce. Zapékáme asi 35 minut.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Recepty z hub, které máte nejraději aneb houby na 35 způsobů

Recepty z hub: Čerstvé houby na středomořský způsob

Přísady: 

  • 200 g oblíbených hub
  • 150 ml bílého vína
  • 100 ml vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z poloviny citronu
  • bobkový list
  • 1 stroužek česneku
  • 4 kuličky pepře
  • bylinky: petržel, libeček, kopr

Příprava: 

Vodu osolíme a přivedeme k varu. Houby-žampiony důkladně očistíme a omyjeme. Nakrájíme je na větší kousky. Zalijeme je vroucí vodou a necháme chvíli vybělit. Než se tak stane, smícháme vodu, víno, koření i bylinky a povaříme asi deset minut. Pak vývar scedíme a zalijeme jím žampiony. Chvíli je takto necháme odležet. Scedíme přebytečnou tekutinu a dáme do lednice na chvíli vychladnout. Podáváme s křupavým pečivem.

Recepty z hub: Hlívová bábovka

Přísady: 

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 200 g pískového cukru
  • 40 g nasušené hlívy
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 180 ml mléka
  • 4 vajíčka
  • půl prášku do pečiva
  • strouhanka a tuk na vymazání formy

Příprava: 

Sušené houby-hlívu rozemeleme na prášek. Teprve ten pak použijeme jako ingredienci do bábovky. Přidáme k němu zbylé suroviny, krom bílků a umícháme těsto. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pak rovněž vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do dobře vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme 50 minut v troubě při 160 °C. Vyklopíme, necháme zchladnout a servírujeme.

VYZKOUŠEJTE: Pokrmy z hub tak trochu netradičně

Recepty z hub: Rizoto s vůní hlívy

Přísady: 

  • 400 g hlívy
  • 300 g rýže
  • 2 zelené papriky
  • 1 cibule
  • 3 lžíce kečupu
  • slunečnicový olej
  • sůl

Příprava: 

Rýži uvaříme tak, jak jsme zvyklí. Na pánvi pak rozpálíme olej a osmahneme na něm cibulku. Jakmile je hotová dozlatova, přihodíme k ní nadrobno nakrájenou papriku. Zalijeme trochou vody a přidáme na malé kousky nakrájené houby-hlívu. Osolíme a dusíme do změknutí. Ke konci dušení přidáme ještě kečup a promícháme. Hlívové rizoto podáváme s rýží.

Na jaký způsob chutnají houby nejlépe vám?

Recepty z hub: Houbové lečo s těstovinami 

Přísady: 

  • 300 g čerstvých hub
  • 2 lžíce másla
  • 5 rajčat
  • 2 zelené papriky
  • 1 ostřejší klobása
  • 1 balíček těstovin
  • 1 cibule
  • 1 lilek
  • 100 g strouhaného uzeného sýra
  • sůl
  • petrželka

Příprava: 

Nejprve připravíme těstoviny, uvaříme je podle návodu ve vroucí osolené vodě. V rendlíku si pak rozpustíme máslo a na něm orestujeme cibuli, lilek, očištěné houby. Vše samozřejmě nadrobno nakrájené. Osolíme a chvíli dusíme. Pak přidáme na menší kousky nakrájená rajčata i papriku, dále klobásu na plátky. Mícháme a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme uvařené těstoviny. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme čerstvou petrželkou.

ČTĚTE: Jak houby konzervovat a co z lahodných hub připravit?

Recepty z hub: Houby s růžičkovou kapustou na kari

Přísady: 

Příprava: 

Oblíbené houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vhodíme do vroucí osolené vody, přidáme růžičkovou kapustu a vaříme doměkka. Než se obojí uvaří, připravíme si zapékací formu. Houby s kapustou scedíme a přidáme k nim kari koření, papriku a sůl. Promícháme a dáme do zapékací formy. Pečeme zhruba 25 minut, ale zhruba pět minut před koncem pečení přidáme ke směsi zakysanou smetanu. Podáváme horké s novými bramborami.

OCHUTNEJTE I DALŠÍ DOBROTY Z HUB:

Houbová pomazánka
Houbový guláš
Houbové karbanátky
Houbové ragú
Houbová sekaná
Houbové kyselo
Nakládané houby
Žampionový salát
Žampionová krémová polévka
Smažené bedly
Karbanátky z hlívy ústřičné
Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou
Houbová směs na topinky

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 29. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Restaurace Viktoria, Uherský Brod
Hledáte v Uherském Brodě…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...