Domácí vaječný likér je chutnější než ten kupovaný.

Domácí vaječný likér v hlavní roli: Jak ho připravit + 2 tipy na teplé míchané nápoje

Domácí vaječný likér ve vás vyvolá dozajista tu správnou předvánoční náladu. Řada domácností si bez něj svátky vlastně ani neumí představit. Každý tento tekutý mls vyrábí tak trochu jinak. My vám dáme inspiraci na dvě varianty, a to jak na tu klasickou, tak i na hřejivou kořeněnou.

A protože je domácí vaječný likér chutný nejen studený, tak si s námi můžete připravit i skvostné teplé míchané nápoje, které zaručeně v chladných podzimních a zimních dnech zahřejí. Kromě jiného vám třeba připomenou horskou dovolenou, která je zpravidla s těmito drinky spojená. Kalimero či Bombardino vás dozajista osloví!

Domácí vaječný likér pro milovníky klasiky

Jako první pro vás máme recept na domácí vaječný likér, který se skládá z několika málo standardních surovin. Připravený jej tedy budete mít raz dva. Na litr koňaku budete potřebovat následující:

Čtěte také:

Jaký alkohol by neměl chybět na svátečním stole? Rozhodně punč a svařák

  • 1 litr kvalitního plnotučného mléka
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání (vybírejte tučnější)
  • 200 gramů Salka (slazeného mléka)
  • 1 celý vanilkový lusk
  • 40 až 50 gramů vanilkového cukru
  • 8 vaječných žloutků
  • 400 mililitrů tuzemského nebo bílého rumu

Nejprve si připravte vodní lázeň. To učiníte tak, že si ve větším hrnci zahřejete vodu a na okraje hrnce položíte mísu. Ideálně by měla být z varného skla. Voda nesmí příliš vřít, udržujte tedy mírnější plamen. Do rozehřáté (nikoliv vroucí) mísy pak vložte vaječné žloutky a smíchejte metličkou spolu s vanilkovým cukrem do hustější hmoty. Aby byl domácí vaječný likér kompletní, je potřeba ještě ke žloutkům přidat Salko, plnotučné mléko, zrníčka z vanilkového lusku a tučnější smetanu ke šlehání. Všechny ingredience pečlivě promíchejte. Měla by vám vzniknou polotekutá hmota. V této fázi ještě přilijte zvolený druh rumu a opět metličkou propojte. Až se tekutina mírně zahřeje, odstavte ji z plotny a nechte vychladnout. Váš domácí koňak z vaječných žloutků je na světě. Po zchladnutí jej vlijte do sklenice nebo lahve a dejte do lednice.

Domácí vaječný likér s hřejivým kořením

Druhý recept na domácí vaječný likér potěší zejména milovníky vánočního hřejivého koření. Jeho chuť je přímo dokonalá, přesvědčte se o tom sami. K přípravě nápoje budete potřebovat:

  • 397 gramů Salka (1 konzerva)
  • 1 litr neslazeného kondenzovaného mléka
  • 8 vaječných žloutků
  • 2 až 3 lžíce tekutého bio medu
  • 3 skořice (vcelku)
  • 6 celých badyánů
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 zrníček kardamomu
  • 400 mililitrů rumu dle volby

Domácí vaječný likér s hřejivým kořením bude chutnat především těm, kteří mají rádi intenzivní chutě. Začněte obdobně jako v předchozím případě. Ve vodní lázni si rozmíchejte vaječné žloutky spolu s bio medem pomocí metličky, až se suroviny propojí a vznikne homogenní hmota, přidejte kondenzované neslazené mléko i Salko. Na řadu v další fázi přichází voňavé koření. Tekutinu ochuťte zrníčky z vanilkového lusku a vložte i celou skořici a rozmělněný kardamom. Suroviny prohřívejte asi dvacet minut, aby se uvolnilo požadované aroma, které vás doslova navnadí na Vánoce. Na konci pak vlijte do směsi rum dle výběru, promíchejte a máte hotovo. Teď už jen zbývá ochutnat a zbylý koňak uložit na svátky v chladničce.

Domácí vaječný likér je chutný v drinku zvaném Bombardino.

Domácí vaječný likér a 1. tip na teplý míchaný nápoj: Kalimero

Právě zhotovený domácí vaječný likér můžete jednoduše použít i k přípravě teplých míchaných nápojů. Jako první vám představujeme povzbuzující a lahodné Kalimero. Tento hřejivý drink se s oblibou podává v horských restauracích například po lyžování. Na jeho výrobu (4 menší šálky) si obstarejte:

  • 200 mililitrů domácího vaječného likéru
  • 2 klasická a kvalitní espressa
  • 80 mililitrů bílého rumu
  • plnotučnou smetanu ke šlehání

Začněte tak, že si domácí vaječný likér prohřejte spolu s bílým rumem například ve vodní lázni (teplota nesmí přesáhnout 70 až 80 stupňů Celsia). Tekutinu pak rozlijte do čtyřech sklenic, přelijte espressem a dozdobte čerstvě ušlehanou smetanou. Dobrou chuť!

Domácí vaječný likér a 2. tip na teplý míchaný nápoj: Bombardino

Domácí vaječný likér dokonale vynikne i v populárním teplém míchaném nápoji Bombardino. Tento drink milují především dámy. Abyste jej ochutnali, nemusíte jet na hory. Vše zvládnete snadno i doma. Připravte si tyto ingredience:

  • ½ litru domácího vaječného likéru
  • ¼ litru kvalitní whisky
  • ¼ litru plnotučné smetany ke šlehání
  • 200 mililitrů plnotučného mléka
  • kakaový prášek

Ve větším rendlíku spolu prohřejte (na 70 až 80 °C) domácí vaječný likér a whisky. Opět by se tekutina neměla vařit, jako v přechozím případě. Mezitím si také ohřejte hrnek mléka v mikrovlnce nebo malém hrnci, vlijte jej do nápoje a propojte vařečkou či metlou. V této chvíli je vaše Bombardino téměř hotové. Rozlijte drink do malých hrníčků (asi 3 až 4) a navrch nastříhejte čerstvou ušlehanou smetanu. Její povrch ještě posypte trochou kakaového prášku a dopřejte si příjemnou předvánoční chvilku. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!