Domácí slanina skvěle chutná a má všestranné využití v kuchyni.

Domácí slanina bez uzení na pět různých způsobů

Domácí slanina se dá vcelku dobře vytvořit i bez toho, aniž byste disponovali udírnou. Chce to jen pár běžně dostupných ingrediencí a trochu té trpělivosti. Inspirovat se nyní můžete pěti osvědčenými recepty, díky nimž připravíte skvostnou chuťovku, kterou využijete zejména při přípravě vydatných snídaní.

Kromě toho, že vyjde domácí slanina výrazně levněji než ta kupovaná, oblíbíte si také její lahodnou chuť. Dopřát si ji můžete třeba do křupava vypečenou s volskými oky. Výtečně ovšem vynikne taktéž opečená v leckterém zeleninovém salátu. Zvolíte variaci s javorovým sirupem, s česnekem a tymiánem, s jalovcem a pálivou paprikou, s uzenou solí anebo tu s rozmarýnem a bobkovým listem?

Domácí slanina bez uzení: Variace s javorovým sirupem

Domácí slanina je výtečná i ve sladko slané marinádě. Javorový sirup ji dodá nezaměnitelnou chuť. Kromě níže uvedených surovin budete potřebovat také tenderizér na maso a pevný uzavíratelný sáček z plastu v množství dva kusy.

Čtěte také:

Domácí škvarky jako od babičky: Jak je připravit a v jakých receptech upotřebit?

Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s javorovým sirupem

  • vepřový bůček: 2 kilogramy

  • mletý černý pepř: 3 lžíce

  • mořská sůl: 3 lžíce

  • solící směs Praganda: ½ lžičky

  • javorový sirup: 150 gramů

  • třtinový cukr: 4 lžíce

  • studená voda: 2 decilitry

Recept na domácí slaninu bez uzení s javorovým sirupem

Začněte tím, že si bůček očistíte od velmi tučných částí i kůže a přepůlíte jej na dvě stejně velké části. Získáte tak cca dva kilové kusy masa. Dále vepřový bok perforujte pomocí tenderizéru po celé ploše z obou stran, aby marináda dobře pronikla dovnitř. Nakonec si smíchejte v misce mletý pepř, mořskou sůl, javorový sirup, dva decilitry studené vody, třtinový cukr, Pragandu a vytvořte omáčku k nakládání. Díky ní bude domácí slanina perfektní. Nyní vložte do každého plastového sáčku kilogram bůčku a přelijte polovinou marinády. Pevně uzavřete a protřepejte. Takto uložte oba pytlíky s masem do mísy a nechte marinovat v lednici asi 7 dní. Každý den pak nezapomeňte bok obracet na druhou stranu, aby se chutě rovnoměrně rozložily. Po sedmi dnech vyjměte maso ze sáčků, důkladně opláchněte ve studené vodě, osušte papírovými utěrkami a uložte zpět do chladničky na jeden celý den (24 h). Uchovávejte zde do první konzumace. Slaninu lze dle preferencí i vyudit či vysušit na vzduchu. Dobrou chuť!

Domácí slanina bez uzení: Variace s česnekem a tymiánem

Další variace je také perfektní. Domácí slanina uleželá v česnekové marinádě s tymiánem je velmi lahodná a hodí se nejen k snídani, ale také jako chuťovka k dobře vychlazenému pivu.

Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s česnekem a tymiánem

  • vepřový bok (vykostěný): cca 1 kilogram

  • třtinový cukr: 20 gramů

  • celý černý pepř: 10 bobulek

  • čerstvý tymián: cca 10 větviček

  • celý bobkový list: 2 kusy

  • solící směs Praganda: 30 gramů

  • česnekové stroužky: 2 kusy

Recept na domácí slaninu s česnekem a tymiánem

Nejprve si v misce smíchejte třtinový cukr s Pragandou. Poté si nadrťte a nasekejte najemno loupaný česnek. Celý pepř pak s bobkovými listy pomelte na jemný prášek a přidejte k solné směsi s cukrem. Nyní začněte marinovat vepřový bok, tj. důkladně jej potřete kořeněnou marinádou, posypte tymiánem i česnekem a vložte do uzavíratelného sáčku. Rukama ještě promněte a dejte maso do lednice na týden. Každý den bůček otáčejte a promasírujte přes plast pytlíku. Tak se vytvoří božská domácí slanina. Po uplynutí sedmi dní vyjměte slaninu z chladničky, omyjte pečlivě vodou a osušte. Hotový produkt můžete nechat den až dva v lednici a poté buď upečete v troubě pozvolna na 95 °C anebo vyudíte v udírně. Ať už budou záverečné úpravy masa jakékoliv, přejeme dobrou chuť.

Domácí slanina se hodí zejména k přípravě snídaně spolu s volským okem.

Domácí slanina bez uzení: Variace s jalovcem a pálivou mletou paprikou

Pokud máte raději pikantnější pokrmy, jistě vás osloví domácí slanina s jalovcem, mletým pepřem a pálivou mletou paprikou.

Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s jalovcem a pálivou mletou paprikou

  • vepřový bůček: cca 1 200 gramů

  • celý černý pepř: 2 lžičky bobulek

  • mletá pálivá paprika: 4 lžíce

  • celý jalovec: cca 10 bobulek

  • třtinový nebo klasický krupicový cukr: cca 300 až 400 gramů

  • sůl: cca 300 gramů (lze použít i méně)

Recept na domácí slaninu s jalovcem a pálivou mletou paprikou

Začněte tím, že si bůček umístíte do uzavíratelného sáčku nebo plastové misky a hojně zasypete cukrem. Maso dejte v této podobě do lednice na dva celé dny. Po uplynutí doby jej vyjměte, řádně omyjte studenou vodou a opět naložte, tentokrát však do soli. Až uplyne zhruba 30 hodin v chladu, bok vyndejte z misky, omyjte vodou a naneste na něj směs drceného jalovce, černého pepře a mleté pálivé papriky. Nakonec maso napíchněte na jehlici určenou na špízy (můžete použít i jinou pomůcku) a nechte sušit na chladnějším místě alespoň čtrnáct dní. Po tomto procesu bude luxusní domácí slanina pikantní chuti na světě. Konzumovat ji můžete třeba s chlebem a hořčicí. Dobrou chuť.

Domácí slanina bez uzení: Variace s uzenou solí

Jako předposlední se nabízí velmi jednoduchá variace s uzenou solí. Díky ní bude sušená domácí slanina chutnat jako z udírny.

Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s uzenou solí

  • vepřový bok: cca 1 kilogram

  • hrubozrnná uzená sůl: 250 gramů

  • krystalový cukr: 250 gramů

  • mletý pepř: dle chuti

Recept na domácí slaninu s uzenou solí

Nejprve si v misce smíchejte hrubozrnnou uzenou sůl spolu s krystalovým cukrem a mletým pepřem. Směs pak naneste na vepřový bok ze všech stran a umístěte do uzavíratelné plastové misky. V tomto stavu dejte maso do lednice na 24 hodin. Následující den bůček vyjměte, omyjte studenou vodou, osušte a nádobu taktéž opláchněte a vytřete do sucha. Proces opakujte jako v předešlém případě. Takto postupujte po dobu minimálně pěti dní. Až bude bok perfektně nasolený, poslední pátý den jej vyjměte z misky, omyjte vodou, osušte papírovými utěrkami a nechte na jehlici sušit alespoň dalších pět dní. K tomu potřebujete chladné místo, kde bude kolem 14 °C. Pakliže nemáte k dispozici např. sklep, použijte raději chladničku. Domácí slanina bude výtečná tence pokrájená s kváskovým chlebem, strouhaným křenem anebo s nakládanými cibulkami. Přejeme dobré chutnání.

Domácí slanina bez uzení: Variace s rozmarýnem a bobkovým listem

A poslední se nabízí domácí slanina provoněná rozmarýnem a bobkovým listem. Je mimořádně skvělá! Tu se nemůžete nechat rozhodně ujít!

Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s rozmarýnem a bobkovým listem

  • vepřový bok (méně prorostlý): 1 kilogram

  • česnekové stroužky: cca 2 kusy

  • sůl: 1 velká lžíce

  • bobkový list: 3 kusy

  • sušený nebo čerstvý rozmarýn: 1 velká lžíce

Recept na domácí slaninu s rozmarýnem a bobkovým listem

Nejprve si očistěte vepřový bůček od tučnějších částí a poté se pusťte do přípravy marinády. V misce si smíchejte lisované česnekové stroužky, sůl, rozemleté bobkové listy, rozemletý rozmarýn a směs natřete po celé ploše masa. Následně bok umístěte do potravinové fólie a pečlivě utěsněte okraje. Takto dejte maso do lednice marinovat alespoň na pět dní. Ideální ale bude týden. Po uplynutí této doby vyjměte bůček z ledničky, omyjte ho vodou, osušte papírovými utěrkami a dejte péct na hodinu a půl do trouby při teplotě 95 °C. Po upečení vyjměte, nechte zchladnout a podávejte s oblíbeným pečivem a nakládanou zeleninou. Hodit se bude domácí slanina i k přípravě vydatné snídaně. Přejeme dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 07. 04. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

Psychologie placení: Proč se někteří zákazníci vracejí k hotovosti?

Život je plný paradoxů, a tak v současné digitální době můžeme zpozorovat zajímavý trend. Někteří zákazníci se vracejí k hotovosti. Proč tomu tak je, co je k tomu vede? A už jste slyšeli o girl math?

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.