Elixír mládí na talíři? Na nedělní oběd vám naservírujeme dobroty pro udržení stálé krásy
Odpradávna lidé touží nalézt ten jediný a nejlepší elixír mládí. Ale co když není jeden a je jich hned několik? Našli jsme ty nejlepší elixíry a přichystali jsme vám z nich spoustu dobrot na nedělní oběd. Rozhlédněte se i po své kuchyni, jistě tam nějaký elixír mládí bude.
Nedělní oběd by měl být tak nějak slavnostní. A oproti běžnému jídlu by měl mít něco extra navíc. Dnešní nedělní oběd vám zachová krásu i zdraví. Stačí jen, když okusíte některý z našich receptů. V každém se totiž ukrývá jedinečný elixír mládí.
Elixír mládí: Chřest
Chřest je vyhlášenou delikatesou. Jeho sezóna je sice už pryč, ale koupit si můžete například mražený nebo zavařený chřest. Ten mražený je, co se účinků týče, pochopitelně mnohem lepší. A ne nadarmo je to elixír mládí. Chřest má totiž obrovské léčivé a regenerační účinky. Ví se o tom už nejméně pět tisíc let. Ačkoliv existuje mnoho druhů chřestu, my se nejčastěji setkáváme s variantou bílou, fialovou nebo zelenou. Ty patří mezi středoevropské a jsou pěstovány především ve Francii, Itálii, Belgii či u nás v České republice. Chřest patří mezi nejzdravější zeleninu. Co se vitamínů týče, je to jejich obrovská studnice. Snad nejvíce má betakarotenu (provitamínu A) – ten je potřebný pro zdravé oči i kůži, obnovu sliznic. Dále nechybí vitamíny skupiny B (B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B6 – pyridoxin, B3 – niacin, B5 – kyselina pantotenová a B9 – kyselina listová), vitamín H (biotin) či vitamíny C a E. Z minerálních látek je to pak draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, sodík a jód. Tato koktejlová směs hodnotných látek z něj dělá naprostou jedničku mezi zeleninou. A také velice účinný elixír mládí.
Mořské řasy - opomíjený elixír života i krásy
Exotické kaki jako elixír mládí? Dejte si zimní ovoce, které je doslova nabito cennými látkami
Populární doplňky stravy: Jak moc funguje taurin jako elixír proti stárnutí?
Elixír mládí na nedělní oběd: Smaženice s kuřecím masem a chřestem
Přísady:
- 250 g zeleného chřestu
- 30 g přepuštěného másla (ghí)
- 4 ks šalotky
- 6 vajec
- 250 ml mléka
- 2 lžičky kvalitní hořčice
- 400 g vařeného kuřecího masa
- mletý černý pepř
- 200 g tvrdého sýra
Příprava:
Elixír mládí-chřest oloupeme, povaříme asi osm minut, scedíme. Na pánvi osmažíme na přepuštěném másle nadrobno nakrájenou šalotku. Vejce, mléko a hořčici rozšleháme, přimícháme nakrájené kuřecí maso a pepř. Směs nalijeme na šalotku a na mírném ohni pečeme asi 15 minut do zhoustnutí. Na povrch smaženice poklademe chřest, posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě krátce zapečeme dozlatova. Na nedělní oběd podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.
Elixír mládí: Hlíva ústřičná
Nejde jen o elixír mládí, ale také elixír zdraví. Hlíva ústřičná by v domácí lékárničce ani kuchyni rozhodně neměla chybět. Je nejenom léčitelkou, ale i preventivním prostředkem proti onemocnění kardiovaskulárního systému. Stará se o zdravé srdce i cévy. Posiluje imunitu a dokonce se řadí mezi nejlepší imunostimulanty. Hlíva obsahuje beta-glukany, které pečují o zdravý tlak, snižuje cholesterol, upravuje hladinu cukru v krvi, a má dokonce i protialergenní účinky.
Elixír mládí na nedělní oběd: Hlíva v kari omáčce
Přísady:
- strouhaný sýr
- máslo
- kari koření
- 250 ml mléka
- 500 g hlívy ústřičné
- 5 lžic zeleninového vývaru
- lžíce hladké mouky
- 250 g mletého masa
- 1 žloutek
- sůl, mletý pepř
Příprava:
Hlívu-elixír mládí, nakrájíme na tenké plátky. Na másle opečeme mleté maso, přidáme houby a vývar, vše dusíme asi pět minut. Dochutíme a připravíme si omáčku. Uděláme si světlou jíšku, přilijeme mléko, mícháme a vaříme asi 5 minut, dochutíme kari. Žloutek rozmícháme se smetanou, přidáme do omáčky a už nevaříme. Do formy vymazané tukem dáme maso s houbami, přelijeme omáčkou, posypeme sýrem a dáme péct do trouby. Nedělní oběd můžeme podávat třeba s rýží.
Elixír mládí: Chilli
Neskutečné množství cenných látek se nachází v jediné extrémně pálivé papričce. Chilli je oblíbený elixír mládí. Někdo ho nesnese, jiný jejich extravagantní chuť miluje. Ostatně, věděli jste, že chilli dokáže zastavit nástup infarktu za pouhých 60 vteřin? Při srdeční slabosti můžete kousek sníst nebo – ještě lépe – si z ní uvařit čaj. Respektive z chilli koření. Musí být však opravdu kvalitní.
Elixír mládí na nedělní oběd: Chilli con carne
Přísady:
- 500 g hovězího mletého masa
- 200 g červených fazolí
- 2 lžíce oleje
- cibule
- 2 zelené papriky
- 500 g rajčat
- 2 stroužky česneku
- lžíce sladké papriky
- ½ lžičky chilli koření
- ½ lžičky oregana
- ¼ lžičky pepře
- bobkový list
- petržel
- sůl
Příprava:
Fazole namočíme přes noc do studené vody a druhý den je uvaříme doměkka. Ve velkém hrnci osmažíme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme utřený česnek a společně restujeme asi minutu. Přidáme mleté maso a dále restujeme, až maso ztratí růžovou barvu. Přisypeme nasekaná rajčata, papriky, vařené fazole, petržel, koření (i chilli-elixír mládí), sůl a vše důkladně promícháme. Hrnec přiklopíme a směs velmi zvolna dusíme za občasného míchání asi 2 hodiny. Pokrm na nedělní oběd můžeme podávat s opečenými brambory, k večeři pak třeba zase jen s čerstvým pečivem.
Elixír mládí: Červená řepa
Naši předci ji považovali za velmi cennou součást jídelníčku. Je proto škoda, že nám se červená řepa z jídelního lístku vytratila. Kdysi se hojně používala jako zelí, ve starém Římě se řepné listy dokonce nakládaly. Výhradně na našem území pak byla předchůdcem brambor. Řepa se často podávala v chudých rodinách k večeři. Červená řepa je hotový elixír mládí. Skrývá v sobě kyselinu listovou, vitamín C nebo B12. Z minerálních látek je to zinek, jód, mangan, fluor nebo kobalt. Díky tomuto koktejlu chrání řepa před kornatěním cév, chudokrevností a u těhotných žen snižuje riziko potratů i předčasných porodů. Řepa se stará o zdravý kardiovaskulární systém, čistí tělo, pečuje o zdravý zrak, o dobrou peristaltiku střev a upravuje menstruační cyklus.
Elixír mládí na nedělní oběd: Dušená červená řepa na smetaně
Přísady:
- 500 g červené řepy
- 1 cibule
- 100 ml vývaru
- 100 ml zakysané smetany
- ½ lžíce hladké mouky
- lžíce oleje
- pepř, sůl
- lžíce strouhaného křenu
Příprava:
Neoloupanou červenou řepu-elixír mládí uvaříme, necháme ji pak vychladnout, oloupeme a nastrouháme. Mezitím si z oleje, cibule, mouky a vývaru připravíme jíšku, do které dáme nastrouhanou řepu. Chvíli povaříme, přidáme sůl, pepř a pak křen dle libosti. Můžeme dochutit ještě octem. Červená řepa na smetaně se na nedělní oběd báječně hodí k masu nebo k bramborovým knedlíkům.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku