Houbové recepty nejen pro vegetariány 10x jinak: Uvařte si k obědu voňavou houbovku nebo lahodnou houbovou omáčku
Houbové recepty jsou na podzim tématem číslo jedna, neboť sezóna hub je v plném proudu. Pokud jste si i vy přinesli z lesa nějaké čerstvé úlovky, nemáte zrovna inspiraci, co uvařit k obědu pro celou rodinu a chcete si na chvíli „odpočinout“ od masa, můžete zabrousit do našich deseti skvělých vegetariánských tipů. Provoňte svůj domov bezmasými houbovými lahůdkami třeba ještě dnes!
V našich houbových receptech si vybere opravdu každý, ať už to bude milovník polévek, omáček nebo smažených chuťovek. Už se vám sbíhají sliny? Tak se pusťte do vaření a vykouzlete úsměv na tváři nejen sobě ale i ostatním mlsným strávníkům v rodině!
HOUBOVÉ RECEPTY: Klasická houbová polévka
Mezi tradiční houbové recepty patří samozřejmě houbovka, která je ideální na zahřátí během sychravých podzimních dnů. Jejím základem je vývar a čerstvé houby.
Potřebné ingredience:
- 300 g čerstvých hub (hříbky, lišky, nebo směs lesních hub)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 lžíce másla
- 1 l vývaru (ideálně zeleninový)
- sůl a mletý pepř dle chuti
- nasekaná čerstvá petrželová nať
RECEPT na klasickou houbovou polévku
- Na másle osmahněte nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte na kostičky pokrájenou mrkev i petržel a chvíli restujte.
- Přidejte nakrájené houby a restujte, dokud nepustí šťávu.
- Zalijte vývarem a vařte asi 20 minut.
- Na závěr polévku dochuťte solí, pepřem a podávejte s petrželovou natí.
HOUBOVÉ RECEPTY: Smetanová houbová omáčka
Dalším tradičním houbovým receptem je smetanová houbová omáčka, kterou si můžete dopřát jak s knedlíkem, tak i s těstovinami. Zarytí masožravci mohou samozřejmě přidat třeba kus vařeného hovězího.
Potřebné ingredience:
- 250 g čerstvých hub
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- sůl a mletý pepř dle chuti
- špetka mletého muškátového oříšku
RECEPT na smetanovou houbovou omáčku
- V hrnci si rozehřejte máslo a osmahněte na něm pokrájenou cibuli a nasekaný česnek.
- Přidejte nakrájené houby a restujte, dokud nezměknou.
- Přilijte smetanu, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
- Povařte do zhoustnutí a podávejte například s těstovinami nebo knedlíky.
HOUBOVÉ RECEPTY: Krémová houbová polévka s bramborem
Pokud jste polévkový typ, určitě vám udělá radost tento houbový recept na krémovou polévku s bramborem. Tento výtečný pokrm vás příjemně zasytí a zahřeje i v těch nejchmurnějších podzimních dnech.
Potřebné ingredience:
- 300 g čerstvých hub
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
- 1 lžíce másla
- sůl a mletý pepř dle chuti
RECEPT na krémovou houbovou polévku s bramborem
- Na másle osmahněte cibuli a nakrájené houby.
- Přidejte na kostičky nakrájené brambory a mrkev.
- Zalijte vývarem a vařte do změknutí zeleniny.
- Uvařenou zeleninu i houby rozmixujte a přidejte smetanu.
- Dále dochuťte solí, pepřem, promíchejte a podávejte.
HOUBOVÉ RECEPTY: Houby na smetaně s křupavým chlebem
Chcete-li si dopřát skutečně jen menší chuťovku, jistě vám přijde vhod tento houbový recept. Houby na smetaně s křupavým chlebem jsou dobrotou, které odolá jen málokdo. Jako pečivo k přikusování můžete samozřejmě použít i čerstvou bagetku, rohlík či housku.
Potřebné ingredience:
- 200 g čerstvých hub
- 1 cibule
- 200 ml smetany
- 2 lžíce másla
- sůl, mletý pepř a čerstvá petržel
RECEPT na houby na smetaně s křupavým chlebem
- Na másle osmahněte cibuli, přidejte houby a restujte.
- Zalijte smetanou, osolte a opepřete.
- Vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Podávejte s křupavým opečeným chlebem.
HOUBOVÉ RECEPTY: Pečené houby se sýrem a česnekem
Některé houbové recepty se perfektně hodí i k přípravě předkrmů. Jedním z nich je i tento na pečené houby se sýrem a česnekem. Masožravci pak mohou pokrm použít i jako přílohu k masu, jinak k němu můžete přidat třeba trochu vařených brambor s máslem a máte vydatné vegetariánské jídlo.
Potřebné ingredience:
- 200 g žampionů (či jiné čerstvé houby)
- 2 stroužky česneku
- 100 g strouhaného sýra
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a mletý pepř
RECEPT na pečené houby se sýrem a česnekem
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Žampiony potřete olivovým olejem a posypte solí, pepřem a nasekaným česnekem.
- Pečte asi 15 minut, poté posypte sýrem a pečte dalších 5 minut.
HOUBOVÉ RECEPTY: Houbové rizoto
Rizoto z hub je takovou klasikou mezi houbovými recepty. Jste-li tedy milovníci rýže a nasbírali jste plný košík hříbků či jiných druhů hub, pusťte se do této jednoduché a voňavé variace. Jídlo lze pojmout jako oběd nebo večeři pro celou rodinu.
Potřebné ingredience:
- 200 g čerstvých hub
- 200 g rýže arborio
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 50 g parmazánu
- 1 lžíce másla
- sůl a mletý pepř
RECEPT na houbové rizoto
- Osmahněte cibuli a česnek na másle, přidejte houby a restujte.
- Dále přidejte rýži a chvíli opékejte.
- Po částech přidávejte vývar, dokud není rýže měkká.
- Na závěr dochuťte rizoto solí, pepřem a přimíchejte parmazán.
HOUBOVÉ RECEPTY: Houbová omeleta
Nechcete se u plotny zdržovat příliš dlouho a potřebujete připravit vydatné jídlo? Pak vsaďte na tento vegetariánský houbový recept v podobě lahodné vaječné omelety. Do pár minut máte oběd na stole. Podávat jej můžete třeba s domácím pečivem.
Potřebné ingredience:
- 100 g čerstvých hub
- 2 vejce
- máslo dle uvážení
- sůl a mletý pepř
- nasekaná pažitka nebo petržel
RECEPT na houbovou omeletu
- Nakrájené houby orestujte na nepřilnavé pánvi (můžete přidat i trochu másla).
- Vejce rozšlehejte, osolte, opepřete a vlijte na houby.
- Smažte, dokud omeleta není hotová.
- Podávejte s pažitkou nebo petrželí.
HOUBOVÉ RECEPTY: Houbové placičky
Další houbový recept na křupavé placičky si zamilujete, pokud rádi přikusujete něco u televize. Tato perfektní a zdravá svačinka vás zasytí a omezí příjem nezdravých brambůrků nebo solených arašídů. Houbové placičky se však hodí i jako příloha k masovému jídlu, zeleninové směsi nebo omáčce.
Potřebné ingredience:
- 200 g hub
- 2 vejce
- 2 větší lžíce strouhanky
- sůl a mletý pepř
- 1 větší lžíce mouky
- olej na smažení
RECEPT na houbové placičky
- Houby nakrájejte nadrobno a smíchejte s vejci, moukou a strouhankou.
- Osolte, opepřete a vytvořte placičky.
- Smažte dozlatova na oleji.
HOUBOVÉ RECEPTY: Houbový guláš
Dalším jednoduchým a lahodným houbovým receptem je tento guláš, jenž si zamilují i masožravci. Navíc doplní i vitamíny v sychravém období, neboť obsahuje zdravou mrkev, cibuli a papriku.
Potřebné ingredience
- 400 g hub
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 paprika
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- sůl a pepř
- olej dle potřeby
RECEPT na houbový guláš
- Na rozpáleném oleji osmahněte nakrájenou cibuli, houby a zeleninu.
- Poté přidejte protlak, mletou sladkou papriku, promíchejte a zalijte vývarem.
- Vařte do změknutí zeleniny, dochuťte kořením a podávejte.
HOUBOVÉ RECEPTY: Smažené houby v těstíčku
Mezi výtečné houbové recepty lze zařadit i tuto rychlou chuťovku, která se hodí třeba na rodinné oslavy s rautem. Smažené houby v těstíčku jsou neodolatelnou lahůdkou, a tak se po nich jen zapráší.
Potřebné ingredience:
- 200 g hřibů či jiných hub s pevnější strukturou
- 1 vejce
- 50 g hladké mouky
- 50 ml mléka
- sůl a špetka pepře
- olej dle potřeby
RECEPT na smažené houby v těstíčku
- Houby očistěte a nakrájejte na silnější plátky.
- Připravte těstíčko z vejce, mouky, mléka, soli a špetky pepře.
- Houby obalte v těstíčku a smažte na oleji dozlatova.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku