Řeřicha je neskutečně nabitá cennými látkami

Řeřicha na talíři: Vitamínová bomba za pár korun vás nabije energií

Řeřicha je rostlina nenápadná, drobná a nabitá vitamíny i minerály. Obrovskou výhodou je to, že se může pěstovat po celý rok. Nejlepší je ovšem právě teď, v zimních měsících, kdy je nedostatek energie, všudypřítomná nachlazení a celkově slabší imunita a zásoba čerstvé a kvalitní zeleniny a ovoce je nedostatečná.

Řeřicha setá pochází z dnešního Iráku a Egypta, kde byla původně pěstována a odkud se časem dostala i do Evropy. Její účinky znali lidé již před tisíci lety a lékaři té doby ji doporučovali na nemoci močového ústrojí a poruchy krvetvorby

Řeřicha ukrývá spoustu cenných látek

Zdravotní účinky řeřichy seté jsou odvozené od látek v ní obsažených. Řeřicha, respektive její mladé výhonky obsahují především minerální látky jako draslík, hořčík, jód, železo, měď, selen, vápník a sloučeniny síry, dále ve velkém množství chlorofyl, karotenoidy a vitamíny C, A a B1. Díky svému složení působí řeřicha močopudně a dezinfekčně a pomáhá například při zánětech močového měchýře. Má antimikrobiální, antioxidační a krev čistící účinky. Vitamín C a A působí jako antioxidanty a pomáhají předcházet stárnutí buněk. Vitamín B1 – thiamin – pomáhá tělu při nervovém vypětí, zlepšuje vitalitu a zmírňuje únavu. Řeřicha působí také proti průjmům, kde se uplatňuje její protikřečový účinek hořčíku, a podporuje činnost trávicího ústrojí a jater. Šťáva z řeřichy použitá za čerstva čistí nečistou pleť a akné a používá se i na uklidnění.

Čtěte také:

Zelené potraviny proti nemocem i jako účinná prevence

Potraviny pro zdravé srdce: Rajčata, salát i sklenka červeného

Pěstování bylinek: Řeřicha

Řeřicha na pěstování musí být čerstvá

Semínka řeřichy se pěstují buď doma na kousku vaty, substrátu či v květináči, nebo se vysévají přímo do záhonu brzy na jaře jako salátová a léčivá bylina. Semínka řeřichy se dají koupit téměř všude a dají se sehnat i v bio kvalitě. Je vhodné při koupi myslet na to, že řeřicha velmi rychle ztrácí klíčovost, a proto kupovat jen semínka s rokem plnění stejným, jako je rok vašeho výsevu. Nedoporučuje se vysévat semínka prošlá, je velmi pravděpodobné, že nevyklíčí.

Řeřicha a domácí pěstování

Pěstování doma je absolutně nenáročné na čas, světlo i prostor. Pro to nejjednodušší pěstování řeřichy je potřeba mít doma pouze vatu nebo papírové ubrousky, misku, několik balíčků semínek řeřichy seté a nůžky. Semínka nahusto nasypaná na mokrou vatu, umístěnou ve vhodné nižší misce, se musí udržovat vlhká, a proto je potřeba je minimálně jedenkrát denně zalévat. Jakmile je vata suchá, semínka uschnout a dál nerostou. Po pár dnech začnou semínka klíčit a mohou se použít do salátů. Ještě lepší je však pěstování řeřichy na papírových ubrouscích nebo pouze na klíčících miskách. Asi za týden od výsevu už narostou dostatečně dlouhé výhonky, které lze nůžkami odstřihnout a konzumovat. Po urychlení růstu stačí misku překrýt igelitovým pytlíkem nebo voskovým ubrouskem a udělat si doma miniaturní pařník.

Řeřicha se jí ideálně za studena

Řeřicha má tu výhodu, že je dostupná v době, kdy jiné bylinky s podobnými účinky nebo s obsahově stejnými látkami nejsou k dispozici. Řeřichu je dobré konzumovat syrovou, neboť vařením ztrácí mnoho ze svých účinných látek, a také dlouhodobě, ale v malém množství. Denní dávka pro dospělého by neměla překročit jednu polévkovou lžíci a dávka pro děti lžičku lístků řeřich. Ideální použití je posypat s ní již hotové jídlo.

Řeřicha na talíři: Pečená zelenina posypaná řeřichou

Přísady:

  • kořenová zelenina po jednom kusu – mrkev, celer, petržel, červená řepa
  • 2 brambory
  • 1 menší dýně hokkaidó
  • 2 cibule
  • olej, sůl, bylinky (tymián, sladká paprika, kmín, rozmarýn)
  • řeřicha

Příprava: 

Zeleninu oloupeme a zbavíme slupek, dýni omyjeme a vydlabeme střed. Nakrájíme na větší kusy a vložíme do pekáčku. Polijeme olivovým nebo jiným kvalitním rostlinným olejem, osolíme a okořeníme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut do změknutí zeleniny. Servírujeme posypané řeřichou. 

Řeřicha se dá jíst jen tak, třeba na čerstvém pečivu s máslem

Řeřicha na talíři: Zeleninová pomazánka s řeřichou

Přísady:

Příprava: 

Čtvrt bulvy celeru a větší mrkev oloupeme a nastrouháme najemno, dáme do misky, smícháme s majonézou a osolíme. Kváskový chléb nakrájíme, namažeme pomazánkou a posypeme řeřichou.

Řeřicha na talíři: Čočkový salát plný barev

Přísady:

  • 3 hrsti čočky (červená, černá, hnědá – od každého druhu jednu hrst)
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší červená řepa
  • 1 žlutá paprika
  • 2 střední kyselé okurky
  • 1 cibule
  • řeřicha
  • sůl, pepř
  • citrónová šťáva z půlky citrónu

Příprava: 

Nejprve je třeba, abychom uvařili čočku. Vzhledem k tomu, že každý druh se připravuje jinak, připravíme je podle návodu na obalu. Pro zmírnění plynatosti můžeme k čočce přidat některé druhy bylin (majoránka, saturejka, mořská řasa…). Než se čočka uvaří, nakrájíme na drobné kostky mrkev, papriku i okurky. Červenou řepu za syrova nahrubo nastrouháme. Smícháme vše dohromady. Cibuli nasekáme nadrobno, osmahneme na oleji a přidáme k zelenině. Nyní ke směsi přidáme i uvařené všechny tři druhy čočky. Osolíme, opepříme, přelijeme citrónovou šťávou a pořádně promícháme. Barevný salát podáváme posypaný nasekanou řeřichou.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

  • Martina

    10:27 9. 1. 2022 +1
    Řeřichu miluju. Teď v zimě je naprosto božská a chutná mnohem líp, než bakelitová zelenina z obchodu. Prostě doma vypěstovaná šťavnatá zelenina. A nejlepší je na chlebu s pomazánkovým máslem.

Lunární kalendář

SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 12. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 01. 2025
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je úplněk. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý a snáze dnes přibíráme na váze. Věnujte se partnerovi a…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 01. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!