Novoroční polévka 3x jinak. Zahřeje a zachutná nejen prvního ledna!
Novoroční polévka neodmyslitelně patří k prvnímu lednu. Tradičně se připravuje v našich končinách ze zelené nebo červené čočky. Někteří lidé však dávají přednost čočce vařené, kterou doplní o sázené vejce a oblíbenou uzeninu. Tohle jídlo má zajistit strávníkům v rodině dostatek finančních prostředků v novém roce.
Taková chutná novoroční polévka však dokáže potěšit nejen první den v novém roce. Uvařit si ji můžete kdykoliv během zimního či podzimního období. Dokonale vás zahřeje v žaludku a potěší kdejaký mlsný jazyk. Přinášíme vám tři tipy, které jsou nejen lahodné, ale i zdravé.
Novoroční polévka 3x jinak: Pikantní čočková ovoněná rozmarýnem
Jako první se vám nabízí novoroční polévka ze zelené čočky, která je doplněná o voňavý rozmarýn a chilli papričku. Na chladné dny je jako dělaná. A jaké suroviny k jejímu uvaření budete potřebovat? Zhruba pro šest strávníků si připravte:
- 450 gramů zelené čočky
- 4 stroužky česneku
- 4 kusy sušeného bobkového listu
- 1 kus červené cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- 1 chilli papričku
- 1 snítku čerstvého rozmarýnu
- olivový olej dle potřeby
- sůl na dochucení
Tato pikantní novoroční polévka jistě zachutná i mnoha vegetariánům a veganům. Začněte tedy tím, že si do hrnce vsypete propláchnutou čočku, také k ní přidejte loupanou na kostky nakrájenou mrkev, na tenké plátky krájený řapíkatý celer, loupané a drcené česnekové stroužky, nasekanou cibuli, bobkové listy, chilli papričku, snítku rozmarýnu, osolte dle preferencí a všechno na závěr přelijete asi litrem a půl studené vody (lze použít i zeleninový vývar). Poté vařte suroviny do změknutí. Polévku podávejte teplou, zakápnutou olivovým olejem. Přejeme dobrou chuť.
Novoroční polévka 3x jinak: Čočkový „guláš“ po maďarsku
Další novoroční polévka vás zavede do temperamentního Maďarska. Tento čočkový „guláš“ zasytí i toho největšího hladovce. Sladkokyselou chuť tohoto hutného pokrmu si zamilujete kdykoliv v roce. Pro šest strávníků si obstarejte následující ingredience:
- 600 gramů zelené čočky
- 4 stroužky česneku
- 2 kusy žluté cibule
- 4 lístky bobkového listu
- 2 malé lžičky plnotučné hořčice
- 2 malé lžičky sladké mleté papriky
- cca 1 litr masového či zeleninového vývaru (nebo dle potřeby)
- 6 malých lžiček zakysané smetany
- 6 lžic hladké mouky
- 2 až 4 lžíce octa (nebo dle chuti)
- slunečnicový olej dle potřeby
- sůl a mletý pepř dle preferencí k dochucení
Maďarská novoroční polévka se stane skvělým jídlem k rodinnému obědu nebo i k večeři. Než se pustíte do jejího vaření, namočte si čočku do studené vody a nechte stát ideálně přes noc. Následně ji propláchněte a nechte okapat. V další fázi si oloupejte cibuli a česnekové stroužky. Obě suroviny nasekejte najemno a orestujte na troše slunečnicového oleje. Restujte do té doby, než cibule zesklovatí. Posléze přisypte opláchnutou zelenou čočku, mletou sladkou papriku, bobkové listy a přelijte vývarem tak, aby byla tekutina těsně nad ingrediencemi. Čočku vařte do změknutí a dle potřeby vývar doplňujte. Až bude měkká, přilijte i trochu octa, zakápněte hořčicí a dobře promíchejte. Nakonec v menší misce smíchejte pár lžic vývaru se zakysanou smetanou, hladkou moukou, směs vlijte do polévky a nechte provařit. Tak se pokrm zjemní a perfektně zahustí. Dosolte a opepřete dle svých preferencí a podávejte teplé. Dobrou chuť.
Novoroční polévka 3x jinak: Čočková s rajčaty a masovými kuličkami
Novoroční polévka nemusí být jen ve znamení čočky a jiných druhů zeleniny. Tato verze s masovými kuličkami potěší i „všežravce“. Na její přípravu potřebujete tyto suroviny:
- 1 kus žluté velké cibule
- 2 středně velké mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 a půl hrnku zelené čočky
- 1 kus bobkového listu
- 2 lžíce olivového oleje
- 8 hrnků vody
- 1 lžíci lisovaného nebo sušeného česneku
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 800 mililitrů drcených rajčat v konzervě
- 1 snítku čerstvého rozmarýnu
- ½ lžičky mletého sušeného rozmarýnu
- 3 hrníčky nahrubo nasekaného čerstvého špenátu
- 3 lístky čerstvé šalvěje
Novoroční polévka s rajčaty a čočkou se neobejde v tomto případě bez masových kuliček. Na ty si obstarejte:
- cca 230 gramů mletého krůtího masa
- cca 230 gramů italské vepřové klobásky
- ½ hrníčku strouhanky
- ½ hrníčku strouhaného parmazánu
- 1 lžičku italského mletého koření
- 1 vajíčko
K ruce budete potřebovat velký silnostěnný hrnec o objemu asi čtyři litry. Do něj vlijte olivový olej a zahřejte na středním plamenu. Poté na něm orestujte oloupanou jemně sekanou cibuli, kostičky loupané mrkve a také celeru. Po deseti minutách přidejte lisovaný česnek, propláchnutou zelenou čočku a promíchejte. Zhruba po dvou minutách restování vložte do hrnce mletý rozmarýn, bobkový list, drcená rajčata, osolte a opepřete. Nakonec všechny ingredience přelijte osmi hrnky vody a vařte do změknutí. Mezitím zabalte do kousku gázy snítku rozmarýnu a šalvějové lístky a rovněž přidejte k ostatním surovinám. Nyní se bude novoroční polévka s čočkou a rajčaty vařit asi dvacet minut, a tak se můžete pustit do přípravy masových kuliček.
Masové kuličky připravíte jednoduše tak, že si v míse smícháte mleté krůtí maso s jemně nasekanou klobáskou, přisypete strouhanku, parmazán, koření a vložíte vejce. Velikost kuliček zvolte dle svého uvážení. Novoroční polévka s čočkou a rajčaty bude dokonalá, když do ní před podáváním masové koule zakomponujete. Před použitím je můžete buď orestovat do propečení, nebo uvařit ve vodě. Přejeme vám dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku