Quinoa zahřeje a nabije energií na celý den. Připravte si z ní netradiční kaše na snídaně
Quinoa byla v dobách starých Inků považována za posvátné jídlo. Je škoda, že se na ni pozapomnělo a dnes nepatří mezi favority na našem talíři. Přitom právě snídaně, kde quinoa hraje hlavní roli, je nabitá vším, co tělo pro své fungování potřebuje. Připravte si sladké nebo slané kaše s quinoou. Okuste ji a uvidíte, že vás přesvědčí, že stojí za to!
Quinoa je bezlepková obilnina s komplexními bílkovinami, tedy plnohodnotně nahradí v jídelníčku maso, vejce či mléčné výrobky. Což je zcela jistě dobrá informace především pro vegany. Jde o velice výživné jídlo, které zasytí a nabije nás cennými látkami. A navíc skvěle chutná!
Quinoa na talíři
Quinoa patří mezi pseudocerálie. To znamená, že ji využíváme stejně jako obiloviny, přesto s nimi do stejné kategorie nepatří. Má více vitamínů, minerálů a celkově vůbec vyšší nutriční hodnotu. Existuje více druhů quinoi, včetně černé, červené a bílé. Quinoa v sobě ukrývá kyselinu listovou, vitamín B6, vitamín E, měď, železo, zinek, mangan, hořčík, draslík či fosfor. Je značně bohatá na bílkoviny a další živiny, které hrají důležitou roli při napomáhání pocitu sytosti. Což se může hodit především těm, kteří se snaží zhubnout. Quinoa je rovněž nabitá flavonoidy (kvercetin a kempferol), které mají antioxidační a silně protizánětlivé účinky. Rovněž je důležitý obsah vlákniny. Jeden šálek obsahuje zhruba 20 procent doporučené denní dávky. Díky tomu je quinoa schopna upravit trávení a podpořit pravidelné vyprazdňování.
Proč je snídaně pro děti tak důležitá a jaká by měla být?
Zdravá snídaně 30x jinak! Co k snídani, když chcete být štíhlí a fit?
Jak se vaří quinoa?
Quinoa je ideální surovinou na snídaně. Její příprava je snadná a rychlá. Na dvě porce bohatě postačí jeden šálek quinoi. Propláchněte ji v sítku horkou vodou a následně ji dejte vařit, možno i se špetkou soli. Od bodu varu stopněte zhruba 15 minut. Quinoa bude tak akorát. Dál si ji už můžete upravit podle své chuti.
Zdravá snídaně: Quinoa a skořicová kaše s čokoládou
Přísady:
- 1 šálek quinoa (je jedno, jakou barvu)
- 2 šálky ovesného mléka
- kousek másla
- 1 lžíce konopných semínek
- 4 čtverečky kvalitní hořké čokolády
- ½ lžičky skořice
Příprava:
Quinoa se musí nejprve pořádně propláchnout, ideálně v sítku. Přiveďte vodu k varu a quinou propláchněte. Pak dejte do hrnce a zalijte ovesným mlékem. Vařte zhruba 15 minut. Všechna tekutina by se během této doby měla vsáknout a quinoa jakoby “zprstýnkovatí” a změkne. Odstavte a přidejte máslo, skořici a kousky hořké čokolády. Promíchejte a dejte do misek na snídaně. Na ozdobu posypte konopnými semínky. Sladká quinoová kaše vás krásně zasytí.
Zdravá snídaně: Quinoa a kokosová kaše s ovocem
Přísady:
- 1 šálek quinoa
- 2 šálky kokosového mléka
- ¼ šálku strouhaného kokosu
- ¼ lžičky skořice
- špetka kardamomu
- 1 lžíce medu
- mango
- plátky sušeného kokosu na ozdobení
Příprava:
Nejprve se musí připravit quinoa, aby byla měkká. Tedy propláchneme ji horkou vodou, dáme do hrnce, zalijeme kokosovým mlékem a dáme na čtvrt hodiny vařit. Odstavíme a vmícháme strouhaný kokos. Necháme ještě pět minut “prodýchat”. Dál přidáme skořici, kardamom a med. Kaše se znovu promíchá a rozdělí rovnoměrně do dvou misek. A aby snídaně i hezky vypadala, ozdobí se quinoa kousky čerstvého manga a plátky sušeného kokosu. Podáváme ihned.
Zdravá snídaně: Quinoa a pikantní kaše s tofu a červenou řepou
Přísady:
- 1 šálek quinoa
- 2 šálky vody
- 1 ks uzeného tofu
- ½ pórku
- ¼ lžičky pepře
- ¼ lžičky kari koření
- ½ lžičky soli
- 1 bulva vařené červené řepy
- drcená lněná semínka na ozdobu
Příprava:
Quinoa se musí nejprve propláchnout horkou vodou. Pak ji dáme do hrnce, zalijeme dvěma šálky vody a dáme vařit. Než se uvaří, rozpálíme si trochu oleje a na něm opečeme na drobné kostky pokrájené tofu a pórek nakrájený na tenká kolečka. Po patnácti minutách quinou slijeme. Dáme do ní pepř, kari koření a osolíme. Přidáme směs tofu, pórku a pořádně promícháme. Kaše se rozdělí do misek a ozdobí kostkami červené řepy a drcenými lněnými semínky. Zdravá snídaně, která vás zasytí na půl dne!
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku