Srstka angrešt skvěle vynikne v jakémkoliv moučníku!

Srstka angrešt se hodí nejen do marmelád a džemů. Inspirujte se šesti sladkými recepty!

Srstka angrešt je známý mezi pěstiteli prostě jako angrešt. Někdy se mu také říká meruzalka srstka. Toto bobulovité ovoce rostoucí na keříkách je v našich končinách velmi oblíbené. Téměř na každé zahrádce je k vidění spolu se stejně populárním rybízem.

Zkušení zahrádkáři vědí, že srstka angrešt čítá hned několik druhů plodů. Mohou být tedy bílé, červené, zelené anebo i žluté. Bobule bývají po dozrání velké asi dva centimetry a na povrchu mají malé jemné chloupky, proto zřejmě – srstka.

Srstka angrešt je nabitý vitamíny

Potřebujete dodat svému tělu notnou dávku vitamínu C a nemáte po ruce zrovna citrony? Pak je dobrou volbou i srstka angrešt, který údajně obsahuje srovnatelné množství vitamínu C. Ovšem to není zdaleka všechno. Prostřednictvím jeho konzumace doplníte i jiné látky, jako vitamín E, B6, B12, D, sodík, draslík, vápník, hořčík, mangan a tak dále. Angrešt je tedy vskutku zdravý přírodní produkt! Připravte si z něj třeba lahodné moučníky! Inspiraci načerpejte třeba níže.

Čtěte také:

Svatební koláčky – upečte je na svatbu nebo jen tak pro radost

Srstka angrešt v šesti sladkých receptech: Jemný koláč s příchutí pomeranče a mandlí

Srstka angrešt se dokonale hodí do jemných a na jazyku se rozplývajících koláčů. Jeden takový jsme si pro vás připravili. Ovoněný je pomerančovou kůrou a mandlemi. Pusťte se do této dobroty třeba hned!

Potřebné ingredience na přípravu jemného koláče s angreštem, mandlemi a pomerančovou kůrou

  • měkké máslo: 200 gramů

  • hladká mouka: 100 gramů

  • kypřící prášek do pečiva: ½ balíčku

  • třtinový cukr: 175 gramů

  • jemně strouhaná kůra: z 1 kusu bio pomeranče

  • vejce: 2 kusy

  • mleté mandle: 100 gramů

  • srstka angrešt (zelený či červený): 175 gramů

  • přírodní cukr muscovado (třtinový): 25 gramů

  • nasekané mandle: 50 gramů

Recept na jemný mandlový koláč s angreštem a pomerančovou kůrou

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Poté si vymažte formu na koláč máslem (použít však můžete i pečící papír). Dále se pusťte do přípravy těsta. V míse si vyšlehejte měkké máslo (asi 175 gramů) do krémové konzistence. Také přisypte část jemně strouhané pomerančové kůry, třtinový cukr a pokračujte ve šlehání. Nakonec zakomponujte do směsi i vejce, mleté mandle, hladkou mouku, kypřící prášek a vypracujte homogenní těsto. To naneste do formy, rozprostřete a dejte péct do trouby asi na 20 minut. Po této době korpus vyjměte a na řadu přijde omytý srstka angrešt. Tím koláč posypte a vraťte do trouby na dalších 10 minut. Mezitím si v malém rendlíku rozpusťte asi 25 gramů másla, vmíchejte do něj cukr muscovado, zbylou pomerančovou kůru, vložte nasekané mandle a důkladně promíchejte. Touto „omáčkou“ přelijte koláč a dopékejte poslední čtvrt hodinu. Po upečení nechte moučník vychladnout a následně podávejte třeba s šálkem kávy. Dobrou chuť!

Srstka angrešt v šesti sladkých receptech: Pošírovaný angrešt se smetanovým krémem a bezovým sirupem

Pokud neradi pečete moučníky, můžete si připravit i ty nepečené. Pošírovaný srstka angrešt se smetanovým krémem a bezovým sirupem vás svou chutí rozhodně nadchne!

Potřebné ingredience na pošírovaný angrešt se smetanovým krémem a bezovým sirupem

Na 4 porce budete potřebovat tyto suroviny:

  • chlazený bezový sirup: 135 mililitrů (do krému) + 90 mililitrů (do pošírovaného angreštu)

  • citronová šťáva: 3 lžíce

  • chlazená smetana ke šlehání (tučná): 300 mililitrů

  • srstka angrešt: 250 gramů

  • moučkový cukr: 2 lžíce

Recept na pošírovaný angrešt se smetanovým krémem a bezovým sirupem

Aby byl srstka angrešt v dezertu měkký a sladký, musíte jej pošírovat. To učiníte tak, že si v malém kastrolu rozpustíte moučkový cukr v bezovém sirupu. Pak ovoce přidáte a při průběžném míchání necháte mírně povařit asi 4 minuty. Nakonec angrešt odstavte a nechte zchladnout. V poslední fázi je potřeba připravit smetanový krém. To učiníte tak, že si vyšleháte nejprve smetanu s citronovou šťávou do tuhého krému a postupně přiléváte bezový sirup. Získat byste měli nadýchanou krémovou konzistenci. Před podáváním navrstvěte svůj moučník do čtyř skleniček. Začněte lžící pošírovaného angreštu a pokračujte krémem. Takto vrstvy vystřídejte (poslední vrstva je krém). Podávejte po zhruba dvouhodinovém chlazení v lednici. Dobrou chuť!

Srstka angrešt v šesti sladkých receptech: Crumble s angreštem, citronovou kůrou a makadamovými ořechy

Další recept nabídne skutečnou lahůdku mezi dezerty! Už jste někdy jedli křupavý a zároveň šťavnatý crumble? Pakliže ne, určitě to napravte. Srstka angrešt vás v této variaci s makadamovými ořechy a citronovou kůrou mile překvapí!

Potřebné ingredience na crumble s angreštem, citronovou kůrou a makadamovými ořechy

Zhruba na šest menších porcí potřebujete tyto suroviny:

  • čerstvý srstka angrešt: 900 gramů

  • třtinový cukr: 150 gramů (na ovoce)

  • jemně strouhaná kůra: 1 kusu velkého bio citronu

  • hladká mouka: 150 gramů

  • chlazené a na kousky nakrájené máslo: 95 gramů

  • krupicový cukr: 75 gramů (na drobenku)

  • nahrubo nasekané makadamové ořechy: 50 gramů

  • zakysaná smetana: k podávání dle chuti

Recept na crumble s angreštem, citronovou kůrou a makadamovými ořechy

Začněte tím, že si předehřejete troubu na cca 200 °C. Poté si k ruce vezměte asi šest zapékacích misek o objemu 250 ml a naplňte je rovnoměrně omytým angreštem. Aby byl srstka angrešt v dezertu zvaném crumble skutečně sladký, posypte jej ještě trochou třtinového cukru. Nezapomeňte též na posyp citronovou kůrou. Dále se pusťte do drobenky. V kuchyňském robotu rozmělněte chlazené máslo spolu s krupicovým cukrem a hladkou moukou. Taktéž přisypte makadamové ořechy a vytvořte homogenní těsto. To nanášejte na ovoce v miskách a moučníky dejte zapékat do trouby (na plechu) po dobu 25 až 30 minut. Na povrchu by se měla vytvořit křupavá krusta. Podávejte po mírném zchladnutí třeba s kopečkem zakysané smetany. Přejeme dobré chutnání.

Nakyslý angrešt se skvěle hodí i do piškotových těst.

Srstka angrešt v šesti sladkých receptech: Křehký sušenkový koláč se smetanovou náplní a angreštem

Máte doma přebytečné zázvorové a máslové sušenky? Potom je můžete vcelku snadno zužitkovat při přípravě křehkého sušenkového koláče se smetanovou náplní. I v něm hraje hlavní roli srstka angrešt. Až ochutnáte, budete se oblizovat!

Potřebné ingredience na křehký sušenkový koláč se smetanovou náplní a angreštem

  • smetanový sýr (např. mascarpone): 500 gramů

  • krupicový cukr: 225 gramů

  • vejce: 3 kusy

  • kukuřičný škrob: 2 lžíce

  • zázvorový sirup: 5 lžic

  • čerstvý srstka angrešt: 350 gramů

  • crème fraîche: 200 gramů

  • měkké máslo: 75 gramů

  • zázvorové sušenky: 100 gramů

  • máslové sušenky: 100 gramů

  • třtinový cukr: 2 lžíce

Recept na křehký sušenkový koláč se smetanovým krémem a angreštem

Nejprve si předehřejte troubu na cca 150 °C. Poté se pusťte do základního korpusu. V menším rendlíku rozpusťte máslo a přimíchejte do něj jemně nadrcené zázvorové i máslové sušenky. Také oslaďte třtinovým cukrem a důkladně promíchejte. Nyní si k ruce vezměte kulatý plech na koláč s pečícím papírem a naneste na něj rovnoměrně sušenkové těsto. V další fázi začněte s přípravou smetanové náplně. V míse si vyšlehejte smetanový sýr spolu se zázvorovým sirupem (použijte cca 3 lžíce). Také vložte 150 gramů krupicového cukru, vejce, kukuřičný škrob a vypracujte homogenní krém. Ten naneste na korpus ze sušenek a vše dejte péct do trouby asi na 55 minut. Mezitím si v menším kastrůlku zahřejte dvě lžíce zázvorového sirupu spolu s 25 gramy krupicového cukru. Také do cukrové směsi přijde omytý srstka angrešt. Ovoce nechte provařit asi pět minut. Nakonec vyjměte koláč z trouby (nechte mírně zchladnout), potřete jej na povrchu cukrovou polevou s angreštem, na ovoce naneste kromě jiného i směs zbylého cukru smíchaného spolu s crème fraîche a dopékejte asi čtvrt hodiny. Po upečení moučník nechte vychladnout a před podáváním vložte ještě na cca 4 hodiny do lednice. K porci se bude hodit čaj, káva i kakao. Dobrou chuť!

Srstka angrešt v šesti sladkých receptech: Pana cotta s angreštovou omáčkou

Jestliže preferujete spíš lehčí dezerty, jistě vás nadchne svěží panna cotta s angreštovou omáčkou. Ovoněná je i bezovým sirupem. Tento moučník bude dokonalý i na slavnostní pohoštění. Srstka angrešt v sladkokyselé omáčce je prostě famózní!

Potřebné ingredience na panna cottu s angreštovou omáčkou

Na cca 8 porcí po 125 gramech budete potřebovat tyto suroviny:

  • želatina (čirá): cca 6 plátků

  • tučná smetana ke šlehání: 250 mililitrů

  • krupicový cukr: 200 gramů

  • vanilkový lusk: 1 kus (potřebovat budete jen semínka)

  • plnotučné mléko: 550 mililitrů

  • přírodní med: 2 lžíce (do panna cotty)

  • čerstvý anebo mražený srstka angrešt: 150 gramů

  • bezový sirup: 3 lžíce

  • přírodní med: 1 lžíce (do angreštové omáčky)

Recept na panna cottu s angreštovou omáčkou

Začněte tím, že si pláty želatiny namočíte do studené vody, aby změkly. Poté si v menším hrnci zahřejte tučnou smetanu. Do tekutiny přidejte i semínka z vanilkového lusku, krupicový cukr a provařte na středním plamenu dokud se cukr nerozpustí. Takto horkou směs odstavte a vložte do ní měkké želatinové plátky. Míchejte, dokud nebude vše homogenní. Nakonec přidejte i přírodní med, plnotučné mléko a znovu propojte vařečkou anebo metličkou. Tekutinu následně vlijte do máslem anebo olejem vymazaných formiček a nechte panna cottu tuhnout v lednici přes noc. Mezitím si připravte angreštovou omáčku. To je vcelku snadné. Omytý srstka angrešt přijde do malého rendlíku spolu s medem a bezovým sirupem. Tuto směs vařte do změknutí a rozvaření ovoce několik minut na mírnějším plamenu. Nakonec panna cottu podávejte s vychladlou angreštovou omáčkou. Dobré chutnání!

Srstka angrešt v šesti sladkých receptech: Moučník z listového těsta se smetanovým krémem a karamelizovaným angreštem

A na závěr zde máme velmi jednoduchý recept pro milovníky listového těsta. Tuto variaci moučníku zvládne dokonce i začátečník. Stačí vám k přípravě čerstvý srstka angrešt, kupované listové těsto a pár běžně dostupných surovin.

Potřebné ingredience na moučník z listového těsta

  • kupované listové těsto (blok): 500 gramů

  • vaječný žloutek: 1 kus na potření těsta

  • mléko: 1 lžíce

  • čerstvý srstka angrešt: 600 gramů

  • krupicový cukr: 150 gramů (na ovoce) + 2 lžíce (do krému)

  • bezový sirup: 50 mililitrů

  • limetová šťáva: z cca 1 kusu limetky

  • tučná smetana ke šlehání: 250 mililitrů

  • crème fraîche: 75 mililitrů

Recept na moučník z listového těsta

Začněte tím, že si předehřejete troubu na cca 200 °C. Poté si vyválejte na mírně pomoučeném vále listové těsto a to rozdělte rádlem na asi 8 stejně velkých obdélníků. Ty vyskládejte na plech s pečícím papírem, potřete vyšlehaným vaječným žloutkem smíchaným s mlékem a pečte asi 10 až 15 minut dozlatova. Po upečení těsto vyjměte a pusťte se do přípravy krému a také karamelizovaného ovoce. Krémovou náplň uděláte následujícím způsobem: tučnou smetanu si vyšlehejte do tuhého krému spolu s cukrem (použijte 2 lžíce). Také zakomponujte crème fraîche. Směs dejte stranou a připravte ovoce. Čerstvý srstka angrešt přijde do malého hrnce spolu s bezovým sirupem, krupicovým cukrem a limetovou šťávou. Vše provařte asi 10 až 15 minut, dokud se angrešt nezačne rozpadat. Polovinu této již zchladlé ovocné směsi ještě přimíchejte do smetanového krému a zkompletujte moučníky. Na každý obdélník listového těsta naneste smetanu a pak přetřete angreštem v cukrové polevě. Podávejte třeba s šálkem kvalitní kávy. Před samotným servírováním lze dezert vychladit v lednici. Dobrou chuť!

Další recepty na moučníky naleznete níže:

Nepečené dezerty 10x jinak: Jakou sladkou tečkou zakončíte slavnostní oběd nebo večeři?

Bezlepkové dezerty nejen na neděli. Snadno, rychle, chutně!

Čokoládový dezert 5x jinak. Přinášíme rychlé a snadné recepty!

20 receptů na zdravé dezerty aneb Mlsejte bez výčitek!

25 receptů na domácí koláč: Dáte přednost slané či sladké variaci?

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...