Mango srovná krevní cukr a bystří mysl. Naordinujte si pravidelnou dávku tohoto tropického ovoce
Není snad nikdo, komu by mango nechutnalo. Lahodně sladké ovoce nás prostřednictvím chuti doslova přenese do tropického ráje. A nejen to. Zatímco si pomlaskáváme a vychutnáváme každý kousek, dodává mango našemu tělu pořádnou dávku vitamínů, minerálů, enzymů, vlákniny a antioxidantů. Jak moc je tedy zdraví prospěšné?
Označení “mango” pochází z tamilského slova mangkay nebo mangay. Portugalští obchodníci, kteří mango ochutnali a v západní Indii se usadili, název ovoce zjednodušili. O té doby je to jednoduše: mango. V minulosti se všechny části manga využívaly pro léčebné účely. Tedy nejen samotné plody, ale i slupky, listy, pecky a dokonce i kůra stromu, na které mango roste. A mimochodem, pokud někomu v Indii dáte košík manga, je to považováno za akt přátelství.
Dopřejte si lahodné mango
Mango je plodem velkého stálezeleného stromu, který roste téměř výhradně v tropech a subtropech. Plod je peckovice, tudíž patří do stejné skupiny ovoce jako nám bližší třešně, švestky nebo broskve. Chuťově se pak blíží spíše kříženci broskve a ananasu. Na povrchu může být mango zelené, žluté nebo červené, ale dužina uvnitř je vždy zlatožlutá. I když je mango sladké, má relativně nízký obsah kalorií. Pyšní se však vysokým obsahem vlákniny, vitamínů (A, C, E, B2, B6, B9, K) i minerálů (sodík, měď, draslík, niacin, hořčík). Dále pak nechybí antioxidanty (zeaxanthin, kvercetin, astragalin a beta-karoten).
Přírodní doplňky stravy z exotických bylin - podpořte své zdraví dary přírody
České superpotraviny mohou nahradit ty exotické. Používáte je?
Papája je božské zdravé ovoce. Věděli jste však, že její semena je možné využít jako náhražku pepře?
Blahodárné působení manga
Odnepaměti se mango používá v tradiční přírodní medicíně. Je totiž obrovsky výživné a pro naše zdraví má spoustu benefitů. Uvádí se, že mango pomáhá podporovat správné vylučování, zklidňuje krk a díky vytváření vlhkosti udržuje správnou hladinu tekutin v těle. Tradiční čínská medicína pak mango používá k posílení trávení, nahromadění tělesných tekutin i k usnadnění odkašlávání. Rovněž se má za to, že mango zvyšuje vnitřní teplo těla, tudíž je dobré na krevní oběh a dokáže zajistit i dostatek energie.
Prokazatelné účinky manga na zdraví
Při pravidelné konzumaci je mango schopno snižovat krevní cukr. Je to dáno především vysokým obsahem antioxidantů i vlákniny. I u zdravých lidí pak pomáhá mango udržovat stabilní hladinu glukózy v krvi. Stejně tak je schopno regulovat krevní tlak, především díky obsahu draslíku. Což je naprosto zásadní prvek, pokud jde o regulaci krevního tlaku. Mango je rovněž považované za jednu z nejlepších potravin pro mozek.
Je nabité vitamínem B6, který je nezbytný pro udržení správných mozkových funkcí. Některé studie jasně prokazují, že nedostatek vitamínu B6 může přispívat ke zhoršení kognitivních funkcí. Díky vysokému obsahu vitamínu B6 je mango tedy nejen klíčové pro udržení funkce mozkových neurotransmiterů, ale pomáhá i při podpoře dobré nálady a kvalitního spánku. A v neposlední řadě pak mango, díky obsahu antioxidantu zeaxanthinu, chrání před věkem podmíněnou makulární degenerací.
Mango je i pro krásu
Mango v sobě ukrývá i spoustu živin, které fungují jako prevence stárnutí. Budeme-li mango tedy pravidelně jíst, může nám pomoci udržet si déle mladistvý vzhled. Pomůže s tím zejména vitamín A, který podporuje obnovu tkání a často se i lokálně využívá jako prostředek proti vráskám a stárnutí pleti. A dále pak vitamín C, který chrání pokožku před oxidačním poškozením a zvyšuje produkci kolagenu. Ten má zase na starosti zachování elasticity pokožky.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku