Zeleninové pomazánky 5x jinak. Ocení je nejen vegetariáni
Zeleninové pomazánky váš jídelníček jednoznačně obohatí. Jsou nejen zdravé, ale i chutné. Přinášíme vám pět tipů, na ty nejlepší, které ocení nejen vegetariáni, ale i zarytí masožravci. Použít je ostatně můžete i k pomazání bagetky nebo veky. Tak získáte neodolatelné vegetariánské chlebíčky na Silvestra.
V představách mnoha lidí jsou zeleninové pomazánky něčím ne příliš vábným a chutným. Pravdou je, že česká kuchyně je plná spíš tučnějších variací, jako je ta s hermelínem, majonézou a uzeninami. My vás ale přesvědčíme o tom, že i zelenina v kombinaci s bylinkami a jinými ingrediencemi může lahodit.
Zeleninové pomazánky 5x jinak: Dýňová se zázvorem
Mezi velmi nezvyklé zeleninové pomazánky patří ta dýňová se zázvorem. Ta vás doslova zavede do exotické země. K její přípravě budete potřebovat:
- dýně hokaido (nebo máslová): 450 gramů
- olivový olej: 5 lžic
- cibule: 1 ks
- čerstvý zázvor: 1 lžíci
- česnek: 1 stroužek
- citronová šťáva: 1 lžíce
K přípravě dýňové zeleninové pomazánky je nutné nejprve osmahnout dozlatova jemně nasekanou cibulku na olivovém oleji. To bude trvat přibližně pět minut. V další fázi přidejte k cibuli i lisovaný nebo nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor a restujte další dvě minuty. Nakonec ještě k surovinám přisypte na kostičky pokrájenou očištěnou dýni a duste pod poklicí asi dvacet minut. Až bude zelenina měkká, rozšťouchejte ji na jemný krém, zakápněte ještě trochou olivového oleje, citronovou šťávou a podávejte na celozrnné bagetce. Dobrou chuť.
Zeleninové pomazánky 5x jinak: Řepová s jogurtem
Mezi detoxikační a přeci lahodné zeleninové pomazánky můžeme zařadit tu řepovou s jogurtem. K její přípravě si obstarejte tyto suroviny:
- červená řepa (předvařená): 3 kusy
- česnek: 2 stroužky
- řecký jogurt: 240 gramů
- olivový olej: 2 lžíce
- sůl: dle chuti
Příprava této zeleninové pomazánky je velice jednoduchá a rychlá. Kousky řepy hoďte do kuchyňského robota a rozmixujte spolu s lisovaným česnekem a olivovým olejem. Poté kaši smíchejte s řeckým jogurtem a pomazánka je hotová. Dosolte také dle chuti. Výborná bude řepa na opečeném toustu. Dobrou chuť.
Zeleninové pomazánky 5x jinak: Cizrnová s artyčoky
Mezi zeleninové pomazánky nevšedních chutí řadíme i cizrnovou s artyčoky. Ovšem je velmi osvěžující! Potřebné suroviny:
- nakládaná cizrna: 30 gramů
- čerstvá bazalka: ½ snítky
- česnek: 1 stroužek
- nakládané artyčoky: 300 gramů
- olivový olej: 2 lžíce
- citronová šťáva: 1 lžíce
Před zahájením výroby této zeleninové pomazánky si nechte okapat od nálevu cizrnu a artyčoky. Poté zeleninu rozmixujte, a nakonec dochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, jemně nasekanou bazalkou a lisovaným česnekem. Výborná bude směs na celozrnném či bílém chlebu zlehka opečeném. Přejeme dobrou chuť.
Zeleninové pomazánky 5x jinak: Lilková s tymiánem
Lahodné jsou zeleninové pomazánky i s lilkem, a právě jednu takovou zde pro vás máme. K její přípravě si obstarejte:
- středně velké lilky: 3 kusy
- česnek: 4 stroužky
- čerstvý tymián: 1 snítka
- olivový olej: 4 lžíce
- sůl a pepř dle chuti
Než se pustíte do přípravy zeleninové pomazánky s lilky, vložte je podélně seříznuté na plech a udělejte v dužině několik zářezů. Do těch vmáčkněte drcený česnek a trochu tymiánu. Také pokapejte zeleninu olivovým olejem a posolte. Takto dejte lilky zapékat v předehřáté troubě na 200 °C po dobu jedné hodiny. Nakonec pečenou dužinu vydlabejte do misky a promíchejte se zbylým olivovým olejem, citronovou šťávou a dochuťte solí a mletým černým pepřem. Servírujte například na celozrnné bagetě. Dobrou chuť.
Zeleninové pomazánky 5x jinak: Hrášková s mátou a parmazánem
A na závěr zde máme recept na chutnou hráškovou směs, která se rovněž řadí mezi velice výživné a zdravé zeleninové pomazánky. Dokonalá bude v kombinaci s celozrnným toustem a kozím sýrem. Na její výrobu si připravte tyto ingredience:
- sterilovaný nebo vařený hrášek: 250 gramů
- česnek: 1 stroužek
- strouhaný parmazán: 20 gramů
- čerstvá máta: 5 gramů
- olivový olej: 3 lžíce
- citronová šťáva: 2 lžíce
K zhotovení této pestré zeleninové pomazánky můžete použít jak okapaný sterilovaný hrášek, tak ten mražený, který jste povařili ve vodě do měkka. Poté jej v mixéru rozmělněte s lisovaným česnekem, strouhaným parmazánem, jemně nasekanou mátou, zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou a máte hotovo. Přejeme dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku