Je nejvyšší čas na sběr jarních bylinek

Jarní byliny pro oživení jídelníčku. 5 bylin, které zpestří každé jídlo

První jarní byliny se začínají venku objevovat. Jsou drobné, ale mají pořádnou sílu. To proto, aby mohly našemu tělu, které je po zimě oslabené, dodat veškeré vitamíny a další cenné látky. Nasbírejte si jarní byliny, připravte si z nich dobroty anebo si je dejte do lahodného čaje. Možností je zkrátka spoustu!

Jarní byliny: Kopřiva dvoudomá 

Patří mezi snad nejrozšířenější jarní byliny u nás. A taky je to invazivní plevel. Zahradníci by jistě mohli říkat své. Ale my se na kopřivu podíváme úplně jinýma očima. Z pohledu bylinkářů jde o jednu s nejsilnějších detoxikačních bylin. Kopřiva totiž umí pročistit krev. A zvláště pak ta mladá jarní. Obsahuje mimo jiné chlorofyl, kyselinu křemičitou, třísloviny, serotonin, vitaminy B1, B6 a C. Po zdravotní stránce snižuje hladinu krevního cukru, působí mírně močopudně i protizánětlivě a také proti pocení, zastavuje krvácení, urychluje hojení ran a regeneruje pokožku. 

Dobrota z jarních bylin: Kopřivová polévka

Přísady: 

Čtěte také:

Jarní očista organismu už je konečně aktuální

Jak bojovat s jarní únavou? Pomoci mohou Bachovy květové esence

Nejlepší jarní byliny: Kopřiva potlačí projevy jarní alergie

  • zeleninový vývar
  • pokrájená a spařená kopřiva
  • nakrájená brokolice
  • na malé kousky nakrájená mrkev
  • vaječné nudle
  • pepř

Příprava:

Uvaříme vývar, jak jsme zvyklí. Přidáme nakrájenou brokolici a nakrájenou mrkev. Vaříme asi deset minut. Čtyři minuty před koncem vaření přidáme kopřivu, nudle a pepř.

Jarní byliny: Pampeliška lékařská

Pokud se o kopřivě mluví jako o nejvíc pročišťující bylině, pak musí právem být pampelišce smutno, že stojí opodál. Přitom i ona si právem zaslouží být zařazena mezi jarní byliny, které by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Pampeliška je tu s námi už opradávna, i když v Evropě se v herbáři objevila až v roce 1485. Většina lidí ji bohužel pokládá za plevel. Kromě čisticích účinků se může pochlubit také tím, že léčí onemocnění žlučníku a jater. Krev zbavuje horkosti a toxinů. Už staří Řekové používali pampeliškové mléko na oční záněty, ale také jako lék při slabosti a únavě. Pampeliška obsahuje hořčiny, třísloviny, inulin, soli sodíku, draslíku, manganu, síry, kyseliny křemičité a fosforu, vitaminy A, B, C, D, fytosteroly a glukózu.

Dobrota z jarních bylin: Pampeliškový salát se sýrem

Přísady: 

  • 400 g pampeliškových listů
  • 1 tenčí pórek
  • 12 oliv
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce bylinkového octa
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 g ovčího nebo kozího sýra

Příprava: 

Pampeliškové listy důkladně omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na nudličky. Pórek pokrájíme na kolečka, olivy rozpůlíme, obojí přidáme k pampelišce. Česnek prolisujeme a smícháme jej s bylinkovým octem, cibulí a hořčicí. Připravenou zálivkou pak zalijeme pampeliškové listy. Salát posypeme připraveným sýrem. 

Jarní byliny: Prvosenka jarní 

První posel jara, který nám oznamuje, že to nádherné období je znovu tady. A taky jedna z prvních letošních bylin, které můžeme využít čerstvé. Obsahuje kyselinu askorbovou, kyselinu primulovou, karoten. Mezi bylinkáři je prvosenka vyhlášená jako lék na astma, bronchiální zánět i černý kašel. Pomáhá však i při chřipce a nachlazení. Je doporučována také při srdeční slabosti, závratích, dně nebo ledvinných onemocněních. A je vhodná jako součást jarní hubnoucí kůry. Prvosenkový čaj je vhodný pomocník na odtučnění.

