Ledviny
Čaj na pročištění ledvin
200 g řebříčku, 200 g truskavce, 200 g šípku, 150 g jitrocele, 100 g fenyklu, 150 g třezalky, 150 g máty, 100 g přesličky, 70 g heřmánku
Přelijeme 1 lžíci této směsi 1/4 l vroucí vody. Čaj pijeme ráno a večer 1 h před jídlem.
Čaj z březového listí
4 lžičky sušeného březového listí nebo hrst čerstvého, hrnek vody.
Březové listí zalijeme vařící vodou, necháme 15 minut louhovat, poté scedíme. Přes den se pijí 2 šálky mezi jídly. Listy z břízy sbíráme v dubnu a v květnu. Čaj je vhodný při potížích s močovými cestami, je močopudný. Používá se na pročištění krve, při revmatických bolestech - březové koupele a obklady.
Recept na zánět močového měchýře
Povaříme asi 1 hodinu 1 lžíci ječných krup v 1 l vody. Odvar scedíme a pijeme několikrát denně. Můžeme ho ochutit medem. Odvar snižuje kyselost moči a pomáhá tak proti jejímu pálení při zánětu.
Čaj z celíku zlatobýlu
2 lžíce celíku zlatobýlu přelijeme 1l vařící vody, necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x za den šálek (200 ml). Vývar uchováváme v lednici maximálně 2 dny.
Čaj se používá jako léčivý prostředek na ledviny a močový měchýř. Je močopudný, rozpouští ledvinové kaménky. Pije se na jaře jako součást jarní očistné kúry. Užívá se při dně a revmatismu, zevně na špatně se hojící rány a exémy. Nať a květ celíku se sbírá těsně před rozkvětem.
Diskuse k článku