Káva 11x jinak. Připravte si lahodné kávové speciality
Káva se do Evropy dostala někdy na přelomu 16. a 17. století. A od té doby její popularita jen roste. Ostatně, umíte si představit den bez kávy? Na víkend jsme pro vás přichystali ty nejchutnější nápoje, kde káva hraje hlavní roli.
Mexická káva
Přísady:
- 150 ml vody
- 2 polévkové lžíce nahrubo mleté kávy
- třtinový cukr
- kousek skořice
Příprava:
Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí
Kávový peeling jako účinný lék proti celulitidě
Ajurvédská káva a její výhody? Je bez kofeinu, zbaví vás stresu a zlepší koncentraci
Kávu zalijeme vodou, přidáme třtinový cukr i kus skořice a vše najednou přivedeme k varu. Jakmile začne směs probublávat, odstavíme ji. Pořádně promícháme a ještě na chvíli vrátíme na plotnu. Jakmile začne káva opět vřít, hned ji scedíme a podáváme.
Kardamomová káva
Přísady:
- 100 g kávy
- 4 tobolky kardamomu
Příprava:
Tobolky rozlouskneme v prstech a vybereme z nich černá aromatická semínka. Smícháme s kávou a necháme v těsně uzavřené sklenici alespoň jeden den proležet. Občas protřepeme. Kardamomová káva chutná nejlépe z moka konvičky.
Káva se zázvorem
Přísady:
- 1 šálek kávy
- 1 lžíce medu
- na špičku nože mletého zázvoru
- 2-4 lžíce smetany do kávy (může být i rostlinná)
Příprava:
Do šálku dáme med a promícháme jej s čerstvě umletým zázvorem. Vše zalijeme čerstvě připravenou kávou, přidáme smetanu a můžeme servírovat. Káva se zázvorem je pořádně pikantní a zahřeje.
Káva s vůní orientu
Přísady:
- 100 g kávy
- špetka skořice
- pomerančová kůra
Příprava:
Kávu smícháme společně s dalšími surovinami. Uložíme do uzavíratelné nádoby, pořádně promícháme a necháme proležet. Nejlépe pokud tuto kávu následně připravujeme v džezve, případně chvíli v hrnci na plotně necháme povařit. Chuť tím nabere na intenzitě. Do této kávy se báječně hodí troška třtinového cukru.
Káva s vůní exotiky
Přísady:
- 1 šálek kokosové moučky
- 1 ½ šálku tučného mléka nebo smetany
- 2 šálky vody
- 1 ½ lžičky instantní káva
- kokosový cukr podle chuti
Příprava:
Kokos nasypeme do menší nádoby a zalijeme jej šálkem vody. Dáme na plotnu ohřívat, dokud směs zcela nezhoustne. Jakmile je hotovo, tak odstavíme a necháme vychladit. Poté přecedíme a kokos pořádně vymačkáme. Tuhou kokosovou část dáme na pánev a nasucho dozlatova restujeme. Jakmile máme hotovo, odstavíme. Mléko promícháme s druhým připraveným šálkem vody i kokosovou vodou, která zbyla v nádobě. Přidáme kávu, kokosový cukr a směs prohřejeme. Ihned podáváme a v šálku se pak káva ještě zasype osmahnutým kokosem.
Káva Brulot
Přísady:
- 1 šálek horké kávy
- kůra z pomeranče
- troška rumu nebo brandy
- skořice, hřebíček, nové koření
- třtinový cukr
Příprava:
Pomerančovou kůru, veškeré připravené koření i cukr namočíme do rumu nebo brandy a necháme pořádně nasáknout. Jakmile je hotovo, což snadno poznáme pohledem, směs lehce ohřejeme a necháme ji, aby si takzvaně “sedla”. Poté přidáme horkou černou kávu a necháme chvíli povařit. Stačí, aby směs chvíli probublala. Káva Brulot se podává pořádně horká!
Anglická káva
Přísady:
- 100 ml silné filtrované kávy
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžíce raw mletého kakaa
- 20 ml smetany ke šlehání
- špetka mleté vanilky
Příprava:
Do připravené filtrované kávy nasypeme cukr i kakaový prášek. Promícháme a vložíme do lednice, aby směs pořádně zchladla. Zhruba po hodině smícháme vychlazenou smetanu ke šlehání s mletou vanilkou. Promícháme a přilijeme ke kávové směsi. Opět společně promícháme a ihned podáváme. Káva se může ozdobit trochou mleté vanilky nebo poctivým vanilkovým cukrem.
Káva z Francie
Přísady:
- 1 šálek uvařené kávy
- 1 žloutek (ideálně od slepic z volného chovu)
- 1 lžíce třtinového cukru
Příprava:
Žloutek s cukrem vyšleháme do pěny. Poté zalijeme šálkem pořádně horké kávy. Francouzská káva se musí ihned podávat a konzumovat.
Jamajská káva
Přísady:
- ¾ šálku uvařené kávy
- 1 lžíce medu
- špetka mletého hřebíčku
- špetka mleté skořice
- 3 lžíce kávového rumu
- 2 lžíce šlehačky
Příprava:
Nejprve bude třeba, abychom promíchali med, skořici a mletý hřebíček. Zalijeme je dobrým kávovým rumem a znovu promícháme. Tuto zajímavou směs dolijeme připravenou uvařenou horkou kávou. Promícháme, ozdobíme čerstvě našlehanou šlehačkou a ihned podáváme. Chcete-li, může se Jamajská káva ještě posypat trochou vanilky a skořice nebo kvalitním kakaem.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku