6x snídaně s pořádnou porcí vlákniny. Na dlouho zasytí a pomůže s hubnutím
Vláknina je nezbytná součást jídelníčku. Napomáhá dobrému zažívání, stabilizuje krevní cukr, upravuje hladinu cholesterol, předchází zácpě a tím, že zajistí pocit sytosti na delší dobu, pomáhá hubnout. I přesto, že vlákninu obsahuje mnoho potravin, spousta lidí jí má ve svém stravovacím režimu nedostatek.
Vláknina prochází tělem, reguluje trávicí procesy, vytváří pocit plnosti a čistí střeva. Což ve výsledku vede k tomu, že budeme jít méně a zabráníme tak přejídání. Navíc ovoce a zelenina s vysokým obsahem vlákniny mají přirozeně nízký obsah kalorií. A protože lidské tělo vlákninu netráví, nedostává se do krevního oběhu a tudíž ani nezpůsobuje žádné výkyvy co se týče hladiny krevního cukru. A zvlášť u snídaně, tedy prvního jídla dne, je to hodně důležité.
Vláknina k snídani
Vláknina také váže špatný cholesterol a odstraňuje jej z těla, čímž pomáhá snižovat vysoké hodnoty lipidů. Konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny může navíc zlepšit i náladu a případně i snížit deprese, pokud by se o vás pokoušely. A uvádí se, že pravidelná snídaně a konzumace alespoň 20-25 g vlákniny denně podporuje dlouhověkost a pohodu.
Proč je snídaně pro děti tak důležitá a jaká by měla být?
Zdravá snídaně je základ úspěšného dne
Zdravá snídaně 30x jinak! Co k snídani, když chcete být štíhlí a fit?
1. Snídaně plná vlákniny: Variace na jablečný crumble
Přísady:
- 4 hrnky oloupaných a nakrájených jablek
- 1 lžička skořice
- 1 hrnek ovesných vloček
- ⅓ hrnku nasekaných mandlí
- ¼ hrnku sušených brusinek
- 1 lžíce čekankového sirupu
Příprava:
Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Nádobu na pečení vyložte pečicím papírem. Do mixéru dejte jablka, skořici, mandle, brusinky, čekankový sirup (čistá vláknina) a můžete přidat i trošku olivového oleje, bude-li třeba směs lépe propojit. Přidejte ovesné vločky a promíchejte. Směs přelijte na pečičí papír, vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 35 minut. Podávejte k snídani ještě teplé, na talíři můžete dozdobit šlehačkou.
2. Snídaně plná vlákniny: Palačinky s čokoládou a arašídovým máslem
Přísady:
- 2 ½ hrnku ovesných vloček
- 2 zralé banány
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ⅓ hrnku arašídového másla
- ½ sáčku prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- ½ hrnku hořkých čokoládových pecek
Příprava:
Palačinkovou pánev pořádně nahřejte a poté teplotu snižte na střední žár. Ovesné vločky (můžete sehnat i vločky obohacené o vlákninu) vhoďte do mixéru a umixujte na mouku. Přidejte banány, vejce, mléko, vanilkový extrakt, arašídové máslo, prášek do pečiva a sůl. Důkladně promixujte. Vmíchejte čokoládové pecky. Pak už jen smažte tenké palačinky k snídani. Na talíři je dozdobte čerstvým ovocem.
3. Snídaně plná vlákniny: Fermentovaná kaše s čerstým ovocem a chia semínky
Přísady:
- ⅔ hrnku mléka
- ⅓ hrnku řeckého jogurtu
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 lžíce chia semínek
- ½ středně velkého banánu
- 1 hrnek čerstvých borůvek
- 1 hrnek čerstvých jahod
- ¼ hrnku nasekaných vlašských ořechů
Příprava:
Na skvělou snídani smíchejte mléko, jogurt, oves, chia semínka a namačkaný banán. Dobře promíchejte. Ovesnou směs plnou vlákníny rozdělte rovnoměrně do dvou uzavíratelných sklenic. Navrch každé položte polovinu borůvek, jahod a vlašských ořechů. Nechte před noc odpočinout, ráno konzumujte.
4. Snídaně plná vlákniny: Domácí granola
Přísady:
- 3 hrnky ovesných vloček
- 2 hrnky směsi nesolených ořechů
- 1 hrnek směsi semínek
- ½ lžičky soli
- 1 lžička skořice
- ¼ hrnku olivového oleje
- ¼ hrnku medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Příprava:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vyložte větší plech papírem na pečení. Všechny ingredience na snídani dejte do větší mísy a pořádně promíchejte, dokud nebude mít směs jednotnou konzistenci. Poté rozetřete směs na granulu na plech. Pečte tak dlouho, dokud směs nezhnědne. Bude to trvat necelou půlhodinu. V polovině můžete směs promíchat, předejdete tak případnému připálení. Podávejte ideálně s mlékem nebo s jogurtem.
5. Snídaně plná vlákniny: Křupavý toast s banánem a slunečnicí
Přísady:
- 1 lžíce slunečnicového másla
- 1 plátek opečeného celozrnného chleba
- 1 menší banán
- 2 lžičky pražených slunečnicových semínek
Přísady:
Chléb plný vlákniny potřete máslem ze slunečnicových semínek. Navrch dejte na kolečka nakrájený banán a posypte slunečnicovými semínky. Snídani dolaďte čerstvým ovocem.
6. Snídaně plná vlákniny: Houbová kaše s batáty
Přísady:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule šalotka
- 2 středně velké batáty
- 1 hrnek žampionů
- 1 zelená paprika
- ¼ lžičky soli
- špetka mletého černého pepře
- 4 vejce
- avokádo
Příprava:
Na rozpálené hluboké pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm šalotku. Pak přihodíme na kostky nakrájené batáty, zalijeme vodou a uvaříme do změknutí. Pak přidáme houby, papriku, sůl, pepř a snídani vaříme dalších 5-7 minut, dokud nejsou houby vařené. Vejce rozklepneme na pánev a opečeme. Houbovou směs plnou vlákniny podáváme s vejci a s plátky avokáda.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku