I zeleninové pomazánky mohou chutnat. Vyzkoušejte následující tipy.

Zeleninové pomazánky 5x jinak. Ocení je nejen vegetariáni

Zeleninové pomazánky váš jídelníček jednoznačně obohatí. Jsou nejen zdravé, ale i chutné. Přinášíme vám pět tipů, na ty nejlepší, které ocení nejen vegetariáni, ale i zarytí masožravci. Použít je ostatně můžete i k pomazání bagetky nebo veky. Tak získáte neodolatelné vegetariánské chlebíčky na Silvestra.

V představách mnoha lidí jsou zeleninové pomazánky něčím ne příliš vábným a chutným. Pravdou je, že česká kuchyně je plná spíš tučnějších variací, jako je ta s hermelínem, majonézou a uzeninami. My vás ale přesvědčíme o tom, že i zelenina v kombinaci s bylinkami a jinými ingrediencemi může lahodit.

Zeleninové pomazánky 5x jinak: Dýňová se zázvorem

Mezi velmi nezvyklé zeleninové pomazánky patří ta dýňová se zázvorem. Ta vás doslova zavede do exotické země. K její přípravě budete potřebovat:

Čtěte také:

Vajíčková pomazánka podle znamení zvěrokruhu 13x jinak

  • dýně hokaido (nebo máslová): 450 gramů
  • olivový olej: 5 lžic
  • cibule: 1 ks
  • čerstvý zázvor: 1 lžíci
  • česnek: 1 stroužek
  • citronová šťáva: 1 lžíce

K přípravě dýňové zeleninové pomazánky je nutné nejprve osmahnout dozlatova jemně nasekanou cibulku na olivovém oleji. To bude trvat přibližně pět minut. V další fázi přidejte k cibuli i lisovaný nebo nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor a restujte další dvě minuty. Nakonec ještě k surovinám přisypte na kostičky pokrájenou očištěnou dýni a duste pod poklicí asi dvacet minut. Až bude zelenina měkká, rozšťouchejte ji na jemný krém, zakápněte ještě trochou olivového oleje, citronovou šťávou a podávejte na celozrnné bagetce. Dobrou chuť.

Zeleninové pomazánky 5x jinak: Řepová s jogurtem

Mezi detoxikační a přeci lahodné zeleninové pomazánky můžeme zařadit tu řepovou s jogurtem. K její přípravě si obstarejte tyto suroviny:

  • červená řepa (předvařená): 3 kusy
  • česnek: 2 stroužky
  • řecký jogurt: 240 gramů
  • olivový olej: 2 lžíce
  • sůl: dle chuti

Příprava této zeleninové pomazánky je velice jednoduchá a rychlá. Kousky řepy hoďte do kuchyňského robota a rozmixujte spolu s lisovaným česnekem a olivovým olejem. Poté kaši smíchejte s řeckým jogurtem a pomazánka je hotová. Dosolte také dle chuti. Výborná bude řepa na opečeném toustu. Dobrou chuť.

Mezi skvělé zeleninové pomazánky patří i ta dýňová.

Zeleninové pomazánky 5x jinak: Cizrnová s artyčoky

Mezi zeleninové pomazánky nevšedních chutí řadíme i cizrnovou s artyčoky. Ovšem je velmi osvěžující! Potřebné suroviny:

  • nakládaná cizrna: 30 gramů
  • čerstvá bazalka: ½ snítky
  • česnek: 1 stroužek
  • nakládané artyčoky: 300 gramů
  • olivový olej: 2 lžíce
  • citronová šťáva: 1 lžíce

Před zahájením výroby této zeleninové pomazánky si nechte okapat od nálevu cizrnu a artyčoky. Poté zeleninu rozmixujte, a nakonec dochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, jemně nasekanou bazalkou a lisovaným česnekem. Výborná bude směs na celozrnném či bílém chlebu zlehka opečeném. Přejeme dobrou chuť.

Zeleninové pomazánky 5x jinak: Lilková s tymiánem

Lahodné jsou zeleninové pomazánky i s lilkem, a právě jednu takovou zde pro vás máme. K její přípravě si obstarejte:

  • středně velké lilky: 3 kusy
  • česnek: 4 stroužky
  • čerstvý tymián: 1 snítka
  • olivový olej: 4 lžíce
  • sůl a pepř dle chuti

Než se pustíte do přípravy zeleninové pomazánky s lilky, vložte je podélně seříznuté na plech a udělejte v dužině několik zářezů. Do těch vmáčkněte drcený česnek a trochu tymiánu. Také pokapejte zeleninu olivovým olejem a posolte. Takto dejte lilky zapékat v předehřáté troubě na 200 °C po dobu jedné hodiny. Nakonec pečenou dužinu vydlabejte do misky a promíchejte se zbylým olivovým olejem, citronovou šťávou a dochuťte solí a mletým černým pepřem. Servírujte například na celozrnné bagetě. Dobrou chuť.

Zeleninové pomazánky 5x jinak: Hrášková s mátou a parmazánem

A na závěr zde máme recept na chutnou hráškovou směs, která se rovněž řadí mezi velice výživné a zdravé zeleninové pomazánky. Dokonalá bude v kombinaci s celozrnným toustem a kozím sýrem. Na její výrobu si připravte tyto ingredience:

  • sterilovaný nebo vařený hrášek: 250 gramů
  • česnek: 1 stroužek
  • strouhaný parmazán: 20 gramů
  • čerstvá máta: 5 gramů
  • olivový olej: 3 lžíce
  • citronová šťáva: 2 lžíce

K zhotovení této pestré zeleninové pomazánky můžete použít jak okapaný sterilovaný hrášek, tak ten mražený, který jste povařili ve vodě do měkka. Poté jej v mixéru rozmělněte s lisovaným česnekem, strouhaným parmazánem, jemně nasekanou mátou, zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou a máte hotovo. Přejeme dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 29. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 30. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, dnes je novoluní. Přejte si přání, při novoluní se plní. Je vhodný den na vnitřní očistu těla. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni
ÚTERÝ 31. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
ČTVRTEK 02. 01. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
PÁTEK 03. 01. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Na Štěpána není pána. Znáte sváteční tradice a pranostiky?

Ty zvyky jsou asi oblastní... U nás se na Štěpána rozhodně nejedla drůbež - husa bývala na Martina - ale uzené...

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Přeji Vám dobrý den. Čistě náhodou jsem narazila na Váš článek a i když nemám ve zvyku něco takového číst ani ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Na Štěpána není pána. Znáte sváteční tradice a pranostiky?

Vánoční svátky v sobě nesou symboliku a také tradice, které dodržovali naši předkové. A také my se je alespoň nějakou formou dodržovat snažíme. Dnes je druhý svátek vánoční. Završuje Vánoce a v křesťanské litur...

Exotické ovoce na svátečním stole. Které druhy byste rozhodně měli ochutnat?

Ke svátkům pochopitelně patří spousta dobrého jídla. Na stole by neměly chybět ani potraviny, které si běžně nekupujeme. A právě exotické ovoce je jednou z těch dobrot, na kterých si rádi pochutnáme. Jenže čast...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...