Chlad zaženou správné potraviny, koření i byliny

Ničí vás chlad a chladné počasí? Je vám pořád zima? Vyzkoušejte tipy, které vás zaručeně zahřejí 

Teplo je dávno pryč, podzim je v plném proudu a chladné počasí o sobě dává čím dál tím víc vědět. Zároveň s tím jsou pochopitelně na programu dne i nemoci z nachlazení. Takže úkol je jasný: nesmíme prochladnout a svému tělu musíme zajistit teplo. Poradíme vám, jak se dokonale zahřát, zahnat chlad a chránit se před podzimními virózami i nachlazením.

Každý rok je to stejné. S chladnějšími dny klesá naše nálada, méně se hýbeme, tloustneme a nic nás nebaví. Až takto negativně může na chlad působit. A čím to je? Mohou za to krátké dny, dlouhé noci, málo slunečního svitu a hlavně to, že většina lidí nemá chuť se moc hýbat a naopak utápí pochmurné nálady konzumací velkého množství jídla. Naštěstí má tato na první pohled bezvýchodná situace, poměrně lehké řešení. 

Chlad versus teplo: Volte správné potraviny

Vše co sníme, vyvolá v našem organismu nějakou reakci. I tepelnou. Vše, co zkonzumujeme, vytváří během trávení buď chlad nebo teplo. Případně jsou i některé potraviny, které patří mezi takzvaně “neutrální”. Nicméně právě v tento čas je nadmíru nezbytné zaměřit se na konzumaci potravin, které mají právě zahřívací účinky. Už díky nim nám může být teplo, aniž bychom dělali cokoliv jiného. Tím, že nás potraviny vnitřně zahřejí, podpoříme zvýšení činnosti metabolismu a budeme lépe spalovat tuky. Do jídelníčku je proto vhodné aktuálně zařadit především zeleninu. Především pak tu zimní. Tedy například zelí, dýně, růžičkovou kapustu, tykve, cibuli, česnek, celer, pórek a podobně.

Čtěte také:

Oslabená imunita? 5 osvědčených tipů, jak přežít chladné měsíce bez nemocí 

Prochladli jste? Zánět močového měchýře pomohou vyléčit aquauretika

Kryoterapie neboli léčba chladem. K čemu všemu je dobrá a s čím nám může pomoci?

V měsících, kdy je chlad a chladné počasí na pořadu dne, je třeba upravovat veškeré potraviny tepelně. Čerstvá zelenina ani ovoce nejsou příliš ideální, mohou totiž ochlazovat a navíc i zpomalují metabolismus. Ze zimní zeleniny je ideální připravit si hutnou polévku nebo třeba omáčky. Skvěle nás zasytí a zahřejí. A nezapomeňte přidat i koření, které zahřívací účinky podpoří. Například pepř, chilli, kari, zázvor nebo papriku.

Zahřívací potraviny, které zaženou chlad a zajistí nám teplo:

  • Obiloviny: divoká rýže, kroupy, oves, pohanka. 
  • Luštěniny: sója, cizrna, čočka.
  • Zelenina a ovoce: lilek, zelí, cibule, česnek, pórek, mrkev, meruňky, jahody.
  • Mléčné výrobky: kozí sýr, kozí mléko. 
  • Ořechy: vlašské, lískové.
  • Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody, kakao, kokosové mléko.
  • Maso: kuře, jehněčí, kozí maso, bažant.
  • Ryby: losos, slávka, humr, úhoř, tuňák, pstruh, sardinky.
  • Koření: chilli, fenykl, muškátový oříšek, hřebíček, pepř, skořice, rozmarýn, zázvor.

Chlad versus teplo: Není nad pravidelný pohyb

Myslete ovšem na to, že jídelníček rozhodně není alfou a omegou všeho v tomto období. Je rovněž nutné pořádně se hýbat. Budete-li každý den běhat, cvičit nebo chodit na dlouhé procházky, chlad nemá šanci. Pohybem se totiž podpoří trávení, nastartuje detoxikace těla, metabolismus správně funguje a tělo spaluje i více energie a tuků. Krásně se zahřejete a bude vám dobře po celý den. 

Chlad versus teplo: Nohy v teple

Zejména v chladném období roku bychom měli dopřávat důkladnou péči nohám. Právě v zimních měsících trávíme spoustu času v uzavřených botách v teplých vytopených místnostech. Pokožka tak dostává pořádně zabrat. Nohy nemohou dýchat a z toho mohou vznikat i další nepříjemné obtíže, jako je pocení, plísně, vysušování pokožky… Proto je nutné o nohy důsledně pečovat. Pravidelně je natírejte hydratačním krémem, udržujte je v teple a noste ponožky s vysokým podílem bavlny. Ta dobře saje pot a navíc nohy ochrání před chladem.

A nezapomínejte ani na kvalitní zateplené boty. A pokud chcete, aby vám v nich bylo teplo, pořiďte si boty volnější. V těsných botách vám totiž bude zaručeně zima. Pokud vás stále studí nohy, dopřejte jim střídavou sprchu – horkou a studenou. Ta krásně prokrví pokožku a rozproudí krev. Nohy pak namasírujte speciálním krémem a dejte si na ně teplé bavlněné ponožky, nejlépe dvoje. Ráno budete mít nohy krásně jemné a prokrvené

Základem úspěchu boje proti chladu jsou nohy v teple

Chlad versus teplo: Byliny na zahřátí

Ginkgo biloba – tradiční čínská medicína jen využívá více než pět tisíc let. Léčivé jsou především listy jinanu. Základním úkolem extraktu z listů je rozšiřování kapilár v periferním cévním řečišti. Tím se zlepší průtok krve, což má pak na za následek prokrvení končetin i mozku. Zjednodušeně lze tedy říci, že nám bude teplo a při práci nebo učení se dokážeme lépe soustředit. Ginkgo také odstraňuje pocity netečnosti a únavy, zlepšují paměť a dodávají člověku pocit větší pohody. Ničí deprese a přináší dobrou náladu. 

Zázvor – je antiseptický, protihorečnatý, protizánětlivý, podporuje chuť k jídlu i k sexu, pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zažívacím potížím, zmírňuje pálení žáhy, nadýmání a plynatost. A především – zahání chlad, dokonale prohřívá celé tělo! Co se nemocí z nachlazení a chřipky týče, tak i zde je nejlepší prevencí i lékem. Ideální je však používat pro tento případ vždy zázvor čerstvý, ten má nejlepší účinky.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 05. 01. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 06. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
ÚTERÝ 07. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 10. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Děkuji za Váš komentář - trefně napsáno. I přesto, že jsem si ve svém článku stěžovala... tak tím rozhodně nec...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!