Skolila vás letní viróza? Jezte ve velkém potraviny s vysokým obsahem zinku, postaví vás na nohy
Zatímco na jaře a na podzim jsme si zvykli na vcelku pravidelné chřipkové epidemie, přes léto nás mohou potrápit takzvané letní virózy neboli letní chřipky. Projevují se především škrábáním v krku, výtokem z nosu, bolestmi hlavy a únavou. Objevit se může i teplota, zimnice, bolesti břicha nebo zažívací obtíže. Viry totiž mohou napadnout všechny sliznice v našem těle. Naštěstí je tu ale zinek, který s případnou virózou může hodně rychle zatočit.
Zinek se esenciální stopový prvek, který hraje roli ve více než stovce enzymatických reakcí v těle. Právě proto je konzumace zinku tak důležitá. Navíc jde o jeden z minerálů, které mohou pomoci urychlit nebo dokonce zastavit nastupující (nejen letní) virózu.
Zinek, letní virózy a další výhody pro zdraví
Zinek je prvek nezbytný k udržení pevného zdraví. V těle navíc také plní spoustu důležitých funkcí. Je třeba pro zdravé dělení buněk, působí jako antioxidant, bojuje proti poškození volnými radikály a dokonce zpomaluje proces stárnutí. Nedostatek zinku v těle je navíc jeden z největších rizikových faktorů způsobujících onemocnění. Malé množství zinku v těle může mít na svědomí právě i letní virózy. A pozor: není důležité užívat zinek synteticky. Nejlepší volbou je pochopitelně zinek do těla dostat přes ty správné potraviny.
Bylinky, bez kterých se v létě neobejdete
Jehličnany ochrání před nachlazením, virózou i chřipkami
Černý, červený nebo bílý rybíz: barevné letní osvěžení plné vitamínů
Zinek posílí imunitu a eliminuje letní virózy
Zinek je antioxidantem, což znamená, že pomáhá bojovat proti oxidativnímu stresu a snižuje šance na rozvoj mnoha vážných onemocnění. Studie rovněž ukázaly, že zinek potřebujeme i k aktivaci T-buněk, které jsou zásadní pro správně fungující imunitu. To je i důvod, proč lidé s nedostakem zinku bývají náchylnější k různým onemocněním, jako jsou právě letní virózy, chřipky či nachazení. Zinek rovněž likviduje záněty v těle. A je také důležitý pro zdraví očí, jelikož slouží k přeměně vitamínu A do aktivní formy.
Zinek toho ale umí mnohem víc. Napomáhá hojení ran, srovnává hormonální systém, podporuje reprodukci a je nezbytný také pro růst a obnovu svalů. V neposlední řadě pak podporuje kardiovaskulární funkce.
Strava jako prevence letní virózy
Většina potravin s vysokým obsahem zinku je živočišného původu. Jde především o ústřice, hovězí, jehněčí maso nebo také vejce. Ovšem i vegetariáni a vegani mají své kvalitní zdroje, které správnou hladinu zinku v těle zajistí. Jde zejména o ořechy, semena a luštěniny. Kvalitním zdrojem jsou například konopná, slunečnicová a dýňová semínka, kešu ořechy, čočka a houby shiitake. Navíc vstřebávání zinku lze pak vylepšit i jedením kváskového chleba, klíčků a předem namočených luštěnin.
Letní viróza a bylinky pro první pomoc
Kromě zinku je pak možné sáhnout i po čerstvých bylinkách, které jsou v tomto období obzvláště účinné. Zejména jde o čerstvý jitrocel, mátu, mateřídoušku nebo tymián. Vynikající jsou květy i semena čerstvé lichořeřišnice. Pokud vás bolí v krku, pak je skvělá i šalvěj. Budete-li jejích služeb využívat pouze k výplachům nebo na kloktání, postačí bylinku jen zalít horkou vodou a nechat vylouhovat. Jestliže však budete šalvěj chtít i pít, je nezbytné ji alespoň po dobu dvou minut povařit. Jde o to, že obsahuje thujon, který může být značně dráživý a v těle se kumuluje. Povařením jeho množství ve výsledném nápoji značně eliminujeme až zcela likvidujeme. A rozhodně nezapomínejte ani na ovoce a zeleninu. Nejkvalitnější jsou pochopitelně pěstované v bio kvalitě bez používání zbytečné chemie.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku