Domácí slanina bez uzení na pět různých způsobů
Domácí slanina se dá vcelku dobře vytvořit i bez toho, aniž byste disponovali udírnou. Chce to jen pár běžně dostupných ingrediencí a trochu té trpělivosti. Inspirovat se nyní můžete pěti osvědčenými recepty, díky nimž připravíte skvostnou chuťovku, kterou využijete zejména při přípravě vydatných snídaní.
Kromě toho, že vyjde domácí slanina výrazně levněji než ta kupovaná, oblíbíte si také její lahodnou chuť. Dopřát si ji můžete třeba do křupava vypečenou s volskými oky. Výtečně ovšem vynikne taktéž opečená v leckterém zeleninovém salátu. Zvolíte variaci s javorovým sirupem, s česnekem a tymiánem, s jalovcem a pálivou paprikou, s uzenou solí anebo tu s rozmarýnem a bobkovým listem?
Domácí slanina bez uzení: Variace s javorovým sirupem
Domácí slanina je výtečná i ve sladko slané marinádě. Javorový sirup ji dodá nezaměnitelnou chuť. Kromě níže uvedených surovin budete potřebovat také tenderizér na maso a pevný uzavíratelný sáček z plastu v množství dva kusy.
Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s javorovým sirupem
-
vepřový bůček: 2 kilogramy
-
mletý černý pepř: 3 lžíce
-
mořská sůl: 3 lžíce
-
solící směs Praganda: ½ lžičky
-
javorový sirup: 150 gramů
-
třtinový cukr: 4 lžíce
-
studená voda: 2 decilitry
Recept na domácí slaninu bez uzení s javorovým sirupem
Začněte tím, že si bůček očistíte od velmi tučných částí i kůže a přepůlíte jej na dvě stejně velké části. Získáte tak cca dva kilové kusy masa. Dále vepřový bok perforujte pomocí tenderizéru po celé ploše z obou stran, aby marináda dobře pronikla dovnitř. Nakonec si smíchejte v misce mletý pepř, mořskou sůl, javorový sirup, dva decilitry studené vody, třtinový cukr, Pragandu a vytvořte omáčku k nakládání. Díky ní bude domácí slanina perfektní. Nyní vložte do každého plastového sáčku kilogram bůčku a přelijte polovinou marinády. Pevně uzavřete a protřepejte. Takto uložte oba pytlíky s masem do mísy a nechte marinovat v lednici asi 7 dní. Každý den pak nezapomeňte bok obracet na druhou stranu, aby se chutě rovnoměrně rozložily. Po sedmi dnech vyjměte maso ze sáčků, důkladně opláchněte ve studené vodě, osušte papírovými utěrkami a uložte zpět do chladničky na jeden celý den (24 h). Uchovávejte zde do první konzumace. Slaninu lze dle preferencí i vyudit či vysušit na vzduchu. Dobrou chuť!
Domácí slanina bez uzení: Variace s česnekem a tymiánem
Další variace je také perfektní. Domácí slanina uleželá v česnekové marinádě s tymiánem je velmi lahodná a hodí se nejen k snídani, ale také jako chuťovka k dobře vychlazenému pivu.
Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s česnekem a tymiánem
-
vepřový bok (vykostěný): cca 1 kilogram
-
třtinový cukr: 20 gramů
-
celý černý pepř: 10 bobulek
-
čerstvý tymián: cca 10 větviček
-
celý bobkový list: 2 kusy
-
solící směs Praganda: 30 gramů
-
česnekové stroužky: 2 kusy
Recept na domácí slaninu s česnekem a tymiánem
Nejprve si v misce smíchejte třtinový cukr s Pragandou. Poté si nadrťte a nasekejte najemno loupaný česnek. Celý pepř pak s bobkovými listy pomelte na jemný prášek a přidejte k solné směsi s cukrem. Nyní začněte marinovat vepřový bok, tj. důkladně jej potřete kořeněnou marinádou, posypte tymiánem i česnekem a vložte do uzavíratelného sáčku. Rukama ještě promněte a dejte maso do lednice na týden. Každý den bůček otáčejte a promasírujte přes plast pytlíku. Tak se vytvoří božská domácí slanina. Po uplynutí sedmi dní vyjměte slaninu z chladničky, omyjte pečlivě vodou a osušte. Hotový produkt můžete nechat den až dva v lednici a poté buď upečete v troubě pozvolna na 95 °C anebo vyudíte v udírně. Ať už budou záverečné úpravy masa jakékoliv, přejeme dobrou chuť.
Domácí slanina bez uzení: Variace s jalovcem a pálivou mletou paprikou
Pokud máte raději pikantnější pokrmy, jistě vás osloví domácí slanina s jalovcem, mletým pepřem a pálivou mletou paprikou.
Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s jalovcem a pálivou mletou paprikou
-
vepřový bůček: cca 1 200 gramů
-
celý černý pepř: 2 lžičky bobulek
-
mletá pálivá paprika: 4 lžíce
-
celý jalovec: cca 10 bobulek
-
třtinový nebo klasický krupicový cukr: cca 300 až 400 gramů
-
sůl: cca 300 gramů (lze použít i méně)
Recept na domácí slaninu s jalovcem a pálivou mletou paprikou
Začněte tím, že si bůček umístíte do uzavíratelného sáčku nebo plastové misky a hojně zasypete cukrem. Maso dejte v této podobě do lednice na dva celé dny. Po uplynutí doby jej vyjměte, řádně omyjte studenou vodou a opět naložte, tentokrát však do soli. Až uplyne zhruba 30 hodin v chladu, bok vyndejte z misky, omyjte vodou a naneste na něj směs drceného jalovce, černého pepře a mleté pálivé papriky. Nakonec maso napíchněte na jehlici určenou na špízy (můžete použít i jinou pomůcku) a nechte sušit na chladnějším místě alespoň čtrnáct dní. Po tomto procesu bude luxusní domácí slanina pikantní chuti na světě. Konzumovat ji můžete třeba s chlebem a hořčicí. Dobrou chuť.
Domácí slanina bez uzení: Variace s uzenou solí
Jako předposlední se nabízí velmi jednoduchá variace s uzenou solí. Díky ní bude sušená domácí slanina chutnat jako z udírny.
Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s uzenou solí
-
vepřový bok: cca 1 kilogram
-
hrubozrnná uzená sůl: 250 gramů
-
krystalový cukr: 250 gramů
-
mletý pepř: dle chuti
Recept na domácí slaninu s uzenou solí
Nejprve si v misce smíchejte hrubozrnnou uzenou sůl spolu s krystalovým cukrem a mletým pepřem. Směs pak naneste na vepřový bok ze všech stran a umístěte do uzavíratelné plastové misky. V tomto stavu dejte maso do lednice na 24 hodin. Následující den bůček vyjměte, omyjte studenou vodou, osušte a nádobu taktéž opláchněte a vytřete do sucha. Proces opakujte jako v předešlém případě. Takto postupujte po dobu minimálně pěti dní. Až bude bok perfektně nasolený, poslední pátý den jej vyjměte z misky, omyjte vodou, osušte papírovými utěrkami a nechte na jehlici sušit alespoň dalších pět dní. K tomu potřebujete chladné místo, kde bude kolem 14 °C. Pakliže nemáte k dispozici např. sklep, použijte raději chladničku. Domácí slanina bude výtečná tence pokrájená s kváskovým chlebem, strouhaným křenem anebo s nakládanými cibulkami. Přejeme dobré chutnání.
Domácí slanina bez uzení: Variace s rozmarýnem a bobkovým listem
A poslední se nabízí domácí slanina provoněná rozmarýnem a bobkovým listem. Je mimořádně skvělá! Tu se nemůžete nechat rozhodně ujít!
Potřebné ingredience na přípravu domácí slaniny s rozmarýnem a bobkovým listem
-
vepřový bok (méně prorostlý): 1 kilogram
-
česnekové stroužky: cca 2 kusy
-
sůl: 1 velká lžíce
-
bobkový list: 3 kusy
-
sušený nebo čerstvý rozmarýn: 1 velká lžíce
Recept na domácí slaninu s rozmarýnem a bobkovým listem
Nejprve si očistěte vepřový bůček od tučnějších částí a poté se pusťte do přípravy marinády. V misce si smíchejte lisované česnekové stroužky, sůl, rozemleté bobkové listy, rozemletý rozmarýn a směs natřete po celé ploše masa. Následně bok umístěte do potravinové fólie a pečlivě utěsněte okraje. Takto dejte maso do lednice marinovat alespoň na pět dní. Ideální ale bude týden. Po uplynutí této doby vyjměte bůček z ledničky, omyjte ho vodou, osušte papírovými utěrkami a dejte péct na hodinu a půl do trouby při teplotě 95 °C. Po upečení vyjměte, nechte zchladnout a podávejte s oblíbeným pečivem a nakládanou zeleninou. Hodit se bude domácí slanina i k přípravě vydatné snídaně. Přejeme dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku