Slaný koláč 3x jinak: Zasytí i početnou rodinu
Slaný koláč ocení jak dospělí, tak i ti nejmenší. Dokonale zasytí početnou rodinu, proto jej můžete s klidem připravit k obědu nebo i k večeři. Receptů se v tomto ohledu naskýtá nespočet. Vsadit lze nejen na masové verze, ale i na ty vegetariánské. Jakou si vyberete vy?
Pokud jste se rozhodli připravit slaný koláč a stále hledáte inspiraci, právě vám ji přinášíme. Co takhle udělat radost blízkým a třeba i hostům na návštěvě koláčem s mletým hovězím masem ovoněným marockým kořením? Ten zmizí z pekáčku šmahem. Chutnat však bude i ten žampionový s tymiánem anebo rybí s pórkem, rajčaty, bramborami a cuketou.
Slaný koláč 3x jinak: S hovězím masem a marockým kořením
Tento křehký slaný koláč naplněný šťavnatým hovězím masem ovoněným marockým kořením vás nadchne už po prvním soustu. Je sytý a zároveň velmi svěží.
Potřebné ingredience na přípravu slaného koláče s mletým hovězím
- slunečnicový olej: 1/3 šálku + 2 lžíce
- mleté hovězí maso: cca 900 g
- sůl: 1 lžička
- mletý pepř: dle chuti
- střední cibule: 2 ks
- chilli papričky (nemusí být): 3 ks
- česnek: 5 stroužků
- rajčatová omáčka: ¼ šálku
- marocké koření Ras el-Hanout: 1 lžíce
- mletý kmín: 2 lžičky
- tmavé pivo (12 °): 1 lahev
- slepičí vývar (ideálně domácí): 4 šálky
- kukuřičná mouka: 1 a ¼ šálku
- hladká mouka: 1 šálek
- krupicový cukr: ¼ šálku
- kypřící prášek do pečiva: 2 lžičky
- vejce: 3 ks
- plnotučné mléko: 1 šálek
- tvrdý sýr ke strouhání (třeba čedar): 180 g
- plnotučný řecký jogurt: 2 šálky
- jemně nasekaná čerstvá máta: ½ šálku
Recept na slaný koláč s mletým masem ovoněným marockým kořením: Příprava náplně
Začněte tím, že si v hlubší pánvi zahřejete lžíci slunečnicového oleje a na něm posléze orestujete hovězí mleté dozlatova ze všech stran. Maso také osolte a nechte vypařit zcela uvolněnou šťávu. Nakonec směs vyjměte do misky a dejte stranou. V další fázi si na té samé pánvičce s trochou oleje orestujte jemně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a chilli papričky. Restujte asi šest minut a pak přilijte rajčatovou omáčku, okořeňte marockým kořením Ras el-Hanout, mletým kmínem a vařte při stálém míchání další minutu. Nyní k omáčce přidejte opět orestované hovězí maso, přelijte tmavým pivem a promíchejte. Snižte plamen a tekutinu redukujte cca dvě až čtyři minuty. Nakonec ještě přilijte slepičí vývar a vařte do zhoustnutí při občasném promíchání asi 60 minut. Poté bude vaše náplň na slaný koláč připravená.
Recept na slaný koláč s mletým masem ovoněným marockým kořením: příprava těsta a kompletace pokrmu
Dále si předehřejte troubu na cca 200 °C a pusťte se do těsta na slaný koláč. V míse si promíchejte kukuřičnou mouku spolu s tou hladkou, cukrem, kypřícím práškem, solí, vejci, mlékem a jemně strouhaným sýrem. Vypracujte hladké a vláčné těsto, které následně vyválejte na pomoučeném vále na plát. Ten rozdělte na dvě poloviny. Tou první vystelte zapékací misku vymazanou olejem a těsto naplňte připravenou masovou směsí. Pak přikryjte zbylým plátem a dejte péct do trouby na cca 30 až 40 minut. Pokrm podávejte mírně zchladlý s dipem z řeckého jogurtu a čerstvé máty. Dobrou chuť.
Slaný koláč 3x jinak: Žampionový s tymiánem
Pokud preferujete bezmasá jídla, vyzkoušejte si upéct slaný koláč s žampiony a aromatickým tymiánem. Jeho vůně, chuť a křehkost vás uchvátí.
Potřebné ingredience na žampionový slaný koláč s tymiánem
Na těsto budete potřebovat:
- hladká mouka: 2 a ¼ šálku
- sůl: 1 a ½ lžičky
- změklé máslo: ½ šálku
- větší vejce: 1 ks
- bílý vinný ocet: 1 lžíce
- ledová voda: 1 šálek
Na náplň si obstarejte tyto suroviny:
- čerstvé žampiony: cca ½ kg
- sýr s modrou plísní (jakýkoliv dle chuti): 150 g
- zakysaná smetana: 150 g
- čerstvý tymián: dle chuti
- smetana na vaření: cca 100 ml
- vejce: 4 až 5 ks
- sůl: dle chuti
- pepř: dle chuti
- cibule: 1 ks
- slunečnicový olej: 1 až 2 lžíce
- strouhanka: 2 až 3 lžíce
Recept na žampionový koláč s tymiánem: Příprava těsta
Nejprve začněte tvořit těsto na slaný koláč. Do větší mísy si tedy nasypte hladkou mouku a k ní přidejte změklé máslo, sůl, vejce a bílý vinný ocet. Vše přelijte ledovou vodou a vypracujte ideálně rukama hladké a homogenní těsto. To zabalte do sáčku nebo potravinové fólie a dejte chladit do lednice asi na půl hodiny.
Recept na žampionový koláč s tymiánem: Příprava houbové náplně a kompletace pokrmu
Dále si v pánvi orestujte na troše oleje na plátky pokrájené žampiony a také si připravte zapékací omáčku. V míse vyšlehejte zakysanou smetanu spolu s vejci, smetanou na vaření, nahrubo nastrouhaným sýrem s modrou plísní a ochuťte solí, pepřem a jemně nasekaným čerstvým tymiánem dle preferencí. Nakonec koláč kompletujte. Do menší zapékací misky nebo plechu vymazaného olejem položte vyválený plát těsta, pak jej posypte strouhankou, ohněte okraje, povrch naplňte orestovanými žampiony a vše přelijte smetanovou směsí. Pečte v troubě asi 30 až 40 minut dozlatova při teplotě kolem 180 °C. Slaný koláč podávejte teplý ihned po upečení. Přejeme dobrou chuť.
Slaný koláč 3x jinak: Rybí s pórkem, rajčaty, bramborami a cuketou
Tento slaný koláč s rybami a zeleninou je plný zdravých surovin. Jeho konzumací se nejen zasytíte, ale také doplníte mnoho potřebných vitamínů.
Potřebné ingredience na rybí koláč s pórkem, rajčaty, bramborami a cuketou
- brambory: cca 650 g
- sůl: dle chuti
- máslo: 6 lžic
- čerstvý pórek: 1 ks
- mletý černý pepř: dle chuti
- tučná smetana na vaření: 1 šálek
- středně velká cuketa: 1 ks
- česnek: 1 až 2 stroužky
- brandy (lze vynechat): 1/3 šálku
- konzervovaná drcená rajčata: ¾ šálku
- rybí filé (treska nebo halibut): cca 220 g
- losos: cca 220 g
- uzený pstruh: 60 g
- čerstvý kopr jemně nasekaný: 1 lžíce
Recept na rybí koláč s pórkem, rajčaty, bramborami a cuketou: Příprava těsta
Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Pak si oloupejte brambory a uvařte je do měkka v mírně osolené vodě. Následně je sceďte a dejte chvíli stranou. Nyní na pánvi rozpusťte lžíci másla a orestujte na něm pokrájený a očištěný pórek. Dochuťte solí, mletým pepřem a duste pod poklicí asi pět minut. Zeleninu posléze vložte k bramborám do hrnce a rozmixujte na kaši se třemi lžícemi másla a smetanou na vaření (použijte 1/2 šálku). Případně ještě bramborovou směs na slaný koláč osolte dle potřeby.
Recept na rybí koláč s pórkem, rajčaty, bramborami a cuketou: Příprava náplně a kompletace pokrmu
Dále si v jiné pánvi rozpusťte další dvě lžíce másla a na něm restujte asi deset minut na kousky pokrájenou cuketu. Pak přidejte lisovaný česnek, pepř a sůl dle chuti. Po minutě přilijte brandy a redukujte asi dvě minuty. Také vložte drcená rajčata, na kousky pokrájené rybí filé dle výběru, lososa, uzeného pstruha, zasypejte nasekaným koprem a zakápněte zbylým množstvím smetany. Dobře promíchejte, krátce provařte a odstavte z plotny. Nyní si k ruce vezměte zapékací misku a vymažte ji olejem. Na dno navrstvěte polovinu bramborové kaše a na ní vlijte rybí směs. Povrch překryjte zbylým množstvím brambor s pórkem a dejte zapékat do trouby na cca 40 minut při teplotě kolem 180 °C. Neobvyklý slaný koláč s rybami a zeleninou podávejte ihned po upečení. Dobrou chuť.
Hledáte další inspiraci ohledně vaření oběda či večeře? Možná ji naleznete zde:
15 receptů na mexické jídlo: Objevte chutě této pestré a pikantní kuchyně!
Zdravá večeře 20x jinak aneb Jak doplnit vitamíny a důkladně se nasytit
30 receptů na rychlý bezmasý oběd
Smažené karbanátky na pět různých způsobů
Zapečené těstoviny 20x jinak aneb Skvělé recepty na oběd či večeři s masem a bez masa
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku