Jarní byliny pro oživení jídelníčku. 5 bylin, které zpestří každé jídlo
První jarní byliny se začínají venku objevovat. Jsou drobné, ale mají pořádnou sílu. To proto, aby mohly našemu tělu, které je po zimě oslabené, dodat veškeré vitamíny a další cenné látky. Nasbírejte si jarní byliny, připravte si z nich dobroty anebo si je dejte do lahodného čaje. Možností je zkrátka spoustu!
Jarní byliny: Kopřiva dvoudomá
Patří mezi snad nejrozšířenější jarní byliny u nás. A taky je to invazivní plevel. Zahradníci by jistě mohli říkat své. Ale my se na kopřivu podíváme úplně jinýma očima. Z pohledu bylinkářů jde o jednu s nejsilnějších detoxikačních bylin. Kopřiva totiž umí pročistit krev. A zvláště pak ta mladá jarní. Obsahuje mimo jiné chlorofyl, kyselinu křemičitou, třísloviny, serotonin, vitaminy B1, B6 a C. Po zdravotní stránce snižuje hladinu krevního cukru, působí mírně močopudně i protizánětlivě a také proti pocení, zastavuje krvácení, urychluje hojení ran a regeneruje pokožku.
Dobrota z jarních bylin: Kopřivová polévka
Přísady:
Jarní očista organismu už je konečně aktuální
Jak bojovat s jarní únavou? Pomoci mohou Bachovy květové esence
Nejlepší jarní byliny: Kopřiva potlačí projevy jarní alergie
- zeleninový vývar
- pokrájená a spařená kopřiva
- nakrájená brokolice
- na malé kousky nakrájená mrkev
- vaječné nudle
- pepř
Příprava:
Uvaříme vývar, jak jsme zvyklí. Přidáme nakrájenou brokolici a nakrájenou mrkev. Vaříme asi deset minut. Čtyři minuty před koncem vaření přidáme kopřivu, nudle a pepř.
Jarní byliny: Pampeliška lékařská
Pokud se o kopřivě mluví jako o nejvíc pročišťující bylině, pak musí právem být pampelišce smutno, že stojí opodál. Přitom i ona si právem zaslouží být zařazena mezi jarní byliny, které by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Pampeliška je tu s námi už opradávna, i když v Evropě se v herbáři objevila až v roce 1485. Většina lidí ji bohužel pokládá za plevel. Kromě čisticích účinků se může pochlubit také tím, že léčí onemocnění žlučníku a jater. Krev zbavuje horkosti a toxinů. Už staří Řekové používali pampeliškové mléko na oční záněty, ale také jako lék při slabosti a únavě. Pampeliška obsahuje hořčiny, třísloviny, inulin, soli sodíku, draslíku, manganu, síry, kyseliny křemičité a fosforu, vitaminy A, B, C, D, fytosteroly a glukózu.
Dobrota z jarních bylin: Pampeliškový salát se sýrem
Přísady:
- 400 g pampeliškových listů
- 1 tenčí pórek
- 12 oliv
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce bylinkového octa
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 4 lžíce olivového oleje
- 200 g ovčího nebo kozího sýra
Příprava:
Pampeliškové listy důkladně omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na nudličky. Pórek pokrájíme na kolečka, olivy rozpůlíme, obojí přidáme k pampelišce. Česnek prolisujeme a smícháme jej s bylinkovým octem, cibulí a hořčicí. Připravenou zálivkou pak zalijeme pampeliškové listy. Salát posypeme připraveným sýrem.
Jarní byliny: Prvosenka jarní
První posel jara, který nám oznamuje, že to nádherné období je znovu tady. A taky jedna z prvních letošních bylin, které můžeme využít čerstvé. Obsahuje kyselinu askorbovou, kyselinu primulovou, karoten. Mezi bylinkáři je prvosenka vyhlášená jako lék na astma, bronchiální zánět i černý kašel. Pomáhá však i při chřipce a nachlazení. Je doporučována také při srdeční slabosti, závratích, dně nebo ledvinných onemocněních. A je vhodná jako součást jarní hubnoucí kůry. Prvosenkový čaj je vhodný pomocník na odtučnění.
Dobrota z jarních bylin: Prvosenkový likér
Přísady:
- 20–30 celých květů prvosenky
- 250 g cukru
- 1 litr 40% vodky
Příprava:
Květy i se zelenou částí dáme do zavařovací sklenice. Nasypeme na ně cukr a sklenici uzavřeme. Necháme ji stát jeden den v teple. Poté přilijeme vodku a necháme na stejném místě stát celý měsíc. Po této době likér přefiltrujeme, naplníme do lahví a uzavřeme.
Jarní byliny: Podběl lékařský
Vykvétá v březnu a dubnu, tedy právě teď je ten nejlepší čas vypravit se na sběr. Květy jednoduše odštipujeme dvěma prsty ze stonku. A pak je sušíme, abychom mohli po zbytek roku čerpat z jeho pozitivních účinků. Sbírat se dají i listy, není to ovšem tak časté. Listy se sbírají až v létě. Podběl obsahuje slizovité látky, kyselinu jablečnou i vinnou, bílkoviny, inulin, saponin, vitamin C i karoten. Zatímco květy jsou vhodné při střevních zánětech, žaludečních potížích, ateroskleróze, nechutenství a revmatismu, listy zase pomáhají na záněty horních cest dýchacích. Obklady z listů se často využívají při zánětech žil, popáleninách, kožních onemocněních a ekzémech, či zánětu očí.
Dobrota z jarních bylin: Podbělový med
Přísady:
- cca 500 květů podbělu
- 1 l vody
- 1 kg cukru
- 2 ks bio citrónu
Příprava:
Podběl zalijeme připravenou horkou vodou. Přidáme k němu očištěný, na kolečka nakrájený citrón a promícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme stát celý den při pokojové teplotě. Druhý den směs přecedíme. Přidáme kilogram cukru a dáme na plotnu. Vaříme tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí a med nezhoustne. Ještě horký plníme do zavařovacích sklenic.
Jarní byliny: Popenec břečťanovitý
Jde o malý, ale za to hojně rozšířený plevel. Jeho sběr zvládnou i naprostí začátečníci. Nejčastěji se používá jako součást čajových směsí. Ovšem mladými pikantními lístky popence si můžete zpestřit chuť letního salátu, nebo zahojit podlitiny a záněty. Patří mezi jarní byliny, které dobře působí proti průjmu. Zlepšuje rovněž trávení a podporuje látkovou výměnu. Detoxikuje játra a má protizánětlivé účinky. Vůně čerstvých lístků údajně umí zahnat bolesti hlavy.
Dobrota z jarních bylin: Popencová omeleta
Přísady:
- 125 g hladké mouky
- 280 g vody
- hrst čerstvě natrhaného popence
- 2 vejce
- špetka soli
- špetka pepře
Příprava:
Mouku, vodu a vejce umixujeme nebo umícháme na hladkou hmotu. Přidáme sůl a pepř. Znovu promícháme. Rozpálíme si pánev, ideálně na sucho. Připravíme omelety, které ke konci smažení posypeme popencem. Jako příloha se hodí okurkový salát.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku