Pěstování bylinek doma není žádná věda. A k čemu je můžete využít?
Pěstování bylinek zvládne opravdu každý. I když se necítíte jako velcí pěstitelé nebo zahradníci, do pěstování bylinek doma se můžete pustit a budete úspěšní. Není nic jednoduššího než pěstování bylinek. Poradíme vám, jak na to.
Než se pustíte do „akce“, můžete se rozhodnout, jak bylinky budete pěstovat. Buď můžete pěstovat bylinky ze semínek, ze sazeniček nebo si pořídit už vypěstované bylinky v květináči ze supermarketu. V každém případě půjde o snadné pěstování bylinek a úspěch bude zaručen.
Pěstování bylinek doma: Co budete potřebovat?
Pro pěstování bylinek budete potřebovat květináč, zeminu, drobné kamínky a případně semínka nebo sazenice. Kamínky jsou důležité pro odvádění přebytečné vlhkosti. V opačném případě by totiž bylinkám mohly začít uhnívat kořeny. Bylinky nikdy nesmí „plavat“ ve vodě, zároveň nesnesou ani přílišné sucho.
Aby se bylinkám u vás dařilo…
Při pěstování bylinek je důležité pravidelně odštipovat konečky. Rostliny tak budou košatět a vrátí vám to. Sklízejte, pokud možno za teplého, suchého počasí, kdy jsou silné. Otrhávejte vnější listy, abyste podpořili růst nových listů uprostřed. Výhodou většiny bylinek je to, že nepotřebují zahradu a můžeme je pěstovat bez problémů i v pohodlí domova. Poslouží nám v kuchyni nebo domácí lékárně, a ještě krásně ozdobí okenní parapety. Navíc je pěstování bylinek i velká zábava.
Pěstování bylinek: Pažitka
Má velmi příjemné cibulové aroma, jež úžasně dochutí třeba čerstvý chléb s máslem, tvarohem či pomazánky všech druhů a barev. Výborně chutná v salátech, harmonickou chuť vytváří také ve vaječných nebo houbových receptech. Navíc pěstování bylinek jako je pažitka není nic složitého. Jde o zcela nenáročnou bylinku. Není možné ji sušit, ale své vlastnosti si dobře uchová zamražená.
Pěstování bylinek: Kopr
Pěstování bylinek má své velké výhody – třeba čerstvý kopr nemá konkurenci. Na naše talíře se kopr dostal díky Římanům, kteří ji přivezli z egyptských výprav. Kopr si skvěle rozumí se smetanovými omáčkami, nakládanou zeleninou i rybami. Typicky slovanským jídlem jsou pak brambory s máslem a notnou dávkou koprové natě.
Pěstování bylinek: Rozmarýn
Typická středomořská bylinka, která je úžasnou ozdobou zahrádek a balkonů, důležitá složka provensálského koření. Pěstování provensálských bylinek je specifické – většina z nich vyžaduje spíš sucho. Intenzivní vůně i chuť nesmí chybět u receptů italské, francouzské, španělské, ale také albánské kuchyně. Hlavní chuťový tón skvěle rozvíjí skopové a jehněčí pečeně, telecí maso, drůbež, vařené ryby, ale také rajské omáčky a další tomatové pokrmy.
Pěstování bylinek: Majoránka
Jedna z nejstarších českých bylinek. Pěstování bylinek typu majoránka půjde snadno i bez vašeho většího přičinění. Majoránka se využívá nejčastěji u rychlých česnekových jídel – česnečka nebo bramborák. Své místo má také u zabijačkových pochoutek. Hodí se ale i k čočce, fazolím nebo obecně tučným jídlům. Dobře chutná i sušená, takže se, nebojte se tedy uschlou bylinku odložit na později.
Pěstování bylinek: Koriandr
Jako součást oblíbeného kari koření se používá hlavně v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni. Chybět nemůže ani v pravé asijské polévce. Zpracovávají se jak jeho listy, tak semena, přičemž kořen koriandru má podobné využití jako zázvor. Koriandr tvoří také jedno ze základních koření do pravých perníků.
Pěstování bylinek: Petržel
Je hojně rozšířená, protože díky její nenáročnosti je možné pěstovat ji takřka kdekoli. Pokud jste snědli jídlo s česnekem a trápí vás česnekový dech, žvýkejte petrželku a problém zmizí. Při pěstování bylinek se u petržele budete muset rozhodnout, jaký druh chcete – kudrnku nebo hladkolistou.
Pěstování bylinek: Tymián
Velmi se podobá mateřídoušce. Přidáním k masu, rybám, krémovým polévkám nebo omáčkám skvěle rozvinete chuť pokrmu. Tymián má své pevné místo například u zeleninových koláčů. Svou cestu si nachází také do typicky českých pokrmů, jako jsou guláše, sekané nebo nádivky. Skvělé chuťové vlastnosti si uchová jak sušený, tak zamražený.
Pěstování bylinek: Libeček
Pěstování bylinek do polévky? Pak libeček nesmí chybět. Ne nadarmo má přezdívku „české maggi“. Nebo ho můžete jíst jen tak – zkuste ho třeba drobně nakrájet na chléb s máslem nebo sádlem. Takto posekaná nať chutná dobře například v rajčatových salátech, hodí se i pro nádivky a paštiky nebo pomazánky.
Pěstování bylinek: Šalvěj
Výrazná vůně a trpká chuť ji předurčuje k ochucení tučnějšího masa, které se pak lépe tráví. Skvělá je při přípravě vepřového masa nebo do vlastní originální omáčky. Ale nepřežeňte to s ní. Je aromatická, takže s ní musíte nakládat opatrně.
Pěstování bylinek: Bazalka
Pěstování bylinek pro italskou kuchyni? Tam totiž nesmí chybět. Přestože je bazalka spojována především s italskou kuchyní, které tvoří doslova základ, kdybychom chtěli vystopovat její původ, museli bychom cestovat 6,5 tisíce kilometrů na jihovýchod od Říma – do Indie.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku