Co letos budete servírovat na novoroční menu?

Slavnostní novoroční menu. Zkuste to letos na Nový rok trošku jinak, netradičně

Aby novoroční menu nebyla jen nuda. Originální recepty ze svého receptáře pro vás přichystala Miriam Kotorová. Ráda oprašuje staré rodinné recepty a ráda také vymýšlí sama své originální dobroty, které však nejsou časově náročné. Přichystejte své rodině letos vskutku originální novoroční menu.

Novoroční menu sestavila Miriam Kotorová. Není sice profesionální kuchařka, avšak vaření je pro ni koníčkem i zábavou. Ráda čerpá z pokladnice našich předků a mnoho receptů i sama vymýšlí, ráda experimentuje. „Nejen život na vesnici, ale též zkušenosti posledních měsíců mě naučily, že nemusím kvůli každé ingredienci startovat auto a jet do obchodu. Prostě jsem se naučila vařit ze zásob a dost improvizovat. I toto menu je připravené z běžných surovin a navíc jsem v něm elegantně využila bílky zbylé po vánočkách a vaječném koňaku.“

Předkrm na novoroční menu: Lehký salát z čočky Beluga

Lehký salát z čočky Beluga

Čtěte také:

Nejčastější novoroční zvyky a pověry v Česku

Jaké novoroční předsevzetí byste si měli dát podle znamení zvěrokruhu?

Novoroční polévka 3x jinak. Zahřeje a zachutná nejen prvního ledna!

Přísady:

  • 150 g čočky Beluga
  • 10 černých oliv
  • 1 hrst směsi listových salátů
  • 1 rajče
  • 1 červená paprika tenkostěnná
  • 1 jarní cibulka
  • 1 vejce
  • kousek pórku
  • hrst pistácií
  • sůl

Remuláda:

  • 50 g majonéza
  • 50 g zakysaná smetana
  • česnekový olej 
  • citrónová šťáva
  • cukr
  • sůl

Příprava:

Čočku na novoroční menu propláchneme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka, cca 35 minut. Vejce uvaříme natvrdo, od doby varu 8 minut. Mezitím si omyjeme zeleninu. Rajče rozpůlíme a vydlabeme semínka. Nakrájíme na kousky. Papriku rozpůlíme a nakrájíme na proužky. Celou jarní cibulku a vypeckované olivy nakrájíme na kolečka. Pórek na kousky. Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pistácie posekáme. Majonézu smícháme se zakysankou a česnekovým olejem a ochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Uvařenou čočku slijeme, propláchneme studenou vodou a nasypeme do misky, přidáme pokrájenou zeleninu, olivy a salát. Osolíme, promícháme a rozdělíme na talíře. Navrch rozdělíme remuládu, ozdobíme vejcem a pistáciemi. Pokapeme ještě česnekovým olejem.

Polévka na novoroční menu: Polévka z červené řepy s kozím sýrem

Polévka z červené řepy s kozím sýrem

Přísady:

  • 1 větší červená řepa
  • 1 brambora
  • 1 menší cibule
  • 1 l zeleninového vývaru nebo 2 bio zeleninové bujóny
  • 30 ml šlehačky
  • olej na orestování cibule

Na dozdobení:

Příprava: 

Cibuli posekáme nadrobno, bramboru a řepu na kousky. V kastrolu rozehřejeme trochu oleje a cibuli na něm zpěníme. Pak přisypeme zeleninu a zalijeme osoleným vývarem nebo horkou vodou a rozdrobeným bujónem. Povaříme 25 minut a rozmixujeme. Nakonec zjemníme šlehačkou. Na talířích přidáme rozdrobený sýr a zakápneme olivovým olejem. Novoroční menu můžete servírovat!

Hlavní jídlo na novoroční menu: Čočka s celerovými škvarečky

Čočka z celerovými škvarečky

Přísady:

  • 250 g čočka
  • 40 g máslo
  • 25 g hladká mouka
  • 1 cibule
  • tymián
  • sůl
  • jablečný ocet
  • mořská řasa Kombu

Škvarečky:

  • 400 g celer
  • 30 g olivový olej
  • sójová omáčka

A ještě:

  • 4 vejce
  • olej
  • sůl

Příprava:

Čočku přebereme a propláchneme vodou. Zalijeme chladnou vodou cca 2 cm nad čočku a vhodíme k ní kousek mořské řasy (velikosti známky na dopisy). Necháme stát aspoň 2 hodiny. Poté zvolna uvaříme doměkka, přibližně půl hodiny. Z uvařené čočky řasu odstraníme. V mezičase si oloupeme celer, nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru a ty pak rozkrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme při střední teplotě olivový olej a kostičky celeru na něm osmahneme dozlatova. Když zezlátnou, zakápneme sojovkou. Připravíme jíšku. V kastrolku rozpustíme máslo. Malou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k rozpuštěnému máslu. Restujeme, až cibule zmenší objem. Pak zaprášíme hladkou moukou. Osolíme a smažíme, dokud nezačne jíška mírně zlátnout. Do hotové, trochu zchladlé, jíšky slijeme vodu z čočky a důkladně promísíme. Přibližně 5 minut povaříme do zhoustnutí (pokud je tekutiny v čočce málo, přidáme vodu z kohoutku). Poté promícháme s čočkou, okyselíme a dosolíme dle chuti. Ještě dvě minutky povaříme. Nakonec rozehřejeme nepřilnavou pánev a na ní usmažíme volská oka. Mírně osolíme a novoroční menu podáváme.

Dezert na novoroční menu: Maková roláda z bílků

Maková roláda z bílků

Přísady na korpus:

  • 250 g bílek
  • 150 g cukru krupice
  • 70 g mletého máku
  • 55 g hladké mouky
  • špetka soli

Náplň:

  • 200 ml šlehačka 33%
  • 200 g mascarpone
  • 30 g moučkového cukru
  • citrónová šťáva dle chuti
  • švestková povidla
  • hořká čokoláda

Příprava: 

Bílky nalijeme do větší nádoby (ideálně kuchyňského robotu), přidáme špetku soli a zpěníme šlehačem. Za pomalého přisypávání cukru vyšleháme do sametově hladkého sněhu. Nesmíme přešlehat, aby bílky nebyly suché. Správná konzistence je ta, kdy jsou bílky těsně před ztuhnutím. Po vytažení metliček se špičky bílku zvolna nakloní ke straně. Poté už jen stěrkou zapracujeme střídavě přidávaný mletý mák a hladkou mouku. Opravdu jen převracením těsta, abychom bílky neutloukly. Pečící papír potřeme lehounce olejem a těsto na něj rozprostřeme do tvaru obdélníku o výšce cca 1 cm. Troubu rozpálíme na 230 st. C a plech s těstem do ní vložíme. Pečeme dorůžova cca 5-6 minut. Pak vytáhneme z trouby. Čistý plát pečícího papíru posypeme moučkovým cukrem a těsto na něj opatrně převrátíme (papír použitý při pečení zůstane navrch). Velmi opatrně stáhneme použitý papír. Těsto s čistým papírem stočíme do rolády (papír zůstane zabalený v těstě), zakryjeme utěrkou a necháme pár minutek stát. Mascarpone vyklopíme do vyšší nádoby, zalijeme šlehačkou, zasypeme cukrem a při středních otáčkách vyšleháme do tužšího sněhu. Dle chuti doladíme citrónovou šťávou.

Šleháme nezbytně nutnou dobu a ne na plné obrátky, aby se nám krém nesrazil, ale zůstal vláčný. Roládu rozvineme, potřeme švestkovými povidly, polovinou krému a zavineme. Zabalíme opět do pečícího papíru a necháme v lednici aspoň hodinku odpočinout. Do lednice dáme i nádobu s krémem. Zchladlou roládu potřeme zbytkem krému, posypeme nastrouhanou čokoládou a navrch můžeme ještě ozdobit pomocí zdobícího sáčku trochou povidel a přes ně posypat nemletý mák.

Autor článku: Miriam Kotorová, Monika Poledníková
Foto: Miriam Kotorová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?