Tradiční velikonoční recepty se dají připravit i ve zdravější verzi.

Velikonoční pečení jinak. 5 tipů na zdravější velikonoční recepty

Velikonoční pečení ke svátkům jara neodmyslitelně patří. Velikonoční recepty, které u nás mají tradici jsou kynutý mazanec, velikonoční beránek nebo jidáše. Velikonoce jsou ale také příležitostí k vyzkoušení nových receptů. A nápadům se meze nekladou. Trendem dnešní doby je zdravější pečení. Inspirujte se našimi tipy na odlehčené velikonoční pečení.

Upravili jsme tradiční recepty, aby byly nutričně zdravější. A jak často platí - méně je někdy více. Nečekejte proto recepty zcela bez cukru. Lepší cestou je cukru trochu ubrat, přidat do těsta tvaroh nebo zaměnit hladkou mouku za jinou nutričně výhodnější alternativu.

Velikonoční pečení jinak: Mrkvový dort s tvarohovým krémem

Mrkvový dort se v posledních letech dočkal velké oblibě a stále víc se objevuje na stole právě během Velikonoc. Je totiž svěží, lehký a krásně vláčný. Budeme potřebovat tyto ingredience:

Čtěte také:

Netradiční velikonoční recepty. Jídla, na kterých si zaručeně pochutnáte

  • 300 g mrkve
  • 100 g vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 270 g celozrnné mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • med

Mrkev nastrouháme najemno, ořechy pomeleme. V míse smícháme vejce s cukrem, olejem a semínky vanilkového lusku. V druhé mísy promícháme mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Suroviny promícháme. Do těsta zapracujeme ořechy a nakonec mrkev.

Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Do takto připravené formy nalejeme mrkvové těsto. Pečeme na 180 °C asi hodinu. Po upečení necháme zcela vychladnout. Tvaroh prošleháme s citronovou šťávou. Přidáme med podle chuti.

Vychladlý korpus rozřízneme a spojíme krémem. Krém naneseme i na horní část. Mrkvový dort ozdobíme podle vlastní fantazie.

Velikonoční pečení jinak: Beránek z pohankové mouky s ořechy

K velikonoční tabuli tradičně patří beránek. Připravili jsme pro vás variantu plnou ořechů. Díky banánům je beránek navíc krásně vláčný. Připravíme si:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 g pohankové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 zralé banány
  • 200 ml oleje
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli

Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z bílků tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, semínky vanilkového lusku, špetkou soli a citronovou kůrou. Banány rozmačkáme. Přidáme je i s olejem ke žloutkové směsi.

Mouku smícháme s mletými vlašskými ořechy (asi hrst si necháme na vysypání formy) a jedlou sodou. Suché suroviny spojíme se žloutkovou směsí a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme vyšlehané bílky.

Troubu rozehřejeme na 170 °C a formu na beránka důkladně vymažeme olejem a vysypeme mletými vlašskými ořechy. Těsto nalejeme do formy, přiklopíme a pečeme asi 50 minut. Po vytáhnutí z trouby necháme beránka chvíli vychladnout a teprve poté opatrně vyklopíme z formy.

Velikonoční pečení jinak: Mrkvové rohlíčky s povidly

Křupavé rohlíčky nesmí na slavnostním stole chybět. Mrkev se navíc postará o sladkost a není tak třeba přidávat do těsta cukr. Co budeme potřebovat?

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 180 g mrkve
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce podmáslí
  • 1 vejce
  • povidla
  • moučkový cukr

Obě mouky smícháme, přidáme špetku soli a máslo pokrájené na kostky. Vypracujeme drobenkové těsto. Mrkev nastrouháme a přidáme ji do těsta spolu s citronovou kůrou a podmáslím. Vypracované těsto a necháme ho zhruba hodinu odpočinout v lednici.

Těsto rozdělíme na 2 části. Z každé části vyválíme plát o tloušťce asi půl centimetru a rozdělíme jej ostrým nožem na 8 trojúhelníků. Na každý trojúhelník naneseme menší lžičku povidel a zarolujeme ho do tvaru rohlíčku.

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 15 minut. Po vychladnutí posypeme mrkvové rohlíčky moučkovým cukrem.

Velikonoční pečení jinak: Špaldový mazanec s tvarohem

Velikonoce bez mazance jako by nebyly. Vyzkoušejte inovovaný recept s tvarohem, který nahradí máslo. Budeme potřebovat:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 80 g třtinového cukru
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 100 g směsi ořechů
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rumu
  • plátky mandlí na posypání

Vlažné mléko smícháme se lžící cukru a rozdrobeným droždím. Necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouky, přidáme špetku soli, zbytek cukru, měkký tvaroh, 2 vejce a citronovou kůru. Přidáme kvásek a vypracujeme lepkavé těsto.

Těsto necháme asi hodinu kynout. Směs ořechů nasekáme a lehce opražíme na pánvi. Ořechy zapracujeme do vykynutého těsta. Poté vypracujeme na pomoučené ploše z těsta bochánek, který přendáme na plech vyložený pečícím papírem.

Necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Nakonec potřeme vejcem smíchaným s máslem a rumem. Špaldový mazanec s tvarohem posypeme mandlemi a pečeme na 180 °C zhruba 45 minut.

Velikonoční pečení jinak: Jidáše ze špaldové mouky

Tradičně se těsto na jidáše zadělávalo na Zelený čtvrtek. Velikonoční klasiku jsme vyzkoušeli ze špaldové mouky a výsledek dopadl na výbornou. Připravíme si:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 15 g čerstvého droždí
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 g mletých ořechů

Vlažné mléko promícháme s cukrem a dvěma lžícemi mouky. Přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, přidáme špetku soli, mleté ořechy a vejce. Vmícháme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme pod utěrkou kynout asi hodinu. Mělo by zdvojnásobit objem.

Troubu předehřejme na 160 °C. Z těsta vypracujeme váleček, který rozdělíme na zhruba 15 kusů. Z každého kousku vytvarujeme uzlík. Jidáše vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Poté pečeme dozlatova asi 20 minut.

Po vytažení z trouby potřeme jidáše směsí rumu, medu a másla.

Autor: Klára Hanačíková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.