Letní nepečené dezerty snadno, rychle a lehce. Připravte si dobroty, po kterých se jen zapráší
Nepečené dezerty jsou evergreenem každého léta. Jsou lehké, osvěží a hlavně jsou rychle hotové. Navíc na ně můžete nyní hojně využít i čerstvého ovoce, kterého je všude dostatek. A budete-li chtít, můžete si připravit třeba i jednoduchou a vynikající domácí zmrzlinu.
Nepečené dezerty: Jahodový cheesecake
Přísady na korpus:
- 200 g máslových sušenek
- 80 g másla
- 20 g bílé čokolády
Přísady na krém:
- 500 g krémového sýra (například mascarpone)
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 100 g bílé čokolády
- 50 g moučkového cukru
Na ozdobu:
- 250 g čerstvých jahod
- 1 balení dortového želé
Příprava:
Sušenky vložíme do sáčku a válečkem rozdrtíme najemno. Alternativně můžeme využít i služeb mixéru. Máslo i čokoládu rozpustíme a sušenky směsí přelijeme. Promícháme a vzniklým těstem vysteleme dno dortové formy. Dáme na chvíli do ledničky. A pustíme se do přípravy krému. Vyšleháme mascarpone s cukrem a rozpuštěnou (vychladlou) čokoládou. Do směsi pomalu vmícháme ušlehanou šlehačku a následně směs dáme na korpus. Minimálně na dvě hodiny dáme cheesecake do lednice. Teprve poté ozdobíme povrch jahodami a přelijeme dortovým želé, připraveným podle návodu. Necháme ještě hodinu chladit a můžeme podávat. Nepečený cheesecake patří mezi mezi nejoblíbenější nepečené dezerty.
Nepečené dezerty: Tiramisu roláda s malinami
Přísady na korpus:
- 300 g ovesných sušenek
- 150 g oříškovo-čokoládové pomazánky
- 150 g čerstvých malin
Přísady na krém:
- 350 g mascarpone
- 400 ml smetany ke šlehání
- 100 g moučkového cukru
Přísady na polevu:
- 160 g mléčná čokoláda
- 30 g másla
Příprava:
Sušenky rozdrtíme na jemnou směs. Maliny rozmačkáme, promícháme s oříškovo-čokoládovou pomazánkou a přidáme k sušenkám. Vypracujeme těsto. To pak navrstvíme na potravinářskou fólii a vyrvarujeme jej do obdélníku. Těsto přikryjeme pečicím papírem a ještě jej trochu rozválíme na plát. Ingredience na krém důkladně vyšleháme v mixéru. Krém natřeme na přichystaný plát rolády. Pomocí potravinářské fólie opatrně srolujeme a vložíme na hodinu do ledničky. Čokoládu na polevu rozpustíme a smícháme s máslem. Promícháme a směs rovnoměrně naneseme na povrch rolády. Uhladíme a znovu vrátíme do lednice, kde necháme další dvě hodiny tuhnout. Tiramisu roláda s malinami bude jistě patřit mezi vaše oblíbené nepečené dezerty.
Zpestřete si letní grilování: Co ochutnat a jak udělat jídlo zdravější?
Černý, červený nebo bílý rybíz: barevné letní osvěžení plné vitamínů
Tipy na zdravé moučníky: Které suroviny nahradit, aby byly i dezerty zdravé?
Nepečené dezerty: Čokoládový zákusek s rybízem
Přísady:
- 500 g tvarohu
- 100 g másla
- 3 lžíce medu
- 50 g červeného rybízu
- 200 g čokolády na vaření
- 1 kelímek zakysané smetany
- piškoty
- kakao na dozdobení
Příprava:
Dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložíme 2 vrstvami piškotů. Poklademe je červeným rybízem a odložíme bokem. Krém připravíme z rozpouštěného másla a čokolády. Obojí společně vymícháme na hladkou hmotu. Tvaroh promícháme se zakysanou smetanou a medem. Následně přidáme rozpuštěnou čokoládovou směs. Krém rozetřeme na piškový základ a uhladíme stěrkou. Bohatě posypeme holandským kakaem a necháme v lednici ztuhnout, nejlépe přes noc. Čokoládový zákusek s rybízem určitě zařadíte na stálo mezi své nepečené dezerty.
Nepečené dezerty: Sušenková zmrzlina
Přísady:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- máslové sušenky
Příprava:
Zmrzlina patří mezi rychlé a osvěžující nepečené dezerty. Smetanu pořádně vyšleháme a postupně zašleháváme kondenzované mléko. Směs musí být jednotná. Směs vložíme do mrazáku a necháme alespoň dvě hodiny tuhnout. Poté ji znovu prošleháme. Dno formy (ideálně o velikosti 23x25) poklademe sušenkami. Na ně navrstvíme krém a ten přikryjeme opět dalšími sušenkami. Zmrzlinu dáme před noc do mrazáku a druhý den si můžeme pochutnávat.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku