Čerstvá pampeliška skvěle chutná

Pampeliška v kuchyni. Připravte si dobroty plné žlutých květů!

Pampeliška je teď naprosto všude a rozzářila celé své okolí. Je na ni pěkný pohled, ale taky skvěle chutná. Vydejte se na sběr a připravte si z jasně žlutých květů netradiční dobroty.

Nezapomínejte však na to, že pampeliška se musí sbírat výhradně v čisté lokalitě. Mimo město, mimo obytné plochy. Pochutnejte si na zdravých sezónních lahůdkách. Vyzkoušeli jsme je za vás a jsou skvělé!

Pampeliška – recept: Pampelišková polévka

Přísady: 

Čtěte také:

Kořen pampelišky čistí játra a ledviny a pomáhá při hubnutí i cukrovce

Sami sobě lékařem. Zázračné divoké jarní bylinky, které si nasbíráte zdarma v přírodě

Pampeliška jako přírodní lék i gurmánská ingredience na talíři? Dejte si na zdraví!

  • 4 ks pampeliška kořen (i s mladými lístky)
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce grahamové mouky
  • sůl
  • petrželka
  • pampeliška květ

Příprava: 

Pampeliškové kořeny očistíme a nakrájíme na kolečka. Na rozpáleném oleji je osmahneme do růžova. Zaprášíme moukou a zalijeme ¼ litrem vody. Přikryjeme pokličkou a necháme deset minut probublávat. Poté přidáme nadrobno nasekané mladé pampeliškové lístky a ještě chvíli povaříme. Nakonec rozmixujeme, přidáme sůl a ozdobíme petrželovou natí. Polévku ozdobíme čerstvými pampeliškovými květy.

Pampeliška – recept: Pampeliškový salát se sýrem 

Přísady: 

  • 400 g pampeliška list
  • hrst pampeliška květ
  • 1 tenčí pórek
  • 12 oliv
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce bylinkového octa
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 g kozího sýra
  • 2 vejce

Příprava: 

Listy omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Také z pórku připravíme nudličky. Vejce uvaříme natvrdo. Smícháme lisovaný česnek s octem, cibulí, olejem a hořčicí. Nakrájené listy a pórek přelijeme zalivkou, porce posypeme nasekaným sýrem. Dozdobíme rozčtvrcenými vejci a pampeliškovými květy.

Pampeliška – recept: Pampeliškové listy s mungem 

Přísady: 

  • 600 g pampeliška list
  • 300 g naklíčeného munga
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžičku tymiánu
  • 1 lžíci slunečnicových semínek
  • šťávu z menšího citrónu
  • troška smetany
  • 1 lžíci opražených ovesných vloček
  • pampeliška květ na ozdobu

Příprava: 

Listy od pampelišky omyjeme, osušíme a natrháme. Smícháme je s mungem. Česnek prolisujeme a promícháme s olejem. Přidáme sušený tymián, smetanu a šťávu z citrónu. Promícháme. Marinádou salát zalijeme a posypeme praženými vločkami a semínky. Nakonec dozdobíme pampeliškovými květy.

Pampeliška – recept: Krůtí maso plněné pampeliškou 

Přísady: 

  • 600 g krůtích prsou
  • 2 housky
  • 200 g pampeliška květ
  • sůl, mletý pepř
  • 50 ml mléka
  • 1 lžičku másla
  • špetka prášku do pečiva
  • 4 plátky kvalitní šunky
  • 2 dl šlehačky
  • 20 pampeliškových květů
  • šťáva z ½ citrónu

Příprava: 

Porce krůtích prsou naklepeme, osolíme, opepříme. Housky nakrájíme na drobné kostičky, zvlhčíme mlékem, zalijeme rozpuštěným máslem a vmícháme posekané pampeliškové listy, které předtím omyjeme a osušíme. Přidáme špetku prášku do pečiva a vymícháme. Na prsíčka klademe plátek šunky, připravenou nádivku, zabalíme a zapečeme. Po 20 minutách zalijeme šlehačkou a ještě 10 minut podusíme. Květy pampelišek spaříme ve vodě s citrónovou šťávou. Nejlépe chutná s bulgurem. Pampeliškami dozdobíme.

Pampeliška – recept: Pampeliškový sirup 

Přísady: 

Příprava: 

Květy očistíme a dáme je do větší nádoby. Přelijeme je vlažnou vodou a přikryjeme poklicí. Necháme v chladu louhovat do druhého dne. Po minimálně 24 hodinách je přecedíme přes plátno a důkladně vyždímeme. S pampeliškovému macerátu přidáme na kolečka nakrájený citrón (bez pecek) a cukr. Dáme na plotnu a povaříme do zhoustnutí. Ještě horký sirup naléváme do uzavíratelných sklenic. Otočíme je dnem vzhůru a necháme zchladnout. Pak uložíme do temna a chladu.

Pampeliška – recept: Pampeliškový med

Přísady: 

  • 400 ks pampeliška květ
  • 2 l vody
  • 2 citróny
  • 2 kg krystalového cukru 

Příprava: 

Pampeliškové květy očistíme a propláchneme po tekoucí vodou. Vložíme je do velkého hrnce. Přidáme k nim dva litry vody a na kolečka nakrájené citróny. Přikryjeme pokličkou a vaříme cca 15-20 minut. Sejmeme z plotny, odložíme do chladu a necháme do druhého dne (nebo alespoň přes noc) louhovat. Druhý den směs přecedíme, přidáme a občas promícháme. Vaříme zhruba hodinu a půl, dokud se med nezačne táhnout. Nakonec přelijeme do sklenic a uchováváme v chladu a temnu.

Z pampelišek je možné připravit spoustu dobrot

Pampeliškové víno 

Přísady: 

  • 2 l pampeliška květ
  • pomerančová kůra
  • 1 citrón
  • 1 kg cukru
  • 2 l vody
  • 2,5 cm kořene zázvoru
  • ½ lžičky pivovarských kvasnic
  • ½ krajíce chleba

Příprava: 

Pampelišky očistíme, vhodíme je do velké nádoby a přelijeme je vařící vodou. Přikryjeme plátnem a necháme za pokojové teploty tři dny odstát. Když si vzpomeneme, promícháme. Třídenní výluh přelijeme do jiné nádoby, přihodíme do něj pomerančovou kůru, nadrobno nakrájený zázvor, citrón na kolečka a cukr. Vaříme společně asi půl hodiny, pak necháme zchladnout. Opět přelijeme do čisté nádoby, přidáme kvasnice, krajíc chleba a necháme dva dny stát. Nakonec přefiltrujeme do soudku a zazátkujeme kvasnou zátkou. Kvašení trvá zhruba dva měsíce, teprve pak je možné stočit jej do lahví.

Likér z pampelišek 

Přísady: 

  • 1,5 l pampeliška květ
  • 2 citróny
  • 2 pomeranče
  • 1,25 kg cukru krystal
  • 4 l vody
  • 15 g droždí

Příprava: 

Pampeliška jako netradiční likér? Vyzkoušejte ji. Očištěné květy a na kolečka nakrájené citróny a pomeranče dáme do větší nádoby. Spaříme je vroucí vodou a přikryjeme. Necháme celý den louhovat. Druhý den dáme do pětilitrové lahve cukr, nalijeme přepasírovanou vylouhovanou tekutinu a nahoru nadrobíme droždí. Uzavřeme plátnem a necháme tři měsíce kvasit. Pak stočíme do lahví.

Alternativou může být příprava likéru, kdy se pampelišky (květy) smíchá s vodkou a nechá se 14 dní takto louhovat na světlém místě. Poté se směs přepasíruje a přidá se stejné množství zchladlé vody převařené s cukrem (množství podle toho, jak likér chceme mít sladký). Promíchá se a je hotovo!

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...