Recepty na netradiční a zdravé vánoční cukroví. Oslňte hosty a zůstaňte fit!
Vánoce jsou svátky, které se svými blízkými trávíme často u stolů plných dobrých pokrmů, cukroví i nápojů. Hodování k Vánocům prostě patří. Pokud se ale už nyní děsíte nabraných kalorií, může vám přijít vhod pár tipů na zdravé vánoční cukroví. Pokud chcete tradiční nabídku cukroví hlavně ozvláštnit, inspirujte se recepty na netradiční vánoční cukroví z různých surovin.
Zdravé vánoční cukroví – tradiční, ale zdravější
Pokud chcete letošní vánoční svátky prožít zdravěji, ale zároveň si je nedokážete představit bez klasických perníčků nebo lineckého, vyzkoušejte jejich zdravější varianty. Stačí nahradit bílou mouku pohankovou nebo celozrnnou a místo cukru sladit třeba sirupem z agáve.
Perníčky z žitné mouky
Vůně perníčků neodmyslitelně patří k Vánocům, vyzkoušejte jejich zdravou variantu z žitné mouky a sirupu agáve.
- 250 g žitné mouky hladce namleté
- 50 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce agáve sirupu (nebo medu)
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička citrónové kůry (chemicky neošetřená)
- Špetka mletého hřebíčku a skořice
Máslo nechejte změknout a utřete ho s agávovým sirupem (či medem), mlékem a vejcem. Přidejte mouku, do které nejprve přimíchejte koření, citrónovou kůru a prášek do pečiva. Vypracujte v hladké těsto, vložte do svačinového sáčku a nechte přes noc odležet v chladu. Z těsta vyválejte plát silný asi 3-5 mm a vykrajujte libovolné tvary. Pečte asi 10 minut na 170°C. Hotové perníčky uložte v uzavřené krabici na chladné místo alespoň na týden, ideálně 14 dní, aby se pěkně uležely a změkly.
Javorové zázvorky
Zdravější varianta zázvorek s javorovým sirupem a pohankovou moukou má lehce odlišnou chuť, pokud ale patříte mezi milovníky tohoto cukroví, určitě nebudete zklamaní.
- 90 g javorového sirupu
- 60 g másla
- 125 g pohankové mouky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky prášku do pečiva
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte javorový sirup a na mírném plameni dobře promíchejte. Sundejte z plotýnky a nechejte vychladnout. V míse smíchejte pohankovou mouku, zázvor a kypřící prášek. K sypkým surovinám přidejte vychladlý tuk se sirupem a vypracujte hladké těsto. Z těsta válejte kuličky velké přibližně jako ořech a naskládejte je na plech s pečícím papírem. Kuličky opatrně zploštěte lžící a pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
Zdravé linecké
Linecké patří mezi stálice mezi vánočním cukrovím. Vyzkoušejte variantu se dvěma druhy mouky a sezamovým olejem jako zdravé vánoční cukroví.
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g sójové mouky hladké plnotučné
- 100 g oleje např. sezamového
- 60 g sirupu agáve
- Citrónová kůra (chemicky neošetřená)
- Několik lžic vody
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte vláčné těsto. Nechejte ho alespoň půl hodiny odpočívat v lednici a pak z něj vyválejte plát silný asi 5 mm. Pak už se můžete pustit do vykrajování. Pečte do růžova v troubě vyhřáté na 160°C.
Karobové pracny
Karob je zdravější varianta kakaa a z vánoční klasiky vám vytvoří netradiční vánoční cukroví, které zaujme všechny vaše hosty.
- 350 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g másla
- 1500 g třtinového cukru
- 140 g mletých oříšků
- 20 g karobu
- Několik lžic vody
- ½ lžičky skořice
Smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte změklé máslo a vodu a vypracujte těsto. Nechte jej alespoň hodinu odležet v lednici a pak jím naplňte pracnové formičky. Pečte na plechu asi na 165°C.
Jáhlové kuličky Rafaelo
Jáhlové kuličky nejen vzhledem připomínají oblíbené kuličky Rafaelo. Pokud na ně nedáte dopustit, určitě vyzkoušejte zdravé vánoční cukroví z jáhlů a kokosu.
- 100 g jáhel
- 2 lžíce medu
- 30 g mletých ořechů
- 30 g kokosu
- Mandle k obalení
Jáhly uvařte do měkka a rozmixujte na kaši. Přidejte med, kokos a mleté ořechy tak, aby vzniklo těsto. Správné konzistence dosáhnete přidáním kokosu nebo trošky vody. Těstem obalte spařené mandle a vzniklou kuličku vyválejte v kokosu.
Zdravé vánoční cukroví netradičně
Zdravé vánoční cukroví má ale mnoho dalších variant, nebojte se vyzkoušet něco úplně nového. Oslňte všechny vánoční hosty a předveďte jim, že i zdravé vánoční cukroví může být lahodné.
