Vlašské ořechy - recepty, účinky na zdraví

Vlašské ořechy - recepty, účinky na zdraví

Ořešák královský (Juglans regia)

Tento krásný, mohutný strom je ozdobou každé zahrady a označení „královský“ je mu plně souzené i díky jeho četným léčivým účinkům na zdraví. Tento strom je původem z Indie, odkud ho do Evropy dopravil Karel Veliký. V Římě byl ořešák zasvěcený Bohu Jupiterovi a nazývali ho tam „Jupiterův žalud“. Vlašské ořech se staly symbolem plodnosti a byly považovány za „Božské jídlo“.  Ořešák dorůstá výšky až 45 m a patří mezi nejpěstovanější dřeviny na světě. Listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz, proto dříve bylo doporučováno sázet ořešáky do blízkosti hnojišť. Vlašské ořechy, plody ořešáku, jsou velmi výživné a chutné. Ještě nezralé se používají k výrobě léčivých směsí a nápojů. K léčebným účelům se používají také listy a oplodí.

Sběr vlašských ořechů

Ořech kvete v květnu, ještě před vypučením listů. Sbírají se čerstvé listy v červnu, zelené ořechy do 24. června, když jsou ještě nezralé a dají se lehce propíchnout, zelené ořechové slupky (oplodí) se sbírají v létě, krátce před dozráním ořechů, ještě dříve než zčernají. Zralé vlašské ořechy se sbírají v září.

Vlašské ořechy a jejich skladování

Nevyloupané ořechy se uskladňují na suchém a chladném místě, vydrží tak i pár let. Vyloupaná jádra se musí hermeticky uzavřít v nejlépe skleněné nádobě, protože přejímají pachy jiných potravin.

Vlašské ořechy - co obsahují

Vlašské ořechy jsou ceněny nejen pro svoji chuť, ale také pro vysoký obsah důležitých látek, potřebných pro naše tělo. Obsahují více než 70% tuků, 18 % proteinů a 3 % sacharidů. Tuky obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, zejména kyselinu linolovou a linoleovou, dále kyselinu kávovou a kyselinu neo-chlorogenovou. Dále obsahují flavonoidy, terpeny, chinony, třísloviny, taniny, vitaminy a provitaminy jako B-karoten (provitamin A), vitamin B3, B5, B6, vitamin C a E. Ze stopových prvků je to draslík, fosfor a hořčík.

Kvůli svému nízkému obsahu cukrů se ořechy hodí také pro diabetiky a pro svou výživnou hodnotu jsou ceněné i vegetariány. Pravidelná konzumace vlašských ořechů pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je depresestres, podrážděnost, úzkost apod. Je to výborná potrava pro náš mozek, což dokazuje také vzhled jejich jádra, které se právě mozku podobá. Vlašské ořechy také pomáhají odstraňovat únavu a předcházet vzniku srdečních onemocnění.

Využití ořešáku v lidovém léčitelství

Vnitřní užití:

Léčivá síla ořešáku se projevuje při vnitřním i vnějším užívání. Připravují se z něj nápoje, odvary a výluhy, čaje i obklady. Čaj z listů silně čistí krev a je tak výborným prostředkem na různé kožní problémy. Má blahodárný vliv na žaludek a střeva, zlepšuje trávení, má odhleňovací účinky. Užívá se při nechutenství a zácpě a také při žloutence a cukrovce. Odvary z ořešáku mírně snižují krevní tlak. Ořešák má antiseptické účinky, proto se také používá ke kloktání a výplachům ústní dutiny, je účinný i proti kašli.

Vnější použití:

Zevně se používají zejména obklady nebo omývání výluhem ze spařených listů, které vytahují hnis z otevřených ran a vředů a hojí otoky. Ořešák je tedy účinný na akné a hnisavé vyrážky. Koupel s výluhem z listů snižuje nadměrné pocení (i nohou) a je účinná při křivici, zánětech nehtů na rukou a nohou, výtoku a také při tbc krčních uzlin. Silný výluh z listí přidaný do koupele léčí uzlovité omrzliny. Je možné ho použít i při silném vypadávání vlasů, tehdy výluhem masírujeme pokožku hlavy. Je také výborným prostředkem proti vším ve vlasech, které se někdy objevují. Známý je i ořechový olej na vlasy, který vlasům dodává lesk a oživuje tmavou barvu vlasů.

  • Přísada do koupelí a na umývání

100 g listů ořešáku na plnou koupel, pro omytí jedna vrchovatá čajová lžička na 1/4 litru vody. Pro silnější výluh dáme dvojnásobné množství listů.

RECEPTY Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

  • Ořechovka  z režné

20 ks zelených nezralých vlašských ořechů rozkrájíme na čtvrtky a nasypeme do láhve se širokým hrdlem. Zalijeme 1 litrem režné vodky tak, aby byla asi 5 cm nad ořechy. Dobře uzavřenou láhev postavíme na 2 až 4 týdny na slunné, teplé místo. Pak scedíme do lahví. Podle potřeby užíváme jednu kávovou lžičku. Tato pálenka pročišťuje žaludek, játra a krev, odstraňuje slabost žaludku a hnilobné procesy ve střevech. Kromě toho je vynikajícím prostředkem proti husté krvi.

  • Ořechovka s kořením

Nasbíráme nezralé zelené ořechy a nakrájíme je na kousky. Přidáme podle chuti hřebíček, vanilku, skořici a kousky oloupaného pomeranče. Směsí naplníme sklenice do dvou třetin a zalijeme po vrch bílým alkoholem. Postavíme na slunné místo a necháme tak 3-4 týdny. Občas sklenicí zatřeseme. Potom scedíme a nápoj osladíme medem. Slijeme do lahví. Užíváme 2x denně 0,5-1 dcl nalačno. Likér zlepšuje trávení a podporuje činnost jater.

  • Ořechovka rumová

Zelené ořechy s ještě měkkou skořápkou pokrájíme, smícháme s 300 g cukru, 3 ks hřebíčku a kouskem vanilky. Nasypeme do skleněných lahví a zalijeme rumem. Necháme stát v chladu až do změknutí. Potom scedíme a stočíme do lahví.

  • Ořechové víno

Do 1 l bílého vína namočíme 50 mladých nasekaných ořechových listů a necháme 2-3 týdny louhovat. Občas sklenicí zatřeseme. Poté směs scedíme a užíváme 1-2 stopky denně nalačno.

  • Ořechovka s mandlemi

20 ks mladých zelených ořechů nakrájíme na kousíčky, přidáme hrst nasekaných mandlí a nasypeme do široké sklenice. Zalijeme bílým alkoholem tak, aby hladina alkoholu ořechy přesahovala o 3 - 5 cm. Postavíme na slunné místo a necháme 2-3 týdny louhovat. Poté scedíme a pijeme malou skleničku 1-2 x denně před hlavním jídlem.

  • Ořechový med

2 hrnky nasekaných vlašských ořechů smícháme s 1 hrnkem medu, zakapeme 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a užíváme denně jednu lžičku.

  • Vlašské ořechy v medu I.

500 g vyloupaných ořechových jader, 200 g medu, 1 hrnek vody, 1 lžíce jablečného octa
Svaříme vodu, ocet a cukr a do toho dáme ořechy. Zamícháme a necháme zchladnout na 70 st.C. Poté vmícháme med a plníme do sklenic.

  • Vlašské ořechy v medu II.

300 g jader vlaškých ořechů, 100 g tekutého včelího medu, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
Vyloupané ořechy spaříme vroucí vodou, ve které je chvíli necháme. Potom přilijeme studenou vodu a oloupeme kůžičku, která je hořká. Jádra dáme do mísy, zalijeme ohřátým medem a necháme stát do druhého dne. Poté dáme jádra na síto, aby med protekl. Ořechy obalíme v moučkovém cukru. Do rozehřátého oleje vkládáme ořechy a necháme mírně zkaramelizovat. Mlsáme buď hned teplé nebo je uskladníme ve sklenicích v chladu a temnu.

  • Čaj z listů ořešáku

Jednu vrchovatou čajovou lžičku pokrájených listů spaříme v 1/4 litru vroucí vody, krátce vyluhujeme.

  • Ořechový čaj na kašel

12 ořechů roztlučeme a skořápky z nich namočíme do 1/2 l vody. Necháme 12 hodin louhovat. Poté vodu i se skořápkami povaříme a nakonec scedíme. Tento čaj pijeme vlažný několikrát denně, můžeme ho přisladit medem. Čaj rozpouští hleny, účinek je znatelný po 2 dnech.

  • Ořechovka s malinami

1 kg zelených vlašských ořechů, 1 kg cukru, 1 l vody, kůra z 1 citronu, 1 hrnek malin, asi 1,5 l lihoviny (dle chuti – jak kdo má rád silnou)
Ořechy nakrájíme na plátky a nasypeme do skleněné lahve se širokým hrdlem. Přidáme všechny ostatní suroviny a láhev uzavřeme. Postavíme na slunné místo a necháme louhovat 4-6 týdnů. Potom přecedíme a stočíme do lahví.

  • Ořechový kompot

1 kg zelených ořechů, 800 g cukru, 1 l vody, hřebíček, celá skořice
Nezralé zelené ořechy propícháme a dáme do studené vody na 10 dní. Vodu denně měníme. Poté ořechy uvaříme v čisté vodě doměkka, scedíme a zalijeme cukerným roztokem. Odstavíme do druhého dne. Pak cukr slijeme, povaříme až zhoustne a opět nalijeme na ořechy. Třetí den vše opakujeme, ale ořechy již dáme do sklenic a cukerný roztok nalijeme na ně. Do každé sklenice přidáme hřebíček a skořici. Sterilujeme 20 minut při 90 st.C.

Zdraví prospěšné ingredience do receptů s ořechy

Součástí některých receptů s ořechy také cukr. Zdravou, chutnější, 100% čistou a přírodní nízkokalorickou variantou je palmový cukr. Vyrábí se zahuštěním palmové mízy a jeho chuť je podobná medu. Snadno si ho objednáte ZDE.

Do ořechových likérů a kompotů se přidává také skořice a my vám nabízíme toto koření v  BIO KVALITĚ! :-) Naše PRAVÁ skořice je mnohem aromatičtější, než jak ji znáte z běžných obchodů, ve kterých se většinou neprodává pravá skořice, ale její náhražka. Naší BIO skořice  je v sáčku velké množství – 100 g.  Cenově vás tedy vyjde ještě podstatně levněji a vaše domácí ingredience jsou zase o něco zdravější a chutnější. Skořice i cukry si objednáte pohodlně v našem eshopu.

Přejeme skvělou chuť a výtečné a dlouhé zdraví s naším kořením!



Diskuse k článku

  • Pepek

    08:09 1. 7. 2018 -1
    zelený plody jsem hodil do mixéru, zalil šípkovým horkým čajem, ted to nechám do rána vylouhovat, scedím a začnu popíjet...
  • Redakce - Spektrum Zdraví

    10:21 28. 5. 2018 0
    Dobrý den,
    v případě nejasností ohledně zdravotních účinků bylin obecně, doporučuji poradit se o možnosti užívání s lékařem.

    Pěkný den, Redakce SZ
  • Tereza

    09:12 26. 5. 2018 +2
    Dobrý den, mám na Vás otázku. Je možné užívat listy ořešáku i období kojení? Jde mi o pročištění krve a doplnění látek... Děkuji
  • Redakce Spektrum Zdraví

    12:07 5. 2. 2018 +1
    Dobrý den pane Hluchníku,

    takhle na dálku je těžké poradit, neboť nevidím, jak nálev vypadá. Pro výrobu ořechovice se ale ořechy nechávají louhovat jen zhruba měsíc, pak se vyhazují, nálev se svařuje a uchovává se už bez samotných ořechů.

    Osobně bych řekla, že nálev může být o takové době nahořklý, nebo mít jiné závady. jak ale říkám, na dálku je těžké radit...

    Pěkný den, Anička, Redakce, SZ
  • Milan Hluchník

    12:12 4. 2. 2018 +2
    Zdravím,měl bych dotaz.Nechal jsem vyluhovat zelene ořechy v 65% alkoholu několik let cca 2-4. Můžu to použít třeba na likér nebo jiné zpracovaní.
  • Hana

    14:04 9. 2. 2017 +1
    Oříšky také miluji. U nás na vesnici je velký problém je sehnat, a ani bližší města nenabízí velký výběr. Poslední dobou je nakupuji na stránce https://www.zodo.cz/ a jsem nadšena.
  • Jarmila Kocmanová

    01:06 18. 10. 2016 -1
    Ahoj všem ze "Spektra zdraví",
    přivezla jsem si listy ořešáku a věděla o nich jen to, že odpuzují hmyz.
    Díky Vašim receptům a informacím o léčebných účincích tohoto užitečného stromu jsem o něco chytřejší a hlavně jsem hned listy použila na čaj, který je moc dobrý.
    Sice trochu skepticky jsem nechala louhovat skořápky na čaj proti kašli....krásně se voda zbarvila do hněda, po převaření i chutná (jen se opravdu musí odvar pít vlažný a ne studený) a věřím, že mi pomůže.....dám za pár dní vědět.

    S přáním hezkých dnů a hlavně poděkováním za přehledné recepty
    zdraví Jarmila :-)
  • Zobrazit další komentáře

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...