Artyčoky jsou chutnou a zdravou zeleninou

Artyčoky jsou ideální zeleninou pro jarní detoxikaci. Vypěstujte si vlastní artyčoky na zahrádce

Artyčoky jsou oblíbenou zeleninou, ale také jsou ideálním prostředkem pro jarní očistu těla. Jsou doslova nabité cennými látkami, které v tomto období potřebujeme tělu dodat. Artyčoky jsou navíc pochoutkou gurmánů, jde o skutečně luxusní zeleninu.

Artyčok zeleninový je rostlina, jejíž plody chutnají hořkosladce. U nás není tolik oblíbený, avšak přímořské národy na něj nedají dopustit. Navíc jestli přemýšlíte, co budete letos pěstovat na zahrádce, vyzkoušejte právě i artyčoky. Jsou nenáročné a pochutnáte si!

Artyčoky a jejich historie

Artyčoky nejsou v moderní kuchyni žádnou novinkou. Svůj původ mají v severní Africe a v západní Asii. Populární byly i v Egyptě, jejich malby totiž archeologové objevili v rozvalinách starých chrámů. Artyčoky byly oblíbené i ve starověkém Řecku a Římě. Skutečně ve velkém se začaly pěstovat někdy v 15. století na Sicílii. Dnes je tahle zelenina populární především v přímořských státech, jako je právě Itálie, Francie nebo Španělsko. Zde se i ve velkém pěstují. 

Čtěte také:

Superzdravá zelenina: Jak cuketa prospívá našemu zdraví?

Pěstování zeleniny v zimě je možné. Nevěříte?

Ačokča neboli mexická okurka: Žádný mutant, ale chutná a zdravá zelenina

Správně rostlé artyčoky

Sehnat kvalitní artyčoky je i u nás stále docela problém. Pokud je nemáte od malého pěstitele, budete dobré kusy v obchodech těžce shánět. Na první pohled by se mohlo zdát, že je artyčok podobný bodláku, jsou si totiž velmi podobné. Artyčoky mají stříbřitě zelené vykrajované listy. Tím hlavním jsou ale pupence. Sklízet se musejí postupně, nejlépe ještě v době než rozkvetou. Potom už totiž hořknou. Právě podle barvy těchto pupenců lze také rozeznat jednotlivé druhy. Existují bílé, fialové a zelené.

Artyčoky a jejich pozitivní působení na lidské tělo

Artyčoky obsahují spoustu prospěšných látek, zejména pak vitamíny A, B, C a E, železo, draslík, vápní, hořčík, měď, mangan nebo antioxidanty. Krom toho, že báječně chutnají, nám mohou i prospívat. K čemu všemu mohou být dobré?

Obsahují spoustu bílkovin – artyčoky v sobě ukrývají mnohem více bílkovin než jiné druhy zeleniny. A vědci zjistili, že lidé, kteří konzumují vyšší poměr rostlinných bílkovin oproti živočišným bílkovinám, mají snížené riziko problémů kardiovaskulárního systému.

Ukrývá se v nich velké množství vlákniny – artyčoky nám tak pomáhají s trávením a zažíváním. Vláknina navíc může být prospěšná při hubnutí, jelikož nás na delší dobu zasytí. Rovněž artyčoky díky vláknině pomáhají předcházet zácpě. A vzhledem k obsahu inulinu, který slouží jako prebiotikum, posilují také imunitní systém. Potraviny s obsahem inulinu jsou rovněž vhodné pro diabetiky.

Likvidují zánět – podle vědců mohou být artyčoky potravinou, která pomáhá snižovat či likvidovat záněty v těle. Právě zánět může stát i za mnohým alergickými obtížemi jako je sezónní alergie nebo astma.

Artyčoky: Pěstování je snadné

Máte-li možnost si artyčoky vypěstovat, určitě to vyzkoušejte. Artyčoky nejsou na pěstování vůbec náročné. Nenapadají je žádní škůdci a netrpí chorobami. Jediné, co však potřebují, je dostatek sluníčka, propustná půda bohatá na humus a také dostatečná zálivka.

Pokud bychom je málo zalévali, mohly by zdřevnatět. Artyčoky je možné pěstovat ze semen nebo koupit už předpěstované rostlinky v zahradnictví. Na záhon se každopádně vysazují až v květnu, po “zmrzlých mužích”.

Artyčoky na talíři

Ke kulinářským účelům využíváme jedině nerozvinuté květní pupence. Z rostliny je odřezáváme ve chvíli, kdy přestávají narůstat do délky a začínají sílit. Po odříznutí z rostliny je důležité okamžitě potřít řezné rány šťávou z citrónu. Jinak by totiž místo řezu zčernalo. Malé a mladé květní úbory je možné jíst zasyrova. Větší je pak nutné už tepelně upravit. Vaříme je ve slané vodě s přidáním malého množství citrónové šťávy. Artyčoky můžeme zapékat anebo je servírujeme jen uvařené například s omáčkou či dressinkem.

Autor článku: Monika Poledníková 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?