Slané vánoční recepty 6x jinak: Inspirujte se zahraničními dobrotami!
Vánoční recepty nejsou spojené jen s pečením cukroví. Zahrnují též slané dobroty a chuťovky, které se perfektně hodí pro sváteční čas s rodinou a přáteli. Přinášíme vám tedy několik zajímavých tipů ze zahraničí, které vaši tabuli rozhodně zpestří! Radost budou mít z těchto pokrmů malí i velcí mlsouni.
Ať už potřebujete připravit menší občerstvení anebo plnohodnotnou večeři, s našimi slanými vánočními recepty si určitě vyberete. Vsadíte na voňavá jehněčí kolínka dušená v troubě? Nebo dáte raději přednost gurmánskému zážitku v podobě ústřic se šampaňskou omáčkou?
Vánoční recepty: SÝROVÁ KOULE
Tato efektní sýrová koule patří zcela určitě mezi kreativní vánoční recepty. Zachutná především milovníkům sýrů! V pokrmu totiž najdete nejen ten přírodní smetanový ale i kozí. Studená slaná pochoutka však obsahuje mnoho dalších výtečných surovin! Pusťte se do toho a dopřejte si zdravé pohoštění.
Potřebné ingredience na sýrovou kouli
- přírodní smetanový sýr (měkký): cca 230 g
- přírodní kozí sýr (měkký): cca 175 g
- jemně strouhaný sýr Gruyère: 1 hrnek (cca 240 g)
- nasekané pražené mandle: ½ hrnku (cca 120 g)
- jemně nasekaná čerstvá petrželka: 2 lžíce
- jemně nasekaný čerstvý tymián: 1 lžíce
- sůl dle chuti
- mletý pepř dle chuti
- zrníčka z granátového jablka: 1 hrnek (cca 240 g)
- máslové krekry dle chuti k podávání
RECEPT na sýrovou kouli
K ruce si vezměte větší mísu a v ní propojte lžící smetanový sýr, kozí sýr a také jemně strouhaný sýr Gruyère. Dále přidejte také nasekané pražené mandle, petrželku, tymián a vše osolte i opepřete dle chuti. Ze směsi pak vytvořte (čistýma rukama nebo v rukavicích) kouli. Nyní si nasypte zrníčka z granátového jablka do misky a kouli celou obalte. Poté ji umístěte na talíř, přikryjte potravinovou folií a dejte do lednice vychladit asi na dvacet minut. Chuťovku podávejte buď s máslovými krekry nebo třeba s čerstvou bagetkou. A pokud budete chtít tento vánoční recept vyšperkovat k dokonalosti, upečte si své vlastní pečivo. Dobrou chuť!
Vánoční recepty: SVÁTEČNÍ ZÁVIN S LOSOSEM A ŠPENÁTEM
Losos je výtečná ryba, kterou si mnozí oblíbili i jako štědrovečerní pokrm. Pokud vám nějaký ten kousek zbude, můžete připravit sváteční závin z listového těsta s lososem a špenátem! Krom toho obsahuje i na jazyku se rozplývající smetanový sýr nebo kopr. Tuhle lahůdku určitě zařadíte mezi oblíbené vánoční recepty naslano.
Potřebné ingredience na sváteční závin s lososem a špenátem
- čerstvý filet z lososa: cca 455 g (cca 2,5 cm silný)
- olivový olej: 2 lžíce
- jemně nakrájená cibule střední velikosti: 1 ks
- česnekové stroužky nasekané nadrobno: 2 ks
- čerstvý baby špenát: cca 145 g
- přírodní smetanový sýr (měkký): cca 120 g
- strouhaný parmezán: ½ hrnku (cca 120 g)
- sušený kopr: 1 lžička
- panko strouhanka: ¾ hrnku (cca 180 g)
- čerstvě mletý pepř: dle chuti
- balení listového těsta (hotový plát, povolený): 1 ks
- větší rozšlehané vejce: 1 ks
RECEPT na sváteční závin s lososem a špenátem
Nejprve si předehřejte troubu na 220 °C. Poté si k ruce vezměte filet z lososa a dobře jej osolte z obou stran. Následně rybu položte na talíř, překryjte potravinovou folií a dejte do lednice asi na 15 minut marinovat. Mezitím si rozpalte ve větší pánvi olej a na něm osmahněte nakrájenou cibuli s česnekem – doplňte o špetku soli. Po pěti minutách přidejte baby špenát a míchejte, dokud nezavadne. Dále do směsi vmíchejte smetanový sýr, sušený kopr, strouhaný parmezán a ohřívejte, dokud se sýr nerozpustí a ingredience nepropojí (cca 2 minuty). Nakonec vše zasypte půl hrnkem panko strouhanky a míchejte, dokud směs nezhoustne. Dochutit ji pak můžete i solí a pepřem dle preferencí. Abyste tento vánoční recept dotáhli do konce, musíte ještě zkompletovat onen závin. Tedy rozbalte si plát listového těsta a doprostřed umístěte filet z lososa, který jste předtím opláchli od soli pod studenou vodou (a osušili kuchyňskými utěrkami). Na maso následně navrstvěte sýrovou směs se špenátem a vše zabalte do závinu. Okraje dobře utěsněte. Závin s lososem položte na plech s pečícím papírem, na povrchu potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby (cca 25 až 35 minut při cca 160 °C). Podávejte pokrájené na kousky třeba se suchým bílým vínem.
Vánoční recepty: KOLÁČ SE SÝREM BRIE
Mezi zajímavé, a přesto velmi snadné vánoční recepty lze zařadit i koláč se sýrem brie, který můžete podávat jakékoliv mlsné návštěvě jako chuťovku. Připravený jej budete mít skutečně za pár minut a postup zvládnete, i když nejste bůhví jaký kuchařský mistr.
Potřebné ingredience na koláč se sýrem brie
- sýr brie (vcelku): cca 200 g
- hotové listové těsto (plát): 1 ks
- brusinková nebo třešňová zavařenina: 3 lžíce
- vajíčko: 1 ks
- plátky mandlí: 2 lžíce
- med: 1 lžička
RECEPT na koláč se sýrem brie
Než zahájíte tento skvělý vánoční recept, zapněte si troubu a předehřejte ji na cca 200 °C. Poté si k ruce vezměte plech a vyložte jej pečícím papírem. Na něj položte plát hotového listového těsta a doprostřed poklaďte celý sýr brie. Dále sýr potřete brusinkovou nebo třešňovou zavařeninou a zabalte pečlivě do listového těsta. Povrch následně potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby na 20 minut. Až tato doba uplyne, koláč posypte plátky mandlí a dopékejte ještě asi 5 až 10 minut. Hotový koláč nechte mírně zchladnout a podávejte pokapaný trochou medu. Dobrou chuť! Poznámka: výše uvedené množství vystačí jako chuťovka pro 2 až 4 osoby.
Vánoční recepty: KRŮTÍ SEKANÁ
Pakliže budete doslova přejedeni bramborovým salátem a řízky, můžete si následující sváteční dny připravit tento vánoční recept na krůtí sekanou. Jako příloha se bude hodit křupavý pečený brambor nebo bramborová kaše.
Potřebné ingredience na krůtí sekanou
- řepkový nebo slunečnicový olej: dle potřeby (ideální je ve spreji)
- nakrájená cibule (velká): 1 ks
- sůl: dle chuti
- mletý pepř: dle chuti
- nasekané česnekové stroužky: 3 ks
- jemně nasekaný rozmarýn (čerstvý): 1 lžíce
- jemně nasekané lístky tymiánu (čerstvého): 1 lžička
- mleté krůtí maso (prsa): cca 900 g
- strouhanka: ¾ hrnku
- mléko: ½ hrnku
- worcester: 2 lžíce
- vejce: 1 ks
- kečup: 1/3 hrnku
- hnědý cukr: 2 lžíce
Poznámka: 1 hrnek = cca 240 g/ml
RECEPT na krůtí sekanou
Nejprve si předehřejte troubu na cca 165 °C. Poté si k ruce vezměte hlubší pekáček a vystříkejte jej olejem ve spreji (nebo vymažte). Dále si ve větší pánvi zahřejte trochu oleje a osmahněte na něm nakrájenou cibuli. Tu opékejte při občasném míchání asi 5 minut. Následně ji dochuťte solí, pepřem a vmíchejte česnek s bylinkami. Po zhruba minutě směs odstavte z plotny a nechte mírně zchladnout. Mezitím si ve větší míse promíchejte krůtí mleté maso společně se strouhankou, vejcem, mlékem, worcesterem a také přidejte směs s osmahlou cibulí. Na závěr lze ještě vše dochutit dle preferencí solí a pepřem. Masovou směs nakonec vytvarujte do bochánku a dejte do pekáčku. Povrch potřete marinádou z kečupu + hnědého cukru a pečte v troubě asi 1 hodinu a 20 minut. Až ochutnáte tuto krůtí sekanou s křupavou kůrkou, už nebudete chtít jinou! I vánoční recepty tedy mohou být velmi kreativní! Vyzkoušejte a uvidíte.
Vánoční recepty: DUŠENÁ JEHNĚČÍ KOLÍNKA
Během svátečního období se bližní scházejí mnohem častěji a také u příležitosti rodinné večeře. Pokud jste si letos někoho pozvali, překvapte ho výjimečným jídlem, po kterém se bude jen oblizovat! Vsadit můžete na tento vánoční recept, díky němuž připravíte excelentní dušená jehněčí kolínka. Ta lze podávat třeba s máslovou bramborovou kaší.
Potřebné ingredience na dušená jehněčí kolínka
- jehněčí kolínka: 4 větší kusy
- sůl a mletý pepř dle chuti4
- olivový olej: 2 lžíce
- máslo: 4 lžíce
- krájená cibule: 1 ks
- střední mrkve (oloupané a jemně nakrájené): 2 ks
- nasekaný česnek: 3 stroužky
- kvalitní rajčatový protlak: 2 lžíce
- hovězí vývar s nízkým obsahem soli: 2 hrnky
- plechovka/sklenice rajčatové passaty: cca 435 g
- rozmarýn: 2 snítky
- červené víno: 1 hrnek
RECEPT na dušená jehněčí kolínka
Než se pustíte do tohoto luxusního vánoční receptu, předehřejte si troubu na cca 175 °C. Dále si k ruce vezměte jehněčí kolínka a osolte je i opepřete dle preferencí ze všech stran. Následně si v hlubším hrnci rozehřejte trochu oleje a na něm jehněčí maso opékejte zprudka (cca 4 minuty z každé strany) – poté jej vyjměte a položte na talíř. Nyní do hrnce přidejte 2 lžíce másla a až se rozpustí, osmahněte na něm nakrájenou cibuli společně s pokrájenou mrkví – to bude trvat též 4 minuty. V dalším kroku přidejte nasekaný česnek, promíchejte a nechte asi minutu provonět. Nakonec vložte k ingrediencím ještě rajčatový protlak a pomocí vařečky jím obalte zeleninu. V posledním kroku nalijte do hrnce rajčatovou passatu, hovězí vývar, vložte opečená jehněčí kolínka, přidejte snítky rozmarýnu, hrnec přikryjte poklicí a dejte do trouby vařit/dusit po dobu dvou hodin – dokud maso nezměkne. Po dvou hodinách vyndejte hrnec z trouby a vyjměte na talíř jehněčí kolínka. Ta pak zabalte do alobalu, aby se v nich udržela teplota. Také nezapomeňte vyjmout snítky rozmarýnu. Omáčku dejte na sporák, doplňte o červené víno a nechte probublávat do zhoustnutí. Závěrem do ní vmíchejte 2 lžíce másla a do deseti minut máte hotovo! Tento vánoční recept si oblíbí celá vaše rodina – jídlo podávejte ideálně s bramborovou kaší.
Vánoční recepty: ÚSTŘICE SE ŠAMPAŇSKOU OMÁČKOU
Jste-li skuteční gurmáni a upřednostňujete luxusní vánoční recepty obsahující také mořské plody, je tento tip jako dělaný pro vás! Grilované ústřice se šampaňskou omáčkou vás zcela určitě osloví. A zachutnat mohou i těm, co ústřicím v syrovém stavu příliš neholdují!
Potřebné ingredience na ústřice se šampaňskou omáčkou
- šampaňské nebo šumivé bílé víno: 300 ml
- jarní cibulka nakrájená nadrobno (zelená část): 2 ks
- tučná smetana: 300 ml
- čerstvé ústřice (půlky): 18 ks
- čerstvý mletý pepř (bílý): dle chuti
- nasekaná čerstvá pažitka: dle chuti k podávání
RECEPT na ústřice se šampaňskou omáčkou
K ruce si vezměte menší hrnec a do něj nalijte šampaňské. Přidejte také nakrájenou jarní cibulku a tekutinu zahřívejte na středním plamenu, dokud se nezredukuje na polovinu (cca 5 až 8 minut). Po uplynutí této doby přilijte tučnou smetanu, okořeňte dle preferencí bílým pepřem, promíchejte a vařte asi 20 minut, než se omáčka zredukuje na polovinu – ve výsledku získáte asi 300 ml omáčky. Nyní si na troubě nastavte gril a rozehřejte jej na teplotu dle zvyklostí. Ústřice umístěte do mísy na gratinované brambory (nebo menších misek) a přelijte smetanovou omáčkou se šampaňským. Vložte do vyhřáté trouby a grilujte asi 3 minuty, dokud ústřice na povrchu nezezlátnou – tehdy bude váš vánoční recept s nádechem moře hotov! Mořské plody podávejte po mírném zchladnutí s nasekanou pažitkou.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku