Burčáková sezóna: Je burčák zdravý?
Burčák, sladký vinařský start každého podzimu. Zatímco mnozí se na burčák dívají z opovržením, další si jej užívají pro jeho sladkou chuť, jiní tuší, že takový nápoj nemůže být „jen tak“. A opravdu, řada studií napovídá, že burčák má v mnoha oblastech pozitivní vliv na fyzickou i psychickou stránku našich osobností. Samozřejmě záleží na jeho kvalitě, kvalitě surovin, způsobu skladování a hlavně množství, které vypijeme. Co všechno burčák údajně umí udělat pro naše zdraví?
Co je burčák?
Burčák je zkvašený hroznový mošt, který obsahuje 1–7 % alkoholu. Není to tedy dětské pití, i když je sladký. Není to ani „druh vína“, jak se mnozí domnívají. Burčák se vyrábí vylisováním hroznů na mošt, který díky kvasinkám začne kvasit. Probíhá tam přeměna cukrů na alkohol, ve kterém hraje důležitou roli oxid uhličitý. Většina kvasinek pochází ze samotného moštu a říká se jim „divoké kvasinky“. Jejich role obvykle končí na hranici 7 % alkoholu. Právě takový burčák je považován za nejlepší. Dostat jej můžete v klasické „žluté“ ale i červené variantě
Burčák: Pro náladu i jako vzpruha organismu
Kvalitní burčák obsahuje řadu důležitých prvků, prostřednictvím kterých působí na naše těla i psychiku. Vždy záleží na odrůdě hroznů.
- Vitaminy skupiny B – přispívají ke správné činnosti srdce, podporují nervový systém, regenerují pokožku a přispívají k její pružnosti a pevnosti, jsou významné pro krvetvorbu a metabolismus bílkovin
- Vitamin C – podporuje imunitu, je silným antioxidantem (například zabraňuje stárnutí buněk a činí regeneraci buněk efektivnější), urychluje hojení ran, pomáhá s dopady stresu
- Železo – podílí se na tvorbě červených krvinek (součást hemoglobinu, proto je krev červená), transportuje kyslík, živiny (energii) k orgánům
- Zinek – přispívá k normálnímu stavu kostí, potřebný pro funkční imunitní reakce, podílí se na obraně před infekcemi, některé studie uvádí i jeho pozitivní vliv na mužskou potenci
- Blahodárné živé bakterie – správné trávení
- Kyselina panthonelová (vitamin B5) – chrání sliznice trávicího ústrojí, čímž znesnadňuje usazení nežádoucích patogenů
- Přirozené cukry – pro mnoho lidí je burčák díky tomu rychlým a chutným zdrojem energie, opět však pozor na míru, jinak získáte nenápadných pár kilo navíc
Aby byly účinky burčáku skutečně pozitivní, neměla by denní dávka u mužů přesáhnout půl litru a u žen cca 3 dl.
Jak poznat kvalitní burčák?
Oblíbenost burčáku má bohužel i řadu stinných stránek. Ne každý nápoj prodávaný pod tímto názvem je skutečně burčákem, navíc ne vždy jsou suroviny v kvalitě, které našemu tělu po požití prospějí. Na co si dát pozor?
- V první řadě se podívejte na jeho barvu. V žádném případě by neměl mít výrazný hnědý odstín (tam hrozí, že byl vyroben z plesnivého ovoce). Typickou barvou je okrová s lehce nahnědlým odstínem.
- Jeho vůně by měla odkazovat na odrůdu hroznů, ze kterých je vyroben. Pozor tedy na zvláštní „směsky“, chtějte znát, z jaké odrůdy vznikl.
- Sledujte bublinky. Burčák je živý nápoj, proto aktivně bublá. Nejedná se však o vířivku! Pokud nebublá, vyberte jinde.
- Usazeniny na stěnách i dně jsou v pořádku, ale… Nesmí jich být velké množství nebo splašeně „bublat“ (pak obsahují příliš mnoho kvasinek).
- Nápoj by měl být bez větších nečistot, i když je kalný.
- Při prvním doušku byste měli lehce cítit šimrání bublinek po jazyku (nikoli drátěnku, slzy v očích a nutkavost na zkroucení obličeje)
- Pokud po ochutnání cítíte kvasnice nebo dokonce plíseň, plast či zatuchlinu, pak se nejedná o kvalitu.
- Nepřevažuje žádná z chutí – ani sladkost ani trpkost.
Jak pít burčák? Jak skladovat burčák?
Jak si vychutnat burčák je samozřejmě otázkou osobního vkusu, ale také zvyku. Nicméně, uvádí se, že chuť burčáku nejlépe vynikne při teplotách 20–25 °C, kdy je takovým milým zpestřením. Osvěžujícím nápojem se stane mírně podchlazený. Burčák byste měli skladovat v chladnějších podmínkách, neboť čím více tepla mu dopřejete, tím rychleji kvasí. Tím se mění i chuť, neboť přibývá alkoholu. Vždy je třeba skladovat s lehce pootevřeným víčkem (i v případě delší přepravy), jinak hrozí výbuch. Natlakovaný oxid uhličitý je totiž neúprosný. Vyplatí se ho upouštět i v lednici. Burčák není určen ke skladování, po zakoupení je nejlepší jej vypít co nedříve. V okamžiku prodeje bývá chuť nejlepší. Při pokojové teplotě vydrží burčák obvykle den, v lednici dva.
Autor: Markéta Palatin
Diskuse k článku