Řeřicha na talíři: Vitamínová bomba za pár korun vás nabije energií
Řeřicha je rostlina nenápadná, drobná a nabitá vitamíny i minerály. Obrovskou výhodou je to, že se může pěstovat po celý rok. Nejlepší je ovšem právě teď, v zimních měsících, kdy je nedostatek energie, všudypřítomná nachlazení a celkově slabší imunita a zásoba čerstvé a kvalitní zeleniny a ovoce je nedostatečná.
Řeřicha setá pochází z dnešního Iráku a Egypta, kde byla původně pěstována a odkud se časem dostala i do Evropy. Její účinky znali lidé již před tisíci lety a lékaři té doby ji doporučovali na nemoci močového ústrojí a poruchy krvetvorby.
Řeřicha ukrývá spoustu cenných látek
Zdravotní účinky řeřichy seté jsou odvozené od látek v ní obsažených. Řeřicha, respektive její mladé výhonky obsahují především minerální látky jako draslík, hořčík, jód, železo, měď, selen, vápník a sloučeniny síry, dále ve velkém množství chlorofyl, karotenoidy a vitamíny C, A a B1. Díky svému složení působí řeřicha močopudně a dezinfekčně a pomáhá například při zánětech močového měchýře. Má antimikrobiální, antioxidační a krev čistící účinky. Vitamín C a A působí jako antioxidanty a pomáhají předcházet stárnutí buněk. Vitamín B1 – thiamin – pomáhá tělu při nervovém vypětí, zlepšuje vitalitu a zmírňuje únavu. Řeřicha působí také proti průjmům, kde se uplatňuje její protikřečový účinek hořčíku, a podporuje činnost trávicího ústrojí a jater. Šťáva z řeřichy použitá za čerstva čistí nečistou pleť a akné a používá se i na uklidnění.
Zelené potraviny proti nemocem i jako účinná prevence
Potraviny pro zdravé srdce: Rajčata, salát i sklenka červeného
Řeřicha na pěstování musí být čerstvá
Semínka řeřichy se pěstují buď doma na kousku vaty, substrátu či v květináči, nebo se vysévají přímo do záhonu brzy na jaře jako salátová a léčivá bylina. Semínka řeřichy se dají koupit téměř všude a dají se sehnat i v bio kvalitě. Je vhodné při koupi myslet na to, že řeřicha velmi rychle ztrácí klíčovost, a proto kupovat jen semínka s rokem plnění stejným, jako je rok vašeho výsevu. Nedoporučuje se vysévat semínka prošlá, je velmi pravděpodobné, že nevyklíčí.
Řeřicha a domácí pěstování
Pěstování doma je absolutně nenáročné na čas, světlo i prostor. Pro to nejjednodušší pěstování řeřichy je potřeba mít doma pouze vatu nebo papírové ubrousky, misku, několik balíčků semínek řeřichy seté a nůžky. Semínka nahusto nasypaná na mokrou vatu, umístěnou ve vhodné nižší misce, se musí udržovat vlhká, a proto je potřeba je minimálně jedenkrát denně zalévat. Jakmile je vata suchá, semínka uschnout a dál nerostou. Po pár dnech začnou semínka klíčit a mohou se použít do salátů. Ještě lepší je však pěstování řeřichy na papírových ubrouscích nebo pouze na klíčících miskách. Asi za týden od výsevu už narostou dostatečně dlouhé výhonky, které lze nůžkami odstřihnout a konzumovat. Po urychlení růstu stačí misku překrýt igelitovým pytlíkem nebo voskovým ubrouskem a udělat si doma miniaturní pařník.
Řeřicha se jí ideálně za studena
Řeřicha má tu výhodu, že je dostupná v době, kdy jiné bylinky s podobnými účinky nebo s obsahově stejnými látkami nejsou k dispozici. Řeřichu je dobré konzumovat syrovou, neboť vařením ztrácí mnoho ze svých účinných látek, a také dlouhodobě, ale v malém množství. Denní dávka pro dospělého by neměla překročit jednu polévkovou lžíci a dávka pro děti lžičku lístků řeřich. Ideální použití je posypat s ní již hotové jídlo.
Řeřicha na talíři: Pečená zelenina posypaná řeřichou
Přísady:
- kořenová zelenina po jednom kusu – mrkev, celer, petržel, červená řepa
- 2 brambory
- 1 menší dýně hokkaidó
- 2 cibule
- olej, sůl, bylinky (tymián, sladká paprika, kmín, rozmarýn)
- řeřicha
Příprava:
Zeleninu oloupeme a zbavíme slupek, dýni omyjeme a vydlabeme střed. Nakrájíme na větší kusy a vložíme do pekáčku. Polijeme olivovým nebo jiným kvalitním rostlinným olejem, osolíme a okořeníme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut do změknutí zeleniny. Servírujeme posypané řeřichou.
Řeřicha na talíři: Zeleninová pomazánka s řeřichou
Přísady:
- kváskový chleba
- ¼ bulvy celeru
- 1 větší mrkev
- řeřicha
Příprava:
Čtvrt bulvy celeru a větší mrkev oloupeme a nastrouháme najemno, dáme do misky, smícháme s majonézou a osolíme. Kváskový chléb nakrájíme, namažeme pomazánkou a posypeme řeřichou.
Řeřicha na talíři: Čočkový salát plný barev
Přísady:
- 3 hrsti čočky (červená, černá, hnědá – od každého druhu jednu hrst)
- 1 větší mrkev
- 1 menší červená řepa
- 1 žlutá paprika
- 2 střední kyselé okurky
- 1 cibule
- řeřicha
- sůl, pepř
- citrónová šťáva z půlky citrónu
Příprava:
Nejprve je třeba, abychom uvařili čočku. Vzhledem k tomu, že každý druh se připravuje jinak, připravíme je podle návodu na obalu. Pro zmírnění plynatosti můžeme k čočce přidat některé druhy bylin (majoránka, saturejka, mořská řasa…). Než se čočka uvaří, nakrájíme na drobné kostky mrkev, papriku i okurky. Červenou řepu za syrova nahrubo nastrouháme. Smícháme vše dohromady. Cibuli nasekáme nadrobno, osmahneme na oleji a přidáme k zelenině. Nyní ke směsi přidáme i uvařené všechny tři druhy čočky. Osolíme, opepříme, přelijeme citrónovou šťávou a pořádně promícháme. Barevný salát podáváme posypaný nasekanou řeřichou.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku
Martina