
Hledáte recept na kimchi? Vyzkoušejte 2 tipy na nejlahodnější fermentovanou zeleninu
Rádi si pochutnáváte na fermentované zelenině? Pak vás jistě osloví kimchi. Tento tradiční korejský salát je nejen chutný ale především pak zdravý. Jak ho jednou okusíte, stane se pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Pokud ho nechcete kupovat, můžete se nyní inspirovat dvěma snadnými recepty na domácí přípravu.
Kimchi je výtečná směs kvašené zeleniny, jejímž základem je zejména pekingské zelí. Zjistěte společně s námi nejen to, jak se tato zdravá dobrota připravuje, ale i benefity konzumace kimchi a pár překvapivých zajímavostí, které se s ním pojí.
Co je to kimchi?
Kimchi není jen tak obyčejná kvašená zelenina. Je to v podstatě exotický salát mnoha různých vůní a chutí, jenž se připravuje v základu z pekingského zelí a mívá štiplavý nádech díky korejskému chilli prášku gochugaru. Oblíbenou součástí fermentované směsi je i zázvor a česnek – tyto suroviny dodávají kimchi typické aroma.
Kysané zelí jako bohatý zdroj vitamínů v zimě. Připravte recepty se zelím a posilte si imunitu!
Jaké má kimchi účinky na lidský organismus?
Jakmile se rozhodnete konzumovat kimchi pravidelně, můžete se těšit z jeho přínosů pro zdraví. Je totiž doslova nabitý vitamíny, minerály i probiotiky – díky fermentaci. Přesvědčte se sami na vlastní kůži a profitujte z každého sousta tohoto lahodného korejského salátu. Jaké jsou tedy konkrétní benefity kimchi?
- Podporuje trávicí procesy i zdravou střevní mikroflóru díky obsahu probiotik.
- Korejský fermentovaný salát kimchi působí výtečně i na kardiovaskulární aparát. Díky jeho konzumaci můžete významně snížit riziko vzniku srdečních onemocnění.
- Posiluje obranyschopnost organismu, a tak vás jen tak nějaký mikrob nedostane.
- Podporuje snahy v hubnutí, jelikož jde o nízkokalorickou potravinu.
- Doplní důležité vitamíny a minerály, jako například vitamín A, C, B6, K a také železo či draslík. Také je cenným antioxidantem.
- Reguluje hladinu cukru v krvi. Kimchi je tedy skvělé jak k prevenci cukrovky, tak i pro diabetiky.
Rizika spojená s přípravou, konzumací a skladováním kimchi
Kimchi má obecně mnoho pozitivních vlastností, opatrní při jeho konzumaci byste ale měli být, pokud se léčíte s vysokým krevním tlakem. Salát je totiž bohatý na sůl. Dále se vyplatí zvýšená obezřetnost v těchto případech:
- máte citlivé zažívání (konzumace kimchi může způsobit zvýšenou plynatost)
- jste alergičtí na histamin (tato látka se vytváří při fermentaci salátu – v případě alergie jej nekonzumujte)
- jste alergičtí na některé složky kimchi
Dále také dbejte na dostatečnou hygienu při přípravě kimchi, abyste pokrm nekontaminovali například bakterií E. Coli a salát správně uchovávejte ve vzduchotěsně nádobě v chladu (0 až 4 °C) – aby se v něm nemnožily škodlivé bakterie a plísně.
Recept na jednoduché domácí kimchi s jarní cibulkou
A nyní vám přinášíme první recept na domácí kimchi, v němž kromě pekingského zelí najdete v hojném zastoupení i pikantní jarní cibulku.
Potřebné ingredience:
- 1 hlávka pekingského zelí (cca 1,3 kg)
- 2 a ½ lžíce (42 g) jemné mořské soli
- 12 jarních cibulek
- 2 lžíce rýžového zahušťovadla
- 5 lžic (45 g) koření gochugaru
- 8 stroužků jemně strouhaného česneku
- 5 cm čerstvého jemně strouhaného zázvoru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 4 lžičky cukru
- 2 lžíce vody
Rýžové zahušťovadlo
- 1 lžíce sladké rýžové mouky
- ½ hrnku (118 ml) studené vody
RECEPT na domácí kimchi s jarní cibulkou
- Příprava zelí a cibulek: hlávku pekingského zelí rozkrojte podélně na poloviny, odstraňte košťál a nakrájejte na kousky cca 4 cm. Jarní cibulky zbavte kořenů, překrojte je podélně napůl a poté nakrájejte na 5 cm dlouhé kousky.
- Solný lák: zelí a cibulky dejte do velké mísy a zasypte solí. Důkladně promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte stát při pokojové teplotě 1 až 2 hodiny, dokud zelí mírně nezvadne. Po 30 minutách směs promíchejte, aby se sůl rovnoměrně rozprostřela.
- Rýžové zahušťovadlo: propojte rýžovou mouku a vodu v malém hrnci. Za stálého míchání zahřívejte na středním plamenu, dokud směs nezhoustne na pastu. Sejměte z tepla a nechte vychladnout.
- Chilli pasta: smíchejte koření gochugaru, strouhaný česnek, zázvor, rybí omáčku, cukr a vodu. Přidejte 2 lžíce vychladlého rýžového zahušťovadla a dobře promíchejte. Dejte do lednice, než bude zelí připravené.
- Oplach a smíchání: zelí s jarní cibulkou nyní sceďte (nálev si ponechte), propláchněte pod studenou vodou 2 až 3krát a nechte důkladně okapat. Do odkapávající zeleniny vetřete připravenou chilli pastu (můžete použít rukavice). Ujistěte se, že je vše dobře obalené.
- Plnění sklenic: kimchi nakonec naplňte do 1litrové sklenice (nebo menších, pokud máte více kimchi) a zalijte trochou nálevu ze zelí – aby bylo ponořené. Po naplnění sklenice zatlačte salát dolů, aby se uvolnil vzduch a solný nálev pokryl zeleninu. Nechte alespoň 2 cm místa mezi hladinou a víčkem. Můžete použít fermentační závaží.
- Fermentace: sklenici uložte do lednice. Po jednom dni ji otevřete a stlačte kimchi lžící, aby se uvolnily vzduchové bubliny. Kimchi můžete konzumovat kdykoliv, ale po 1 až 2 týdnech získá typické kyselé tóny. Při fermentaci se mohou tvořit bubliny a lák může přetékat, takže sklenici raději postavte do malé misky.
Recept na kimchi s ředkví daikon nebo mrkví
Další recept na kimchi kombinuje pekingské zelí s ředkví daikon (zvolit můžete na místo toho i mrkev) a neobsahuje rýžové zahušťovadlo. Tato směs je nesmírně chutná a hodí se zejména ke grilovanému masu.
Potřebné ingredience:
- 900 g pekingského zelí
- ¼ šálku mořské soli
- 2 šálky ředkve daikon (nebo mrkve) – nakrájené na tenké proužky
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 lžíce čerstvého zázvoru
- 6 stroužků česneku
- 2 až 6 lžic koření gochugaru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžičky cukru
RECEPT na domácí kimchi s ředkví daikon
- Příprava zelí: pekingské zelí omyjte, odtrhněte z něj 1 až 2 vnější listy a dejte stranou. Pak odstraňte košťál a zelí nakrájejte na 2,5 cm velké kousky. Nakonec vložte kousky zelí do velké mísy, přidejte sůl a promíchejte. Také zalijte zeleninu studenou vodou, aby byla zcela ponořená, přikryjte mísu talířkem a nechte při pokojové teplotě 6 až 8 hodin odstát.
- Příprava pasty: zelí slijte a nálev si ponechte. Pak jej trochu opláchnete tekoucí vodou a nechte okapat. Do mixéru vložte loupaný zázvor, česnek, šalotku, chilli vločky, rybí omáčku a cukr. Vše rozmixujte na hladkou pastu.
- Kompletace kimchi: k zelí následně přidejte na kousky nakrájenou jarní cibulku i ředkev daikon, vložte i připravenou pastu a rukama ji vmasírujte do zeleniny (použijte ideálně rukavice). Kimchi napěchujte do sterilizovaných sklenic nebo pečlivě vymyté keramické nádoby, zalijte trochou uschovaného nálevu, aby bylo zelí ponořené a přikryjte vnějším listem zelí. Nakonec směs ještě stlačte dolů, aby zůstala pod hladinou.
- Fermentace: nádobu volně přikryjte víkem a umístěte do chladnějšího a tmavého prostoru (s teplotou 12 až 18 °C). Po 3 dnech zkontrolujte, zda se tvoří bublinky. Pokud ano, můžete kimchi přesunout do lednice. Pokud fermentace nezačala, nechte stát o den déle.
- Skladování a zrání: kimchi bude chutnat nejlépe po 2 týdnech fermentace v lednici. Po každém použití jej stlačte pod hladinu nálevu, aby se zabránilo plesnivění.
Další tipy pro přípravu kimchi
- Použití pasty gochujang: místo koření gochugaru můžete použít gochujang pastu pro intenzivnější chuť
- Fermentační podmínky: fermentaci můžete urychlit umístěním kimchi do teplejšího prostředí, ale pozor na přehřátí
- Vegan verze: rybí omáčku lze nahradit jinými fermentovanými rostlinnými omáčkami
Zajímavosti o kimchi na závěr
Kimchi je tradiční korejský fermentovaný salát, který nabízí nejen jedinečné chutě, ale také spoustu zajímavostí a kulturních souvislostí. Zde jsou některé z nich:
- Kimchi má historii sahající více než 2 000 let zpět do období Tří království Koreje (57 př. n. l. až 668 n. l.). Přesné datum, kdy se kimchi stalo populárním, není známo, ale jeho význam pro korejskou kulturu je nezpochybnitelný.
- Příprava kimchi si nazývá „Kimjang“ a je dokonce zapsána na seznam UNESCO jako nehmotné kulturní dědictví lidstva od roku 2013. Koná se každoročně na podzim – aby se zajistilo dostatečné množství fermentovaného salátu pro zimní měsíce.
- Existuje více než 200 různých typů kimchi, každá regionální varianta má své specifické ingredience a metody přípravy. Některé oblíbené typy zahrnují baechukimchi (z pekingského zelí), kkakdugi (z nakrájené ředkve) a oi sobagi (z nakládaných okurek).
- Kimchi se dokonce dostalo do vesmíru! V roce 2008 vzala jihokorejská astronautka Yi Soyeon speciální "space kimchi" na palubu ruské kosmické lodi.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku