Miriam Kotorová

Rozhovor: “Velikonoce jako za dob našich prababiček? Na tradiční velikonoční jídla jsme už pozapomněli,” říká úspěšná blogerka a kuchařka Miriam Kotorová

„Miluji vaření a tvůrčí proces, který ho provází. Zcela neskromně si myslím, že mi to docela jde. Mojí specialitou jsou jednoduchá a rychlá jídla,” popisuje sebe sama Miriam Kotorová. A jinak tomu není ani ne Velikonoce. Ochutnejte nádivku, kterou speciálně pro čtenáře Spektra Zdraví připravila.

Letošní Velikonoce budou nejspíš trošku jiné, přesto některé tradice určitě dodržovat můžeme. Co nám nesmí chybět v těchto dnech na talíři?

„Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky. My nejsme věřící, takže pro mě osobně jsou o setkávání, radosti, barvách, explozi energie. Máme už velké děti, a tak je tradičně trávíme s přáteli. O Velikonoční pondělí chodíme na brunch do kavárny a pak na procházku Prahou. Vloni, díky omezením, jsme si dělali brunch v lese. Na našem stole jsou vajíčka třeba v podobě omelety nebo pomazánky, čerstvě upečené pečivo, mazanec, zelenina, ovoce a taky nádivka s pořádnou porcí bylinek.“

Jaké byly Velikonoce, co se týče gastronomie, dřív? Jsou nějaké potraviny, které vymizely? Na které jsme zapomněli?

„Neřekla bych, že suroviny, jako takové, vymizely. Spíš jsme na ně pozapomněli. Naši předci měli většinou dost hluboko do kapsy. Základem jejich stravy bylo hlavně obilí a luštěniny, později také brambory a řepa. Sladilo se sušeným ovocem, povidly a medem. Když si představíme, že neměli na každém rohu supermarket a ani takový luxus jako lednici, odpovídala tomu skladba jídla. Na Velikonoce se dělala pučálka – nasladko nebo naslano. Byl to vyklíčený, na másle opečený hrách buď se sušeným ovocem a medem anebo osolený. Taky se vařily fazole s kroupami, ochucené česnekem, majoránkou a osmaženou cibulí. Nebo se místo fazolí použila čočka. Dnes známe tuto lahůdku jako Kočičí tanec.“

Čtěte také:

Velikonoce jsou tady! Víte o nich všechno?

Velikonoční zvyky a tradice

Vajíčka se malují, hledají i házejí. Velikonoční zvyky ve světě vás pobaví i šokují!

Naši předkové dodržovali před Velikonocemi i půst, to se dnes už příliš nenosí. Dnes je Bílá sobota a půst končí. Co by na svátečním stole určitě nemělo chybět?

„To je pravda, když o tom přemýšlím, neznám v okolí nikoho, kdo by půst držel. Po vánočním hodování a období jakéhosi blahobytu, kdy se zabíjelo, zpracovávalo maso a peklo se tučné pečivo, nastal předvelikonoční půst. Naši předci moudře přistupovali k očistě těla i mysli. Nejedlo se maso teplokrevných zvířat, vejce ani mléčné výrobky. Půst znamená odepřít si něco, co není nezbytné k životu a přinese jisté nepohodlí. Půst končil na Bílou sobotu se západem slunce, takže k obědu se ještě vařila třeba nějaká luštěninová polévka nebo kaše s jarními bylinkami a večer už se peklo maso a krájel velikonoční beránek. Ať masový nebo sladký. Pekly se mazance a nádivka.“

Jaká jsou tradiční jídla na Velikonoční neděli? 

„Neděle velikonoční je vrcholem Velikonoc. Je to slavnostní den, oslava, konec půstu, takže sváteční tabule byla, v rámci možností, velmi pestrá. Z kuchyní se linula vůně mazanců, beránků, pečeného masa, hlavně mladých zvířat. Jehněčí, kůzlečí, drůbež, holoubata. U nás je snídaně vždy mazanec s máslem. To jsou prostě Velikonoce. K obědu zítra budou jehněčí kotletky s hráškovým a mrkvovým pyré a k večeři lívanečky z kopřiv s míchanými vajíčky.“

A co Velikonoční pondělí?

„Symbolem velikonočního pondělí jsou vejce. A to nejen vajíčka barvená, pro koledníky, ale také různé vaječné lahůdky na prostřeném stole. Je to symbol plodnosti, zrození, nového života. U nás tomu není jinak. Upeču kváskový chleba a na snídani připravím naší oblíbenou vajíčkovou pomazánku a mrkvový salát.“

Určitě nesmí chybět ani velikonoční nádivka. Jaká by měla být? Co by v ní nemělo chybět? 

„Samozřejmě, nádivka je základ. Když u nás v ulici chodili chlapi na hodovačku, nádivka byla vždy součástí pohoštění. A oni hodnotili, která hospodyňka dělá nejlepší. Já jí dělám buď s masem anebo s uzeným tempehem. Mám ráda, když v ní něco křupne, tak přidávám mandličky. Rohlíky kropím vývarem, dávám kopřivy z lesa a hodně bylinek. Když mám medvědí česnek, přidám i ten.“

Bylinky v nádivce chybět nesmí, to je jasné. Jak jinak ještě můžeme mladé čerstvé bylinky do jídla zapracovat? 

„Jakmile začnou rašit bylinky, měli bychom jich baštit co nejvíc. Přece jen organismus je po zimě, co se týče vitamínů a minerálů, dost vyčerpaný. Bylinky můžeme přidávat do salátů a pomazánek, z natí můžeme mixovat pesto, přidávat je do polévek, do smoothie, vařit čajíky... Z poupátek pampelišky můžeme zavařit “kapary”. Z kopřiv uvařit špenát. U nás jsou oblíbené “divoké řízečky” – tempura z listů pampelišek, jitrocele a řebříčku. Když byl junior malý, bral mi je pod rukama a snědl většinu ještě než jsem je dosmažila.“ 

Jsou i některé tradiční velikonoční nápoje?

„Naši předci pili víno, které si mnohdy nechali v kostele posvětit. Pak všichni, na statcích včetně zvířat, dostali trošku, aby byli zdrávi a k užitku. Poslední dobou je dost populární zelené pivo. To je moje oblíbené.“

Součástí velikonočních tradic je i barvení vajec. Pokud nechceme používat koupené barvy, je možné využít i nějaké přírodní suroviny pro barvení? Které jsou osvědčené?

„Bez barvených vajíček by to určitě nešlo. Máme-li v plánu použít k barvení přírodní suroviny, základem jsou bílá vejce. Na těch barvičky nejvíc vyniknou. Jen se v nich vajíčka musí většinou 20 minut povařit, takže výsledná vařená vejce nejsou nic pro gurmány. Ale krásnou zlatavou barvu vykouzlí slupky cibule, žlutou kurkuma, červenou červená řepa. Ze špenátu nebo osení získáme barvu zelenou. Osobně bych ráda vyzkoušela barvení se sušeným motýlím květem, protože v létě můj levandulový sirup zabarvil do nádherné fialové barvy.“

Velikonoční nádivka podle Miriam Kotorové:

Velikonoční nádivka

Přísady:

  • 300 g uzeného masa
  • 250 ml osoleného drůbežího vývaru
  • 130 g másla
  • 100 ml šlehačky
  • 80 g mandlí
  • 8 rohlíků
  • 7 vajec
  • 1 miska kopřiv
  • hrst petrželky
  • hrst libečku
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • máslo a strouhanka na formu

Příprava:

Rohlíky rozkrájíme na kostičky, nasypeme na pečící plech a necháme pár minut okorat ve vyhřáté troubě. Mandle spaříme vroucí vodou, oloupeme a nahrubo posekáme. Kopřivy opláchneme vodou a necháme na sítku okapat. Maso nakrájíme na kostičky. Pokud nemáme drůbeží vývar, ve čtvrt litru vroucí vody svaříme drůbeží bio bujón. V teplém vývaru necháme rozpustit 100 g másla (zbytek si necháme na pokapání nádivky).
Rozehřejeme pánev s kapkou oleje a maso na něm zvolna orestujeme. Přisypeme mandličky a ještě chvilku opékáme. Přidáme i posekané kopřivy. Když zavadnou, přisypeme ostatní posekané bylinky a odstavíme z plotny.
Okoralé houstičky přesypeme do velké mísy. Pokapeme máslovým vývarem a promícháme. Přidáme masovou směs. Žloutky rozkvedláme se šlehačkou, pepřem a muškátovým oříškem. Přelijeme přes houstičky s masem a promícháme. Bílky ušleháme se špetičkou soli v polotuhý sníh. Stěrkou velmi zlehka vmícháme do nádivky. Zapékací formu vymažeme vydatně máslem a vysypeme strouhankou. Směs do ní rozvrstvíme. Navrch položíme plátky zbylého másla. Upečeme v troubě předehřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25 minut.

Autor článku: Monika Poledníková 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.