Burčáková sezóna: Je burčák zdravý?

Burčáková sezóna: Je burčák zdravý?

Burčák, sladký vinařský start každého podzimu. Zatímco mnozí se na burčák dívají z opovržením, další si jej užívají pro jeho sladkou chuť, jiní tuší, že takový nápoj nemůže být „jen tak“. A opravdu, řada studií napovídá, že burčák má v mnoha oblastech pozitivní vliv na fyzickou i psychickou stránku našich osobností. Samozřejmě záleží na jeho kvalitě, kvalitě surovin, způsobu skladování a hlavně množství, které vypijeme. Co všechno burčák údajně umí udělat pro naše zdraví?

Co je burčák?

Burčák je zkvašený hroznový mošt, který obsahuje 1–7 % alkoholu. Není to tedy dětské pití, i když je sladký. Není to ani „druh vína“, jak se mnozí domnívají. Burčák se vyrábí vylisováním hroznů na mošt, který díky kvasinkám začne kvasit. Probíhá tam přeměna cukrů na alkohol, ve kterém hraje důležitou roli oxid uhličitý. Většina kvasinek pochází ze samotného moštu a říká se jim „divoké kvasinky“. Jejich role obvykle končí na hranici 7 % alkoholu. Právě takový burčák je považován za nejlepší. Dostat jej můžete v klasické „žluté“ ale i červené variantě

Burčák: Pro náladu i jako vzpruha organismu

Kvalitní burčák obsahuje řadu důležitých prvků, prostřednictvím kterých působí na naše těla i psychiku. Vždy záleží na odrůdě hroznů.

  • Vitaminy skupiny B – přispívají ke správné činnosti srdce, podporují nervový systém, regenerují pokožku a přispívají k její pružnosti a pevnosti, jsou významné pro krvetvorbu a metabolismus bílkovin
  • Vitamin C – podporuje imunitu, je silným antioxidantem (například zabraňuje stárnutí buněk a činí regeneraci buněk efektivnější), urychluje hojení ran, pomáhá s dopady stresu
  • Železo – podílí se na tvorbě červených krvinek (součást hemoglobinu, proto je krev červená), transportuje kyslík, živiny (energii) k orgánům
  • Zinek – přispívá k normálnímu stavu kostí, potřebný pro funkční imunitní reakce, podílí se na obraně před infekcemi, některé studie uvádí i jeho pozitivní vliv na mužskou potenci
  • Blahodárné živé bakterie – správné trávení
  • Kyselina panthonelová (vitamin B5) – chrání sliznice trávicího ústrojí, čímž znesnadňuje usazení nežádoucích patogenů
  • Přirozené cukry – pro mnoho lidí je burčák díky tomu rychlým a chutným zdrojem energie, opět však pozor na míru, jinak získáte nenápadných pár kilo navíc

Aby byly účinky burčáku skutečně pozitivní, neměla by denní dávka u mužů přesáhnout půl litru a u žen cca 3 dl.

 2-9395

Jak poznat kvalitní burčák?

Oblíbenost burčáku má bohužel i řadu stinných stránek. Ne každý nápoj prodávaný pod tímto názvem je skutečně burčákem, navíc ne vždy jsou suroviny v kvalitě, které našemu tělu po požití prospějí. Na co si dát pozor?

  • V první řadě se podívejte na jeho barvu. V žádném případě by neměl mít výrazný hnědý odstín (tam hrozí, že byl vyroben z plesnivého ovoce). Typickou barvou je okrová s lehce nahnědlým odstínem.
  • Jeho vůně by měla odkazovat na odrůdu hroznů, ze kterých je vyroben. Pozor tedy na zvláštní „směsky“, chtějte znát, z jaké odrůdy vznikl.
  • Sledujte bublinky. Burčák je živý nápoj, proto aktivně bublá. Nejedná se však o vířivku! Pokud nebublá, vyberte jinde.
  • Usazeniny na stěnách i dně jsou v pořádku, ale… Nesmí jich být velké množství nebo splašeně „bublat“ (pak obsahují příliš mnoho kvasinek).
  • Nápoj by měl být bez větších nečistot, i když je kalný.
  • Při prvním doušku byste měli lehce cítit šimrání bublinek po jazyku (nikoli drátěnku, slzy v očích a nutkavost na zkroucení obličeje)
  • Pokud po ochutnání cítíte kvasnice nebo dokonce plíseň, plast či zatuchlinu, pak se nejedná o kvalitu.
  • Nepřevažuje žádná z chutí – ani sladkost ani trpkost.

Jak pít burčák? Jak skladovat burčák?

Jak si vychutnat burčák je samozřejmě otázkou osobního vkusu, ale také zvyku. Nicméně, uvádí se, že chuť burčáku nejlépe vynikne při teplotách 20–25 °C, kdy je takovým milým zpestřením. Osvěžujícím nápojem se stane mírně podchlazený. Burčák byste měli skladovat v chladnějších podmínkách, neboť čím více tepla mu dopřejete, tím rychleji kvasí. Tím se mění i chuť, neboť přibývá alkoholu. Vždy je třeba skladovat s lehce pootevřeným víčkem (i v případě delší přepravy), jinak hrozí výbuch. Natlakovaný oxid uhličitý je totiž neúprosný. Vyplatí se ho upouštět i v lednici. Burčák není určen ke skladování, po zakoupení je nejlepší jej vypít co nedříve. V okamžiku prodeje bývá chuť nejlepší. Při pokojové teplotě vydrží burčák obvykle den, v lednici dva.

Autor: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 24. 08. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 25. 08. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 26. 08. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 27. 08. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
STŘEDA 28. 08. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 29. 08. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 30. 08. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Psychosomatika tenké střevo: Je váš život vyživující?

Dobrý den, děkuji za názory ve Vašem článku. Velmi mi pomohly k určení příčiny mých zdravotních problémů. Jsem...

Lunární magie a kouzla

Začalo to malými nedorozuměními, po kterých mi řekl, že by bylo dobré dát si pauzu, která se podle mě změnila ...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahoj, přechod na BF je hrozně individuální. Já jsem roky nosila nízké boty s tenkou podr...

Darování krevní plazmy

Nedoporučuji vaše krevní plazma se prodává za obrovské peníze jaké my si neumíme ani p...

Femixal

Podvod, podvod při vrácení tablet nemám vráceny peníze a kontakt kdesi v Bulharsku
Zobrazit všechna témata

Ostružiník jahodnatý neboli jahodomalina. Už jste okusili tyto lahodné plody?

Jahodomalina není žádnou velkou novinkou, i když na českých zahradách příliš často k vidění není. Najít ji můžete také pod označením “balloon berry”. Jde o malý keřík, který má poměrně netradiční plody. Na prvn...

Okinawská dieta pomůže zformovat postavu a prodlouží život

Hubnutí je téma, které se ozývá po celý rok. Nejsme se sebou spokojení a rádi bychom se zbavili několika nadbytečných kilogramů. A stále řešíme, jak na to. Zázračné diety ani doplňky stravy nefungují, do pohybu...

Edemame: Nezralé sójové boby, které jsou plnohodnotným zdrojem bílkovin

Edemame patří mezi superpotraviny. Oblíbené jsou zejména v Asii, ale i v mnohých evropských zemích se těší velké oblibě. V čínské restauraci můžete mít edemame jako přílohu, ale i doma si je můžete dát jako zdr...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Dobrý rodinný vztahy nejsou samozřejmost aneb Když dostaneš dýkou do srdce od nejbližšího...

Dneska mnou rezonuje jedno téma - rodina. Je to téma, který má představovat bezpečí, jistotu, podporu, lásku, pravdomluvnost, péči, ne vždy tomu tak ale je. Rodinný vztahy jsou leckdy dost komplikovaný, ale pořád si to dělaj lidi sami. I já mám za sebou trnitej příběh a vy možná taky.