Klíčky vás nabijí energií a ochrání před nemocemi z nachlazení. Klíčení bude zábava!
Klíčky jsou chutné, zdravé, výživné a tělu dodají spoustu cenných látek. Právě ty ke konci zimy potřebuje náš organismus opravdu ve velkém. Klíčky můžete koupit v obchodech s potravinami či zdravou výživou nebo si je uchystat sami doma. Klíčení semen či luštěnin totiž není vůbec nic náročného a hravě to zvládnete. Poradíme vám, jak na to.
Tělo je po zimě unavené, vyčerpané a potřebuje získat cenné látky, které ho opět postaví “na nohy”. Jedním z velmi účinných prostředků jsou právě klíčky. Neboli klíčení semen, luštěnin a dokonce i některých obilovin. Naklíčené skvěle chutnají a našemu organismu dopřejí vše, co si aktuálně žádá.
Klíčky jako zázrak přírodní medicíny
Naklíčené dobroty jsou to nejlepší, co můžeme svému tělu dopřát. Klíčky dodají našemu tělu vše potřebné. Navíc jej také čistí, detoxikují a zbavují hlenů. Samotné klíčky obsahují živiny ve zcela jiných poměrech než semínko. Všeobecně lze říci, že klíčky jsou bohaté na pestrou škálu vitamínů a minerálů. Kromě toho v sobě však mají obsaženou například i vlákninu, chlorofyl a enzymy. U luštěnin a obilovin dochází klíčením ke štěpení některých látek, které by jinak způsobovaly nadměrné nadýmání. Klíčky jsou tak mnohem lépe stravitelné.
Co všechno je určeno ke klíčení?
Během zimy je možné naklíčit například některé luštěniny. Ideální je hrách, který lze konzumovat jen tak nebo ho přidejte do zeleninového salátu či na dozdobení polévky. Stejně tak si během dvou až čtyř dnů vypěstujete klíčky z čočky, mungo fazolí či cizrny. Zajímavých výsledků dosáhnete také klíčením některých obilovin. Zkuste si naklíčit například pšenici špaldu nebo žito. Lze je pak použít na výrobu vydatných kaší bohatých na vitamíny a enzymy, které jsou obsaženy v mladých klíčcích. Z léčivých rostlin lze tímto způsobem zpracovat třeba řeřichu, která klíčí během cca dvou dní. Semínka ovšem nenechte jen naklíčit, počkejte si ještě pár dní na zelenou nať. Řeřicha obsahuje spoustu hořčíku, draslíku, vápníku, železa a také vitamínu C, který organismu právě ke konci zimy chybí nejvíce. Populární jsou na klíčení i semínka rukoly, hořčice, pískavice řeckého sena, ředkviček, lnu nebo vojtěšky (alfalfa).
Klíčení semínek není žádná věda
Jediné, co budete na klíčení potřebovat, je příprava nádoby, ve které semínka naklíčíte. Dnes se setkáte s různými postupy klíčení, od těch nejjednodušších až po ty více sofistikované, na které budete potřebovat již nějaké to vybavení. Jednoduché je klíčení ve vatě nebo v gáze. Položíte je na talířek, namočíte vodou a nasypete předem namočená semínka. Luštěniny je možné nakličovat namočené ve sklenici s děrovaným víčkem, po jednodenním klíčení se pouze slije voda a klíčky se znovu propláchnou, pak už jsou připraveny ke konzumaci. Případně můžete vyzkoušet služeb takzvané nakličovací misky. Ta se dá běžně koupit v domácích potřebách.
Správný postup klíčení
Klíčení je relativně jednoduchá záležitost. Na talířek či misku dáme vatu, případně trošku zeminy a důkladně navlhčíme. Po celém povrchu rovnoměrně rozprostřeme semena a odložíme na světlé místo, ideálně okenní parapet. Dvakrát denně rozstřikovačem s vodou jemně poprášíme, semena musí být stále vlhká. Čím jsou semena větší, tím déle nakličování trvá. Druhý až třetí den se objeví klíčky a do týdne či deseti dnů máme připravené zelené výhonky, které můžeme konzumovat. Chutnají skvěle na čerstvém domácím chlebu s máslem či vařených bramborách s oříškovým olejem. Používáme je však výhradně za studena, jelikož tepelnou úpravou bychom zničili většinu cenných látek.
Chutné tipy pro klíčení
Klíčky k jídlu: Vojtěška setá (alfalfa)
Alfalfa jsou malá kulatá semínka vojtěšky. Jejich klíčením získáme křehké, výživné klíčky. Semínka namáčíme na šest až osm hodin do vody, opláchneme a dáme do čisté nakličovací nádoby. Nakličujeme dva dny ve tmě a poté dva až čtyři dny na světle. Dvakrát denně dobře proplachujeme v čisté vodě a necháme klíčit v teple (nejlépe při cca 20 °C). Po sedmi až osmi dnech jsou výhonky připravené k jídlu. Měly by se co možná nejdříve zkonzumovat nebo přechovávat nanejvýš dva či tři dny v lednici – jinak zhořknou.
Klíčky k jídlu: Černá čočka beluga
Má jemnou oříškovou chuť a je plná cenných látek. Její klíčky jsou nadmíru výživné. Ne nadarmo se černá čočka řadí mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Má obrovské množství bílkovin, nechybí antioxidanty, vitamíny ani minerální látky. Její jemná chuť perfektně lahodí s olejem z vlašských ořechů nebo s olejem z lískových ořechů. Naklíčná černá čočka je perfektní v pomazánkách.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku