Restaurace plánují zdražování nápojů i jídla řádově o deset procent
Restaurační zařízení a bary utrpěly za poslední měsíce velké ztráty. Kvůli epidemii koronaviru musela celá řada podniků ukončit činnost. Prozatím restaurace fungují v režimu „přes okénko“. Vláda však plánuje otevření zahrádek na 17. května. Vnitřní prostory se zřejmě ještě nějaký čas nezpřístupní.
M
noho lidí podnikajících v gastronomii tak zvažuje skokové zdražování jídel i nápojů. Řádově by se mělo jednat až o deset procent. Například za pivo bychom tak zaplatili cca o 3 až 5 kč více a za oběd či večeři v hospodském prostředí o 10 až 20 kč více.Podnikatelé se neobávají nižší návštěvnosti kvůli zdražování
I přesto, že mnoho restaurací zdraží, podnikatelé se neobávají toho, že by kvůli tomu měli méně zákazníků. Lidé budou podle nich naopak lační po posezení na restaurační zahrádce s rodinou či přáteli. Provozovatelé rovněž spoléhají na věrnost a solidaritu štamgastů a doufají, že alespoň částečně zacelí „rány“, které utrpěly v době svého uzavření. Problematický však může být růst cen v hospodách, které jsou v menších městech a na vesnicích.
Diskuse k článku