Švestkovo-jablečné kuličky
Sušená jablka a švestky obsahují řadu vitamínů a cukroví promění ve zdravou pochoutku.
- 100 g ovesných vloček
- 100 g sušených jablek
- 60 g sušených švestek
- 100 g rozemletých dětských piškotů
- 80-100 g másla
- Špetka skořice a mletého hřebíčku
- Šťáva a kůra z citrónu (chemicky neošetřeného)
Sušená jablka nejprve naložte na pár hodin do vody a opražte rozemleté ovesné vločky. Poté jablka sceďte, namelte a smíchejte s vločkami. Přidejte piškoty, švestky nasekané na malé kousky, koření, citrónovou šťávu s kůrou a máslo. Vypracujte těsto, přesné množství másla odhadněte dle konzistence těsta. Z těsta vytvarujte kuličky.
Špaldovo-kukuřičné sušenky
Výborné špaldové sušenky slazené ječmennou sladěnkou můžete klidně péct po celý rok.
- 300 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 200 g rostlinného tuku
- 100 g sladěnky ječmenné nebo rýžového sirupu
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich těsto. Nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici a následně rozválejte a vykrajujte tvary dle libosti. Pečte v troubě asi 15 minut na 150°C.
Mrkvové vánoční hvězdičky
I malé děti ví, že mrkev je zdravá, proč ji tedy nevyužít při vánočním pečení? Toto zdravé vánoční cukroví vás okouzlí.
- 180 g jemně nastrouhané mrkve
- 300 g celozrnné mouky
- 250 g tuku
- ½ sáčku prášku do pečiva
- moučkový cukr s vanilkou na obalení
- mandle na plátky
Tuk utřete s nastrouhanou mrkví, ke směsi přisypte mouku a prášek do pečiva a vytvořte těsto. Těsto vyválejte a vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary. Vykrojené cukroví ozdobte plátky mandlí a pečte asi 10 minut na 180°C. Ještě horké cukroví můžete obalit v moučkovém cukru.
Netradiční zdravé vánoční cukroví
Pokud vás netrápí kalorie, ale lámete si hlavu, jak vánoční menu ozvláštnit, inspirujte se naší nabídkou a upečte si netradiční vánoční cukroví.
Fíkový salám s vlašskými ořechy a mandlemi
Fíkový salám ocení i vegetariáni, netradiční vánoční cukroví je chuťově lahodné a jeho příprava je opravdu jednoduchá.
- 200 g fíků
- 180 g moučkového cukru
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 50 g nahrubo nasekaných mandlí
- 2 syrové žloutky
Fíky a vlašské ořechy pomelte společně na masovém strojku. Ke vzniklé směsi přidejte mandle, cukr a žloutky. Vše smíchejte a z těsta vytvořte čtyři až pět válečků. Zabalte je do potravinové fólie a nechejte do dalšího dne ztuhnout v lednici. Podávejte nakrájené na plátky jako salám.
Sušenky se zeleným čajem
Zdravé vánoční cukroví s netradiční surovinou – zeleným čajem – ozvláštní vánoční tabuli, křehké sušenky ale můžete péct po celý rok.
- 280 g hladké mouky
- 2 lžíce prášku z namletého zeleného čaje (matcha)
- ½ lžičky soli
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru
Mouku, čaj a sůl prosejte do mísy. Máslo ušlehejte do pěny a přidejte cukr, pokračujte ve šlehání asi 2 minuty, aby byla směs nadýchaná. Vsypte sypké suroviny a promíchejte při nízkých otáčkách mixéru. Hotové těsto vyválejte na pečícím papíru asi na 3 mm silný plát, který dejte asi na půl hodiny vychladit. Poté z těsta vykrajujte tvary dle libosti a pečte podložené pečícím papírem asi 15 až 20 minut na 160°C. Cukroví by se mělo zpevnit, ale zůstat světlé.
Medovníkové kuličky
Pokud milujete medové dortíky, medovníkové kuličky jsou právě pro vás. Jednoduché na přípravu a přitom výborné.
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 60 rozpuštěného másla
- 4 lžíce medu
- 200 g moučkového cukru
Krém:
- 1 karamelové kondenzované mléko
- 1 máslo
Všechny ingredience na těsto promíchejte mixérem, vytvarujte nepravidelné placky a pečte je asi 10 minut na 180°C. Zatímco se těsto peče, připravte si krém: máslo utřete s karamelovým kondenzovaným mlékem. Pláty po upečení nechte zchladnout, nalámejte je a rozmixujte v mixéru na drobečky. Část drobečků si odložte, zbytek smíchejte v míse s krémem. Vzniklou hmotu nechte asi 2 hodiny odpočívat v lednici, následně z ní tvarujte kuličky, které obalte ve zbytku drobečků.
Diskuse k článku