Velikonoční beránek na tři způsoby, kterým neodoláte

Velikonoční beránek na tři způsoby, kterým neodoláte

Velikonoční beránek patří k Velikonocím jako cukroví k Vánocům. Dodává svátkům jara tu správnou atmosféru, oživuje tradice a skvěle chutná. Upečme si vlastního velikonočního beránka, není to nic složitého. Poradíme vám, jak na něj a řekneme vám, jak se k nám velikonoční beránek vlastně dostal. Dáme vám tři jednoduché, ale vynikající recepty, se kterými sklidíte úspěch u vašich nejbližších i u velikonočních koledníků. Budete vědět, jak se upeče ten nejlepší šlehačkový beránek, tvarohový beránek a piškotový beránek.

Čtěte také:

Bez mazance nejsou Velikonoce! Dokonalý velikonoční mazanec krok za krokem

Velikonoční beránek je jednou z našich nejdelších tradic. Původně křesťanský symbol se udržel až dodnes a patří k Velikonocím stejně jako kraslice anebo pomlázka.

Z Egypta až k nám

Kořeny má velikonoční beránek už ve starověkém Egyptě. Podle Starého zákona slíbil Bůh Židům vysvobození z egyptského otroctví. Předtím ale Bůh nařídil Židům obětovat beránka. Židé totiž vnímali Boha jako pastýře, který je vede a stará se o ně. Symbol beránka pokračoval i v křesťanství. O Ježíši Kristu se hovoří jako o beránku, který se obětoval a umřel za nás. Byl totiž poslušný, čistý a bez hříchu. Oba nábožensky významné svátky, židovský i křesťanský, vznikly právě o Velikonocích.

Síla tradice

S křesťanstvím se symbol velikonočního beránka dostal i k nám. Ačkoli nám přesné datum nikdo neřekne, s velikonočním beránkem jsme spjatí už dlouho.  Kromě toho, beránek pro nás nebyl neznámým zvířetem. Pastevectví bylo běžné. A tak se tento symbol ujal. Ve středověku byl právě beránek obřadním pokrmem. Ale už se neví, jestli to bylo jehněčí maso anebo pečivo tak, jak beránka známe dnes. Každopádně se předpokládá, že v chudších rodinách, které si jehněčí maso nemohly dovolit, slavily Velikonoce alespoň tím, že si upekly pečivo ve tvaru beránka. Dělal se na sladký i slaný způsob. Velikonoční beránek je tak jednou z našich nejdelších tradic.

Nejlepší velikonoční beránek - tipy, jak na něj

Velikonoční beránek není jen o skvělé chuti. Může zkrášlit naši velikonoční tabuli a provonět domov. Je symbolem české velikonoční kuchyně, což je samo o sobě důvodem, proč bychom si na něm měli dát záležet. Kromě dobrého receptu na těsto záleží také na polevě anebo zdobení.

Poleva

Kromě klasického posypání cukrem může velikonoční beránek dostat polevu. Zdůrazní chuť sladkého pečiva a velikonoční beránek bude díky ní i lépe vypadat. Polít ho můžeme klasickou čokoládovou polevou. Anebo si uděláme polevu cukrovou. Ušleháme 1 bílek se 100 gramy cukru, zamícháme do něj po kapkách citrónovou šťávu a máme hotovo. Velikonoční beránek dostane hustou bílou vlnu. Pokud chceme mít beránka netradičního, můžeme cukrovou polevu dobarvit. Anebo zkusme citrónovou polevu vyrobenou z 5 lžic moučkového cukru, 3 lžic mléka a 2 lžic citrónové šťávy. 

Přidejme něco navíc

Abychom velikonočního beránka trochu oživili, přidejme do jeho těsta ingredience navíc. Můžou to být nadrobno nasekané oříšky, tradiční rozinky anebo jiné sušené ovoce. Přidat do něj také můžeme želatinové kousky.

Zdobení

Velikonoční beránek by měl být na první pohled poznat. Jako očka mu můžeme přidat rozpůlené mandle, jiné oříšky, rozinky anebo koření hřebíček. Nos vytvoříme podobným způsobem. Pokud chceme mít našeho beránka co nejrealističtějšího, cukrovou polevou mu dodejme vlnu na hlavě a na těle, ale tvář a ouška ponechme bez polevy. Náš velikonoční beránek bude jako živý.

Na detailech záleží

Velikonoční beránek může být k jídlu a zároveň i k dekoraci. Položme ho na okrasný ubrousek. Uvažme mu kolem krku stuhu. Můžeme na ní přidat i rolničku. Vedle beránka také můžeme položit malou pomlázku, namalované kraslice anebo čokoládové zajíčky. Jarní atmosféru beránkovi dodáme cukrovými, marcipánovými anebo dokonce živými květinami

Velikonoční beránek 3x jinak (3)

Šlehačkový beránek

Co budeme potřebovat?

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 šlehačka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • Citrónová kůra

Jaký je postup?

Vezmeme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky a cukr utřeme. Mouku promícháme společně s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a práškem do pečiva a přidáme k utřeným žloutkům. Ke směsi dáme šlehačku a vše pečlivě mícháme, dokud nám nevznikne jednolitá směs. Vymažeme si formu na beránka a vysypeme ji moukou. Přelijeme do ní těsto. Pečeme v rozehřáté troubě na 170°C po dobu asi 50 minut. Šlehačkový beránek nám nezabere více jak 45 minut.

Tvarohový beránek

Co budeme potřebovat?

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 3 vajíčka
  • ½ prášku do pečiva
  • Citronová kůra

Jaký je postup?

Mouku prosejeme skrz síto a smícháme s kypřícím práškem. Poté pečlivě utřeme vejce, tvaroh, máslo a cukr. Do směsi přidáme mouku a citronovou kůru. Vymažeme formu na beránka a vysypeme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C. Upečený by měl být zhruba za 50 minut. Aby se těsto kvůli tvarohu nesrazilo, měly by mít všechny ingredience pokojovou teplotu. Tvarohový beránek nám zabere celkově něco málo přes hodinu.

Piškotový beránek

Co budeme potřebovat?

  • 200 g polohrubé mouky
  • 125 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce horké vody

Jaký je postup?

Vezmeme vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem a horkou vodou. Do směsi postupně přidáváme olej. Bokem si smícháme mouku a kypřící prášek. Přidáme je do směsi. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně jej přimícháme do těsta. Vymažeme formu a poté ji vysypeme. Přidáme do ní těsto a pečeme na 180 °C. Piškotový beránek se peče po dobu zhruba 40 minut.

Velikonoční beránek 3x jinak (1)

Připravte si také velikonočního beránka v bezlepkové variantě.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Jak zhubnout? Vsaďte na pravidelné běhání a výsledky se brzy dostaví

Vždycky jsem chtěla běhat po lesních cestách, ale kořeny, kameny a nerovnosti mi dávaly zabrat. Po každém běhu...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.