Psychosomatika tenké střevo: Je váš život vyživující?
Podle tradiční východní medicíny je třeba se během roku každému našemu orgánu věnovat v určitý čas. V měsíci červnu je to tenké střevo, které potřebuje naši pozornost. Podle alopatické medicíny je tenké střevo tím, které zpracovává naši potravu. Rozhoduje, co pošle dál do těla, a skrze svou stěnu propustí do krevního řečiště, a co je určeno k vyloučení z těla, tedy posláno do tlustého střeva. Psychosomatika tenkého střeva nám naznačuje, zda umíme ve svém životě věci třídit na potřebné a nepotřebné, a zda si ponecháváme skutečně jen to, co je vyživující.
Tenké střevo – na miskách vah
Psychosomatika vychází z předpokladu, že naše fyzické tělo zrcadlí náš psychický stav. Dává nám zprávu, na jaké životní oblasti bychom se měli zaměřit, abychom se přiblížili k harmonickému stavu. Tenké střevo je místem, kde věci třídíme na vyživující a nevyživující, někdy dokonce toxické. Otázkou však zůstává, jak umíme tyto věci skutečně roztřídit i dále zpracovat. Pokud naše tělo skrze tenké střevo nedostane potřebné látky, může se stát náchylnější k nemoci. To se děje i v případě, že ty toxické nezvládáme vylučovat včas nebo v patřičné míře.
Tenké střevo – problémy
Problémy spojované s tenkým střevem se projevují jako nadýmání, bolest v oblasti bederní páteře (tenké střevo je zde uchyceno „smyčkou“ k páteři), trávícími problémy jako zácpa nebo naopak průjem a v neposlední řadě se mohou objevit i problémy se sníženou funkcí imunitního systému. Díky řadě toxinů zůstávajících v těle se mohou vyskytnout i vyrážky (bez další zjevné příčiny), případně přecitlivělost na určitý typ potravin (bez prokázané alergie).
Psychosomatika tenké střevo – důležité otázky
Celostní přístup přisuzuje tenkému střevu roli „soudce a analytika“ našich prožitků. Psychosomatika tenkého střeva nás nabádá klást si tyto otázky:
- Jak „trávím“ situace, které zažívám?
- Jak často jsem zajatcem své minulosti? Respektive těch zážitků, které sám považuji za negativní/nezvládnuté?
- Jak moc se točím na jedné myšlence stále dokola?
- Umím se rozhodnout?
- Umím se radovat ze života nebo dopřávám sluch svému vnitřnímu kritikovi?
- Jak moc cítím jistotu/nejistotu v životě, který momentálně vedu?
Psychosomatika tenké střevo – myšlení
Psychosomatika tenkého střeva je spojována také s naším myšlením. Právě neustálé přemýšlení o našich chybách, bičování se za „špatné rozhodnutí“ či sebeobviňování je pro tenké střevo oslabujícím faktorem. Ve stavu negace pak těžko nacházím cestu ven, přehlédneme fakt, že každá situace nás má poučit a připravit na další životní výzvy. Místo radosti z objevování (ano, někdy může být velmi těžké) nastupuje strach z (dalšího) neúspěchu a pocity beznaděje. Tím se spouští i stresová reakce těla, která proces trávení zpomaluje a my se můžeme dostat do spirály zdánlivě neřešitelných/nesouvisejících obtíží.
Jak podpořit tenké střevo?
- Hýbejte se. Začněte procházkami, zkuste zařadit pozdrav slunci jako ranní rituál, pořiďte si hula hoop obruč, vyzkoušejte hipoterapii nebo intuitivní tanec.
- Dýchejte. S nádechem pozorujte cestu dechu přes hrudník (včetně pohybu žeber do stran), přes bříško až do podbřišku, s výdechem pak zase jeho opačnou cestu ven. Posílíte nejen činnost střev, ale také pánevního dna.
- Rozhodněte se. Je málo situací, ve kterých budete mít 100% jistotu. Tím, že rozhodnutí neuděláte, držíte celý problém v sobě a vaše tenké střevo vám to začne ukazovat. Jakýkoli krok je lepší než bezradné přešlapování.
- Odpusťte a dejte minulosti její místo. Odpuštění není souhlas, pouze dáte dané situaci její místo v „poličce zážitků“. Nebude se cítit odstrčená, a nebude třeba se k ní tak často vracet.
- Vezměte si na pomoc nadhled.
- Zkroťte stres. Metod, jak zvládnout dopady stresu na náš organismus je řada. Zkoušejte, co vám v danou chvíli vyhovuje nejlépe. Není „správné“ varianty, je jen vaše akce a je jedno zda to jednou bude meditace, jindy běh nebo milování s partnerem.
- Vyživte střevní mikrobiom. Rozmanitou zdravou stravou vyživíte tělo a s dostatkem vlákniny se z těla dostanou toxiny včas.
Diskuse k článku