Novoroční polévka se vaří z čočky, aby přinesla rodině hojnost. Připravit si ji však můžete nejen prvního ledna.

Novoroční polévka 3x jinak. Zahřeje a zachutná nejen prvního ledna!

Novoroční polévka neodmyslitelně patří k prvnímu lednu. Tradičně se připravuje v našich končinách ze zelené nebo červené čočky. Někteří lidé však dávají přednost čočce vařené, kterou doplní o sázené vejce a oblíbenou uzeninu. Tohle jídlo má zajistit strávníkům v rodině dostatek finančních prostředků v novém roce.

Taková chutná novoroční polévka však dokáže potěšit nejen první den v novém roce. Uvařit si ji můžete kdykoliv během zimního či podzimního období. Dokonale vás zahřeje v žaludku a potěší kdejaký mlsný jazyk. Přinášíme vám tři tipy, které jsou nejen lahodné, ale i zdravé.

Novoroční polévka 3x jinak: Pikantní čočková ovoněná rozmarýnem

Jako první se vám nabízí novoroční polévka ze zelené čočky, která je doplněná o voňavý rozmarýn a chilli papričku. Na chladné dny je jako dělaná. A jaké suroviny k jejímu uvaření budete potřebovat? Zhruba pro šest strávníků si připravte:

Čtěte také:

Zeleninové polévky na mnoho způsobů. Chutnat budou i dětem a milovníkům masa

  • 450 gramů zelené čočky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 kusy sušeného bobkového listu
  • 1 kus červené cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 1 chilli papričku
  • 1 snítku čerstvého rozmarýnu
  • olivový olej dle potřeby
  • sůl na dochucení

Tato pikantní novoroční polévka jistě zachutná i mnoha vegetariánům a veganům. Začněte tedy tím, že si do hrnce vsypete propláchnutou čočku, také k ní přidejte loupanou na kostky nakrájenou mrkev, na tenké plátky krájený řapíkatý celer, loupané a drcené česnekové stroužky, nasekanou cibuli, bobkové listy, chilli papričku, snítku rozmarýnu, osolte dle preferencí a všechno na závěr přelijete asi litrem a půl studené vody (lze použít i zeleninový vývar). Poté vařte suroviny do změknutí. Polévku podávejte teplou, zakápnutou olivovým olejem. Přejeme dobrou chuť.

Novoroční polévka 3x jinak: Čočkový „guláš“ po maďarsku

Další novoroční polévka vás zavede do temperamentního Maďarska. Tento čočkový „guláš“ zasytí i toho největšího hladovce. Sladkokyselou chuť tohoto hutného pokrmu si zamilujete kdykoliv v roce. Pro šest strávníků si obstarejte následující ingredience:

  • 600 gramů zelené čočky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 kusy žluté cibule
  • 4 lístky bobkového listu
  • 2 malé lžičky plnotučné hořčice
  • 2 malé lžičky sladké mleté papriky
  • cca 1 litr masového či zeleninového vývaru (nebo dle potřeby)
  • 6 malých lžiček zakysané smetany
  • 6 lžic hladké mouky
  • 2 až 4 lžíce octa (nebo dle chuti)
  • slunečnicový olej dle potřeby
  • sůl a mletý pepř dle preferencí k dochucení

Maďarská novoroční polévka se stane skvělým jídlem k rodinnému obědu nebo i k večeři. Než se pustíte do jejího vaření, namočte si čočku do studené vody a nechte stát ideálně přes noc. Následně ji propláchněte a nechte okapat. V další fázi si oloupejte cibuli a česnekové stroužky. Obě suroviny nasekejte najemno a orestujte na troše slunečnicového oleje. Restujte do té doby, než cibule zesklovatí. Posléze přisypte opláchnutou zelenou čočku, mletou sladkou papriku, bobkové listy a přelijte vývarem tak, aby byla tekutina těsně nad ingrediencemi. Čočku vařte do změknutí a dle potřeby vývar doplňujte. Až bude měkká, přilijte i trochu octa, zakápněte hořčicí a dobře promíchejte. Nakonec v menší misce smíchejte pár lžic vývaru se zakysanou smetanou, hladkou moukou, směs vlijte do polévky a nechte provařit. Tak se pokrm zjemní a perfektně zahustí. Dosolte a opepřete dle svých preferencí a podávejte teplé. Dobrou chuť.

Novoroční polévka se připravuje v každé zemi jinak.

Novoroční polévka 3x jinak: Čočková s rajčaty a masovými kuličkami

Novoroční polévka nemusí být jen ve znamení čočky a jiných druhů zeleniny. Tato verze s masovými kuličkami potěší i „všežravce“. Na její přípravu potřebujete tyto suroviny:

  • 1 kus žluté velké cibule
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 a půl hrnku zelené čočky
  • 1 kus bobkového listu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 hrnků vody
  • 1 lžíci lisovaného nebo sušeného česneku
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 800 mililitrů drcených rajčat v konzervě
  • 1 snítku čerstvého rozmarýnu
  • ½ lžičky mletého sušeného rozmarýnu
  • 3 hrníčky nahrubo nasekaného čerstvého špenátu
  • 3 lístky čerstvé šalvěje

Novoroční polévka s rajčaty a čočkou se neobejde v tomto případě bez masových kuliček. Na ty si obstarejte:

  • cca 230 gramů mletého krůtího masa
  • cca 230 gramů italské vepřové klobásky
  • ½ hrníčku strouhanky
  • ½ hrníčku strouhaného parmazánu
  • 1 lžičku italského mletého koření
  • 1 vajíčko

K ruce budete potřebovat velký silnostěnný hrnec o objemu asi čtyři litry. Do něj vlijte olivový olej a zahřejte na středním plamenu. Poté na něm orestujte oloupanou jemně sekanou cibuli, kostičky loupané mrkve a také celeru. Po deseti minutách přidejte lisovaný česnek, propláchnutou zelenou čočku a promíchejte. Zhruba po dvou minutách restování vložte do hrnce mletý rozmarýn, bobkový list, drcená rajčata, osolte a opepřete. Nakonec všechny ingredience přelijte osmi hrnky vody a vařte do změknutí. Mezitím zabalte do kousku gázy snítku rozmarýnu a šalvějové lístky a rovněž přidejte k ostatním surovinám. Nyní se bude novoroční polévka s čočkou a rajčaty vařit asi dvacet minut, a tak se můžete pustit do přípravy masových kuliček.

Masové kuličky připravíte jednoduše tak, že si v míse smícháte mleté krůtí maso s jemně nasekanou klobáskou, přisypete strouhanku, parmazán, koření a vložíte vejce. Velikost kuliček zvolte dle svého uvážení. Novoroční polévka s čočkou a rajčaty bude dokonalá, když do ní před podáváním masové koule zakomponujete. Před použitím je můžete buď orestovat do propečení, nebo uvařit ve vodě. Přejeme vám dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 07. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 10. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 12. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 01. 2025
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je úplněk. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý a snáze dnes přibíráme na váze. Věnujte se partnerovi a…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Děkuji za Váš komentář - trefně napsáno. I přesto, že jsem si ve svém článku stěžovala... tak tím rozhodně nec...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!