Domácí slanina skvěle chutná a má všestranné využití v kuchyni.

Domácí slanina bez uzení na pět různých způsobů

Domácí slanina se dá vcelku dobře vytvořit i bez toho, aniž byste disponovali udírnou. Chce to jen pár běžně dostupných ingrediencí a trochu té trpělivosti. Inspirovat se nyní můžete pěti osvědčenými recepty, díky nimž připravíte skvostnou chuťovku, kterou využijete zejména při přípravě vydatných snídaní.

Kromě toho, že vyjde domácí slanina výrazně levněji než ta kupovaná, oblíbíte si také její lahodnou chuť. Dopřát si ji můžete třeba do křupava vypečenou s volskými oky. Výtečně ovšem vynikne taktéž opečená v leckterém zeleninovém salátu. Zvolíte variaci s javorovým sirupem, s česnekem a tymiánem, s jalovcem a pálivou paprikou, s uzenou solí anebo tu s rozmarýnem a bobkovým listem?

Domácí slanina bez uzení: Variace s javorovým sirupem

Domácí slanina je výtečná i ve sladko slané marinádě. Javorový sirup ji dodá nezaměnitelnou chuť. Kromě níže uvedených surovin budete potřebovat také tenderizér na maso a pevný uzavíratelný sáček z plastu v množství dva kusy.

Čtěte také:

Domácí škvarky jako od babičky: Jak je připravit a v jakých receptech upotřebit?

Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s javorovým sirupem

  • vepřový bůček: 2 kilogramy

  • mletý černý pepř: 3 lžíce

  • mořská sůl: 3 lžíce

  • solící směs Praganda: ½ lžičky

  • javorový sirup: 150 gramů

  • třtinový cukr: 4 lžíce

  • studená voda: 2 decilitry

Recept na domácí slaninu bez uzení s javorovým sirupem

Začněte tím, že si bůček očistíte od velmi tučných částí i kůže a přepůlíte jej na dvě stejně velké části. Získáte tak cca dva kilové kusy masa. Dále vepřový bok perforujte pomocí tenderizéru po celé ploše z obou stran, aby marináda dobře pronikla dovnitř. Nakonec si smíchejte v misce mletý pepř, mořskou sůl, javorový sirup, dva decilitry studené vody, třtinový cukr, Pragandu a vytvořte omáčku k nakládání. Díky ní bude domácí slanina perfektní. Nyní vložte do každého plastového sáčku kilogram bůčku a přelijte polovinou marinády. Pevně uzavřete a protřepejte. Takto uložte oba pytlíky s masem do mísy a nechte marinovat v lednici asi 7 dní. Každý den pak nezapomeňte bok obracet na druhou stranu, aby se chutě rovnoměrně rozložily. Po sedmi dnech vyjměte maso ze sáčků, důkladně opláchněte ve studené vodě, osušte papírovými utěrkami a uložte zpět do chladničky na jeden celý den (24 h). Uchovávejte zde do první konzumace. Slaninu lze dle preferencí i vyudit či vysušit na vzduchu. Dobrou chuť!

Domácí slanina bez uzení: Variace s česnekem a tymiánem

Další variace je také perfektní. Domácí slanina uleželá v česnekové marinádě s tymiánem je velmi lahodná a hodí se nejen k snídani, ale také jako chuťovka k dobře vychlazenému pivu.

Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s česnekem a tymiánem

  • vepřový bok (vykostěný): cca 1 kilogram

  • třtinový cukr: 20 gramů

  • celý černý pepř: 10 bobulek

  • čerstvý tymián: cca 10 větviček

  • celý bobkový list: 2 kusy

  • solící směs Praganda: 30 gramů

  • česnekové stroužky: 2 kusy

Recept na domácí slaninu s česnekem a tymiánem

Nejprve si v misce smíchejte třtinový cukr s Pragandou. Poté si nadrťte a nasekejte najemno loupaný česnek. Celý pepř pak s bobkovými listy pomelte na jemný prášek a přidejte k solné směsi s cukrem. Nyní začněte marinovat vepřový bok, tj. důkladně jej potřete kořeněnou marinádou, posypte tymiánem i česnekem a vložte do uzavíratelného sáčku. Rukama ještě promněte a dejte maso do lednice na týden. Každý den bůček otáčejte a promasírujte přes plast pytlíku. Tak se vytvoří božská domácí slanina. Po uplynutí sedmi dní vyjměte slaninu z chladničky, omyjte pečlivě vodou a osušte. Hotový produkt můžete nechat den až dva v lednici a poté buď upečete v troubě pozvolna na 95 °C anebo vyudíte v udírně. Ať už budou záverečné úpravy masa jakékoliv, přejeme dobrou chuť.

Domácí slanina se hodí zejména k přípravě snídaně spolu s volským okem.

Domácí slanina bez uzení: Variace s jalovcem a pálivou mletou paprikou

Pokud máte raději pikantnější pokrmy, jistě vás osloví domácí slanina s jalovcem, mletým pepřem a pálivou mletou paprikou.

Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s jalovcem a pálivou mletou paprikou

  • vepřový bůček: cca 1 200 gramů

  • celý černý pepř: 2 lžičky bobulek

  • mletá pálivá paprika: 4 lžíce

  • celý jalovec: cca 10 bobulek

  • třtinový nebo klasický krupicový cukr: cca 300 až 400 gramů

  • sůl: cca 300 gramů (lze použít i méně)

Recept na domácí slaninu s jalovcem a pálivou mletou paprikou

Začněte tím, že si bůček umístíte do uzavíratelného sáčku nebo plastové misky a hojně zasypete cukrem. Maso dejte v této podobě do lednice na dva celé dny. Po uplynutí doby jej vyjměte, řádně omyjte studenou vodou a opět naložte, tentokrát však do soli. Až uplyne zhruba 30 hodin v chladu, bok vyndejte z misky, omyjte vodou a naneste na něj směs drceného jalovce, černého pepře a mleté pálivé papriky. Nakonec maso napíchněte na jehlici určenou na špízy (můžete použít i jinou pomůcku) a nechte sušit na chladnějším místě alespoň čtrnáct dní. Po tomto procesu bude luxusní domácí slanina pikantní chuti na světě. Konzumovat ji můžete třeba s chlebem a hořčicí. Dobrou chuť.

Domácí slanina bez uzení: Variace s uzenou solí

Jako předposlední se nabízí velmi jednoduchá variace s uzenou solí. Díky ní bude sušená domácí slanina chutnat jako z udírny.

Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s uzenou solí

  • vepřový bok: cca 1 kilogram

  • hrubozrnná uzená sůl: 250 gramů

  • krystalový cukr: 250 gramů

  • mletý pepř: dle chuti

Recept na domácí slaninu s uzenou solí

Nejprve si v misce smíchejte hrubozrnnou uzenou sůl spolu s krystalovým cukrem a mletým pepřem. Směs pak naneste na vepřový bok ze všech stran a umístěte do uzavíratelné plastové misky. V tomto stavu dejte maso do lednice na 24 hodin. Následující den bůček vyjměte, omyjte studenou vodou, osušte a nádobu taktéž opláchněte a vytřete do sucha. Proces opakujte jako v předešlém případě. Takto postupujte po dobu minimálně pěti dní. Až bude bok perfektně nasolený, poslední pátý den jej vyjměte z misky, omyjte vodou, osušte papírovými utěrkami a nechte na jehlici sušit alespoň dalších pět dní. K tomu potřebujete chladné místo, kde bude kolem 14 °C. Pakliže nemáte k dispozici např. sklep, použijte raději chladničku. Domácí slanina bude výtečná tence pokrájená s kváskovým chlebem, strouhaným křenem anebo s nakládanými cibulkami. Přejeme dobré chutnání.

Domácí slanina bez uzení: Variace s rozmarýnem a bobkovým listem

A poslední se nabízí domácí slanina provoněná rozmarýnem a bobkovým listem. Je mimořádně skvělá! Tu se nemůžete nechat rozhodně ujít!

Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s rozmarýnem a bobkovým listem

  • vepřový bok (méně prorostlý): 1 kilogram

  • česnekové stroužky: cca 2 kusy

  • sůl: 1 velká lžíce

  • bobkový list: 3 kusy

  • sušený nebo čerstvý rozmarýn: 1 velká lžíce

Recept na domácí slaninu s rozmarýnem a bobkovým listem

Nejprve si očistěte vepřový bůček od tučnějších částí a poté se pusťte do přípravy marinády. V misce si smíchejte lisované česnekové stroužky, sůl, rozemleté bobkové listy, rozemletý rozmarýn a směs natřete po celé ploše masa. Následně bok umístěte do potravinové fólie a pečlivě utěsněte okraje. Takto dejte maso do lednice marinovat alespoň na pět dní. Ideální ale bude týden. Po uplynutí této doby vyjměte bůček z ledničky, omyjte ho vodou, osušte papírovými utěrkami a dejte péct na hodinu a půl do trouby při teplotě 95 °C. Po upečení vyjměte, nechte zchladnout a podávejte s oblíbeným pečivem a nakládanou zeleninou. Hodit se bude domácí slanina i k přípravě vydatné snídaně. Přejeme dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...