Připravte si netradiční kávovou specialitu

Káva 11x jinak. Připravte si lahodné kávové speciality

Káva se do Evropy dostala někdy na přelomu 16. a 17. století. A od té doby její popularita jen roste. Ostatně, umíte si představit den bez kávy? Na víkend jsme pro vás přichystali ty nejchutnější nápoje, kde káva hraje hlavní roli.

Mexická káva

Přísady: 

  • 150 ml vody
  • 2 polévkové lžíce nahrubo mleté kávy
  • třtinový cukr
  • kousek skořice

Příprava: 

Čtěte také:

Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí

Kávový peeling jako účinný lék proti celulitidě

Ajurvédská káva a její výhody? Je bez kofeinu, zbaví vás stresu a zlepší koncentraci

Kávu zalijeme vodou, přidáme třtinový cukr i kus skořice a vše najednou přivedeme k varu. Jakmile začne směs probublávat, odstavíme ji. Pořádně promícháme a ještě na chvíli vrátíme na plotnu. Jakmile začne káva opět vřít, hned ji scedíme a podáváme.

Kardamomová káva

Přísady: 

Příprava: 

Tobolky rozlouskneme v prstech a vybereme z nich černá aromatická semínka. Smícháme s kávou a necháme v těsně uzavřené sklenici alespoň jeden den proležet. Občas protřepeme. Kardamomová káva chutná nejlépe z moka konvičky.

Káva se zázvorem

Přísady: 

  • 1 šálek kávy
  • 1 lžíce medu
  • na špičku nože mletého zázvoru
  • 2-4 lžíce smetany do kávy (může být i rostlinná) 

Příprava: 

Do šálku dáme med a promícháme jej s čerstvě umletým zázvorem. Vše zalijeme čerstvě připravenou kávou, přidáme smetanu a můžeme servírovat. Káva se zázvorem je pořádně pikantní a zahřeje.

Káva s vůní orientu

Přísady: 

Příprava: 

Kávu smícháme společně s dalšími surovinami. Uložíme do uzavíratelné nádoby, pořádně promícháme a necháme proležet. Nejlépe pokud tuto kávu následně připravujeme v džezve, případně chvíli v hrnci na plotně necháme povařit. Chuť tím nabere na intenzitě. Do této kávy se báječně hodí troška třtinového cukru.

Káva s vůní exotiky

Přísady: 

  • 1 šálek kokosové moučky
  • 1 ½ šálku tučného mléka nebo smetany
  • 2 šálky vody
  • 1 ½ lžičky instantní káva
  • kokosový cukr podle chuti

Příprava: 

Kokos nasypeme do menší nádoby a zalijeme jej šálkem vody. Dáme na plotnu ohřívat, dokud směs zcela nezhoustne. Jakmile je hotovo, tak odstavíme a necháme vychladit. Poté přecedíme a kokos pořádně vymačkáme. Tuhou kokosovou část dáme na pánev a nasucho dozlatova restujeme. Jakmile máme hotovo, odstavíme. Mléko promícháme s druhým připraveným šálkem vody i kokosovou vodou, která zbyla v nádobě. Přidáme kávu, kokosový cukr a směs prohřejeme. Ihned podáváme a v šálku se pak káva ještě zasype osmahnutým kokosem.

Káva Brulot

Přísady: 

  • 1 šálek horké kávy
  • kůra z pomeranče
  • troška rumu nebo brandy
  • skořice, hřebíček, nové koření
  • třtinový cukr

Příprava: 

Pomerančovou kůru, veškeré připravené koření i cukr namočíme do rumu nebo brandy a necháme pořádně nasáknout. Jakmile je hotovo, což snadno poznáme pohledem, směs lehce ohřejeme a necháme ji, aby si takzvaně “sedla”. Poté přidáme horkou černou kávu a necháme chvíli povařit. Stačí, aby směs chvíli probublala. Káva Brulot se podává pořádně horká!

Anglická káva

Přísady: 

  • 100 ml silné filtrované kávy
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce raw mletého kakaa
  • 20 ml smetany ke šlehání
  • špetka mleté vanilky

Příprava: 

Do připravené filtrované kávy nasypeme cukr i kakaový prášek. Promícháme a vložíme do lednice, aby směs pořádně zchladla. Zhruba po hodině smícháme vychlazenou smetanu ke šlehání s mletou vanilkou. Promícháme a přilijeme ke kávové směsi. Opět společně promícháme a ihned podáváme. Káva se může ozdobit trochou mleté vanilky nebo poctivým vanilkovým cukrem.

Kávu lze připravit na mnoho způsobů. Jakou máte nejraději vy?

Káva z Francie

Přísady: 

  • 1 šálek uvařené kávy
  • 1 žloutek (ideálně od slepic z volného chovu)
  • 1 lžíce třtinového cukru

Příprava: 

Žloutek s cukrem vyšleháme do pěny. Poté zalijeme šálkem pořádně horké kávy. Francouzská káva se musí ihned podávat a konzumovat.

Jamajská káva

Přísady: 

  • ¾ šálku uvařené kávy
  • 1 lžíce medu
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka mleté skořice
  • 3 lžíce kávového rumu
  • 2 lžíce šlehačky

Příprava: 

Nejprve bude třeba, abychom promíchali med, skořici a mletý hřebíček. Zalijeme je dobrým kávovým rumem a znovu promícháme. Tuto zajímavou směs dolijeme připravenou uvařenou horkou kávou. Promícháme, ozdobíme čerstvě našlehanou šlehačkou a ihned podáváme. Chcete-li, může se Jamajská káva ještě posypat trochou vanilky a skořice nebo kvalitním kakaem.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...