Co letos budete servírovat na novoroční menu?

Slavnostní novoroční menu. Zkuste to letos na Nový rok trošku jinak, netradičně

Aby novoroční menu nebyla jen nuda. Originální recepty ze svého receptáře pro vás přichystala Miriam Kotorová. Ráda oprašuje staré rodinné recepty a ráda také vymýšlí sama své originální dobroty, které však nejsou časově náročné. Přichystejte své rodině letos vskutku originální novoroční menu.

Novoroční menu sestavila Miriam Kotorová. Není sice profesionální kuchařka, avšak vaření je pro ni koníčkem i zábavou. Ráda čerpá z pokladnice našich předků a mnoho receptů i sama vymýšlí, ráda experimentuje. „Nejen život na vesnici, ale též zkušenosti posledních měsíců mě naučily, že nemusím kvůli každé ingredienci startovat auto a jet do obchodu. Prostě jsem se naučila vařit ze zásob a dost improvizovat. I toto menu je připravené z běžných surovin a navíc jsem v něm elegantně využila bílky zbylé po vánočkách a vaječném koňaku.“

Předkrm na novoroční menu: Lehký salát z čočky Beluga

Lehký salát z čočky Beluga

Čtěte také:

Nejčastější novoroční zvyky a pověry v Česku

Jaké novoroční předsevzetí byste si měli dát podle znamení zvěrokruhu?

Novoroční polévka 3x jinak. Zahřeje a zachutná nejen prvního ledna!

Přísady:

  • 150 g čočky Beluga
  • 10 černých oliv
  • 1 hrst směsi listových salátů
  • 1 rajče
  • 1 červená paprika tenkostěnná
  • 1 jarní cibulka
  • 1 vejce
  • kousek pórku
  • hrst pistácií
  • sůl

Remuláda:

  • 50 g majonéza
  • 50 g zakysaná smetana
  • česnekový olej 
  • citrónová šťáva
  • cukr
  • sůl

Příprava:

Čočku na novoroční menu propláchneme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka, cca 35 minut. Vejce uvaříme natvrdo, od doby varu 8 minut. Mezitím si omyjeme zeleninu. Rajče rozpůlíme a vydlabeme semínka. Nakrájíme na kousky. Papriku rozpůlíme a nakrájíme na proužky. Celou jarní cibulku a vypeckované olivy nakrájíme na kolečka. Pórek na kousky. Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pistácie posekáme. Majonézu smícháme se zakysankou a česnekovým olejem a ochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Uvařenou čočku slijeme, propláchneme studenou vodou a nasypeme do misky, přidáme pokrájenou zeleninu, olivy a salát. Osolíme, promícháme a rozdělíme na talíře. Navrch rozdělíme remuládu, ozdobíme vejcem a pistáciemi. Pokapeme ještě česnekovým olejem.

Polévka na novoroční menu: Polévka z červené řepy s kozím sýrem

Polévka z červené řepy s kozím sýrem

Přísady:

  • 1 větší červená řepa
  • 1 brambora
  • 1 menší cibule
  • 1 l zeleninového vývaru nebo 2 bio zeleninové bujóny
  • 30 ml šlehačky
  • olej na orestování cibule

Na dozdobení:

Příprava: 

Cibuli posekáme nadrobno, bramboru a řepu na kousky. V kastrolu rozehřejeme trochu oleje a cibuli na něm zpěníme. Pak přisypeme zeleninu a zalijeme osoleným vývarem nebo horkou vodou a rozdrobeným bujónem. Povaříme 25 minut a rozmixujeme. Nakonec zjemníme šlehačkou. Na talířích přidáme rozdrobený sýr a zakápneme olivovým olejem. Novoroční menu můžete servírovat!

Hlavní jídlo na novoroční menu: Čočka s celerovými škvarečky

Čočka z celerovými škvarečky

Přísady:

  • 250 g čočka
  • 40 g máslo
  • 25 g hladká mouka
  • 1 cibule
  • tymián
  • sůl
  • jablečný ocet
  • mořská řasa Kombu

Škvarečky:

  • 400 g celer
  • 30 g olivový olej
  • sójová omáčka

A ještě:

  • 4 vejce
  • olej
  • sůl

Příprava:

Čočku přebereme a propláchneme vodou. Zalijeme chladnou vodou cca 2 cm nad čočku a vhodíme k ní kousek mořské řasy (velikosti známky na dopisy). Necháme stát aspoň 2 hodiny. Poté zvolna uvaříme doměkka, přibližně půl hodiny. Z uvařené čočky řasu odstraníme. V mezičase si oloupeme celer, nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru a ty pak rozkrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme při střední teplotě olivový olej a kostičky celeru na něm osmahneme dozlatova. Když zezlátnou, zakápneme sojovkou. Připravíme jíšku. V kastrolku rozpustíme máslo. Malou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k rozpuštěnému máslu. Restujeme, až cibule zmenší objem. Pak zaprášíme hladkou moukou. Osolíme a smažíme, dokud nezačne jíška mírně zlátnout. Do hotové, trochu zchladlé, jíšky slijeme vodu z čočky a důkladně promísíme. Přibližně 5 minut povaříme do zhoustnutí (pokud je tekutiny v čočce málo, přidáme vodu z kohoutku). Poté promícháme s čočkou, okyselíme a dosolíme dle chuti. Ještě dvě minutky povaříme. Nakonec rozehřejeme nepřilnavou pánev a na ní usmažíme volská oka. Mírně osolíme a novoroční menu podáváme.

Dezert na novoroční menu: Maková roláda z bílků

Maková roláda z bílků

Přísady na korpus:

  • 250 g bílek
  • 150 g cukru krupice
  • 70 g mletého máku
  • 55 g hladké mouky
  • špetka soli

Náplň:

  • 200 ml šlehačka 33%
  • 200 g mascarpone
  • 30 g moučkového cukru
  • citrónová šťáva dle chuti
  • švestková povidla
  • hořká čokoláda

Příprava: 

Bílky nalijeme do větší nádoby (ideálně kuchyňského robotu), přidáme špetku soli a zpěníme šlehačem. Za pomalého přisypávání cukru vyšleháme do sametově hladkého sněhu. Nesmíme přešlehat, aby bílky nebyly suché. Správná konzistence je ta, kdy jsou bílky těsně před ztuhnutím. Po vytažení metliček se špičky bílku zvolna nakloní ke straně. Poté už jen stěrkou zapracujeme střídavě přidávaný mletý mák a hladkou mouku. Opravdu jen převracením těsta, abychom bílky neutloukly. Pečící papír potřeme lehounce olejem a těsto na něj rozprostřeme do tvaru obdélníku o výšce cca 1 cm. Troubu rozpálíme na 230 st. C a plech s těstem do ní vložíme. Pečeme dorůžova cca 5-6 minut. Pak vytáhneme z trouby. Čistý plát pečícího papíru posypeme moučkovým cukrem a těsto na něj opatrně převrátíme (papír použitý při pečení zůstane navrch). Velmi opatrně stáhneme použitý papír. Těsto s čistým papírem stočíme do rolády (papír zůstane zabalený v těstě), zakryjeme utěrkou a necháme pár minutek stát. Mascarpone vyklopíme do vyšší nádoby, zalijeme šlehačkou, zasypeme cukrem a při středních otáčkách vyšleháme do tužšího sněhu. Dle chuti doladíme citrónovou šťávou.

Šleháme nezbytně nutnou dobu a ne na plné obrátky, aby se nám krém nesrazil, ale zůstal vláčný. Roládu rozvineme, potřeme švestkovými povidly, polovinou krému a zavineme. Zabalíme opět do pečícího papíru a necháme v lednici aspoň hodinku odpočinout. Do lednice dáme i nádobu s krémem. Zchladlou roládu potřeme zbytkem krému, posypeme nastrouhanou čokoládou a navrch můžeme ještě ozdobit pomocí zdobícího sáčku trochou povidel a přes ně posypat nemletý mák.

Autor článku: Miriam Kotorová, Monika Poledníková
Foto: Miriam Kotorová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 23. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 26. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 27. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 28. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 11. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Restaurace Viktoria, Uherský Brod
Hledáte v Uherském Brodě…

Jogurt

Moje snídaně již několik roků je jogurt....

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...

Regenerace suché a jemné kůže

Zdravím, potřebovala bych poradit ohledně zdravotního problému tatínka. Má už roky prob...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xana...
Zobrazit všechna témata

Duševní zdraví investora – jak se o něj starat?

Investování do různých finančních instrumentů, nemovitostí či alternativních forem ukládání kapitálu může přinést značné zisky, ale často je spojeno se značným stresem. Investoři se často nadměrně obávají ztrát...

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Znáte PQQ? Doplněk stravy, který chrání mozek a posílí svaly

Doplněk stravy PQQ není příliš znám. Avšak jde o poměrně silný a zajímavý suplement, který bychom neměli přehlížet. Lidskému organismu totiž nabízí nesčetně výhod. Dokáže navýšit energetickou hladinu, je preven...

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.