Vafle 5x jinak: Připravte si vafle podle svého gusta. Bez lepku, cukru nebo vajec
Vafle jsou oblíbeným, nejen snídaňovým pečivem. Jsou rychle hotové, nenáročné na suroviny a miluje je snad každý. Všeobecně jsou vafle považovány za něco nezdravého, ale nemusí tomu tak být. Pokud zvolíte ty správné ingredience, můžete si pochutnat na výživné dobrotě, která rozhodně nebude kalorickou bombou.
Podíváme-li se na historii vaflí, pak zjistíme, že jejich původ je datován někdy do 14. století. Tehdy to bylo oblíbené jídlo chudých lidí. Vafle se pekly z dostupných ingrediencí, které na vesnicích byly k mání. Z mouky, vajec, mléka a tuku. Tradičně se vafle připravovaly na rozpálené železné plotně. Ovšem tradiční vafle, jako známe dnes, se poprvé objevily až v 19. století ve východní Belgii. Byly mřížkované a servírovaly se s perlovým cukrem.
1. Bez lepku: Mandlové vafle s lískooříškovým máslem a kakaem
Přísady:
- 1 hrnek mandlové mouky
- 3 lžíce kokosové mouky
- 1 vejce
- ¼ hrnku mandlového mléka
- 1 lžíce sladěnky
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky mořské soli
- 1 lžíce jemného lískooříškového másla
- kvalitní kakao a kousky čokolády na ozdobu
Příprava:
Nejprve rozšleháme vejce s mlékem. Jakmile bude konzistence hladká, vmícháme postupně prosátou mouku, sladěnku, sůl a jedlou sodu. Opět důkladně promícháme. Ve vaflovači připravíme vafle, které pečeme zhruba 3-6 minut. Po vyndání je potřeme lískooříškovým máslem, posypeme kakaem a ozdobíme kousky kvalitní čokolády.
Vyzkoušejte nejlepší recepty na palačinky a lívance
Raw cukroví na Vánoce okouzlí vaše chuťové pohárky aneb: pečení a mlsání může být i bez výčitek
2. Bez cukru: Ovesné vafle s banány a vanilkou
Přísady:
- 2 zralé banány
- 200 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 50 g jemných ovesných vloček
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 50 ml oleje
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- 2 lžičky vanilkové esence
- špetka soli
Příprava:
Banány dáme do větší misky. Vidličkou je důkladně rozmačkáme. Přidáme k nim nejprve tekuté, poté i suché ingredience. Dobře promícháme a necháme alespoň deset minut odstát. Během této doby směs zhoustne. Rozpálíme vaflovač a postupně na něm vafle pečeme. Díky obsaženým banánům budou ve výsledku příjemně sladké. Budete-li chtít vafle dosladit, můžete k tomu využít oblíbeného ovoce.
3. Bez vajec: Ječné vafle s citrónovou kůrou
Přísady:
- 200 g celozrnné ječné mouky
- 200 ml mléka
- 100 ml vody
- 20 ml citrónové šťávy
- 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 lžička čerstvě nastrouhané citrónové kůry
- 3 lžíce kvalitního kokosového oleje
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Příprava:
Do mísy nasypeme nejprve suché ingredience a dobře je promícháme. Pak přidáme citrónovou šťávu, vodu a mléko. Metličkou vymícháme hladké těsto a nakonec přidáme ještě olej. Znovu promícháme a necháme chvíli odležet. Rozpálíme vaflovač a každou vafli v něm necháme opéct do zlatavé barvy. Ječné vafle můžete dochutit například oslazeným tvarohem nebo zakysanou smetanou.
4. Bez mouky: Amarantové vafle s perníkovým kořením
Přísady:
- 50 g amarantu
- 100 g ovesných vloček
- 300 ml makového mléka
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- 3 lžíce jablečného pyré
- 1 lžíce čekankového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička perníkového koření
- špetka soli
Příprava:
Amarant a ovesné vločky vložíme do mixéru a umixujeme do hladka. Přesypeme do větší nádoby a přidáme všechny ostatní ingredience. Metličkou umícháme na hladké těsto. Postupně jej naběračkou dáváme do vaflovače a upečeme voňavé vafle. Nejlépe ladí s jablečným kompotem nebo s domácí čokoládovou pomazánkou.
5. Bez tuku: Kokosové vafle s čokoládou
Přísady:
- 2 banány
- 2 vejce
- 4 lžíce ovesných vloček
- 4 lžíce jemně mletého kokosu
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- 6 lžic mléka
Příprava:
Všechny ingredience kromě vajec smícháme a umícháme ručně nebo mixérem v hladké těsto. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k těstu, z bílků vyšleháme pevný sníh. Ten pak opatrně a pomalu zapracujeme do zbytku těsta. Vafle pečeme a rozpáleném vaflovači. Podáváme přelité rozpuštenou kvalitní čokoládou.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku