Hřib kovář: Kam na houby a 3x skvělé recepty na jeho úpravu

Hřib kovář: Kam na houby a 3x skvělé recepty na jeho úpravu

Na houby chodí s oblibou mnoho Čechů, málokdo už ale bezpečně pozná jednotlivé hřiby. Připravili jsme pro vás proto několikadílný seriál, ve kterém podrobně představíme neoblíbenější české houby. Poradíme, kde je hledat, jak je připravovat i na co si dát pozor. Samozřejmostí pak bude několik snadných receptů pro vyzkoušení. A číslem jedna pro náš seriál se stává - hřib kovář. 

Čtěte také:

Houbová omáčka - recept ve 3 variantách

Průměrem menší houba, která obvykle dosahuje maximální výšky 20 cm a je stálicí v českých lesích. Poznáte ho podle nožičky zbarvené ho mírně červené, jasně žluté dužniny a hnědého kloboučku, který je za sucha sametový a hladký.

Vzhledem a výškou se pak hřib kovář může podobat jedovatému hřibu satanovi. Poznáte je podle rozdílné barvy kloboučku a jiné míry zbarvení po zakrojení. Hřib kovář se po otlučení zbarvuje do zeleno-modra, hřib satan pak do jasné modré. Kovář často bývá zaměňován také za hřib koloděj, který je na rozdíl od hřibu satana ale jedlý. 

Hřib kovář a jeho taxonomie

Hřib kovář spadá do čeledi hřibovitých a patří mezi barevné modrající hřiby (tzv. modráky). Ty se vyznačují tím, že se jejich dužnina po poranění zbarví do modra a to díky rychlé oxidaci pulvinoých kyselin. Do modrajících hřibů dále patří hřib hnědý (suchohřib), hřib koloděj nebo hřib satan. 

Říše: Houby (Fungi)
Oddělení: Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Pododdělení: Agaricomycotina
Třída: Agaricomycetes
Řád: hřibotvaré (Boletales)
Čeleď: hřibovité (Boletaceae)
Rod: hřib (Neoboletus

Kam na houby aneb kde najdete hřiby kováře?

Hřiby kováře najdete po celé Evropě. V českých lesích se nejvíce vyskytuje ve smrkových nebo dubovo-habrových lesích. Přímo v lese ho pak hledejte v blízkosti smrku, borovice, jedle, dubu nebo buku. Jen pozor, abyste si ho nespletli s příbuzným hřibem kovářem žlutým, který je chráněný, a tak se nesmí sbírat. Poznáte ho podle nažloutlé nožičky a skvrnitého bílo-hnědého kloboučku.

Kam na houby upřesňuje náš dřívější úspěšný článek. Přečtěte si ho!

Hřib kovář

Je hřib kovář zdravý?

Hřib kovář obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Namátkou například fosfor, síru, hořčík nebo draslík. Jeho konzumace vám tak může ulevit od některých svalových potíží nebo pomoci se správným vývojem kostí.

Dále je konzumace těchto hub vhodná pro redukční dietu, jelikož hřib kovář podobně jako další houby obsahuje minimum kalorií. Je třeba ale upozornit na to, že někomu může konzumace hub způsobovat těžký žaludek. 

Hřib kovář úprava

Hřib kovář patří mezi tužší houby, proto je potřeba ho v kuchyni tepelně upravovat po dobu 20 - 30 minut. V opačném případě by hrozily zažívací potíže jako bolesti břicha nebo zvracení. Hřib kovář je v syrové podobě totiž mírně jedovatý

Po uvaření má houba lahodnou chuť a jemnou oříškovou vůni. Hodí se do omáček, na zapékání, do gulášů nebo do polévek. Jediná úprava, kterou zkušení houbaři nedoporučují, je sušení. 

Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Hřib kovář: Recepty 3x jinak

Hřib kovář je v kuchyni opravdu všestranný, kromě vaření se dá i nakládat, například v octu. My si dnes ukážeme 3 čtenářsky oblíbené recepty a to na houbovou omáčku, houbovou polévku a skvělé hovězí na houbách. Tak pojďme na to!

Houbová polévka z hřibů kovářů

Ingredience

  • 3 hřiby kováře
  • 500 ml vývaru
  • cibule
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • čerstvá pažitka
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic smetany
  • rostlinný olej

Houbová polévka z hřibů kovářů - postup:

Cibulku si nakrájejte najemno a dejte smažit na rostlinný olej. Přidejte nadrobno pokrájený hřib kovář a opékejte asi 5 minut. Pak přidejte najemno nakrájené brambory a mrkev. Zalijte vývarem, v případě potřeby doplňte vodou a nechte vařit zhruba 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Pak do hrnce prolisujte česnek, který jste si utřeli se solí. Přidejte vejce a nakonec smetanu. Houbová polévka se zdobí čerstvou pažitkou. 

Houbová polévka

Houbová omáčka se smetanou

Ingredience

Houbová omáčka se smetanou - postup:

  • 170 g nakrájených hříbků (kovářů)
  • 120 ml tučné smetany
  • cibule
  • 2 lžíce másla
  • kapka oleje
  • sůl, pepř, mletý kmín

Cibuli si nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na trošce másla s olejem. Poté do pánve přidejte pokrájené a očištěné houby a restujte, dokud houby nezměknou. Pak zalijte asi 50 ml vody (podle potřeby víc) a nechte probublávat 20 minut. Poté do pánve přidejte smetanu a nechte zredukovat dalších 5 - 10 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem, kmínem a houbová omáčka je na světě. Hodí se například k následujícímu receptu na hovězí na houbách. 

Hovězí na houbách s opečenými bramborami

Ingredience

  • 2 hovězí steaky
  • sůl
  • houbová omáčka podle předchozího receptu
  • pečené brambory jako příloha

Hovězí na houbách s opečenými bramborami - postup:

U řezníka nebo v obchodě si kupte dva pěkné vyzrálé hovězí steaky. Čím kvalitnější je maso, tím lepší a křehčí bude výsledný pokrm. Maso si vytáhněte z lednice a odřežte z něho nepotřebné blány. Pokud chcete, nasolte ho (někdo to ale dělá až po upečení). Troubu si předehřejte na 180 stupňů a připravte si také tlustostěnnou pánev. Maso hoďte na pánev a opečte z každé strany 3 minuty. Nyní je maso hotové na stupeň rare, pokud vám to tak stačí, zde recept na hovězí na houbách končí. Kdo chce propečení stupněm medium, maso přendá do pekáčku a vloží do trouby na dalších 5-8 minut. Well-done propečení pak vyžaduje pobyt v troubě celkem 12 minut. Hovězí steaky nyní přendejte na předehřáté talíře, zalijte houbovou omáčkou z předchozího receptu a podávejte s opečenými bramborami. Posypejte pažitkou a doplňte o případnou vařenou zeleninu nebo salát. 

Hovězí na houbách

Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...