Sklízíte každoročně hořké okurky? Zaručené tipy, které zabrání tomu, aby vám letos okurky zhořkly
Hořké okurky jsou mistři mystifikace. Na první pohled vypadají lákavě, křupavě a sladce. Jakmile se ale zakousnete, křiví se vám ústa. Přitom se každý rok tolik snažíte a děláte pro své výpěstky maximum. Tak proč jsou každý rok okurky hořké? Poradíme vám, co udělat pro to, abyste letos měli nejchutnější okurky v celém okolí.
Některé okurky neuvěřitelně lahodné, jiné se zase kvůli své hořkosti nedají téměř pozřít. A přitom třeba rostly vedle sebe. Jak je to možné? Za hořké okurky může totiž organická sloučenina zvaný cucurbitacin. Čím jsou okurky víc hořké, tím více této látky je v nich ukryto.
Okurky a nenáviděný cucurbitacin
A kde se v okurkách cucurbitacin bere? V zelenině se tvoří během stresových podmínek pěstování. A okurky mohou při růstu podléhat velkému stresu. Tedy podmínkám, které pro ně nejsou ideální. Přičemž největší vliv má střídání teplot. Hořká sloučenina, která se dostane do konce stonku plodu, se nemusí rozšířit celou okurkou, což vysvětluje, proč je kus okurky – většinou jen konec – hořký a zbytek dokonale lahodný. Mnohem více hořké sloučeniny pak obsahuje slupka, tudíž odstranění slupky může pomoci odstranit velkou část hořké chuti. Cucurbitacin se v okurkách tvoří také především také v období sucha. Je proto důležité okurky pravidelně a dostatečně zalévat. Prevencí vzniku cucurbitacinu je rozhodně pěstování na místě, kde není moc zima ani horko. Okurky také nesázejte v těsné blízkosti vedle sebe a plody sklízejte včas, rozhodně je nenechejte přezrát. I to může mít totiž negativní vliv na hořknutí.
Okurky na zahrádce: Pěstování okurek a jejich vliv na naše zdraví
Ačokča neboli mexická okurka: Žádný mutant, ale chutná a zdravá zelenina
Hořká okurka neboli momordica skvěle chutná a může pomoci i při léčbě cukrovky
Hořké okurky? Letos rozhodně nebudou
Abyste se vyhnuli tomu, že budete sklízet hořké okurky, je třeba v první řadě vybrat vhodné odrůdy. Některé druhy okurek jsou totiž od přírody náchylnější k hořkosti než jiné. Zeptejte se tedy ideálně v zahradnictví, po které odrůdě vám doporučí sáhnout. Dodržíte-li pak optimální podmínky pěstování pro okurky, je téměř nemožné, aby zhořkly. Jakmile okurky zasadite, budete je muset pravidelně a dostatečně zalévat. Což však neznamená přelévání. Půda pro okurky nesmí být ani suchá, ani bahnitá. Okurky zalévejte brzy ráno nebo později odpoledne či navečer.
Důležité je, aby listy rychle oschly. V opačném případě by hrozilo, že se rozvine nějaký druh plísňového onemocnění. Okurky skvěle porostou i na obyčejném kompostu. Budete-li je mít vysázené na záhoně, pak jim dopřejte mulč. Nejlépe drcenou kůru, slámu nebo posekanou trávu. Pomůžete tím zachovat optimální vlhkost půdy a stálejší teplotu. Tím pomůžete okurkám vyhnout se stresu a tudíž i tvorbě cucurbitacinu.
Hořké okurky nemusí být nutně problém
Jestliže jste, přes všechna opatření, sklidily hořké okurky, stále ještě můžete úrodu zachránit. Jestliže chcete jíst okurky čerstvé, můžete je naložit do vodní lázně, osolit a nechat je půl dne máčet. Poté je podélně rozřízněte a znovu osolte. Chvíli je třete o sobě a následně je opláchněte pod tekoucí vodou. Hořkost by měla zmizet. Variantou je i naložení okurek do láku a jejich následné zavaření. Hořkost se z okurek v takovém případě ztratí nejpozději do 14 dnů.
Tip: Citrónové okurky
Ač nepatří citrónové okurky mezi k běžným potravinám v supermarketech, rozhodně byste je měli ochutnat. Na zahrádce skvěle vypadají a následně vám jistě i pořádně zachutnají. Navzdory svému názvu nemá citrónová okurka chuť ani vůni citrónu. Chutnají vlastně podobně jako běžné okurky. Jejich velkou výhodou však je, že hořká okurka u citrónové odrůdy je spíše výjimkou. Citrónová okurka je to proto, že tvarem i barvou připomíná spíše citrón. Rostlina se pěstuje podobně jako klasická okurka. Má však ráda skutečně hodně světla a hodně vody. Avšak půda musí být dobře odvodněná. Počítejte také s tím, že se hodně rozrostou. A nejlépe jim bude na kompostu. Zralé plody se pak skvěle uplatní v salátech, které dokonale rozzáří a ozdobí.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku