Kopřivová jícha
Přírodní hnojivo
Chcete-li mít vaši zahradu a úrodu zdravou, budete se jistě chtít vyhnout hnojení chemickými hnojivy. Rostliny ale potřebují dodávat živiny, hlavně v hlavní růstové sezóně. V biozahradách se k tomuto účelu používají různé rostlinné zákvasy, neboli jíchy. Tyto vlastnoručně připravené směsi obsahují především pro rostliny cenný dusík, ale také další účinné látky. Kopřivová jícha je v biozahradách nejpoužívanější tekuté hnojivo, můžete ale použít také přesličku, listy kostivalu nebo směsi různých bylin.
Jak připravíme jíchu z kopřiv
Nachystejte si velkou umělohmotnou nádobu s víkem, kterou umístěte někde v odlehlejším koutě zahrady, kvůli zápachu, který bude z jíchy vycházet (zápach se dá zmírnit přidáním vápence – obr.3). Nádobu napěchujte do dvou třetin kopřivami a zalijte vodou 10 cm pod okraj. Poté přiklopte víkem, které ještě podložíte laťkou, aby byl umožněn přístup vzduchu a naopak aby se zabránilo přístupu hlodavců a ptáků, kteří by se ve vodě mohli utopit. Každý den jíchu promíchejte. Jakmile jícha začne pěnit, tak je hotová. Mělo by to být zhruba za 14 dní, záleží na počasí. Jíchu používejte opatrně, stačí 1 x týdně půl litru. Lijte ji ke kořenům, ideální je večer a před deštěm.
Diskuse k článku
Adam Halátek
Alena Boušková
Pro hnojení např. rajčat bych spíš doporučila jíchu kostivalovou, která je na rajčata nejlepší. A to ve stejném poměru ředění. Takto přihnojuju rajčata cca 1x za 10 dní.