Připravte si dnes kávu netradičně

Nedělní káva 10x jinak. Připravte si tradiční nápoj netradičně

Káva je tradičním nápojem, bez kterého si jen těžko umíme představit začátek nového dne. Ale káva nemusí být stále stejná, připravit ji lze na mnoho způsobů. Připravili jsme pro vás ty nejosvědčenější. Káva netradičně, rostlinně i v dezertu. Ochutnejte!

Mexická káva

Přísady: 

Příprava: 

Čtěte také:

Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí

Ledová káva k létu patří. Vychutnejte si ji 3x jinak se zmrzlinou, tonikem nebo jako frappé

Ajurvédská káva a její výhody? Je bez kofeinu, zbaví vás stresu a zlepší koncentraci

Voda a káva se společně smíchají a přivedou k varu. Teprve pak se odstraví. Nápoj dobře promícháme a dáme jej znovu vařit. Tentokrát už s kouskem skořice. Až káva opět dosáhne bodu varu, scedíme ji. Přidáme třtinový cukr, promícháme a podáváme. 

Kardamomová káva

Přísady: 

Příprava:

Tobolky kardamonu rozlouskneme v prstech a vybereme z nich černá aromatická semínka. Smícháme s kávou a necháme v těsně uzavřené sklenici alespoň jeden den proležet. Občas protřepeme. 

Domácí rostlinná káva – melta

Přísady: 

Příprava: 

Žito a ječmen smícháme a umeleme v mlýnku na kávu. Upražíme. Cukrovou řepu oloupeme, nakrájíme a nasucho opražíme. Čekanku očistíme, nakrájíme na kousky, necháme vyschnout a poté upražíme. Ve chvíli, kdy mají ingredience podobnou konzistenci, smícháme je dohromady a ještě chvíli pražíme. Necháme zchladnout a používáme stejně jako kupovanou meltu. Tato rostlinná káva bez kofeinu chutná skvěle a navíc je i zdravá.

Káva se zázvorem

Přísady: 

Příprava: 

Do šálku dáme med a promícháme jej s čerstvě umletým zázvorem. Vše zalijeme čerstvě připravenou kávou. Promícháme. Dle chuti přidáme smetanu a můžeme servírovat. Mimochodem, tato káva má raději rostlinnou smetanu, lépe s ní ladí.

Káva s vůní orientu

Přísady: 

Příprava: 

Nejprve se smíchají všechny suroviny. Tedy káva, skořice i pomerančová kůra. Dáme je do uzavíratelné nádoby, pořádně promícháme a necháme proležet. Nejlépe uděláme, pokud se tato káva připravuje džezvě. Případně ji necháme chvíli povařit v hrnci na plotně, čímž chuť nabere na intenzitě. Tato káva skvěle ladí s trochou třtinového cukru.

Káva s vůní exotiky

Přísady: 

  • 1 šálek kokosové moučky
  • 1 ½ šálku tučného mléka nebo smetany
  • 2 šálky vody
  • 1 ½ lžička instantní káva
  • třtinový cukr podle chuti

Příprava: 

Tato káva se připravuje trošku složitěji, ale nelekejte se. Kokos nasypeme do kastrolu a zalijeme šálkem vody. Ohříváme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme, necháme vychladit a přecedíme. Kokos důkladně vymačkáme. Tuhou kokosovou směs vložíme na pánev a nasucho orestujeme. Mléko smícháme s druhým šálkem vody a zbylou kokosovou vodou, přidáme instantní kávu a prohřejeme. Rozdělíme do sklenic a posypeme dozlatova osmahnutým kokosem.

Caffé Brulot

Přísady: 

  • 1 šálek horká káva
  • kůra z pomeranče
  • troška rumu nebo brandy
  • skořice
  • hřebíček
  • nové koření
  • třtinový cukr

Příprava: 

Nejprve si připravíme alkohol. Tedy rum nebo brandy. A zalijeme jím pomerančovou kůru, cukr a koření. Vše necháme dobře nasáknout alespoň deset minut. Pak směs ohřejeme a necháme “usadit” a následně scedíme. Mezitím se připraví horká černá káva. Tu pak přilijeme k aromatické směsi. Přivedeme společně k varu. Jakmile začne nápoj probublávat, odstavíme. Ihned podáváme.

Anglická káva

Přísady: 

Příprava: 

Filtrovaná káva se nejprve smíchá s cukrem a kakaovým práškem. Poté se dá do lednice a nechá se zcela zchladnout. Mezitím smícháme smetanu s mletou vanilkou a po vychlazení nalijeme smetanovou směs do kávy.

Jamajská káva

Přísady:

Příprava: 

Med, rum a koření (kromě skořice) smícháme v šálku. Potom směs dolijeme horkou silnou kávou a rozmícháme. Ozdobíme čerstvě ušlehanou šlehačkou. Jamajská káva se dokonale hodí jako odpolední sváteční nápoj.

Vyzkoušejte kávu jinak a netradičně

Káva v dezertu: Černé řezy s vůní kávy

Přísady:

  • 1 kelímek čokoládové polevy
  • 1 lžička mletá káva
  • 150 ml silná černá káva
  • 1 ks máslo
  • 180 g cukru
  • hrst loupaných mandlí
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 180 g mletých ořechů
  • vanilkový lusk
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 5 vajec
  • trocha rumu
  • čerstvá meduňka a šlehačka na ozdobení

Příprava: 

Nejprve ušleháme z bílků tuhý sníh. Mezitím pak smícháme mleté ořechy s cukrem, moukou, mletou kávou a čerstvě vydlabanou vanilkou z lusku. Poté přidáme i dva žloutky a směs vmícháme do sněhu. Zbylé tři žloutky si odložíme na krém. Plech vyložíme pečícím papírem, dáme na něj těsto a ve vyhřáté troubě upečeme. Upečený plát necháme pořádně zchladnout. Na krém si do vlažné kávy přimícháme tři žloutky, 150 g cukru a kukuřičný škrob. Vaříme do zhoustnutí. Našleháme máslo a po lžících přimícháme vychladlou směs a rum. Papír z korpusu stáhneme a moučník rozkrojíme na tři díly, pokapeme je rumem, namažeme krémem a naskládáme na sebe. Černé řezy polijeme čokoládovou polevou, posypeme mandlemi a dáme do chladna ztuhnout. Nakonec nakrájíme, na každou porci dáme kopeček šlehačky a lístek meduňky. A jako doplněk dezertu nesmí pochopitelně chybět ani samotná káva.

Zajímají vás jiné druhy nápojů? Inspiraci naleznete níže:

DOMÁCÍ LIMONÁDY VE 20 SKVĚLÝCH RECEPTECH. ZACHUTNAJÍ HLAVNĚ V LÉTĚ!

CHAI LATTE, MASALA ČAJ NEBO ARABSKÝ ČAJ. PŘIPRAVTE SI KOŘENĚNÉ ČAJE, KTERÉ VÁS NAKOPNOU

OVOCNÝ KOKTEJL JAKO SKVĚLÉ LETNÍ OSVĚŽENÍ: TĚCHTO 5 KOMBINACÍ VÁS OHROMÍ!

LETNÍ KOKTEJLY 10X JINAK. OSVĚŽTE SE CHLADIVÝMI NÁPOJI S ALKOHOLEM I BEZ!

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...