Dobrota z jarních bylin: Prvosenkový likér

Přísady: 

  • 20–30 celých květů prvosenky
  • 250 g cukru
  • 1 litr 40% vodky

Příprava: 

Květy i se zelenou částí dáme do zavařovací sklenice. Nasypeme na ně cukr a sklenici uzavřeme. Necháme ji stát jeden den v teple. Poté přilijeme vodku a necháme na stejném místě stát celý měsíc. Po této době likér přefiltrujeme, naplníme do lahví a uzavřeme.

Podběl je první jarní bylinkou

Jarní byliny: Podběl lékařský 

Vykvétá v březnu a dubnu, tedy právě teď je ten nejlepší čas vypravit se na sběr. Květy jednoduše odštipujeme dvěma prsty ze stonku. A pak je sušíme, abychom mohli po zbytek roku čerpat z jeho pozitivních účinků. Sbírat se dají i listy, není to ovšem tak časté. Listy se sbírají až v létě. Podběl obsahuje slizovité látky, kyselinu jablečnou i vinnou, bílkoviny, inulin, saponin, vitamin C i karoten. Zatímco květy jsou vhodné při střevních zánětech, žaludečních potížích, ateroskleróze, nechutenství a revmatismu, listy zase pomáhají na záněty horních cest dýchacích. Obklady z listů se často využívají při zánětech žil, popáleninách, kožních onemocněních a ekzémech, či zánětu očí.

Dobrota z jarních bylin: Podbělový med

Přísady:

  • cca 500 květů podbělu
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru
  • 2 ks bio citrónu

Příprava:

Podběl zalijeme připravenou horkou vodou. Přidáme k němu očištěný, na kolečka nakrájený citrón a promícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme stát celý den při pokojové teplotě. Druhý den směs přecedíme. Přidáme kilogram cukru a dáme na plotnu. Vaříme tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí a med nezhoustne. Ještě horký plníme do zavařovacích sklenic. 

Jarní byliny: Popenec břečťanovitý

Jde o malý, ale za to hojně rozšířený plevel. Jeho sběr zvládnou i naprostí začátečníci. Nejčastěji se používá jako součást čajových směsí. Ovšem mladými pikantními lístky popence si můžete zpestřit chuť letního salátu, nebo zahojit podlitiny a záněty. Patří mezi jarní byliny, které dobře působí proti průjmu. Zlepšuje rovněž trávení a podporuje látkovou výměnu. Detoxikuje játra a má protizánětlivé účinky. Vůně čerstvých lístků údajně umí zahnat bolesti hlavy

Dobrota z jarních bylin: Popencová omeleta

Přísady:

  • 125 g hladké mouky
  • 280 g vody
  • hrst čerstvě natrhaného popence
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • špetka pepře

Příprava:

Mouku, vodu a vejce umixujeme nebo umícháme na hladkou hmotu. Přidáme sůl a pepř. Znovu promícháme. Rozpálíme si pánev, ideálně na sucho. Připravíme omelety, které ke konci smažení posypeme popencem. Jako příloha se hodí okurkový salát.

Autor článku: Monika Poledníková 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 05. 02. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 06. 02. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 07. 02. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 08. 02. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 09. 02. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 10. 02. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 11. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

velmi rychlá a bezpečná nabídka půjčky... Půjčka s nízkou úrokovou sazbou, rychlá a ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá půjčka od 20 000 000. Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s ní...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabídka rychlé půjčky Dobrý den, kdokoli kdo potřebuje peníze v jakékoli situaci, napi...
Zobrazit všechna témata

Vztah ve třech: Znáte pravidla a výzvy netradiční lásky?

Partnerství nejsou vždy černobílá a vztah ve třech je toho důkazem. Nabízí možnost prozkoumat zcela nový rozměr lásky, sdílení a intimity, kde každý z partnerů může být rovnocenným účastníkem. Tento netradiční ...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Zabijačkové recepty: Připravte si vlastnoručně 10 tradičních pochoutek

Zabijačkové recepty neodmyslitelně patří k zimnímu období. Pokud nevyrazíte na zabijačkové hody, kde si můžete pochutnat na hotovém ovaru, jitrnicích, jelítkách nebo tlačence, zkuste si tyto dobroty připravit s...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Naučte se maorský bojový tanec Haka. Probudí ve vás vnitřní sílu

Maorský bojový tanec Haka může být pro kdejakého našince fascinující záležitostí. Vyzařuje z něj totiž silná energie, hrdost a jednota. I přesto, že se jedná o živý symbol maorské kultury, kterou lze spatřovat ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!