Potravinové alergeny umí znepříjemnit život dětem i rodičům

Potravinové alergeny umí znepříjemnit život dětem i rodičům

Alergie – příčiny vzniku a nejohroženější skupiny

Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti, jejichž rodiče jsou rovněž alergici (60%) nebo jeden z rodičů je alergik (30%). Zvýšená pravděpodobnost vzniku alergie u dítěte je i v případě, že v rodině je alergik.

Čtěte také:

Bezlepková dieta je jediné řešení při nestravitelnosti glutenu

Alergie nejčastěji vznikají v raném věku. Prevencí vzniku je kojení, které zlepšuje imunitní systém a může příznaky alergie zmírnit a oddálit její vznik. Pokud vzniká alergie v dětském věku, pak se nejčastěji manifestuje do šesti let věku dítěte, vzniknout však může i v dospělém věku.

Projevy alergie

 

Alergie je stav, kdy imunitní systém člověka reaguje nepřiměřenou a přehnanou obrannou reakcí na různorodé látky, běžně i neškodné látky vstupující do organismu. Podle cesty, jakou se vnější alergeny dostávají do těla, rozeznáváme alergeny inhalované, kontaktní a potravinové.

Mezi nejčastější projevy alergie patří senná alergická rýma, zarudnutí očí, kýchání, zánět spojivek, astma. Tyto projevy se váží zejména na pylovou alergii, alergii na prach a na plísně.

Nejčastějším projevem kontaktní alergie je zarudnutí kůže, kopřivka, ekzémy.

Potravinová alergie

Pozření stravy, na kterou má tělo alergickou reakci, způsobí aktivaci imunitního systému organismu. Imunitní systém alergika začne proti alergické potravině (respektive proti určité složce potraviny) tvořit protilátky. Jde obrannou reakci, kdy tělo produkuje histamin a další chemické látky, které spouští alergické symptomy.

Symptomy alergie se většinou objevují okamžitě nebo do jedné hodiny po požití potraviny, na kterou má tělo negativní reakci.

Intolerance na potraviny

Potravinová intolerance, na rozdíl od potravinové alergie, nezahrnuje imunitní reakci. Je způsobena nedostatkem nebo absencí látky nebo látek, které se v organismu podílejí na zpracování stravy. V případě pozření intolerantní složky potravin, tělo není schopno zpracovat danou potravinovou složku a dostavuje se netypická reakce organismu (zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče). Látkou, která tělu chybí nebo které má tělo nedostatek, většinou bývá enzym nebo enzymy štěpící intolerantní složky.

Nejběžnějším typem intolerance na potraviny je právě intolerance laktózy (intolerance na mléčný cukr), způsobená nedostatkem laktázy (enzym štěpící mléčný cukr).

 

Projevy potravinové alergie

Při potravinové alergii se mohou objevit jak výše zmíněné příznaky (nejčastěji uváděnými jsou příznaky na kůži – kopřivka a atopický ekzém), tak další, mezi které patří manifestace v oblasti dýchací soustavy a tzv. orální alergický syndrom (OAS) - otok rtů, jazyka, hrtanu, problémy s polykáním, může se objevit i dušení. K dalším projevům potravinových alergií a intolerancí patří potíže v oblasti trávicí soustavy. Tyto projevy bývají často zaměňovány za projevy jiných alergií. Prvotním příznakem, zejména u dětí, bývá zvracení. V kombinaci se zvracením se objevují průjmy a průjmy s příměsí krve či hlenu. Hůře identifikovatelným projevem jsou bolesti břicha.

Alergická kopřivka

  • Může se objevit kdekoliv na kůži, připomíná svědivé zarudlé plochy, pupínky, které se objevují na kůži po kontaktu s jehličkami kopřivy, požahání kopřivou.

Atopický ekzém, atopická dermatitida

  • Často vzniká již v prvních měsících života dítěte, jedná se o velice vleklé, silně svědivé, zánětlivé onemocnění kůže, které může být navíc komplikováno jeho hnisavou formou. Ekzém se tradičně přesouvá nejdříve z obličejové části do loketních a podkolenních jamek, na krk, zápěstí a hřbety rukou. Kůže v první fázi propuknutí ekzému mokvá, svědí, posléze přestupuje do formy nemokvavé, kdy je kůže hrubá a zdrsnělá.
  • Nejhorší období projevů atopického ekzému bývá ve věku 3 měsíců dítěte, zhoršení projevů se posléze objevuje obvykle v pubertě, kdy dochází k mnoha hormonálním změnám, které propuknutí ekzému mohou znovu vyvolat. V dospělém věku pak obvykle dochází k ubývání projevů a vymizení ekzému. Atopická dermatitida však může vzniknout i v dospělém věku. K zhoršování projevů vedou psychické stresy.

Příznaky v trávicí soustavě 

  • Nejčastějšími příznaky bývají bolesti břicha a podbřišku, zvracení, průjmy, průjmy s příměsí krve, průjmy s příměsí hlenu, krev ve stolici. 

Projevy v dýchací soustavě

  • Tzv. orální alergický syndrom (OAS) – projevuje se změnami v ústní dutině, zejména pak na ústní sliznici, objevuje se svědění a různě závažné otoky nejen úst, ale i jazyka, patra, postižený pociťuje bolest při polykání.
  • Quinckeho edém – je přidruženou alergickou reakcí, objevuje se otok hrtanu. Ten vzniká na alergickém podkladě, který může vést k dušení.
  • Alergická rýma a astma

Anafylaktický šok 

  • Jedná se o akutní, život ohrožující stav, který je extrémním projevem alergické reakce. Projevuje se těžkou dušností, poklesem krevního tlaku a oběhovým selháním. První pomocí je podání adrenalinu a okamžité přivolání záchranné služby, při ztrátě reakce je nutností zahájení resuscitace dýchací a srdeční činnosti, umělé dýchání a nepřímá srdeční masáž.

Potravinové alergeny 

Určení dané potraviny nebo určité složky v potravě, která alergii způsobuje, může být někdy velmi problematické. Vlastnosti látek se také mohou měnit vlivem tepelné úpravy, obsahem přísad, konzervačních látek apod.

Z potravinových intolerancí je nejčastěji objevující se intolerance laktózy. Z alergií je častá alergie na mléko, bílkovinu kravského mléka, vaječný bílek, ryby, různé druhy oříšků, sójové boby, obilí, zelenina, ovoce, mořské plody. Jakožto alergen se ve specifických případech může projevit jakákoliv potravina. Jedinou možnou léčbou potravinové alergie je úplné vyloučení příslušné potraviny z jídelníčku.

Celiakie 

Mezi potravinové alergie lze zařadit i onemocnění celiakie – přecitlivělost na lepek, která se řeší dodržováním bezlepkové diety. Celiakie (někdy je možné se setkat též s názvem celiakální sprue) je autoimunitní onemocnění, které je vyvoláno nesnášenlivostí lidského organismu lepku, jehož konzumace vede u postižených osob dokonce až k poškození sliznice tenkého střeva. Takto poškozená sliznice tenkého střeva pak hůře vstřebává živiny z potravy. Z toho mohou pro nemocného vyplývat velice závažné zdravotní důsledky.

Základní projevem neléčené celiakie a poškození sliznice tenkého střeva je celkově zhoršené vstřebávání cukrů a tuků, které u dospělých způsobí ztrátu hmotnosti, hubnutí. U dětí pak vede k jejich celkově zhoršenému fyzickému prospívání, k stavům únavy, vyčerpání, celkového nedostatku energie dítěte či dospívajícího jedince. Tím, že dětský organismus nedostává dostatečné množství živin, objevuje se řada negativních vlivů na psychomotorický vývoj dítěte a vývoj jejich poznávacích funkcí. U dospělých žen vede neléčená celiakie často k neplodnosti a potratům plodu. U lidí, u kterých se vyskytuje onemocnění celiakie, dochází zároveň i k dalším autoimunitním onemocněním. Objevit se u nich může cukrovka 1. typu a autoimunitní poruchy štítné žlázy.

Nemocní celiakií rovněž častěji trpí různými přidruženými neurologickými problémy, častá je epilepsie. Neléčené onemocnění rovněž výrazně zvyšuje rizika rozvoje zhoubných nádorů a zažívacího ústrojí. Jedinou možností prevence problémů spojených s onemocnění celiakie je dodržování celoživotní přísné bezlepkové diety

Bezlepková dieta

Při bezlepkové dietě je potřeba se vyvarovat při konzumaci všech potravin, které obsahují lepek. To bývá především běžně dostupné pečivo – rohlíky, chléb, veky. Dále jsou to všechny výrobky z běžné mouky – těstoviny, salámy, šunky, sekaná, dochucovadla (kečup a majonéza). Lepek obsahují většinou i dětmi oblíbené cukrovinky, ale někdy i potraviny, u kterých by jej člověk prvotně nepředpokládal – například některé druhy sojových řezů…

Celiaci si mohou kupovat speciální bezlepkové pečivo, těstoviny. Dnes se můžeme setkat i s bezlepkovým pivem. Bezlepkové pečivo je možné si též upéct v domácích pekárnách. Výrobky neobsahující lepek jsou vždy označeny nálepkou.

Nejnáročnější bývá přechod na bezlepkovou dietu pro děti. Máte-li doma dítě, které by z důvodu celiakie nebo i jiných zdravotních obtíží mělo přejít na bezlepkovou dietu, pokuste se mu tento přechod udělat co nejpříjemnější a třeba i nejzábavnější. Ukažte svému dítěti, že v tom není samo. Někdy se může stát, že dítě bude dokonce několik dní stravu odmítat. I když se jedná o hodně zátěžovou situaci pro psychiku rodiče, věřte, že dítě si stravu nakonec vezme. Odstraňte nežádoucí potraviny z dosahu a očí dítěte, i během stravování omezte všechny rušivé faktory (vypněte televizi, jezte společně s dítětem). Oceňte každý pokus dítěte. Motivujte jej a vytrvejte!



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 29. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ivana Víšová
Hledáte místo odpočinku, relaxace…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...