Téměř neznámá molokhia je chutnou zeleninou i neuvěřitelně zdravou bylinou
Molokhia posílí imunitní systém, srovná krevní tlak a ničí zánět v těle. Molokhia je známá také pod názvem sléz jutový. Oblíbená je především Blízkém východě, v severní a východní Africe. Egyptská kuchyně se bez ní neobejde.
Molokhia by se na první pohled i chuťově dala srovnat s kapustou. Avšak oproti ní má ještě více cenných látek. Ukrývá například až čtyřikrát víc riboflavinu a trojnásobek vápníku či fosforu. Obsahuje však i vysoké množství železa či fosforu. Z vitamínů má v sobě především vitamíny A, C, E a K. Molokhia je velice výživná zelenina, která by v jídelníčku neměla chybět.
Molokhia je oblíbenou ingrediencí
Pokud máte rádi nová jídla a nové chutě, pak je molokhia (čtěte jako molochéja) tou správnou volbou. Molokhia je oblíbená už od dob starověkého Egypta a svou popularitu si právem zachovala dodnes. Egypťané využívají listy, které jsou zbaveny stonků. Vaří se s mletým koriandrem, česnekem a vývarem. Podává se s kuřecím masem nebo králíkem. Uvařená molokhia má lehce nahořklou chuť a je slizovitá. Egypťají ji konzumují především s tradičním chlebem (aish nebo héš), případně i s rýží. V zemích jako je Sýrie nebo Libanon se molokhia do pokrmů zase zpracovává z celých listů a podává se s octovou a cibulovou omáčkou spolu s opečeným pita chlebem.
Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa
Z historie perníkářství - medové perníčky pekli již staří Egypťané
Egyptský horoskop na rok 2021: Budoucnost podle starověkých bohů
Molokhia a její účinky na zdraví
Molokhia byla značně oblíbená už ve starověkém Egyptě a její léčivé účinky jsou Egypťanům dobře známé dodnes. Molokhia má v sobě více než 30 vitamínů a minerálních látek. Mimo jiné pečuje o zdravé a silné kosti. Likviduje zánětlivá ložiska v těle. Pečuje o krevní oběh, účinně bojuje s nespavostí a stará se o silný imunitní systém. Molokhia je také výbornou bylinkou na zdravé zažívání. Usušená molokhia se využívá také na čaj. Nejlépe chutná s medem.
Ochutnejte: Molokhia po Egyptsku
Přísady:
- 1 středně velké kuře
- 1 oloupaná cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce sušená molokhia
- šťáva z 1 citrónu
- rajčatový protlak
- čerstvé lístky koriandru
- 1 lžička soli
Příprava:
Kuře omyjeme pod tekoucí vodou a dáme do většího hrnce, vhodíme k němu cibuli (vcelku) a vaříme. Jakmile je kuře zcela měkké, vyjmeme cibuli a přidáme k němu česnek, molokhii, citrónovou šťávu, rajčatový protlak, lístky koriandru a sůl. Pokud by byla konzistence příliš hustá, můžeme přidat vodu. Promícháme a ještě pět minut vaříme přikryté pod pokličkou. Molokhia kuře podáváme s rýží.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku