Čerstvá pampeliška skvěle chutná

Pampeliška v kuchyni. Připravte si dobroty plné žlutých květů!

Pampeliška je teď naprosto všude a rozzářila celé své okolí. Je na ni pěkný pohled, ale taky skvěle chutná. Vydejte se na sběr a připravte si z jasně žlutých květů netradiční dobroty.

Nezapomínejte však na to, že pampeliška se musí sbírat výhradně v čisté lokalitě. Mimo město, mimo obytné plochy. Pochutnejte si na zdravých sezónních lahůdkách. Vyzkoušeli jsme je za vás a jsou skvělé!

Pampeliška – recept: Pampelišková polévka

Přísady: 

Čtěte také:

Kořen pampelišky čistí játra a ledviny a pomáhá při hubnutí i cukrovce

Sami sobě lékařem. Zázračné divoké jarní bylinky, které si nasbíráte zdarma v přírodě

Pampeliška jako přírodní lék i gurmánská ingredience na talíři? Dejte si na zdraví!

  • 4 ks pampeliška kořen (i s mladými lístky)
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce grahamové mouky
  • sůl
  • petrželka
  • pampeliška květ

Příprava: 

Pampeliškové kořeny očistíme a nakrájíme na kolečka. Na rozpáleném oleji je osmahneme do růžova. Zaprášíme moukou a zalijeme ¼ litrem vody. Přikryjeme pokličkou a necháme deset minut probublávat. Poté přidáme nadrobno nasekané mladé pampeliškové lístky a ještě chvíli povaříme. Nakonec rozmixujeme, přidáme sůl a ozdobíme petrželovou natí. Polévku ozdobíme čerstvými pampeliškovými květy.

Pampeliška – recept: Pampeliškový salát se sýrem 

Přísady: 

  • 400 g pampeliška list
  • hrst pampeliška květ
  • 1 tenčí pórek
  • 12 oliv
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce bylinkového octa
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 g kozího sýra
  • 2 vejce

Příprava: 

Listy omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Také z pórku připravíme nudličky. Vejce uvaříme natvrdo. Smícháme lisovaný česnek s octem, cibulí, olejem a hořčicí. Nakrájené listy a pórek přelijeme zalivkou, porce posypeme nasekaným sýrem. Dozdobíme rozčtvrcenými vejci a pampeliškovými květy.

Pampeliška – recept: Pampeliškové listy s mungem 

Přísady: 

  • 600 g pampeliška list
  • 300 g naklíčeného munga
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžičku tymiánu
  • 1 lžíci slunečnicových semínek
  • šťávu z menšího citrónu
  • troška smetany
  • 1 lžíci opražených ovesných vloček
  • pampeliška květ na ozdobu

Příprava: 

Listy od pampelišky omyjeme, osušíme a natrháme. Smícháme je s mungem. Česnek prolisujeme a promícháme s olejem. Přidáme sušený tymián, smetanu a šťávu z citrónu. Promícháme. Marinádou salát zalijeme a posypeme praženými vločkami a semínky. Nakonec dozdobíme pampeliškovými květy.

Pampeliška – recept: Krůtí maso plněné pampeliškou 

Přísady: 

  • 600 g krůtích prsou
  • 2 housky
  • 200 g pampeliška květ
  • sůl, mletý pepř
  • 50 ml mléka
  • 1 lžičku másla
  • špetka prášku do pečiva
  • 4 plátky kvalitní šunky
  • 2 dl šlehačky
  • 20 pampeliškových květů
  • šťáva z ½ citrónu

Příprava: 

Porce krůtích prsou naklepeme, osolíme, opepříme. Housky nakrájíme na drobné kostičky, zvlhčíme mlékem, zalijeme rozpuštěným máslem a vmícháme posekané pampeliškové listy, které předtím omyjeme a osušíme. Přidáme špetku prášku do pečiva a vymícháme. Na prsíčka klademe plátek šunky, připravenou nádivku, zabalíme a zapečeme. Po 20 minutách zalijeme šlehačkou a ještě 10 minut podusíme. Květy pampelišek spaříme ve vodě s citrónovou šťávou. Nejlépe chutná s bulgurem. Pampeliškami dozdobíme.

Pampeliška – recept: Pampeliškový sirup 

Přísady: 

Příprava: 

Květy očistíme a dáme je do větší nádoby. Přelijeme je vlažnou vodou a přikryjeme poklicí. Necháme v chladu louhovat do druhého dne. Po minimálně 24 hodinách je přecedíme přes plátno a důkladně vyždímeme. S pampeliškovému macerátu přidáme na kolečka nakrájený citrón (bez pecek) a cukr. Dáme na plotnu a povaříme do zhoustnutí. Ještě horký sirup naléváme do uzavíratelných sklenic. Otočíme je dnem vzhůru a necháme zchladnout. Pak uložíme do temna a chladu.

Pampeliška – recept: Pampeliškový med

Přísady: 

  • 400 ks pampeliška květ
  • 2 l vody
  • 2 citróny
  • 2 kg krystalového cukru 

Příprava: 

Pampeliškové květy očistíme a propláchneme po tekoucí vodou. Vložíme je do velkého hrnce. Přidáme k nim dva litry vody a na kolečka nakrájené citróny. Přikryjeme pokličkou a vaříme cca 15-20 minut. Sejmeme z plotny, odložíme do chladu a necháme do druhého dne (nebo alespoň přes noc) louhovat. Druhý den směs přecedíme, přidáme a občas promícháme. Vaříme zhruba hodinu a půl, dokud se med nezačne táhnout. Nakonec přelijeme do sklenic a uchováváme v chladu a temnu.

Z pampelišek je možné připravit spoustu dobrot

Pampeliškové víno 

Přísady: 

  • 2 l pampeliška květ
  • pomerančová kůra
  • 1 citrón
  • 1 kg cukru
  • 2 l vody
  • 2,5 cm kořene zázvoru
  • ½ lžičky pivovarských kvasnic
  • ½ krajíce chleba

Příprava: 

Pampelišky očistíme, vhodíme je do velké nádoby a přelijeme je vařící vodou. Přikryjeme plátnem a necháme za pokojové teploty tři dny odstát. Když si vzpomeneme, promícháme. Třídenní výluh přelijeme do jiné nádoby, přihodíme do něj pomerančovou kůru, nadrobno nakrájený zázvor, citrón na kolečka a cukr. Vaříme společně asi půl hodiny, pak necháme zchladnout. Opět přelijeme do čisté nádoby, přidáme kvasnice, krajíc chleba a necháme dva dny stát. Nakonec přefiltrujeme do soudku a zazátkujeme kvasnou zátkou. Kvašení trvá zhruba dva měsíce, teprve pak je možné stočit jej do lahví.

Likér z pampelišek 

Přísady: 

  • 1,5 l pampeliška květ
  • 2 citróny
  • 2 pomeranče
  • 1,25 kg cukru krystal
  • 4 l vody
  • 15 g droždí

Příprava: 

Pampeliška jako netradiční likér? Vyzkoušejte ji. Očištěné květy a na kolečka nakrájené citróny a pomeranče dáme do větší nádoby. Spaříme je vroucí vodou a přikryjeme. Necháme celý den louhovat. Druhý den dáme do pětilitrové lahve cukr, nalijeme přepasírovanou vylouhovanou tekutinu a nahoru nadrobíme droždí. Uzavřeme plátnem a necháme tři měsíce kvasit. Pak stočíme do lahví.

Alternativou může být příprava likéru, kdy se pampelišky (květy) smíchá s vodkou a nechá se 14 dní takto louhovat na světlém místě. Poté se směs přepasíruje a přidá se stejné množství zchladlé vody převařené s cukrem (množství podle toho, jak likér chceme mít sladký). Promíchá se a je hotovo!

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nebankovní soukromá půjčka 24 hodin Rychlá a spolehlivá finanční půjčka s nabídkou o...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

Nejlepší jarní detoxikační smoothie: Tipy pro očistu těla i celkové zdraví

Detoxikace a jaro jsou spolu neodmyslitelně spjaty. Po dlouhé zimě je nutné tělo očistit a dodat mu všechny cenné látky, které postrádá. Smoothie koktejly mohou být jednou z cest, jak organismu pomoci a rychlej...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.