Novoroční polévka se vaří z čočky, aby přinesla rodině hojnost. Připravit si ji však můžete nejen prvního ledna.

Novoroční polévka 3x jinak. Zahřeje a zachutná nejen prvního ledna!

Novoroční polévka neodmyslitelně patří k prvnímu lednu. Tradičně se připravuje v našich končinách ze zelené nebo červené čočky. Někteří lidé však dávají přednost čočce vařené, kterou doplní o sázené vejce a oblíbenou uzeninu. Tohle jídlo má zajistit strávníkům v rodině dostatek finančních prostředků v novém roce.

Taková chutná novoroční polévka však dokáže potěšit nejen první den v novém roce. Uvařit si ji můžete kdykoliv během zimního či podzimního období. Dokonale vás zahřeje v žaludku a potěší kdejaký mlsný jazyk. Přinášíme vám tři tipy, které jsou nejen lahodné, ale i zdravé.

Novoroční polévka 3x jinak: Pikantní čočková ovoněná rozmarýnem

Jako první se vám nabízí novoroční polévka ze zelené čočky, která je doplněná o voňavý rozmarýn a chilli papričku. Na chladné dny je jako dělaná. A jaké suroviny k jejímu uvaření budete potřebovat? Zhruba pro šest strávníků si připravte:

Čtěte také:

Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa

  • 450 gramů zelené čočky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 kusy sušeného bobkového listu
  • 1 kus červené cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 1 chilli papričku
  • 1 snítku čerstvého rozmarýnu
  • olivový olej dle potřeby
  • sůl na dochucení

Tato pikantní novoroční polévka jistě zachutná i mnoha vegetariánům a veganům. Začněte tedy tím, že si do hrnce vsypete propláchnutou čočku, také k ní přidejte loupanou na kostky nakrájenou mrkev, na tenké plátky krájený řapíkatý celer, loupané a drcené česnekové stroužky, nasekanou cibuli, bobkové listy, chilli papričku, snítku rozmarýnu, osolte dle preferencí a všechno na závěr přelijete asi litrem a půl studené vody (lze použít i zeleninový vývar). Poté vařte suroviny do změknutí. Polévku podávejte teplou, zakápnutou olivovým olejem. Přejeme dobrou chuť.

Novoroční polévka 3x jinak: Čočkový „guláš“ po maďarsku

Další novoroční polévka vás zavede do temperamentního Maďarska. Tento čočkový „guláš“ zasytí i toho největšího hladovce. Sladkokyselou chuť tohoto hutného pokrmu si zamilujete kdykoliv v roce. Pro šest strávníků si obstarejte následující ingredience:

  • 600 gramů zelené čočky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 kusy žluté cibule
  • 4 lístky bobkového listu
  • 2 malé lžičky plnotučné hořčice
  • 2 malé lžičky sladké mleté papriky
  • cca 1 litr masového či zeleninového vývaru (nebo dle potřeby)
  • 6 malých lžiček zakysané smetany
  • 6 lžic hladké mouky
  • 2 až 4 lžíce octa (nebo dle chuti)
  • slunečnicový olej dle potřeby
  • sůl a mletý pepř dle preferencí k dochucení

Maďarská novoroční polévka se stane skvělým jídlem k rodinnému obědu nebo i k večeři. Než se pustíte do jejího vaření, namočte si čočku do studené vody a nechte stát ideálně přes noc. Následně ji propláchněte a nechte okapat. V další fázi si oloupejte cibuli a česnekové stroužky. Obě suroviny nasekejte najemno a orestujte na troše slunečnicového oleje. Restujte do té doby, než cibule zesklovatí. Posléze přisypte opláchnutou zelenou čočku, mletou sladkou papriku, bobkové listy a přelijte vývarem tak, aby byla tekutina těsně nad ingrediencemi. Čočku vařte do změknutí a dle potřeby vývar doplňujte. Až bude měkká, přilijte i trochu octa, zakápněte hořčicí a dobře promíchejte. Nakonec v menší misce smíchejte pár lžic vývaru se zakysanou smetanou, hladkou moukou, směs vlijte do polévky a nechte provařit. Tak se pokrm zjemní a perfektně zahustí. Dosolte a opepřete dle svých preferencí a podávejte teplé. Dobrou chuť.

Novoroční polévka se připravuje v každé zemi jinak.

Novoroční polévka 3x jinak: Čočková s rajčaty a masovými kuličkami

Novoroční polévka nemusí být jen ve znamení čočky a jiných druhů zeleniny. Tato verze s masovými kuličkami potěší i „všežravce“. Na její přípravu potřebujete tyto suroviny:

  • 1 kus žluté velké cibule
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 a půl hrnku zelené čočky
  • 1 kus bobkového listu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 hrnků vody
  • 1 lžíci lisovaného nebo sušeného česneku
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 800 mililitrů drcených rajčat v konzervě
  • 1 snítku čerstvého rozmarýnu
  • ½ lžičky mletého sušeného rozmarýnu
  • 3 hrníčky nahrubo nasekaného čerstvého špenátu
  • 3 lístky čerstvé šalvěje

Novoroční polévka s rajčaty a čočkou se neobejde v tomto případě bez masových kuliček. Na ty si obstarejte:

  • cca 230 gramů mletého krůtího masa
  • cca 230 gramů italské vepřové klobásky
  • ½ hrníčku strouhanky
  • ½ hrníčku strouhaného parmazánu
  • 1 lžičku italského mletého koření
  • 1 vajíčko

K ruce budete potřebovat velký silnostěnný hrnec o objemu asi čtyři litry. Do něj vlijte olivový olej a zahřejte na středním plamenu. Poté na něm orestujte oloupanou jemně sekanou cibuli, kostičky loupané mrkve a také celeru. Po deseti minutách přidejte lisovaný česnek, propláchnutou zelenou čočku a promíchejte. Zhruba po dvou minutách restování vložte do hrnce mletý rozmarýn, bobkový list, drcená rajčata, osolte a opepřete. Nakonec všechny ingredience přelijte osmi hrnky vody a vařte do změknutí. Mezitím zabalte do kousku gázy snítku rozmarýnu a šalvějové lístky a rovněž přidejte k ostatním surovinám. Nyní se bude novoroční polévka s čočkou a rajčaty vařit asi dvacet minut, a tak se můžete pustit do přípravy masových kuliček.

Masové kuličky připravíte jednoduše tak, že si v míse smícháte mleté krůtí maso s jemně nasekanou klobáskou, přisypete strouhanku, parmazán, koření a vložíte vejce. Velikost kuliček zvolte dle svého uvážení. Novoroční polévka s čočkou a rajčaty bude dokonalá, když do ní před podáváním masové koule zakomponujete. Před použitím je můžete buď orestovat do propečení, nebo uvařit ve vodě. Přejeme vám dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 07. 04. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

Psychologie placení: Proč se někteří zákazníci vracejí k hotovosti?

Život je plný paradoxů, a tak v současné digitální době můžeme zpozorovat zajímavý trend. Někteří zákazníci se vracejí k hotovosti. Proč tomu tak je, co je k tomu vede? A už jste slyšeli o girl math?

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.