Klíčky jsou zásobárnou cenných látek pro naše tělo

Klíčky vás nabijí energií a ochrání před nemocemi z nachlazení. Klíčení bude zábava!

Klíčky jsou chutné, zdravé, výživné a tělu dodají spoustu cenných látek. Právě ty ke konci zimy potřebuje náš organismus opravdu ve velkém. Klíčky můžete koupit v obchodech s potravinami či zdravou výživou nebo si je uchystat sami doma. Klíčení semen či luštěnin totiž není vůbec nic náročného a hravě to zvládnete. Poradíme vám, jak na to.

Tělo je po zimě unavené, vyčerpané a potřebuje získat cenné látky, které ho opět postaví “na nohy”. Jedním z velmi účinných prostředků jsou právě klíčky. Neboli klíčení semen, luštěnin a dokonce i některých obilovin. Naklíčené skvěle chutnají a našemu organismu dopřejí vše, co si aktuálně žádá.

Klíčky jako zázrak přírodní medicíny

Naklíčené dobroty jsou to nejlepší, co můžeme svému tělu dopřát. Klíčky dodají našemu tělu vše potřebné. Navíc jej také čistí, detoxikují a zbavují hlenů. Samotné klíčky obsahují živiny ve zcela jiných poměrech než semínko.  Všeobecně lze říci, že klíčky jsou bohaté na pestrou škálu vitamínů a minerálů. Kromě toho v sobě však mají obsaženou například i vlákninu, chlorofyl a enzymy. U luštěnin a obilovin dochází klíčením ke štěpení některých látek, které by jinak způsobovaly nadměrné nadýmání. Klíčky jsou tak mnohem lépe stravitelné.

Čtěte také:

Pěstování bylinek: Řeřicha

Zdraví prospěšná cizrna je i velmi chutná

Netradiční obiloviny ve výživě

Co všechno je určeno ke klíčení?

Během zimy je možné naklíčit například některé luštěniny. Ideální je hrách, který lze konzumovat jen tak nebo ho přidejte do zeleninového salátu či na dozdobení polévky. Stejně tak si během dvou až čtyř dnů vypěstujete klíčky z čočky, mungo fazolí či cizrny. Zajímavých výsledků dosáhnete také klíčením některých obilovin. Zkuste si naklíčit například pšenici špaldu nebo žito. Lze je pak použít na výrobu vydatných kaší bohatých na vitamíny a enzymy, které jsou obsaženy v mladých klíčcích. Z léčivých rostlin lze tímto způsobem zpracovat třeba řeřichu, která klíčí během cca dvou dní. Semínka ovšem nenechte jen naklíčit, počkejte si ještě pár dní na zelenou nať. Řeřicha obsahuje spoustu hořčíku, draslíku, vápníku, železa a také vitamínu C, který organismu právě ke konci zimy chybí nejvíce. Populární jsou na klíčení i semínka rukoly, hořčice, pískavice řeckého sena, ředkviček, lnu nebo vojtěšky (alfalfa). 

Klíčení semínek není žádná věda

Jediné, co budete na klíčení potřebovat, je příprava nádoby, ve které semínka naklíčíte. Dnes se setkáte s různými postupy klíčení, od těch nejjednodušších až po ty více sofistikované, na které budete potřebovat již nějaké to vybavení. Jednoduché je klíčení ve vatě nebo v gáze. Položíte je na talířek, namočíte vodou a nasypete předem namočená semínka. Luštěniny je možné nakličovat namočené ve sklenici s děrovaným víčkem, po jednodenním klíčení se pouze slije voda a klíčky se znovu propláchnou, pak už jsou připraveny ke konzumaci. Případně můžete vyzkoušet služeb takzvané nakličovací misky. Ta se dá běžně koupit v domácích potřebách.

Správný postup klíčení

Klíčení je relativně jednoduchá záležitost. Na talířek či misku dáme vatu, případně trošku zeminy a důkladně navlhčíme. Po celém povrchu rovnoměrně rozprostřeme semena a odložíme na světlé místo, ideálně okenní parapet. Dvakrát denně rozstřikovačem s vodou jemně poprášíme, semena musí být stále vlhká. Čím jsou semena větší, tím déle nakličování trvá. Druhý až třetí den se objeví klíčky a do týdne či deseti dnů máme připravené zelené výhonky, které můžeme konzumovat. Chutnají skvěle na čerstvém domácím chlebu s máslem či vařených bramborách s oříškovým olejem. Používáme je však výhradně za studena, jelikož tepelnou úpravou bychom zničili většinu cenných látek.

Klíčky báječně chutnají na čerstvém chlebu s máslem

Chutné tipy pro klíčení 

Klíčky k jídlu: Vojtěška setá (alfalfa)

Alfalfa jsou malá kulatá semínka vojtěšky. Jejich klíčením získáme křehké, výživné klíčky. Semínka namáčíme na šest až osm hodin do vody, opláchneme a dáme do čisté nakličovací nádoby. Nakličujeme dva dny ve tmě a poté dva až čtyři dny na světle. Dvakrát denně dobře proplachujeme v čisté vodě a necháme klíčit v teple (nejlépe při cca 20 °C). Po sedmi až osmi dnech jsou výhonky připravené k jídlu. Měly by se co možná nejdříve zkonzumovat nebo přechovávat nanejvýš dva či tři dny v lednici – jinak zhořknou.

Klíčky k jídlu: Černá čočka beluga

Má jemnou oříškovou chuť a je plná cenných látek. Její klíčky jsou nadmíru výživné. Ne nadarmo se černá čočka řadí mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Má obrovské množství bílkovin, nechybí antioxidanty, vitamíny ani minerální látky. Její jemná chuť perfektně lahodí s olejem z vlašských ořechů nebo s olejem z lískových ořechů. Naklíčná černá čočka je perfektní v pomazánkách.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 12. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 01. 2025
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je úplněk. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý a snáze dnes přibíráme na váze. Věnujte se partnerovi a…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 01. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ivana Víšová
Hledáte místo odpočinku, relaxace…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!