Připravte si dnes kávu netradičně

Nedělní káva 10x jinak. Připravte si tradiční nápoj netradičně

Káva je tradičním nápojem, bez kterého si jen těžko umíme představit začátek nového dne. Ale káva nemusí být stále stejná, připravit ji lze na mnoho způsobů. Připravili jsme pro vás ty nejosvědčenější. Káva netradičně, rostlinně i v dezertu. Ochutnejte!

Mexická káva

Přísady: 

Příprava: 

Čtěte také:

Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí

Ledová káva k létu patří. Vychutnejte si ji 3x jinak se zmrzlinou, tonikem nebo jako frappé

Ajurvédská káva a její výhody? Je bez kofeinu, zbaví vás stresu a zlepší koncentraci

Voda a káva se společně smíchají a přivedou k varu. Teprve pak se odstraví. Nápoj dobře promícháme a dáme jej znovu vařit. Tentokrát už s kouskem skořice. Až káva opět dosáhne bodu varu, scedíme ji. Přidáme třtinový cukr, promícháme a podáváme. 

Kardamomová káva

Přísady: 

Příprava:

Tobolky kardamonu rozlouskneme v prstech a vybereme z nich černá aromatická semínka. Smícháme s kávou a necháme v těsně uzavřené sklenici alespoň jeden den proležet. Občas protřepeme. 

Domácí rostlinná káva – melta

Přísady: 

Příprava: 

Žito a ječmen smícháme a umeleme v mlýnku na kávu. Upražíme. Cukrovou řepu oloupeme, nakrájíme a nasucho opražíme. Čekanku očistíme, nakrájíme na kousky, necháme vyschnout a poté upražíme. Ve chvíli, kdy mají ingredience podobnou konzistenci, smícháme je dohromady a ještě chvíli pražíme. Necháme zchladnout a používáme stejně jako kupovanou meltu. Tato rostlinná káva bez kofeinu chutná skvěle a navíc je i zdravá.

Káva se zázvorem

Přísady: 

Příprava: 

Do šálku dáme med a promícháme jej s čerstvě umletým zázvorem. Vše zalijeme čerstvě připravenou kávou. Promícháme. Dle chuti přidáme smetanu a můžeme servírovat. Mimochodem, tato káva má raději rostlinnou smetanu, lépe s ní ladí.

Káva s vůní orientu

Přísady: 

Příprava: 

Nejprve se smíchají všechny suroviny. Tedy káva, skořice i pomerančová kůra. Dáme je do uzavíratelné nádoby, pořádně promícháme a necháme proležet. Nejlépe uděláme, pokud se tato káva připravuje džezvě. Případně ji necháme chvíli povařit v hrnci na plotně, čímž chuť nabere na intenzitě. Tato káva skvěle ladí s trochou třtinového cukru.

Káva s vůní exotiky

Přísady: 

  • 1 šálek kokosové moučky
  • 1 ½ šálku tučného mléka nebo smetany
  • 2 šálky vody
  • 1 ½ lžička instantní káva
  • třtinový cukr podle chuti

Příprava: 

Tato káva se připravuje trošku složitěji, ale nelekejte se. Kokos nasypeme do kastrolu a zalijeme šálkem vody. Ohříváme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme, necháme vychladit a přecedíme. Kokos důkladně vymačkáme. Tuhou kokosovou směs vložíme na pánev a nasucho orestujeme. Mléko smícháme s druhým šálkem vody a zbylou kokosovou vodou, přidáme instantní kávu a prohřejeme. Rozdělíme do sklenic a posypeme dozlatova osmahnutým kokosem.

Caffé Brulot

Přísady: 

  • 1 šálek horká káva
  • kůra z pomeranče
  • troška rumu nebo brandy
  • skořice
  • hřebíček
  • nové koření
  • třtinový cukr

Příprava: 

Nejprve si připravíme alkohol. Tedy rum nebo brandy. A zalijeme jím pomerančovou kůru, cukr a koření. Vše necháme dobře nasáknout alespoň deset minut. Pak směs ohřejeme a necháme “usadit” a následně scedíme. Mezitím se připraví horká černá káva. Tu pak přilijeme k aromatické směsi. Přivedeme společně k varu. Jakmile začne nápoj probublávat, odstavíme. Ihned podáváme.

Anglická káva

Přísady: 

Příprava: 

Filtrovaná káva se nejprve smíchá s cukrem a kakaovým práškem. Poté se dá do lednice a nechá se zcela zchladnout. Mezitím smícháme smetanu s mletou vanilkou a po vychlazení nalijeme smetanovou směs do kávy.

Jamajská káva

Přísady:

Příprava: 

Med, rum a koření (kromě skořice) smícháme v šálku. Potom směs dolijeme horkou silnou kávou a rozmícháme. Ozdobíme čerstvě ušlehanou šlehačkou. Jamajská káva se dokonale hodí jako odpolední sváteční nápoj.

Vyzkoušejte kávu jinak a netradičně

Káva v dezertu: Černé řezy s vůní kávy

Přísady:

  • 1 kelímek čokoládové polevy
  • 1 lžička mletá káva
  • 150 ml silná černá káva
  • 1 ks máslo
  • 180 g cukru
  • hrst loupaných mandlí
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 180 g mletých ořechů
  • vanilkový lusk
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 5 vajec
  • trocha rumu
  • čerstvá meduňka a šlehačka na ozdobení

Příprava: 

Nejprve ušleháme z bílků tuhý sníh. Mezitím pak smícháme mleté ořechy s cukrem, moukou, mletou kávou a čerstvě vydlabanou vanilkou z lusku. Poté přidáme i dva žloutky a směs vmícháme do sněhu. Zbylé tři žloutky si odložíme na krém. Plech vyložíme pečícím papírem, dáme na něj těsto a ve vyhřáté troubě upečeme. Upečený plát necháme pořádně zchladnout. Na krém si do vlažné kávy přimícháme tři žloutky, 150 g cukru a kukuřičný škrob. Vaříme do zhoustnutí. Našleháme máslo a po lžících přimícháme vychladlou směs a rum. Papír z korpusu stáhneme a moučník rozkrojíme na tři díly, pokapeme je rumem, namažeme krémem a naskládáme na sebe. Černé řezy polijeme čokoládovou polevou, posypeme mandlemi a dáme do chladna ztuhnout. Nakonec nakrájíme, na každou porci dáme kopeček šlehačky a lístek meduňky. A jako doplněk dezertu nesmí pochopitelně chybět ani samotná káva.

Zajímají vás jiné druhy nápojů? Inspiraci naleznete níže:

DOMÁCÍ LIMONÁDY VE 20 SKVĚLÝCH RECEPTECH. ZACHUTNAJÍ HLAVNĚ V LÉTĚ!

CHAI LATTE, MASALA ČAJ NEBO ARABSKÝ ČAJ. PŘIPRAVTE SI KOŘENĚNÉ ČAJE, KTERÉ VÁS NAKOPNOU

OVOCNÝ KOKTEJL JAKO SKVĚLÉ LETNÍ OSVĚŽENÍ: TĚCHTO 5 KOMBINACÍ VÁS OHROMÍ!

LETNÍ KOKTEJLY 10X JINAK. OSVĚŽTE SE CHLADIVÝMI NÁPOJI S ALKOHOLEM I BEZ!

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?