Nedělní káva 10x jinak. Připravte si tradiční nápoj netradičně
Káva je tradičním nápojem, bez kterého si jen těžko umíme představit začátek nového dne. Ale káva nemusí být stále stejná, připravit ji lze na mnoho způsobů. Připravili jsme pro vás ty nejosvědčenější. Káva netradičně, rostlinně i v dezertu. Ochutnejte!
Mexická káva
Přísady:
- 150 ml vody
- 2 lžíce káva (hrubě mletá)
- třtinový cukr
- kousek skořice
Příprava:
Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí
Ledová káva k létu patří. Vychutnejte si ji 3x jinak se zmrzlinou, tonikem nebo jako frappé
Ajurvédská káva a její výhody? Je bez kofeinu, zbaví vás stresu a zlepší koncentraci
Voda a káva se společně smíchají a přivedou k varu. Teprve pak se odstraví. Nápoj dobře promícháme a dáme jej znovu vařit. Tentokrát už s kouskem skořice. Až káva opět dosáhne bodu varu, scedíme ji. Přidáme třtinový cukr, promícháme a podáváme.
Kardamomová káva
Přísady:
- 100 g káva
- 4 tobolky kardamomu
Příprava:
Tobolky kardamonu rozlouskneme v prstech a vybereme z nich černá aromatická semínka. Smícháme s kávou a necháme v těsně uzavřené sklenici alespoň jeden den proležet. Občas protřepeme.
Domácí rostlinná káva – melta
Přísady:
- 350 g nasladovaného žita
- 200 g nasladovaného ječmene
- 150 g cukrové řepy
- 100 g čekankového kořene
Příprava:
Žito a ječmen smícháme a umeleme v mlýnku na kávu. Upražíme. Cukrovou řepu oloupeme, nakrájíme a nasucho opražíme. Čekanku očistíme, nakrájíme na kousky, necháme vyschnout a poté upražíme. Ve chvíli, kdy mají ingredience podobnou konzistenci, smícháme je dohromady a ještě chvíli pražíme. Necháme zchladnout a používáme stejně jako kupovanou meltu. Tato rostlinná káva bez kofeinu chutná skvěle a navíc je i zdravá.
Káva se zázvorem
Přísady:
- 1 lžička medu
- na špičku nože mletého zázvoru
- 1 šálek káva
- 2–4 lžíce smetana nebo rostlinná smetana do kávy
Příprava:
Do šálku dáme med a promícháme jej s čerstvě umletým zázvorem. Vše zalijeme čerstvě připravenou kávou. Promícháme. Dle chuti přidáme smetanu a můžeme servírovat. Mimochodem, tato káva má raději rostlinnou smetanu, lépe s ní ladí.
Káva s vůní orientu
Přísady:
- 100 g káva
- špetka skořice
- pomerančová kůra
Příprava:
Nejprve se smíchají všechny suroviny. Tedy káva, skořice i pomerančová kůra. Dáme je do uzavíratelné nádoby, pořádně promícháme a necháme proležet. Nejlépe uděláme, pokud se tato káva připravuje džezvě. Případně ji necháme chvíli povařit v hrnci na plotně, čímž chuť nabere na intenzitě. Tato káva skvěle ladí s trochou třtinového cukru.
Káva s vůní exotiky
Přísady:
- 1 šálek kokosové moučky
- 1 ½ šálku tučného mléka nebo smetany
- 2 šálky vody
- 1 ½ lžička instantní káva
- třtinový cukr podle chuti
Příprava:
Tato káva se připravuje trošku složitěji, ale nelekejte se. Kokos nasypeme do kastrolu a zalijeme šálkem vody. Ohříváme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme, necháme vychladit a přecedíme. Kokos důkladně vymačkáme. Tuhou kokosovou směs vložíme na pánev a nasucho orestujeme. Mléko smícháme s druhým šálkem vody a zbylou kokosovou vodou, přidáme instantní kávu a prohřejeme. Rozdělíme do sklenic a posypeme dozlatova osmahnutým kokosem.
Caffé Brulot
Přísady:
- 1 šálek horká káva
- kůra z pomeranče
- troška rumu nebo brandy
- skořice
- hřebíček
- nové koření
- třtinový cukr
Příprava:
Nejprve si připravíme alkohol. Tedy rum nebo brandy. A zalijeme jím pomerančovou kůru, cukr a koření. Vše necháme dobře nasáknout alespoň deset minut. Pak směs ohřejeme a necháme “usadit” a následně scedíme. Mezitím se připraví horká černá káva. Tu pak přilijeme k aromatické směsi. Přivedeme společně k varu. Jakmile začne nápoj probublávat, odstavíme. Ihned podáváme.
Anglická káva
Přísady:
- 100 ml silná filtrované káva
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžíce „raw“ mletého kakaa
- 20 ml smetany ke šlehání
- špetka mleté vanilky
Příprava:
Filtrovaná káva se nejprve smíchá s cukrem a kakaovým práškem. Poté se dá do lednice a nechá se zcela zchladnout. Mezitím smícháme smetanu s mletou vanilkou a po vychlazení nalijeme smetanovou směs do kávy.
Jamajská káva
Přísady:
- ¾ šálku uvařené káva
- 1 lžíce medu
- špetka mletého hřebíčku
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce šlehačky
- kousek skořice
Příprava:
Med, rum a koření (kromě skořice) smícháme v šálku. Potom směs dolijeme horkou silnou kávou a rozmícháme. Ozdobíme čerstvě ušlehanou šlehačkou. Jamajská káva se dokonale hodí jako odpolední sváteční nápoj.
Káva v dezertu: Černé řezy s vůní kávy
Přísady:
- 1 kelímek čokoládové polevy
- 1 lžička mletá káva
- 150 ml silná černá káva
- 1 ks máslo
- 180 g cukru
- hrst loupaných mandlí
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 150 g třtinového cukru
- 180 g mletých ořechů
- vanilkový lusk
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 5 vajec
- trocha rumu
- čerstvá meduňka a šlehačka na ozdobení
Příprava:
Nejprve ušleháme z bílků tuhý sníh. Mezitím pak smícháme mleté ořechy s cukrem, moukou, mletou kávou a čerstvě vydlabanou vanilkou z lusku. Poté přidáme i dva žloutky a směs vmícháme do sněhu. Zbylé tři žloutky si odložíme na krém. Plech vyložíme pečícím papírem, dáme na něj těsto a ve vyhřáté troubě upečeme. Upečený plát necháme pořádně zchladnout. Na krém si do vlažné kávy přimícháme tři žloutky, 150 g cukru a kukuřičný škrob. Vaříme do zhoustnutí. Našleháme máslo a po lžících přimícháme vychladlou směs a rum. Papír z korpusu stáhneme a moučník rozkrojíme na tři díly, pokapeme je rumem, namažeme krémem a naskládáme na sebe. Černé řezy polijeme čokoládovou polevou, posypeme mandlemi a dáme do chladna ztuhnout. Nakonec nakrájíme, na každou porci dáme kopeček šlehačky a lístek meduňky. A jako doplněk dezertu nesmí pochopitelně chybět ani samotná káva.
Zajímají vás jiné druhy nápojů? Inspiraci naleznete níže:
DOMÁCÍ LIMONÁDY VE 20 SKVĚLÝCH RECEPTECH. ZACHUTNAJÍ HLAVNĚ V LÉTĚ!
CHAI LATTE, MASALA ČAJ NEBO ARABSKÝ ČAJ. PŘIPRAVTE SI KOŘENĚNÉ ČAJE, KTERÉ VÁS NAKOPNOU
OVOCNÝ KOKTEJL JAKO SKVĚLÉ LETNÍ OSVĚŽENÍ: TĚCHTO 5 KOMBINACÍ VÁS OHROMÍ!
LETNÍ KOKTEJLY 10X JINAK. OSVĚŽTE SE CHLADIVÝMI NÁPOJI S ALKOHOLEM I BEZ!
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku