Indická kuchyně plná vůní: 20 receptů, které budete milovat!
Indická kuchyně má mnoho různých přívlastků. Můžeme ji nazvat velmi aromatickou, kořeněnou, pikantní, ale z větší části také vegetariánskou. Má tedy i mnoho zdravotních benefitů, neboť pokrmy obsahují luštěniny plné vlákniny a zeleninu nabitou vitamíny a minerály. Objevte taje této gastronomie společně s námi!
Když se řekne indická kuchyně, možná vás jako první napadne jídlo zvané Tandoori kuře, Tikka Masala, Korma nebo třeba Dhál. Nejen tyto, ale i další exotické pochoutky si nyní můžete uvařit s následujícími dvaceti recepty.
Indická kuchyně: KUŘECÍ TIKKA MASALA
Pokud tápete nad názvy jídel indické kuchyně a nevíte, co se skrývá například za pojmem Tikka Masala, vše vám nyní osvětlíme. Jedná se v podstatě o lahodnou rajčatovo smetanovou omáčku plnou voňavého koření, která je doplněná v tomto případě o kuřecí maso. Budete se oblizovat, až ochutnáte!
Kuřecí Tikka masala – recept
Indická kuchyně: POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY
Je obecně známo, že červená čočka je velmi zdravou a nenadýmavou luštěninou. Připravte si z ní tedy hřejivou a sytou polévku, která se dá též zařadit do indické kuchyně pro svou kořenitou a pikantní chuť. Kdo by odolal peprné chuti zázvoru, česneku a intenzivnímu i exotickému kari? Jíst tento pokrm můžete klidně i jako hlavní chod s celozrnným pečivem.
Polévka z červené čočky – recept
Indická kuchyně: INDICKÁ PAKORA
Do indické kuchyně lze zařadit taktéž takzvanou Pakoru, kterou Indové přímo milují. Jedná se v podstatě o jakési placičky, které vám mohou tak trochu připomenout české bramboráčky. Ovšem v této směsi nechybí řádné množství aromatického římského kmínu, kurkumy, zázvoru nebo pálivého chilli. Jako nezvyklý předkrm pro hosty bude indická Pakora ideální!
Indická pakora – recept
Indická kuchyně: INDICKÝ DHÁL Z ČERVENÉ ČOČKY
Dhál je typickým jídlem indické kuchyně, které uvítají zejména vegetariáni. Je to totiž plný zdravých bezmasých surovin. Smísí se v něm pikantnost, mírná kyselost i štiplavost. V indické gastronomii totiž nesmí chybět po většinou zázvor, česnek, koriandr, citronová šťáva nebo třeba chilli paprička. Ochutnejte nepoznané a Indii zcela propadnete!
Indický dhál z červené čočky – recept
Indická kuchyně: KUŘE VINDALOO
Máte již odolné chuťové pohárky vůči pikantním jídlům? Potom vás určitě osloví kuře Vindaloo. To je obohacené o sušené chilli koření ve značném množství. Pakliže tedy toužíte po „ohnivém“ obědě nebo večeři se skvělými surovinami, vsaďte na tento pokrm indické kuchyně. Nebudete litovat…
Kuře Vindaloo – recept
Indická kuchyně: KUŘE TANDOORI
Kousky voňavého a křupavého kuřete, díky lahodné marinádě z jogurtu a specifické kořenící směsi Tandoori. Toho dosáhnete, když si připravíte tento pokrm typický pro indickou kuchyni. V Indii se tohle jídlo připravuje ve speciálních hliněných pecích. Vy si však kuře Tandoori můžete připravit klasicky v troubě – i takto je dokonalé!
Kuře Tandoori – recept
Indická kuchyně: INDICKÝ NAAN
Jednoduché a přeci skvělé pečivo – to je Naan. Jedná se v podstatě o moučnou placku, kterou pečete na grilu. A jak pečivo co nejlépe zdokonalit? Určitě tím, že jej potřete ještě horké kouskem kvalitního másla. Takovou lahůdku z indické kuchyně jistě rádi přikousnete k aromatickým omáčkám, které jsou v Indii ikonické.
Indický naan – recept
Indická kuchyně: PEČENÝ KVĚTÁK PO INDICKU
Jak jsme již nastínili v úvodu, indická kuchyně je velmi zdravá a z velké části bezmasá, proto si ji mohou oblíbit hlavně vegetariáni. Co si takhle připravit voňavý pečený květák po indicku, který se stane nejen výtečným hlavním chodem, ale také lehčí přílohou s nádechem exotiky?
Pečený květák po indicku – recept
Indická kuchyně: LEMON CHICKEN (CITRONOVÉ KUŘE)
Vůně čerstvých citronů dokáže být neskutečně osvěžující. Nabijte se tedy energií například při vaření populárního Lemon Chicken neboli citronového kuřete. V receptu se citronovou šťávou a obecně citronem rozhodně nešetří. Tím je zajištěna křehkost kuřecího masa a lahodná chuť. Indická kuchyně vám vrátí chuť k životu!
Lemon chicken (citronové kuře) – recept
Indická kuchyně: MALAI KOFTA
Když byste se vydali na dobrodružnou cestu do severní Indie, jistě byste tam natrefili na mnoho stánkařů, kteří vám nabídnou pokrm zvaný Malai kofta. Jedná se o smažené vegetariánské kuličky ve smetanovo-rajčatové omáčce. Ty jsou v těchto končinách velice oblíbené. Jíst tento pokrm typický pro indickou kuchyni můžete třeba s chlebem Naan.
Malai kofta – recept
Indická kuchyně: KORMA S KUŘECÍM MASEM
Indická kuchyně obsáhne zpravidla velmi rozmanité pokrmy, co se týká chutí i vůní. Korma je toho zářným příkladem. V této omáčce se snoubí jak jemnost kokosového mléka a rajčat, tak i kořenitost kurkumy, římského kmínu nebo orientální směsi garam masala. Skvělou přílohou bude v tomto případě kvalitní vařená rýže.
Korma s kuřecím masem – recept
Indická kuchyně: INDICKÉ BUTTER CHICKEN
Odmítáte indickou kuchyni, neboť vám přijde až moc pikantní? Potom vyzkoušejte následující jídlo zvané Butter chicken. Jedná se v překladu o „máslové kuře“. Tahle omáčka je velice jemná a pikantnost jí dodává pouze kajenský pepř – tedy pokud jej přidáte k surovinám. Není to nutné. I tak si pochutnáte na dokonalé lahůdce.
Indické butter chicken – recept
Indická kuchyně: KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S KARI KOŘENÍM
Květák se v indické kuchyni objevuje poměrně často. Je v tamější kulinářské sféře velmi oblíbený. Pokud vám nechutná jen tak – upečený v troubě s kořením, připravte si z něj voňavou a sytou polévku. Ta zahřeje zejména ve studených dnech díky mletému chilli.
Květáková polévka s kari kořením – recept
Indická kuchyně: SAMOSA
Předkrm indické kuchyně zvaný Samosa se nejeví na první pohled nijak zdravě – jedná se přeci jen o smažené taštičky na pořádné vrstvě oleje. Ovšem náplň je zcela vegetariánská, tedy připravená se samých zdravých ingrediencí jako je například brambora nebo hrášek. Pokud nechcete, abyste přijali s konzumací Samosy i mnoho tuku, důkladně těsto po smažení osušte kuchyňskými papírovými utěrkami.
Samosa – recept
Indická kuchyně: KUŘECÍ BIRYANI
Chcete připravit pro své nejbližší lehký ale přesto výtečný oběd plný voňavého koření typu badyán, skořice nebo kardamom? Potom zkuste uvařit podle následujícího receptu kuřecí Biryani. Jedná se o hromadu vařené rýže, která ve výsledku rozhodně nebude mdlá chuti!
Kuřecí Biryani – recept
Indická kuchyně: CIZRNOVÉ KARI
Cizrna je obecně mezi vegetariány a vegany velmi oblíbená. Má totiž všestranné kulinářské upotřebení. Jestli zrovna nemáte chuť na masitý pokrm, avšak dali byste si něco dobrého se závanem indické kuchyně, připravte si aromatické cizrnové kari. Je skvělé především s rýží, přesvědčte se!
Cizrnové kari – recept
Indická kuchyně: INDICKÉ PALAČINKY
Už vás nudí klasické české palačinky plněné marmeládou, povidly, tvarohem nebo snad špenátem a kozím sýrem? Pak zkuste něco nového a neotřelého! Indické palačinky s bezmasou náplní z brambor, hrášku nebo cizrny vám připraví úžasný chuťový zážitek, o tom si můžete být jistí.
Indické palačinky – recept
Indická kuchyně: MASALA VADA
Masala vada jsou v podstatě křupavé placičky, které se připravují z velmi zdravého luštěninového těstíčka – obsahuje půlenou cizrnu a také hnědou čočku. Tohle jídlo typické pro indickou kuchyni bývá prodáváno zejména v jižní části Indie a patří mezi takzvané „pouliční“ lahůdky.
Masala vada – recept
Indická kuchyně: MRKVOVÁ POLÉVKA
Nechcete dumat nad složitými recepty, a přesto toužíte ochutnat něco „exotického“? Pak vsaďte na jednoduchou mrkvovou polévku s kari kořením, která se může též zařadit do indické kuchyně. Jídlo bude připravené vskutku do pár minut a zvládne to i začátečník!
Mrkvová polévka – recept
Indická kuchyně: KOOTTU
Koottu se řadí mezi typické pokrmy indické kuchyně (zejména na jihu Indie se vaří). Opět tu nenaleznete žádné maso, proto se jídlo hodí i na vegetariánské menu. Mezi surovinami najdete třeba cuketu, žlutou čočku, hrášek, tradičně i celou řadu voňavého koření nebo dokonce kokosové máslo.
Koottu – recept
Další inspiraci naleznete níže:
Řecká kuchyně v 20 různých receptech aneb Rozšiřte si kulinářské obzory!
30 RECEPTŮ NA SLAVNOSTNÍ OBĚD ANEB PŘEKVAPTE SVÉ HOSTY LAHODNÝMI POKRMY!
ZAPEČENÉ TĚSTOVINY 20X JINAK ANEB SKVĚLÉ RECEPTY NA OBĚD ČI VEČEŘI S MASEM A BEZ MASA
ZDRAVÁ VEČEŘE 20X JINAK ANEB JAK DOPLNIT VITAMÍNY A DŮKLADNĚ SE NASYTIT
30 RECEPTŮ NA RYCHLÝ BEZMASÝ OBĚD
SOBOTNÍ OBĚD 30X JINAK: CO VAŘIT O VÍKENDU, ABY SI POCHUTNALA CELÁ RODINA
30 TIPŮ NA ZDRAVÝ A RYCHLÝ OBĚD DO 30 MINUT: CO UVAŘIT K OBĚDU, KDYŽ NENÍ ČASU NAZBYT?
20 RECEPTŮ NA LEVNÁ JÍDLA PRO CELOU RODINU DO 100,-
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku