Pěstování bylinek doma není žádná věda. A k čemu je můžete využít?

Pěstování bylinek doma není žádná věda. A k čemu je můžete využít?

Pěstování bylinek zvládne opravdu každý. I když se necítíte jako velcí pěstitelé nebo zahradníci, do pěstování bylinek doma se můžete pustit a budete úspěšní. Není nic jednoduššího než pěstování bylinek. Poradíme vám, jak na to.

Čtěte také:

Bylinky, bez kterých se v létě neobejdete

Než se pustíte do „akce“, můžete se rozhodnout, jak bylinky budete pěstovat. Buď můžete pěstovat bylinky ze semínek, ze sazeniček nebo si pořídit už vypěstované bylinky v květináči ze supermarketu. V každém případě půjde o snadné pěstování bylinek a úspěch bude zaručen.

Pěstování bylinek doma: Co budete potřebovat?

Pro pěstování bylinek budete potřebovat květináč, zeminu, drobné kamínky a případně semínka nebo sazenice. Kamínky jsou důležité pro odvádění přebytečné vlhkosti. V opačném případě by totiž bylinkám mohly začít uhnívat kořeny. Bylinky nikdy nesmí „plavat“ ve vodě, zároveň nesnesou ani přílišné sucho.

Aby se bylinkám u vás dařilo…

Při pěstování bylinek je důležité pravidelně odštipovat konečky. Rostliny tak budou košatět a vrátí vám to. Sklízejte, pokud možno za teplého, suchého počasí, kdy jsou silné. Otrhávejte vnější listy, abyste podpořili růst nových listů uprostřed. Výhodou většiny bylinek je to, že nepotřebují zahradu a můžeme je pěstovat bez problémů i v pohodlí domova. Poslouží nám v kuchyni nebo domácí lékárně, a ještě krásně ozdobí okenní parapety. Navíc je pěstování bylinek i velká zábava.

Pěstování bylinek: Pažitka 

Má velmi příjemné cibulové aroma, jež úžasně dochutí třeba čerstvý chléb s máslem, tvarohem či pomazánky všech druhů a barev. Výborně chutná v salátech, harmonickou chuť vytváří také ve vaječných nebo houbových receptech. Navíc pěstování bylinek jako je pažitka není nic složitého. Jde o zcela nenáročnou bylinku. Není možné ji sušit, ale své vlastnosti si dobře uchová zamražená.

Pěstování bylinek: Kopr

Pěstování bylinek má své velké výhody – třeba čerstvý kopr nemá konkurenci. Na naše talíře se kopr dostal díky Římanům, kteří ji přivezli z egyptských výprav. Kopr si skvěle rozumí se smetanovými omáčkami, nakládanou zeleninou i rybami. Typicky slovanským jídlem jsou pak brambory s máslem a notnou dávkou koprové natě.

Pěstování bylinek: Rozmarýn

Typická středomořská bylinka, která je úžasnou ozdobou zahrádek a balkonů, důležitá složka provensálského koření. Pěstování provensálských bylinek je specifické – většina z nich vyžaduje spíš sucho. Intenzivní vůně i chuť nesmí chybět u receptů italské, francouzské, španělské, ale také albánské kuchyně. Hlavní chuťový tón skvěle rozvíjí skopové a jehněčí pečeně, telecí maso, drůbež, vařené ryby, ale také rajské omáčky a další tomatové pokrmy.

Pěstování bylinek: Majoránka 

Jedna z nejstarších českých bylinek. Pěstování bylinek typu majoránka půjde snadno i bez vašeho většího přičinění. Majoránka se využívá nejčastěji u rychlých česnekových jídel – česnečka nebo bramborák. Své místo má také u zabijačkových pochoutek. Hodí se ale i k čočce, fazolím nebo obecně tučným jídlům. Dobře chutná i sušená, takže se, nebojte se tedy uschlou bylinku odložit na později.

Pěstování bylinek: Koriandr 

Jako součást oblíbeného kari koření se používá hlavně v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni. Chybět nemůže ani v pravé asijské polévce. Zpracovávají se jak jeho listy, tak semena, přičemž kořen koriandru má podobné využití jako zázvor. Koriandr tvoří také jedno ze základních koření do pravých perníků.

Pěstování bylinek: Petržel 

Je hojně rozšířená, protože díky její nenáročnosti je možné pěstovat ji takřka kdekoli. Pokud jste snědli jídlo s česnekem a trápí vás česnekový dech, žvýkejte petrželku a problém zmizí. Při pěstování bylinek se u petržele budete muset rozhodnout, jaký druh chcete – kudrnku nebo hladkolistou.

Pěstování bylinek: Tymián 

Velmi se podobá mateřídoušce. Přidáním k masu, rybám, krémovým polévkám nebo omáčkám skvěle rozvinete chuť pokrmu. Tymián má své pevné místo například u zeleninových koláčů. Svou cestu si nachází také do typicky českých pokrmů, jako jsou guláše, sekané nebo nádivky. Skvělé chuťové vlastnosti si uchová jak sušený, tak zamražený.

pest byliny

Pěstování bylinek: Libeček 

Pěstování bylinek do polévky? Pak libeček nesmí chybět. Ne nadarmo má přezdívku „české maggi“. Nebo ho můžete jíst jen tak – zkuste ho třeba drobně nakrájet na chléb s máslem nebo sádlem. Takto posekaná nať chutná dobře například v rajčatových salátech, hodí se i pro nádivky a paštiky nebo pomazánky.

Pěstování bylinek: Šalvěj 

Výrazná vůně a trpká chuť ji předurčuje k ochucení tučnějšího masa, které se pak lépe tráví. Skvělá je při přípravě vepřového masa nebo do vlastní originální omáčky. Ale nepřežeňte to s ní. Je aromatická, takže s ní musíte nakládat opatrně.

Pěstování bylinek: Bazalka

Pěstování bylinek pro italskou kuchyni? Tam totiž nesmí chybět. Přestože je bazalka spojována především s italskou kuchyní, které tvoří doslova základ, kdybychom chtěli vystopovat její původ, museli bychom cestovat 6,5 tisíce kilometrů na jihovýchod od Říma – do Indie.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...