Sváteční vaječný likér v netradičních variantách: vegan, bez laktózy i bez cukru
Kdo nepije o Vánocích vaječný likér, jako by nebyl. Pokud jste na něj letos zapomněli, tak nezoufejte. Ještě teď si můžete připravit lahodný vaječný likér na poslední chvíli. A může být i trochu jiný. Třeba ve variantě pro vegany nebo pro ty, kteří nemohou mléko či nechtějí konzumovat nápoje se zbytečným cukrem navíc.
Tři prověřené recepty na vaječný likér vás jistě potěší. Vyberte si, po kterém sáhnete. Garantujeme vám, že vaše volba rozhodně nebude špatná.
Veganský vaječný likér
Přísady:
- 1 menší hrnek namočených kešu ořechů
- kokosové mléko v plechovce
- 2 hrnky mandlového mléka
- ½ hrnku třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo trochu vanilkového cukru
- 1 lžička vanilkového pudingu
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ¼ lžičky kurkumy
- špetka černé soli
- kvalitní rum nebo bourbon
Příprava:
Na veganský vaječný likér je nutné nejprve namočit do vody kešu ořechy, a to minimálně na 4 hodiny. Může být však i přes noc. Druhý den je přecedíme a vhodíme je do mixéru, přidáme mandlové mléko a mixujeme na nejvyšší obrátky. Přecedíme přes plátno a vrátíme zpět do mixéru. Přidáme i ostatní ingredience, kromě černé soli a vanilkového extraktu, a znovu důkladně promixujeme. Přelijeme do hrnce a dáme vaječný likér vařit. Mícháme do zhoustnutí. Ke konci vaření přidáme černou sůl, aby měl vaječný likér odér vajec a rovněž přilijeme vanilkový extrakt nebo přisypeme vanilkový cukr. Po odstavení pak přidáme rum nebo bourbon podle chuti. Nalijeme do uzavíratelné láhve a dáme důkladně vychladit.
Jak zpracovat rakytník? Na domácí rakytníkový likér, sirup, med i rakytníkový olej
Vaječný likér bez laktózy
Přísady:
- 250 ml mandlového nebo sójového mléka
- kokosové mléko v plechovce
- 4 žloutky
- 80 ml medu
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
- ½ lžičky směsi koření (skořice, muškátový oříšek, hřebíček)
- rum nebo bourbon na dokončení
Příprava:
Do hrnce nalijeme mandlové nebo sójové mléko. Zahřejeme. Přidáme k němu dále med, vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr a koření. Důkladně promícháme a necháme dojít k varu. Teď můžeme odstavit a necháme lehce zchladnout. Přidáme tuhou část z kokosového mléka v plechovce a důkladně rozmícháme. Dáme znovu na mírný plamen zahřívat, dokud celá směs nebude důkladně propojená. Jakmile je hotovo, připravíme si žloutky. Vaječný likér odeberte do hrnku v množství alespoň jedné naběračky a nechte mírně zchladnout. Přidejte k němu všechny žloutky a promíchejte. V žádném případě se nesmí srazit! Nyní nalijte směs se žloutky do hrnce ke zbytku likéru a pořádně metličkou promíchejte. Vařte alespoň 10-15 minut. Odstavte a nechte mírně zchladnout. Přilijte kvalitní rum nebo bourbon, opět zamíchejte a přelijte do láhve. Nechte zcela zchladnout.
Vaječný likér bez cukru
Přísady:
- 2 hrnky mandlového mléka nebo klasické 12% smetany na vaření
- 4 menší žloutky
- kokosové mléko v plechovce
- 3-4 lžíce čekankového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- rum nebo bourbon podle chuti
Přísady:
Přichystáme si větší mísu a v ní smícháme mandlové mléko nebo smetanu s kokosovým mlékem. Důkladně metličkou promícháme, aby ve směsi nebyly žádné kousky. Přidáme žloutky a čekankové sladidlo. Promíchejte a přelijte do hrnce. Dejte alespoň na 10-15 minut vařit. Odstavte a nechte mírně zchladnout. Teprve nakonec přidejte vanilkový extrakt a rum nebo bourbor. Promíchejte a přelijte do láhve. Nechte pořádně zchladnout.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku