Máte hodně jablek? Připravte si jedinečné zdravé podzimní jablečné dezerty. Jen se po nich zapráší
Podzim je v plném proudu a s ním i sezóna jablek. Letos budou vzácnější, neboť většina plodů, zejména v Čechách pomrzla. Přesto se nyní dají za slušnou cenu sehnat kvalitní česká jablka. Na přímou konzumaci i uskladnění. Rozhodně si je pořiďte, jde o zdravou potravinu, která našemu tělu velmi prospívá. A navíc si z jablek můžeme připravit spoustu dobrot.
Zapomeňte na klasickou bílou mouku i cukr, z jablek lze připravit spoustu zdravých dezertů. Nepřiberete po nich, dodají vašemu tělu spoustu živin a rozhodně vám ručíme za to, že si pochutnáte.
Granátové jablko alias král ovoce. Jeho léčivé účinky vás ohromí!
Domácí jablečný ocet je zázračný všelék! Vyřeší hubnutí, akné i úklid domácnosti - vyrobte si ho
Zdravé jablečné dezerty
Jablka obsahují spoustu pektinu, tedy polysacharidu, který pomáhá při nadýmání či plynatosti a rovněž napomáhá lepšímu zažívání i trávení. Navíc v žaludku váže tuky i cholesterol a z těla je pomáhá vylučovat. Společně s hladinou cholesterolu pak může začít klesat i krevní tlak. Jablka mají detoxikační a regenerační účinky. Posilují obranyschopnost těla a pomáhají v boji proti infekcím. Díky vysokému obsahu vitamínů A, C, E také zvyšují vitalitu. V neposlední řadě jsou pak jablka vhodná pro ty, kteří mají zvýšenou kyselinu močovou v krvi. Pomoci tak mohou při dně i revmatismu. A čistí i játra!
Hranolky z jablek s vanilkovým dipem
Jablko oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte jej na klasické hranolky. Chvíli je nechte restovat v horkovzdušné fritéze. Poté je posypte skořicí, zakápněte medem a před vložením do úst je namočte v dipu připraveném z kokosové smetany a vanilkového lusku.
Ovesné muffiny z jablek
Smíchejte hrnek jemně namletých ovesných vloček, hrnek na kostky nakrájených jablek, lžičku prášku do pečiva, lžičku skořice, špetku zázvoru, tři lžíce oleje, hrst nasekaných ořechů, jeden velký řecký jogurt a jedno vejce. Připravenou směs vložte do košíčků na muffiny a upečte.
Karamelové jablko
Hrst sušených datlí bez pecek namočte do mléka, alespoň na půl hodiny až hodinu. Pak tekutinu slijte a datle vhoďte do mixéru. Přidejte menší hrst vlašských ořechů, lžičku vanilkového extraktu, špetku soli a muškátového oříšku. Mixujte tak dlouho, dokud nevznikne homogenní pasta. Jablko napíchněte na špejli a potřete vzniklou pastou. Obalit jej pak můžete třeba v jemně mletém kokosu.
Jablečné máslo
Jablečné máslo je poměrně drahá záležitost, přitom si jej můžete snadno vyrobit i sami doma. Jak na to?
Tři kilogramy oloupaných a jádřinců zbavených jablek nakrájejte na kostičky a vhoďte do hrnce. Přidejte šťávu z půlky citronu. Dál přidejte šálek medu, kokosového cukru nebo jiného alternativního sladidla, jeden vanilkový lusk, lžíci mleté skořice, po půl lžičce muškátového oříšku a kardamomu a po čtvrt lžičce nové koření a sůl. Po uvaření rozmixujte dohladka. Pak přidejte dvě lžíce panenského kokosového oleje a promíchejte. Nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout. Skladujte v chladu, ideálně v lednici.
Zdravý jablečný chléb se skořicí
Podobně jako se peče banánový chléb, můžete vyzkoušet i chléb jablečný. Smíchejte 200 g mouky z ovesných vloček, jáhel a amarantu. Přidejte 300 g oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek, 50 ml rostlinného oleje, 3 vejce, 80 ml medu, lžičku jedlé sody a lžičku skořice, špetku soli a hrst hrubě mletých nebo nasekaných vlašských ořechů. Vše smíchejte, přelijte do formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Asi po 35 minutách vytáhnete nejen snídaňovou lahůdku.
Jablečné chipsy
Není nic jednoduššího než zdravé jablečné chipsy, na kterých si můžete pochutnávat kdykoliv během dne. Jablka jednoduše nakrájejte na plátky, zastříkněte je citronovou šťávou, případně můžete posypat i troškou skořice. Vložte na plát do sušičky nebo usušte v troubě.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku