Velikonoční recepty

Velikonoční recepty

Velikonoční beránek

Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 250 g cukru moučky, 1 kypřící prášek, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 250 ml mléka, 1/2 másla, 1 citron, rozinky, oříšky (množství dle chuti). Místo váhy 250g můžeme použít odměrku 1 hrnek.

Postup: Promícháme všechny mouky s cukrem a kypřícím práškem. Nastrouháme část kůry z omytého citronu, nasekáme ořechy a rozinky a přidáme do mouky. Do směsi dále přidáme vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Vše důkladně promícháme a vytvoříme vláčné těsto. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy, přikryjeme a pečeme v troubě, kterou jsme si vyhřáli na 180°C cca 1 hodinu. Tam, kde má beránek oči, dáme rozinku a celého beránka pocukrujeme nebo polijeme polevou.

Velikonoční beránek sněhový 

Ingredience: 3 vejce, 100 g másla, 100 g cukru, 150 g polohrubé mouky, 1/4 sáčku prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 25 g sekaných hrozinek, 25 g sekaných oříšků

Postup: Z bílků ušleháme sníh, žloutky utřeme s cukrem a máslem. Přimícháme polovinu mouky, poté přidáváme zlehka sníh a zbytek mouky smíchané s práškem do pečiva. Nakonec přisypeme  oříšky a rozinky. Pečeme ve vymazané formě asi 40 minut. Po vychladnutí můžeme ozdobit vařeným sněhem ze 3 bílků a 200 g cukru.

Velikonoční beránek tvarohový 

Ingredience: 20 dkg másla, 20 dkg pískového cukru, 25 dkg měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 25 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 5 dkg rozinek, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup: Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, tvaroh a vejce utřeme. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme tvarohovou směs a rozinky a vypracujeme vláčné těsto. Vložíme do připravené formy, pečeme v předehřáté troubě, při 175 st.C dorůžova. Potom vytáhneme z trouby, necháme chvíli stát a vyklopíme.

Velikonoční beránek pomerančový

Ingredience: 3 vejce, 1 vanilka, 12 dkg krystalu, 1 dl vlažné vody, 20 dkg výběrové mouky, šťáva i kůra z poloviny pomeranče, 1 pudink se smetanovou příchutí, větší půlka prášku do pečiva, 1 dl oleje a 2 lžíce rozpuštěné Hery

Postup: Ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny, přidáme olej a Heru, opatrně přikapáváme polovinu šťávy z pomeranče, potom přidáme kůru a vodu. Do mouky zamícháme pudink a prášek do pečiva. Vmícháme do těsta, zlehka promícháme a vlijeme do vymaštěného a vysypaného beránka střední velikosti. Pečeme pomalu v elektrické troubě vyhřáté na 150 °C. Opatrně vyklopíme. Pokapeme druhou polovinou šťávy (musíme pečlivě pokapat každé místečko). Nakonec studeného beránka polijeme čokoládou na vaření. (Dáme asi 15 dkg čokolády a 12,5 dkg Hery). Vložíme do celofánu a jíme tak za 2-3 dny. Beránek je celý voňavý pomerančem a krásně vláčný.

Velikonoční mazanec

Ingredience: 2 balíčky sušeného droždí, 1 kg hladké nebo polohrubé mouky, 1/4 kg změklého másla, asi 1/4 l vlažného mléka, asi 1/4 l bílého vína, šťáva a kůra z 1 citronu a 1 pomeranče, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 vejce na pomazání, rozinky namočené v rumu

Postup: Všechny ingredience smícháme a uhněteme těsto. Hněteme tak dlouho, až bude těsto hladké a nebude se lepit. Necháme asi 1–1,5 hodiny vykynout. Poté z těsta vytvarujeme bochánek nebo více malých bochánků, potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed nařízneme křížek a pečeme v horkovzdušné troubě při 170°C asi 35–45 minut. Kdo chce mazanec nazdobit malovaným vajíčkem, dá doprostřed mazance malou brambůrku zabalenou ve fólii. Po upečení vyměníme brambůrku za vajíčko. Je možné, že mléko a víno všechno nespotřebujete nebo budete potřebovat o trochu více, záleží to na mouce. Těsto by mělo být vláčné, ne tuhé, asi jako na štrůdl.

Velikonoční mazanec nekynutý

Ingredience: 100 g másla, 60 g cukru, sůl, pomerančová kůra, 60 g rozinek, 30 g mandlí, 2 vejce, 1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva, 500 g mouky

Postup: Máslo s cukrem utřeme, přidáme vejce a ještě rozetřeme. Přisypeme  strouhanou pomerančovou kůru, omyté a osušené rozinky, strouhané mandle, špetku soli a přimícháme polovinu mouky a mléko. S druhou polovinou mouky promícháme prášek do pečiva a zapracujeme také do těsta. Z vypracovaného těsta uděláme bochánek a zvolna pečeme v rozehřáté troubě. Upečený mazanec pocukrujeme.

VELIKONOČNÍ JIDÁŠKY

Ingredience: 10 dkg pískového cukru, 50 dkg polohrubé mouky, 2 žloutky, 10 dkg Hery, 2,5 dkg droždí, 0,5 dkg soli, 0,25 l mléka, rozinky dle chuti, mandle dle chuti, vanilkový cukr, 1 lžička nastrouhané citrónové kůry

Postup: Droždí smícháme s dvěma lžícemi mouky a cukru a trochou vlažného mléka na kvásek, který necháme na teplém místě kynout. Mléko ohřejeme a necháme v něm rozpustit tuk, posléze v něm rozmícháme vejce. Do mísy nasypeme mouku, sůl, cukr, přidáme vykynutý kvásek a vše ostatní včetně mléka a dobře promícháme. Na teplém místě necháme kynout 2-3hodiny. Z těsta vytvoříme malé bochánky a necháme je půl hodiny kynout pod utěrkou. Pak je potřeme bílkem a polepíme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200°C. Jidášky jsou hotové v momentě, kdy do něj zapíchnutá špejle je po vytažení suchá.

Velikonoční nádivka

Ingredience: 500 g vařeného masa (vepřové, telecí), 250 g vařeného uzeného masa, 250 ml vývaru z uzeného masa, 7 vajec, 50 g másla, 7 rohlíků (nebo 1 celá veka), miska nasekaných kopřivových listů, miska jarních zelených bylinek podle chuti, sůl, pepř, máslo na vymazání zapékací nádoby

Postup: Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vývarem z uzeného masa. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem a se solí. Přidáme vařené a na kostky nakrájené maso. K masu přidáme zvlhčené pečivo, osolíme, opepříme a přidáme hrst nasekaných spařených kopřiv. K tomu drobně pokrájené jarní bylinky (mladá cibulka, špenátové listy, medvědí česnek, openec), promícháme a přidáme ušlehaný sníh z bílků. Zapékací nádobu vymažeme máslem a nádivkovou směs rozetřeme po celé ploše. V předehřáté troubě na 180 °C zapékáme cca 30 minut.

Velikonoční kuřátka

Ingredience: balíček dětských piškotů, čokoládovou polevu, kandované ovoce (nebo želé bonbony) na ozdobení na náplň, 2 lžíce másla, 3 lžíce moučkového cukru, citrónovou šťávu

Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a po troškách přikapáváme citrónovou šťávu. Krémem slepujeme vždy dva piškoty.

Varianta 1: Hotová kuřátka máčíme v polevě, do které vtiskneme červený hřebínek a žlutý zobáček. Ty předtím vyřízneme z kandovaného ovoce. Oči naznačíme bílou polevou, cukrovými korálky apod.

Varianta 2: Čokoládovou polevou označíme oči, z kandovaného ovoce vykrojíme zobáček a hřebínek a přiložíme ke slepeným piškotům.

Hotová tělíčka kuřátek klademe na další piškot potřený krémem. Pro jistotu můžeme ještě kuřátko ke spodnímu piškotu připevnit párátkem.

Velikonoční puntíkovaná vajíčka

Surovina na těsto: 1 vejce, ½ citrónu, 125 g cukru moučka, 150 g másla, 250 g hladké mouky

Suroviny na ozdobu: 125 g cukru moučka,3 lžíce mléka,  špetka potravinářského barviva žlutého, 1 špetka potravinářského barviva červeného

Postup: Mouku nasypte na pracovní desku, přidejte cukr a citrónovou kůru z půlky citronu. Do středu rozbijte vejce a po stranách nakrájejte máslo. Pomocí nože promíchávejte a sekejte, dokud nevznikne hrudkovitá směs. Potom směs velmi rychle rukama vypracujte v hladké těsto. Zabalte těsto do fólie a na hodinu uložte do lednice. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněném vále na čtyřmilimetrovou placku. Formičkou ve tvaru vejce (nebo pomocí papírové šablony a nože) vykrajujte vajíčka. Vykrojené tvary poskládejte na plech vyložený pečícím papírem. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi deset minut. Upečená vajíčka sundejte z plechu a dejte vystydnout. Moučkový cukr utřete s mlékem. Takto připravenou polevu naneste na vychladlé cukroví. Potravinářskými barvami na vajíčka nakreslete různobarevné tečky a nechte ztuhnout.

NÁŠ TIP:

Chtěli byste si vyzkoušet i jiné velikonoční recepty? Rozhodně doporučujeme domácí vajíčkovou pomazánku.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.