Velikonoční pečení jinak. 5 tipů na zdravější velikonoční recepty
Velikonoční pečení ke svátkům jara neodmyslitelně patří. Velikonoční recepty, které u nás mají tradici jsou kynutý mazanec, velikonoční beránek nebo jidáše. Velikonoce jsou ale také příležitostí k vyzkoušení nových receptů. A nápadům se meze nekladou. Trendem dnešní doby je zdravější pečení. Inspirujte se našimi tipy na odlehčené velikonoční pečení.
Upravili jsme tradiční recepty, aby byly nutričně zdravější. A jak často platí - méně je někdy více. Nečekejte proto recepty zcela bez cukru. Lepší cestou je cukru trochu ubrat, přidat do těsta tvaroh nebo zaměnit hladkou mouku za jinou nutričně výhodnější alternativu.
Velikonoční pečení jinak: Mrkvový dort s tvarohovým krémem
Mrkvový dort se v posledních letech dočkal velké oblibě a stále víc se objevuje na stole právě během Velikonoc. Je totiž svěží, lehký a krásně vláčný. Budeme potřebovat tyto ingredience:
- 300 g mrkve
- 100 g vlašských ořechů
- 3 vejce
- 270 g celozrnné mouky
- 200 g třtinového cukru
- 150 ml rostlinného oleje
- 1 vanilkový lusk
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 lžíce citronové šťávy
- med
Mrkev nastrouháme najemno, ořechy pomeleme. V míse smícháme vejce s cukrem, olejem a semínky vanilkového lusku. V druhé mísy promícháme mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Suroviny promícháme. Do těsta zapracujeme ořechy a nakonec mrkev.
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Do takto připravené formy nalejeme mrkvové těsto. Pečeme na 180 °C asi hodinu. Po upečení necháme zcela vychladnout. Tvaroh prošleháme s citronovou šťávou. Přidáme med podle chuti.
Vychladlý korpus rozřízneme a spojíme krémem. Krém naneseme i na horní část. Mrkvový dort ozdobíme podle vlastní fantazie.
Velikonoční pečení jinak: Beránek z pohankové mouky s ořechy
K velikonoční tabuli tradičně patří beránek. Připravili jsme pro vás variantu plnou ořechů. Díky banánům je beránek navíc krásně vláčný. Připravíme si:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 4 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 150 g pohankové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 zralé banány
- 200 ml oleje
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli
Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z bílků tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, semínky vanilkového lusku, špetkou soli a citronovou kůrou. Banány rozmačkáme. Přidáme je i s olejem ke žloutkové směsi.
Mouku smícháme s mletými vlašskými ořechy (asi hrst si necháme na vysypání formy) a jedlou sodou. Suché suroviny spojíme se žloutkovou směsí a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme vyšlehané bílky.
Troubu rozehřejeme na 170 °C a formu na beránka důkladně vymažeme olejem a vysypeme mletými vlašskými ořechy. Těsto nalejeme do formy, přiklopíme a pečeme asi 50 minut. Po vytáhnutí z trouby necháme beránka chvíli vychladnout a teprve poté opatrně vyklopíme z formy.
Velikonoční pečení jinak: Mrkvové rohlíčky s povidly
Křupavé rohlíčky nesmí na slavnostním stole chybět. Mrkev se navíc postará o sladkost a není tak třeba přidávat do těsta cukr. Co budeme potřebovat?
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g másla
- 180 g mrkve
- 1 lžička citronové kůry
- 2 lžíce podmáslí
- 1 vejce
- povidla
- moučkový cukr
Obě mouky smícháme, přidáme špetku soli a máslo pokrájené na kostky. Vypracujeme drobenkové těsto. Mrkev nastrouháme a přidáme ji do těsta spolu s citronovou kůrou a podmáslím. Vypracované těsto a necháme ho zhruba hodinu odpočinout v lednici.
Těsto rozdělíme na 2 části. Z každé části vyválíme plát o tloušťce asi půl centimetru a rozdělíme jej ostrým nožem na 8 trojúhelníků. Na každý trojúhelník naneseme menší lžičku povidel a zarolujeme ho do tvaru rohlíčku.
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 15 minut. Po vychladnutí posypeme mrkvové rohlíčky moučkovým cukrem.
Velikonoční pečení jinak: Špaldový mazanec s tvarohem
Velikonoce bez mazance jako by nebyly. Vyzkoušejte inovovaný recept s tvarohem, který nahradí máslo. Budeme potřebovat:
- 250 ml plnotučného mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 80 g třtinového cukru
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 350 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- špetka soli
- 3 vejce
- 1 lžička citronové kůry
- 100 g směsi ořechů
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce rumu
- plátky mandlí na posypání
Vlažné mléko smícháme se lžící cukru a rozdrobeným droždím. Necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouky, přidáme špetku soli, zbytek cukru, měkký tvaroh, 2 vejce a citronovou kůru. Přidáme kvásek a vypracujeme lepkavé těsto.
Těsto necháme asi hodinu kynout. Směs ořechů nasekáme a lehce opražíme na pánvi. Ořechy zapracujeme do vykynutého těsta. Poté vypracujeme na pomoučené ploše z těsta bochánek, který přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
Necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Nakonec potřeme vejcem smíchaným s máslem a rumem. Špaldový mazanec s tvarohem posypeme mandlemi a pečeme na 180 °C zhruba 45 minut.
Velikonoční pečení jinak: Jidáše ze špaldové mouky
Tradičně se těsto na jidáše zadělávalo na Zelený čtvrtek. Velikonoční klasiku jsme vyzkoušeli ze špaldové mouky a výsledek dopadl na výbornou. Připravíme si:
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g třtinového cukru
- 15 g čerstvého droždí
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 50 g mletých ořechů
Vlažné mléko promícháme s cukrem a dvěma lžícemi mouky. Přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, přidáme špetku soli, mleté ořechy a vejce. Vmícháme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme pod utěrkou kynout asi hodinu. Mělo by zdvojnásobit objem.
Troubu předehřejme na 160 °C. Z těsta vypracujeme váleček, který rozdělíme na zhruba 15 kusů. Z každého kousku vytvarujeme uzlík. Jidáše vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Poté pečeme dozlatova asi 20 minut.
Po vytažení z trouby potřeme jidáše směsí rumu, medu a másla.
Autor: Klára Hanačíková
Diskuse k článku