Jednoduché a výborné vánoční cukroví na poslední chvíli

Jednoduché a výborné vánoční cukroví na poslední chvíli

Nepečené kaštanové košíčky

  • 6 čokoládových tyčinek Kaštany
  • 120 g ztuženého stoprocentního tuku

Náplň do košíčků

  • 100 g mletých vlašských ořechů nebo kokosu
  • 70 g moučkového cukru
  • 60 g ztuženého 100% tuku
  • 50 ml rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce mléka
  • asi 30 papírových košíčků

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládové tyčinky s tukem, přibližně polovinu této připravené hmoty nalijeme do papírových košíčků a necháme ztuhnout. Mleté ořechy, moučkový cukr, tuk, rum, vanilkový cukr a mléko povaříme ve vodní lázni, aby se vše spojilo. Potom náplň odstavíme z lázně a vymícháme do studena. Opět vše rozdělíme do jednotlivých košíčků a posléze druhou polovinou čokoládové hmoty zalijeme. Necháme zatuhnout. Po ztuhnutí můžeme eventuelně zdobit oříškem nebo loupanou mandlí.

Kopečky na linecká kolečka

  • 250 g loupaných postrouhaných jablek
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 pomeranč
  • 50 g oříšků

Linecké těsto

  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 210 g hladké mouky
  • 1 žloutek

Jablka s cukrem dáme na pánvičku a za stálého míchání dusíme až do zhoustnutí. Potom přidáme šťávu z jednoho pomeranče a sekané oříšky. Vše stále mícháme na plotně, až je hmota tuhá. Na linecká kolečka (nebo piškoty) dáváme hromádky této hmoty, a to ještě za tepla. Po zchladnutí poléváme čokoládovou polevou.

Linecká kolečka: Vypracujeme těsto, vyválíme asi na sílu 3 mm, vykrajujeme kolečka, klademe na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 10 - 12 minut do růžova.

Linecká kolečka můžeme nahradit dětskými piškoty.

Bleskový třepací dort bez pečení

  • 3 smetany na šlehání
  • 2 konzervy mandarinkového kompotu (po cca 200 - 250 g konzerva)
  • 2 pudinky – bez vaření Creme Olé
  • 1 hotový dortový korpus z piškotového těsta (koupený nebo dopředu upečený)

Do většího hrnce s poklicí nebo do uzavíratelné mísy, která dobře těsní, nalijeme dvě smetany na šlehání, dva mandarinkové kompoty i se šťávou a nasypeme dva pudinky vanilkové, ale mohou být i čokoládové. Nic nemícháme, jen utěsníme pokličku a několikrát zatřeseme. Sami pocítíme velmi rychle, že obsah se mění na krémový a třese se jím hůř. Touto hmotou již natíráme připravený dortový korpus. Třetí ušlehanou smetanou zdobíme dort.

Čokoládové koláčky s nádivkou

Těsto

  • 180 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • 100 g strouhané čokolády
  • citronová kůra z půlky citronu

Nádivka

  • 40 g kokosu
  • 40 g mletých ořechů
  • 2 lžíce rumu
  • 30 g moučkového cukru

Ze surovin vypracujeme těsto, ze kterého následně tvarujeme malé kuličky. Do jejich středu vyhloubíme důlek koncem vařečky obaleným v mouce. Do důlku vložíme nádivku, kterou připravíme tak, že uvedené suroviny smícháme a spaříme s trochou horkého mléka. Tak docílíme toho, že bude nádivka pěkně vláčná. Připravené koláčky dáme na plech a v předehřáté troubě upečeme.

Nepečené tatrankové kuličky


  • 3 čokoládové tatranky
  • 200 g měkkého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g kokosu
  • 40 g kakaa
  • 1 lžíce rumu

Do mísy nastrouháme tatranky, přidáme všechny ostatní suroviny. Všechny ingredience promícháme dokud se nespojí. Tvoříme kuličky, které následně obalujeme v kokosu.

Nepečený nugát

  • 250 g moučkového cukru
  • 350 g Omegy
  • 2 vejce
  • 450 g mletých piškotů
  • 30 g kakaa
  • 50 g jemně nakrájených rozinek namočených v rumu
  • 10 lžic rumu, pokud je hmota moc tuhá, tak rumu přidáme

Ve vodní lázni rozpustíme Omegu, vmícháme ostatní suroviny, promícháme, rozválíme na pocukrovaném vále přes mikroten (ten můžeme dát i pod těsto, bude se tak dobře rozvalovat). Polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Posléze krájíme na malé čtverečky.

Nepečená kakaová zrna s rumem

  • 9 lžic mletého cukru
  • 9 lžic rozpuštěného másla
  • 9 lžic Solamylu
  • 30g kakaa
  • 3 lžíce mleté kávy
  • 1 bílek
  • rumu podle chuti

Uvedené suroviny smícháme a vypracujeme z nich těsto. Vytvarujeme zrna, která následně namáčíme v čokoládě. Toto cukroví je rychlé, dobře vypadá a skvěle chutná.

Nepečené čertovy kuličky

  • 200 g krystalového cukru a 0,5 dcl vody
  • 100 g 100% tuku
  • 100 g nakrájených rozinek
  • 150 g pomletých arašídů
  • 1 lžíce másla
  • cukr na obalení

Krystalový cukr s vodou svaříme na sirup, do směsi přidáme 100 g nakrájených rozinek a 150 g pomletých arašídů upražených na 1 lžíci másla. Celou směs chvíli povaříme. Následně vmícháme ještě 100 g 100% tuku. Vše můžete ještě rozmixovat. Těsto necháme chvilku vychladnout a vytvarujeme z něj kuličky, které obalujeme v mletém cukru.

Luxusní trojbarevné košíčky

Do papírových košíčků dáváme po jedné lžičce tmavé čokolády, vše necháme dobře zatuhnout a ozdobně nastříkáme karamelový krém a bílou čokoládu nalijeme kolem kopečku krému. Vše necháme v chladu ztuhnout.

Tmavá čokoláda: Ve vodní lázni rozpustíme 250 g tuku Omega, prosejeme a vmícháme 300 g moučkového cukru, 1 lžíci Solamylu, 100 g kakaa (můžeme i rozpustit čokoládu na vaření a přidáme kousek 100% tuku).

Karamelový krém: 1 slazené kondenzované mléko, 250 g másla a trocha rumu. Den předem vaříme 2 hodiny kondenzované mléko, postupně zašleháme máslo a dochutíme rumem.

Bílá čokoláda: Ve vodní lázni rozpustíme 250 g tuku Omega, prosejeme a vmícháme 200 g moučkového cukru, 100 g sušeného polotučného mléka, 2 lžíce Solamylu (můžeme případně i rozpustit i bílou čokoládu a přidáme 100% tuk).

Nepečené kokosové válečky

  • 150 g másla
  • 5 lžic rumu
  • 250 g krupice
  • 180 g mletého cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g mletého cukru

 

Kokosové válečky tvoříme ze dvou druhů hmot. První hmotu vytvoříme tak, že rozpustíme 150 g másla a 5 lžic rumu. Vmícháme ještě 250 g krupice, 180 g mletého cukru, vše necháme trochu přejít varem. Druhou hmotu vytvoříme tak, že uvaříme 2 žloutky, 2 lžíce mléka, jeden vanilkový cukr a 80 g mletého cukru – uvedeme do varu. Jak je hotová i druhá hmota, tak ji vmícháme do hmoty první a necháme vychladnout. Z vychladlé hmoty tvarujeme válečky, které můžeme namáčet v řídké citronové polevě a obalovat v kokosu.

Jednoduché a rychlé Salko kuličky

  • 250 g 100% tuku
  • 100 g mletého cukru
  • 150 g mletých piškotů
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 vanilínový cukr
  • 2 lžíce Solamylu
  • 2 lžíce rumu
  • 1 Salko

Tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme ostatní suroviny, necháme ztuhnout, vytvarujeme kuličky, které následně obalujeme v kokosu.

Nepečený kokosový salám

  • 250 g kokosu
  • 1 Salko
  • 100 g sušeného mléka
  • potravinářské barvivo (bílá, kakaová, růžová)

Vypracujte těsto, které následně rozdělte na tři díly, vyválejte tři barevné válečky, zamotejte je a obalte v kokosu.

Opilé meruňkové kuličky

  • 200 g sušených meruněk
  • slivovice
  • 130 g másla
  • 30 g mletého cukru
  • 100 g mletého kokosu

200 g sušených meruněk jemně nakrájíme a na několik hodin zalijeme slivovicí. Utřeme 130 g másla a 30 g mletého cukru, vmícháme 100 g mletého kokosu a meruňky.

Sandokanovy oči

Vytvoříme si dva druhy hmot kokosovou a ořechovou a čokoládu. Budeme potřebovat ještě lentilky a umělohmotné vajíčkové plato.

Kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic kokosové moučky, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme.

Ořechová hmota: 100 g strouhaných ořechů, 50 g moučkového cukru, 50 g másla, rum podle chuti. Všechny suroviny smícháme a dle hustoty dochutíme rumem.

Čokoláda: 5 lžic kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme.

Do otvoru ve vajíčkovém platu z umělé hmoty vložíme na dno lentilku, dáme trochu kokosové hmoty, kousek ořechové hmoty a zalijeme čokoládou. Celkem takto vyplníme půl důlku, necháme ztuhnout a vyklopíme.

Nepečená datlová pochoutka

  • párátka
  • 30 ks oloupaných mandlí
  • 30 ks datlí

Na polevu

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g ztuženého tuku

Každou datli po délce nakrojíme a vypeckujeme – namísto pecky do ní vložíme mandli. Do mandle vpíchneme párátko a celou chuťovku namočíme do rozehřáté čokoládové polevy. Můžeme použít jeden druh čokolády, ale také kombinovat světlou a tmavou čokoládovou "koupel". Pro ozvláštnění můžete servírovat vychladlou datlovou pochoutku párátkem vpíchnutou do kousku pomeranče. Nejen krásně vypadá, ale i náramně chutná.

 

Nepečené ořechovo-mandlové hříbečky

  • 200 g jemně nastrouhaných mandlí nebo ořechů
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 – 2 bílky
  • 30 g čokolády

Spařené drcené loupané mandle a cukr v poměru 1 : 1 jsou základem marcipánové hmoty. Její přípravu v domácích podmínkách vám usnadní bílek. Hmota se dobře barví a modeluje, mandle můžete nahradit třeba i ořechy.

Na válu zpracujeme ořechy nebo mandličky s cukrem a vaječnými bílky, až bude hmota hladká a pevná. Následně tuto hmotu rozdělíme do tří zhruba stejných částí. Do první části přidáme jemně nastrouhanou čokoládu, následně dobře prohnětete. Z této části budete tvarovat hlavičky hříbků. Ze zbylých dvou dílů bílé hmoty pak budete tvarovat nožičky houbiček. Části nožičku a klobouček k sobě lepíme za pomoci bílku. Kloboučky můžete ještě posypat kakaovým práškem. Vše necháme zaschnout a hříbky jsou připraveny k ozdobě vánočního stolu i konzumaci.



Diskuse k článku

  • petra g

    13:44 11. 12. 2014 0
    Prosim Vas, upravte recept na vosi ulky, aby je jeste nekdo podle tohoto receptu nechtel udelat...
  • Eva Pánková

    10:18 15. 12. 2012 0
    Děkuji.

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...