Dýně Hokaido
Vzhled a původ dýně Hokaido
Dýně Hokaido je jednoletá bylina s plazivými stonky, rodiny Cucurbitaceae. V Čechách se ujal název dýně Hokaido s jedním "k", správný název je však dýně Hokkaido. Tato rostlina byla odpradávna pěstována na Dálném východě a nyní je hojně pěstována v Americe. Také u nás si rychle nachází svoje nadšence. Dýně Hokaido je severo-japonská odrůda, kde je známá jako "čínská dýně." Existují dva druhy dýně Hokaido. Jeden má tmavě oranžovou barvu a druhý má slupku světle zelenou. Plody jsou kulovitého tvaru a pocházejí původně z japonského ostrova Hokkaidó, kde rostou ve vulkanické půdě. Tyto dýně jsou bohaté na živiny a minerální látky. 100 g dýně Hokaido má tyto nutriční hodnoty: kalorie: 37, sacharidy: 8,8 g; tuk: 0.23 g, voda: 88,72; protein: 8,8 g; vláknina: 1,6 g. Dýně je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, vitamíny A, B a C. Čím více je dýně více oranžová, tím vyšší je v ní obsah vitaminu A.
Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!
Při nákupu dýně Hokaido si dobře vybírejte. Zralá dýně by měla být pevná a sytě zbarvená, slupka by měla být tvrdá a hladká. Nedozrálé dýně nemají chuť, příliš staré dýně jsou moc vláknité a bledé.
Pěstování dýně Hokaido
Dýně obecně nemají příliš vysoké nároky na pěstování, i nezkušený pěstitel s nimi nebude mít problémy. Rostou bujně přímo před očima a nabízejí tak snadno dosažitelnou hojnou a chutnou úrodu. Semena mají velká a tak se snadno sázejí. Pokud je den před sázením necháte přes noc na talířku s vodou, vyklíčí vám na záhonu rychleji. Dýně si můžete předpěstovat už během dubna na okenním parapetu nebo ve skleníku. Do květináče dejte 2 semena, půdu jim připravte spíše písčitou a udržujte v ní stále vlhkost. Květináč postavte na teplé místo. Mladé výhonky potřebují dostatek světla, pozor ale na přímé slunce. V druhé půlce května již předpěstované sazenice přesaďte do zahrady. Stanoviště vyberte teplé a chráněné. Vzdálenost mezi sazenicemi by měla být alespoň 1 metr. Do jamky přidejte hnojivo a kompost, na povrchu sazenici zamulčujte, např. kopřivami a trávou, aby měla dostatek vlhkosti. Během růstu na dýně použijte 2-3 dávky kopřivové jíchy.
Skladování
Tato dýně má vynikající skladovací vlastnosti, v suchém sklepě vydrží až do dubna příštího roku. Čím déle je uskladněna, tím vyšší má obsah vitaminů a cukru.
Použití při vaření
Dýně Hokaido se hodí do mnoha receptů. Její dužina má bohatou, sladkou chuť, ale nesmí se převařit, potom je na jazyku suchá a šupinatá. Před vařením dýni rozkrojte napůl a lžičkou odstraňte semínka a vlákna. Tato dýně se může vařit i se slupkou, ta totiž vařením krásně změkne. Dýně Hokaido se hodí na polévky, omáčky, do nádivky, jako příloha místo brambor, můžete ji grilovat, zapékat, dělat z ní marmelády, buchty, ..zkrátka cokoliv si usmyslíte a máte odvahu vyzkoušet.
DÝNĚ HOKAIDO RECEPTY
-
Polévka z dýně Hokaido
Suroviny: 1 dýně Hokaido, 1 mrkev (není nutná), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, sůl, koření dle chuti (muškátový oříšek, kari, pepř, kurkuma)
Příprava: Dýni rozpůlíme a lžící vydlabeme semena, nakrájíme na kostky. Na olivovém oleji mírně osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a dýni. Podlijeme vodou a dusíme 15 - 20 minut. Směs rozmixujeme nebo jen rozmačkáme, některé kousky dýně můžete nechat vcelku. Dochutíme solí a kořením, přidáme česnek a ještě chvíli povaříme. Na talíři můžeme ozdobit čerstvou petrželkou nebo bazalkou, opraženou houskou a kdo má rád, může přidat lžíci zakysané smetany.
-
Polévka s rajčaty z dýně Hokaido
Suroviny: 1 dýně Hokaido, 2-4 stroužky česneku, stejné množství čerstvého zázvoru, kari, půlka čerstvého celeru, 6 loupaných rajčat, 3 mrkve, 1 l zeleninového vývaru, olivový olej, sůl, pepř, čerstvé bylinky dle chuti
Příprava: Dýni rozpůlíme a lžičkou vydlabeme semena. Nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přisypeme kari, nastrouhaný zázvor a rozdrcený česnek. Zeleninu nakrájíme na kostičky a za několik minut přidáme k dýni. Přilijeme vývar a vaříme na mírném ohni půl hodiny. Potom polévku okořeníme, můžeme přidat čerstvě nasekané bylinky, např. petrželku nebo bazalku a podáváme.
-
Hokaido džem
Suroviny: 1 dýně Hokaido, 2 šálky cukru, 100 g ovoce (buď čerstvé, jako jsou jablka nebo hrušky, nebo sušené, jako jsou meruňky, rozinky nebo sušené švestky), 1 vanilkový cukr, skořice celá
Příprava: Uvařenou dýni rozmixujeme v mixéru, získáme tak hladké pyré. Přidáme 2 šálky cukru, vanilkový cukr a ovoce nakrájené na kostičky. Směs dáme vařit po dobu 20 minut za stálého míchání dřevěnou vařečkou. Vaříme na mírném ohni, aby se džem nechytal na dno hrnce. Ještě horkou směs nalijeme do sklenic se skořicovou tyčinkou a zavíčkujeme.
-
Buchta z dýně Hokaido
Suroviny: 2 hrnky nastrouhané dýně Hokaido(1 hrnek = ¼ lt), 3 vejce,1 hrnek moučkového cukru, 1 hrnek oleje nebo 250 g tuku na pečení, 1 hrnek mléka, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce medu, 1 kávová lžička sody, 2 kávové lžičky mleté skořice, oříšky, rozinky, sušené ovoce, čokoládová poleva
Příprava: Dýni očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Vejce ušleháme s cukrem a přidáme olej nebo tuk na pečení. Do mouky zamícháme vanilkový cukr, prášek do pečiva, sodu a skořici. Přidáme rozmíchaná vejce. Do této směsi vmícháme nastrouhanou cuketu. Pokud je těsto moc husté, přilijeme mléko. Můžeme přidat sekané ořechy, různá semínka, rozinky, sušené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 175°C. Po vychladnutí buchtu přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme.
Diskuse k článku
Zuzka Svobodová
milan krištof
Koupil jsem však Hokaido které ma na povrch zelenavé skvrny a zelenou asi 2-3 mm silnou zelenou vrstvu uvnitř,
téměř jako brambory ne správně vypěstované. Věděl by někdo zda je u Hokaidy tato zeleně zbarvená část škodlivá?
Magdaléna Novotná
bobeš
zjistil, že semena uvnitř jsou tvrdá, vyzrálá a dýně je skvělá. Je polovina července. Sklidil sem dalších 5 dýní
z jiné rostliny, neboť mladé již začala "schazovat".
Jiřina Velleková
Nada Majerníková
hokaido džem moc dobrý ozkoušela jsem a mooooooooooooc užasný
Eliška
Mia
Radim,
eva nová
Marcela Jedináková
Jan Volek
jana
Semínka jsou jedlá,moc dobrá a líp se vyloupají za vlhka - brzy po vyjmutí z dýně,Pak je usuším - vyloupaná- a uložím do ledničky.
Připravuji dýni nakrájenou na měsíčky,posolenou,popepřenou,posypanou rozmarýnem,pokapanou oliv.olejem a upečenou v remosce nebo v troubě na grilu.Vřele doporučuji.K tomu vařené zrno - oves,žito,rýži natural.
jana
Semínka jsou jedlá,moc dobrá a líp se vyloupají za vlhka - brzy po vyjmutí z dýně,Pak je usuším - vyloupaná- a uložím do ledničky.
Připravuji dýni nakrájenou na měsíčky,posolenou,popepřenou,posypanou rozmarýnem,pokapanou oliv.olejem a upečenou v remosce nebo v troubě na grilu.Vřele doporučuji.K tomu vařené zrno - oves,žito,rýži natural.
ALLA
eva
Martina
alena
Zuzana
dagmar
Blanka Nožičková
alena
rozmixovat, možná propasírovat, přidat smetánku nebo kokosový krém .... jíst malou lžičkou - mňam , proti chřipce a depresím
dagmar
dagmi
Jana
Kačenka
kodlu
alena
mirka
dagmar
Iva
skrolan
výborná,používám ji stejně jako cuketu,na zapečení,smažení,
dušení,budu zkoušet i placky a knedlíky.
Dasena
Nada Matyaskova