Mořské plody v kuchyni 3. část - chobotnice, langusty a ježovky

Mořské plody v kuchyni 3. část - chobotnice, langusty a ježovky

Chobotnice

Tito mořští tvorové, známí svými osmi chapadly s přísavkami, patří do řádu hlavonožců. Žijí v mořích a oceánech. Jsou velmi inteligentní, rovnají se v tomto ohledu kočkám a psům, dokonce se prý mohou vyrovnat i šimpanzům.

Když se chobotnice brání proti nebezpečí, dokáže změnit nejen svoji barvu, ale i strukturu těla a kůže a vypouští ze svého těla barevný inkoust, který zmate protivníka, ten ji přestane ve vodě dobře vidět a chobotnice může mezitím uprchnout do bezpečné vzdálenosti. Další její zajímavou schopností je, že dokáže napodobit některé jiné, a to i nebezpečnější živočichy tak, aby se bez potíží dostala přes nebezpečná území.

Rady pro nákup a skladování

Nejčastěji u nás obvykle seženete chobotnici mraženou. V některých větších supermarketech či specializovaných obchodech, kde se prodávají čerstvé ryby, však můžete sehnat i chobotnice čerstvé.

Vzhledem k tomu, že čištění chobotnic je zdlouhavý a náročný proces, pokud nejste v tomto ohledu znalými, pak si při nákupu všímejte nejen jejich čerstvosti, ale také toho, aby byla chobotnice již očištěná. Mražená chobotnice Vám vydrží v mrazničce i jeden rok, ale čerstvou zpracujte raději již do jednoho dne po zakoupení.

Rady pro vaření chobotnice

Chobotnice se upravují na různé způsoby a to jak tepelně, tak se také nakládají, a požívají se dokonce i v syrovém stavu. Vzhledem k tomu, že jejich maso je tužší, vyžadují delší úpravu. Ke konzumaci se využívají chapadla a někdy i hlava. Zajímavostí je konzumace chobotnic v japonské kuchyni. Podává se jako sushi, ale také jako velmi kontroverzní ikizukuri, což je pokrm připravený z živého živočicha. Chobotnice se pouze namotá na jídelní hůlky a jí se vcelku. Tento způsob konzumace je mnoha lidmi pokládán za nehumánní a za týrání zvířat.

Chobotnice na řecký způsob

čas přípravy: 1 hodina, počet porcí: 4

Ingredience

  • 600 g chobotnice
  • 300 g rajčat
  • 150 g cibule
  • 2 dl bílého vína
  • 1 dl olivového oleje
  • 1 palička česneku
  • oregano
  • petrželová nať
  • bílý pepř
  • sůl

Chobotnice na řecký způsob - postup přípravy

Na polovině připraveného olivového oleje si nejprve opečeme chobotnici. Podlijeme ji vínem a dusíme doměkka po dobu přibližně půl hodiny. Cibuli si nakrájíme na plátky a společně s česnekem opečeme na druhé polovině oleje. Poté cibuli a česnek přidáme k chobotnicím, také společně s oloupanými rajčaty. Přidáme sůl, pepř a oregano a znovu vše dusíme. Podáváme posypané petrželovou natí, jako příloha se hodí pečené brambory.

Chobotnice na kokosovém mléce

čas přípravy: 1 hodina, počet porcí: 4

Ingredience

  • 1,2 kg chobotnic (může být i jedna větší chobotnice)
  • 300 ml kokosového mléka
  • 50 g másla
  • kari koření
  • 3 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev (nakrájená na kolečka)
  • 1 cibule (nakrájená na čtvrtky)
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř

Chobotnice na kokosovém mléce - postup přípravy

Nejdříve začneme s přípravou vývaru, tedy do vody dáme vařit společně mrkev, cibuli, přidáme bobkové listy, sůl a pepř. Jakmile bude voda vařit, chytíme chobotnici za hlavu a na 10 sekund ji do vývaru ponoříme. Vyjmeme, počkáme, až bude voda opět vařit, vložíme ji zpátky a necháme vařit po dobu necelé hodiny, cca 50 minut. Po této době chobotnici z vývaru vytáhneme a nařežeme ji na malé kostky. Nakrájíme šalotku a česnek nadrobno a dáme na máslo osmažit. Chobotnici okořeníme a společně s kari ji necháme chvíli smažit na šalotce a česneku. Potom přilijeme kokosové mléko, stáhneme oheň na minimum a již jen necháme prohřát, nevaříme. Podáváme s rýží.

Grilovaná chobotnice na salátu z rukoly

čas přípravy: 70 minut, počet porcí: 4

Ingredience

  • 2 kg chobotnice
  • 300 g rukoly
  • balzamikový ocet
  • balzamiková redukce
  • olivový olej
  • cherry rajčátka
  • citronová šťáva
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Grilovaná chobotnice na salátu z rukoly - postup přípravy

Chobotnici vložíme do vroucí vody a mírně vaříme doměkka po dobu 40 – 60 minut. Když je hotová, slijeme vodu a odkrojíme jednotlivá chapadla. Připravíme si marinádu z balzamikového octa a olivového oleje v poměru 1 díl octa a 2 díly oleje. Do té vložíme odkrojená chapadla a necháme marinovat přibližně 1 hodinu. Poté chapadla vyjmeme z marinády a zprudka ogrilujeme. Z oleje a citronové šťávy ušleháme hladkou emulzi v poměru 1 díl citronové šťávy a 2 díly oleje. Tuto emulzi pak promícháme s rukolou, osolíme a opepříme. Na rukolu položíme grilovanou chobotnici, pokapeme ji balzamikovou redukcí a ozdobíme cherry rajčátky. Podáváme ihned a s čerstvým pečivem.     

Langusta

Langusty patří k mořským rakům a zároveň k největším korýšům. Jejich tykadla jsou delší než tělo, nemají klepeta, mají dlouhé nohy a silný ocas. Žijí především v tropickém pásu a pomocí tzv. plektra dokážou vydávat zvuky. Jejich maso je bílé, obsahuje bílkoviny, omega 3 mastně kyseliny, minerální látky a vitamíny B, D. Langusty jsou loveny právě ke konzumaci.

Rady pro nákup a skladování

U nás není langusta úplně běžná. Je zde problém s dovozem, který probíhá v chladicích boxech leteckou dopravou. Čerstvou langustu lze koupit ve specializovaných prodejnách s korýši a mořskými plody, ale připravte se na to, že není nejlevnější. Kupujte korýše s nepolámanými tykadly a co nejdelším ocasem. Skladování se nedoporučuje, langustu tedy ihned tepelně upravte. Maximální doba skladování je několik málo hodin a na ledu. 

Rady pro vaření

Langustu nejdříve omyjeme studenou vodou a dáme vařit podobně jako humra ve vodě či vývaru. Langusta se musí do hrnce vejít celá s napnutým ocasem. Tykadla jsou ozdobou těchto živočichů, snažíme se je tedy nepolámat. Uvařenou langustu rozstřihneme a vyjmeme maso, které je především na ocasu. Langusta vzhledem ke své výrazné chuti a vysoké ceně se převážně pouze jemně dochucuje kvalitním olejem, octem, citronem, solí a pepřem.

Langusta se musí konzumovat nejlépe do několika hodin po zakoupení.

Vařená langusta

čas přípravy: 75 minut

Ingredience

  • 1 – 2 langusty
  • 300 ml vinného octu
  • 250 ml olivového oleje
  • citron
  • pepř bílý mletý
  • sůl

Vařená langusta – postup přípravy

Do vhodného hrnce dáme vařit osolenou vodu, kterou okyselíme částí připraveného množství octa. Jakmile začne voda vřít, vložíme do ní langustu a necháme ji vařit zhruba 1 hodinu. Jakmile je uvařená, vyjmeme ji z vody a necháme vychladnout (to, že je langusta uvařená, poznáme tak, že odlomíme jednu nožičku a vybereme z ní maso. Pokud je měkké, pak už je langusta hotová).

Z vychladlé langusty vybereme maso. V misce si vytvoříme zálivku, kterou ušleháme z oleje smíchaného s octem, solí a pepřem. Touto zálivkou přelijeme langustu a ozdobíme plátky citronu.

Langusta na víně

čas přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 1 langusta (asi 1 kg)
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 100 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 větvička rozmarýnu
  • pepř černý mletý (nejlépe čerstvě)
  • sůl

Langusta na víně – postup přípravy

Langustu necháme projít krátce varem (pokud bychom měli langustu živou, tímto krátkým varem ji usmrtíme), poté ji rozřízneme na dvě poloviny. Každou polovinu z obou stran poprášíme moukou. Takto upravené poloviny vložíme do pekáčku s rozehřátým máslem a olejem. Osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran. V pekáčku podlijeme bílým vínem, k langustě přidáme větvičku rozmarýnu a vložíme do trouby předehřáté na 180°C, kde pečeme 10 minut. Podáváme ihned a nejlépe na salátu z čerstvé zeleniny.

Koktejl z langusty

čas přípravy: 90 minut

Ingredience

  • 1 langusta
  • 1 balení majonézy
  • 1 lžíce sterilovaných kaparů
  • 5 lžic sterilovaného celeru v sladkokyselém nálevu
  • 1 ananas
  • 2 limety
  • 1 salát
  • 1 lžička zeleného pepře
  • sůl

Koktejl z langusty - postup přípravy

V osolené vařící vodě vaříme langustu asi 1 hodinu. Poté ji rozstřihneme, vyjmeme maso a nakrájíme ho na kostičky. K tomu přidáme sladkokyselý celer, kapary, šťávu z jedné limetky a pepř. To vše promícháme s majonézou a dáme chladit do lednice asi na hodinu. Podáváme v poháru vystlaném omytým salátem a zdobíme kruhovými výsečemi ananasu a kolečky limetky.

Ježovky (mořští ježci)

Ježovka je v kuchyni využívána pro lahodné jikry. Ježovky, známé také jako mořští ježci, jsou hrozbou pro naše chodidla při pobytu u moře. Ježovka má pevnou kostru, na níž jsou umístěny ony pohyblivé ostny. Ježovka jedlá se stává častou potravou některých mořských ryb, ale také se z ní připravuje jeden druh sushi. Žije v evropských mořích v hloubce do 1200 metrů. Když mořského ježka rozřízneme, objevíme jikry, které jsou potěšením pro labužníky.

Zde stojí za zmínku také to, že již staří Řekové a Římané věřili v afrodiziakální účinky těchto jiker. U mužů prý probouzí silný pohlavní pud. Pokud dáváte před sushi přednost spíše tepelně upraveným pokrmům, je zde pro vás jeden recept.

Pikantní špagety s mořskými ježky

čas přípravy: 25 minut

Ingredience

  • 6 celých mořských ježků nebo cca 120 g jiker
  • 4 ančovičky
  • 5 stroužků česneku
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky kaparů
  • 2 lžíce nasekané petrželové natě
  • špetka chilli nebo rozdrcená chilli paprička
  • sůl
  • 300 g špaget

Pikantní špagety s mořskými ježky – postup přípravy

Pro přípravu použijeme pánev wok. Rozehřejeme si v ní na střední teplotu asi 3 lžíce oleje. Na olej přidáme najemno nakrájený česnek, kapary a ančovičky. Směs na pánvi dochutíme chilli. Restujeme za občasného míchání, dokud nám nezezlátne česnek, poté vypneme a necháme stranou.

Uvaříme si špagety al dente a necháme si asi půl hrnku vody, ve které se vařily. Znovu vrátíme wok se směsí na oheň a jakmile ji rozehřejeme, přidáme špagety s trochou vody zbylé z vaření. Pořádně promícháme a přidáme jikry z mořského ježka. Jakmile se voda vyvaří a jikry získají máslovou konzistenci, dochutíme celý pokrm solí, přidáme petrželovou nať a zbývající olej. Před podáváním můžeme ještě dozdobit lžičkou kaviáru.

Přejeme Vám dobrou chuť a spoustu nových kulinářských zážitků.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.