Hřib kovář: Kam na houby a 3x skvělé recepty na jeho úpravu

Hřib kovář: Kam na houby a 3x skvělé recepty na jeho úpravu

Na houby chodí s oblibou mnoho Čechů, málokdo už ale bezpečně pozná jednotlivé hřiby. Připravili jsme pro vás proto několikadílný seriál, ve kterém podrobně představíme neoblíbenější české houby. Poradíme, kde je hledat, jak je připravovat i na co si dát pozor. Samozřejmostí pak bude několik snadných receptů pro vyzkoušení. A číslem jedna pro náš seriál se stává - hřib kovář. 

Čtěte také:

Houbová omáčka - recept ve 3 variantách

Průměrem menší houba, která obvykle dosahuje maximální výšky 20 cm a je stálicí v českých lesích. Poznáte ho podle nožičky zbarvené ho mírně červené, jasně žluté dužniny a hnědého kloboučku, který je za sucha sametový a hladký.

Vzhledem a výškou se pak hřib kovář může podobat jedovatému hřibu satanovi. Poznáte je podle rozdílné barvy kloboučku a jiné míry zbarvení po zakrojení. Hřib kovář se po otlučení zbarvuje do zeleno-modra, hřib satan pak do jasné modré. Kovář často bývá zaměňován také za hřib koloděj, který je na rozdíl od hřibu satana ale jedlý. 

Hřib kovář a jeho taxonomie

Hřib kovář spadá do čeledi hřibovitých a patří mezi barevné modrající hřiby (tzv. modráky). Ty se vyznačují tím, že se jejich dužnina po poranění zbarví do modra a to díky rychlé oxidaci pulvinoých kyselin. Do modrajících hřibů dále patří hřib hnědý (suchohřib), hřib koloděj nebo hřib satan. 

Říše: Houby (Fungi)
Oddělení: Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Pododdělení: Agaricomycotina
Třída: Agaricomycetes
Řád: hřibotvaré (Boletales)
Čeleď: hřibovité (Boletaceae)
Rod: hřib (Neoboletus

Kam na houby aneb kde najdete hřiby kováře?

Hřiby kováře najdete po celé Evropě. V českých lesích se nejvíce vyskytuje ve smrkových nebo dubovo-habrových lesích. Přímo v lese ho pak hledejte v blízkosti smrku, borovice, jedle, dubu nebo buku. Jen pozor, abyste si ho nespletli s příbuzným hřibem kovářem žlutým, který je chráněný, a tak se nesmí sbírat. Poznáte ho podle nažloutlé nožičky a skvrnitého bílo-hnědého kloboučku.

Kam na houby upřesňuje náš dřívější úspěšný článek. Přečtěte si ho!

Hřib kovář

Je hřib kovář zdravý?

Hřib kovář obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Namátkou například fosfor, síru, hořčík nebo draslík. Jeho konzumace vám tak může ulevit od některých svalových potíží nebo pomoci se správným vývojem kostí.

Dále je konzumace těchto hub vhodná pro redukční dietu, jelikož hřib kovář podobně jako další houby obsahuje minimum kalorií. Je třeba ale upozornit na to, že někomu může konzumace hub způsobovat těžký žaludek. 

Hřib kovář úprava

Hřib kovář patří mezi tužší houby, proto je potřeba ho v kuchyni tepelně upravovat po dobu 20 - 30 minut. V opačném případě by hrozily zažívací potíže jako bolesti břicha nebo zvracení. Hřib kovář je v syrové podobě totiž mírně jedovatý

Po uvaření má houba lahodnou chuť a jemnou oříškovou vůni. Hodí se do omáček, na zapékání, do gulášů nebo do polévek. Jediná úprava, kterou zkušení houbaři nedoporučují, je sušení. 

Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Hřib kovář: Recepty 3x jinak

Hřib kovář je v kuchyni opravdu všestranný, kromě vaření se dá i nakládat, například v octu. My si dnes ukážeme 3 čtenářsky oblíbené recepty a to na houbovou omáčku, houbovou polévku a skvělé hovězí na houbách. Tak pojďme na to!

Houbová polévka z hřibů kovářů

Ingredience

  • 3 hřiby kováře
  • 500 ml vývaru
  • cibule
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • čerstvá pažitka
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic smetany
  • rostlinný olej

Houbová polévka z hřibů kovářů - postup:

Cibulku si nakrájejte najemno a dejte smažit na rostlinný olej. Přidejte nadrobno pokrájený hřib kovář a opékejte asi 5 minut. Pak přidejte najemno nakrájené brambory a mrkev. Zalijte vývarem, v případě potřeby doplňte vodou a nechte vařit zhruba 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Pak do hrnce prolisujte česnek, který jste si utřeli se solí. Přidejte vejce a nakonec smetanu. Houbová polévka se zdobí čerstvou pažitkou. 

Houbová polévka

Houbová omáčka se smetanou

Ingredience

Houbová omáčka se smetanou - postup:

  • 170 g nakrájených hříbků (kovářů)
  • 120 ml tučné smetany
  • cibule
  • 2 lžíce másla
  • kapka oleje
  • sůl, pepř, mletý kmín

Cibuli si nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na trošce másla s olejem. Poté do pánve přidejte pokrájené a očištěné houby a restujte, dokud houby nezměknou. Pak zalijte asi 50 ml vody (podle potřeby víc) a nechte probublávat 20 minut. Poté do pánve přidejte smetanu a nechte zredukovat dalších 5 - 10 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem, kmínem a houbová omáčka je na světě. Hodí se například k následujícímu receptu na hovězí na houbách. 

Hovězí na houbách s opečenými bramborami

Ingredience

  • 2 hovězí steaky
  • sůl
  • houbová omáčka podle předchozího receptu
  • pečené brambory jako příloha

Hovězí na houbách s opečenými bramborami - postup:

U řezníka nebo v obchodě si kupte dva pěkné vyzrálé hovězí steaky. Čím kvalitnější je maso, tím lepší a křehčí bude výsledný pokrm. Maso si vytáhněte z lednice a odřežte z něho nepotřebné blány. Pokud chcete, nasolte ho (někdo to ale dělá až po upečení). Troubu si předehřejte na 180 stupňů a připravte si také tlustostěnnou pánev. Maso hoďte na pánev a opečte z každé strany 3 minuty. Nyní je maso hotové na stupeň rare, pokud vám to tak stačí, zde recept na hovězí na houbách končí. Kdo chce propečení stupněm medium, maso přendá do pekáčku a vloží do trouby na dalších 5-8 minut. Well-done propečení pak vyžaduje pobyt v troubě celkem 12 minut. Hovězí steaky nyní přendejte na předehřáté talíře, zalijte houbovou omáčkou z předchozího receptu a podávejte s opečenými bramborami. Posypejte pažitkou a doplňte o případnou vařenou zeleninu nebo salát. 

Hovězí na houbách

Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!