6x makové dezerty bez cukru. Mlsejte zdravě a pochutnejte si bez výčitek
Milujete makové dezerty, ale nechcete ublížit své postavě? Sestavili jsme pro vás recepty na makové dobroty, které vás očarují. Pochutnáte si. Přitom zdravě, bez cukru a s lehkostí. Své figuře rozhodně neublížíte.
Makový závin
Přísady:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g jemně mleté špaldové mouky
- 100 g másla
- 1 lžička sladěnky
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 1 lžička soli
Na náplň:
- 400 g mletého máku
- 300 ml mléka
- 200 g kokosového cukru
Příprava:
Nejprve si připravíme náplň. Mletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Směs chvíli povaříme, pak přikryjeme pokličkou a necháme takto zchladnout. Makovou náplň si můžeme udělat klidně den předem. Na závin si přichystáme kynuté těsto. Smícháme mléko, rozpuštěné máslo, mouku, sladěnku, droždí, vejce a sůl. Ideálně za pomoci robota, ale můžeme i ručně, uhněteme hladké těsto. To pak přikryjeme čistou utěrkou a necháme jej v teple vykynout. Těsto rozdělíme na dvě části. Z každé části pak vyválíme obdélníkovou placku, potřeme polovinou náplně, přeložíme kraje dovnitř přes náplň a zavineme. Oba záviny pak položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě zhruba půl hodiny kynout. Před pečením potřeme vejcem nebo jen postříkáme vodou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
Ořechovo-makový koláč
Přísady na korpus:
- 1 hrnek mletého kokosu
- 1 hrnek mletých mandlí
- 1 hrnek mletých kešu ořechů
- 1 lžička skořice
- 80 g másla
Přísady na náplň:
- 200 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 250 g tvarohu
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce citrónu
- 1 vejce
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce čekankového sirupu
Příprava:
Nejprve předehřejeme troubu na 160°C. Pokud ořechy nemáme namleté, vhodíme je do mixéru a umixujeme je na mouku. Máslo rozpustíme a přilijeme ke směsi. Přidáme i skořici a připravíme nedrobivé těsto. To pak namačkáme na dno koláčové formy (cca 23 cm), do které jsme vložili papír na pečení. Ihned vložíme do rozpálené trouby a pečeme zhruba 15 minut. Korpus musí zezlátnout. Po vytažení z trouby jej necháme zchladnout. Teplotu v troubě zvýšíme na 175°C a připravíme si zatím náplň. Všechny ingredience smícháme a umícháme na jemnou a hladkou hmotu. Nalijeme ji na korpus a vložíme do trouby. Pečeme zhruba 40-45 minut. Necháme zcela zchladnout a teprve pak můžeme krájet a servírovat.
Jablkový makovec
Přísady:
- 200 g mletého máku
- 250 g tučného tvarohu
- 4 větší jablka
- 4 vejce
- ½ lžičky skořice
- 1 lžíce kukuřičného sirupu
- 4 lžíce mletých vlašských ořechů
- trocha citronové kůry
Příprava:
Jablka nastrouháme. Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Smícháme všechny suroviny, vyjma vyšlehaných bílků a důkladně je promícháme na kompaktní směs. Nakonec přidáme i vyšlehané bílky a opatrně promícháme. Vznikne lité nadýchané těsto, které nalijeme do menšího plechu s vyšším okrajem. Musí být pochopitelně vymazaný nebo vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 170°C asi 50 minut. Po upečení necháme zcela zchladnout, teprve pak porcujeme a podáváme.
Ovesno-makový koláč s datlemi
Přísady:
- 1 hrnek mletého máku
- ¼ hrnku mletých ovesných vloček
- ¼ hrnku mletého kokosu
- 3 vejce
- 1 jablko
- ½ lžíce skořice
- 1 lžička prášku do pečení bez fosfátů
- hrst kvalitních sušených datlí
Příprava:
Než se pustíme do práce, předehřejeme troubu na 170°C. V míse smícháme mák, vločky, kokosovou mouku a promícháme. Přidáme všechna vejce a znovu důkladně promícháme. Jablko oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme k němu skořici, prášek na pečení a přidáme vše do směsi. Nakonec nadrobno nasekáme sušené datle, přidáme k těstu a zlehka zamícháme. Do formy na biskupský chlebíček vložíme pečicí papír a makové těsto na něj nalijeme. Dáme do trouby, kde koláče pečeme zhruba 40 minut.
Jáhelno-mandlové kuličky s mákem
Přísady:
- 80 g jáhel
- 400 ml vody
- 50 g mletého máku
- 20 g rostlinného mléka
- trochu datlového sladidla
- 2 kapky mandlového extraktu
- instantní rýžová mouka na obalení
- půlky loupaných mandlí
Příprava:
Jáhly spaříme a následně je pak zalijeme připravenou vodou. Uvaříme je doměkka. V závěru vaření přidáme mletý mák a rostlinné mléko. Za stálého míchání ještě chvíli provaříme. Hotovou kaši necháme mírně zchladnout. Poté do ní přidáme datlové sladidlo a mandlový extrakt. Promícháme a necháme úplně vychladnout. Hustou kaši pak vyklopíme na vál a rozdělíme na stejné části. Z každého kousku následně utvoříme rukama kuličky, do kterých vložíme vždy polovinu loupané mandle. Kuličky obalíme v rýžové mouce. Následně je ještě necháme ztuhnout v lednici, případně můžeme ihned konzumovat.
Ovesné koláče s kokosem a makovou náplní
Přísady na těsto:
- 2 vejce
- 125 g tučného tvarohu
- 25 g kokosového oleje
- 40 g ovesné mouky
- 80 g špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 20 g hrachového proteinu
- 10 g kokosového cukru
Na náplň:
- 50 g mletého máku
- 130 g ovesného mléka
- 13 g vanilkového pudingu
- 20 g kokosového cukru
Na posýpku:
- jemně sekané mandle
Příprava:
Troubu předehřejeme na 180°C. Všechny suroviny připravené na těsto smícháme v míse a vytvoříme z nich postupně placky, které ihned pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme je na chvíli (cca 5 minut) péct do rozpálené trouby. Na náplň svaříme mák, ovesné mléko a kokosový cukr. Přidáme i puding a umícháme na hustnou směs. Tu pak dáme na jednotlivé placky a koláčky nakonec ještě před pečením posypeme mandlemi. Dáme do trouby a pečeme asi 10 minut. Vytáhneme, necháme zchladnout a můžeme si pochutnávat.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku