Quinoa skvěle chutná a pořádně zasytí

Quinoa zahřeje a nabije energií na celý den. Připravte si z ní netradiční kaše na snídaně

Quinoa byla v dobách starých Inků považována za posvátné jídlo. Je škoda, že se na ni pozapomnělo a dnes nepatří mezi favority na našem talíři. Přitom právě snídaně, kde quinoa hraje hlavní roli, je nabitá vším, co tělo pro své fungování potřebuje. Připravte si sladké nebo slané kaše s quinoou. Okuste ji a uvidíte, že vás přesvědčí, že stojí za to!

Quinoa je bezlepková obilnina s komplexními bílkovinami, tedy plnohodnotně nahradí v jídelníčku maso, vejce či mléčné výrobky. Což je zcela jistě dobrá informace především pro vegany. Jde o velice výživné jídlo, které zasytí a nabije nás cennými látkami. A navíc skvěle chutná!

Quinoa na talíři

Quinoa patří mezi pseudocerálie. To znamená, že ji využíváme stejně jako obiloviny, přesto s nimi do stejné kategorie nepatří. Má více vitamínů, minerálů a celkově vůbec vyšší nutriční hodnotu. Existuje více druhů quinoi, včetně černé, červené a bílé. Quinoa v sobě ukrývá kyselinu listovou, vitamín B6, vitamín E, měď, železo, zinek, mangan, hořčík, draslík či fosfor. Je značně bohatá na bílkoviny a další živiny, které hrají důležitou roli při napomáhání pocitu sytosti. Což se může hodit především těm, kteří se snaží zhubnout. Quinoa je rovněž nabitá flavonoidy (kvercetin a kempferol), které mají antioxidační a silně protizánětlivé účinky. Rovněž je důležitý obsah vlákniny. Jeden šálek obsahuje zhruba 20 procent doporučené denní dávky. Díky tomu je quinoa schopna upravit trávení a podpořit pravidelné vyprazdňování

Čtěte také:

Proč je snídaně pro děti tak důležitá a jaká by měla být?

Zdravá snídaně 30x jinak! Co k snídani, když chcete být štíhlí a fit?

Ovesná kaše – dobrá snídaně, nebo největší omyl?

Jak se vaří quinoa?

Quinoa je ideální surovinou na snídaně. Její příprava je snadná a rychlá. Na dvě porce bohatě postačí jeden šálek quinoi. Propláchněte ji v sítku horkou vodou a následně ji dejte vařit, možno i se špetkou soli. Od bodu varu stopněte zhruba 15 minut. Quinoa bude tak akorát. Dál si ji už můžete upravit podle své chuti.

Zdravá snídaně: Quinoa a skořicová kaše s čokoládou

Přísady:

  • 1 šálek quinoa (je jedno, jakou barvu)
  • 2 šálky ovesného mléka
  • kousek másla
  • 1 lžíce konopných semínek
  • 4 čtverečky kvalitní hořké čokolády
  • ½ lžičky skořice

Příprava:

Quinoa se musí nejprve pořádně propláchnout, ideálně v sítku. Přiveďte vodu k varu a quinou propláchněte. Pak dejte do hrnce a zalijte ovesným mlékem. Vařte zhruba 15 minut. Všechna tekutina by se během této doby měla vsáknout a quinoa jakoby “zprstýnkovatí” a změkne. Odstavte a přidejte máslo, skořici a kousky hořké čokolády. Promíchejte a dejte do misek na snídaně. Na ozdobu posypte konopnými semínky. Sladká quinoová kaše vás krásně zasytí.

Zdravá snídaně: Quinoa a kokosová kaše s ovocem

Přísady: 

  • 1 šálek quinoa
  • 2 šálky kokosového mléka
  • ¼ šálku strouhaného kokosu
  • ¼ lžičky skořice
  • špetka kardamomu
  • 1 lžíce medu
  • mango
  • plátky sušeného kokosu na ozdobení

Příprava: 

Nejprve se musí připravit quinoa, aby byla měkká. Tedy propláchneme ji horkou vodou, dáme do hrnce, zalijeme kokosovým mlékem a dáme na čtvrt hodiny vařit. Odstavíme a vmícháme strouhaný kokos. Necháme ještě pět minut “prodýchat”. Dál přidáme skořici, kardamom a med. Kaše se znovu promíchá a rozdělí rovnoměrně do dvou misek. A aby snídaně i hezky vypadala, ozdobí se quinoa kousky čerstvého manga a plátky sušeného kokosu. Podáváme ihned.

Quinoa chutná výtečně ve slané i sladké verzi

Zdravá snídaně: Quinoa a pikantní kaše s tofu a červenou řepou

Přísady:

  • 1 šálek quinoa
  • 2 šálky vody
  • 1 ks uzeného tofu
  • ½ pórku
  • ¼ lžičky pepře
  • ¼ lžičky kari koření
  • ½ lžičky soli
  • 1 bulva vařené červené řepy
  • drcená lněná semínka na ozdobu

Příprava:

Quinoa se musí nejprve propláchnout horkou vodou. Pak ji dáme do hrnce, zalijeme dvěma šálky vody a dáme vařit. Než se uvaří, rozpálíme si trochu oleje a na něm opečeme na drobné kostky pokrájené tofu a pórek nakrájený na tenká kolečka. Po patnácti minutách quinou slijeme. Dáme do ní pepř, kari koření a osolíme. Přidáme směs tofu, pórku a pořádně promícháme. Kaše se rozdělí do misek a ozdobí kostkami červené řepy a drcenými lněnými semínky. Zdravá snídaně, která vás zasytí na půl dne!

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...