Všemocná vláknina: sníte jí alespoň 20 gramů denně?

Všemocná vláknina: sníte jí alespoň 20 gramů denně?

Nejúčinnější je konzumovat vlákninu v jejím přírodním stavu, tedy v potravinách bohatých na obsah vlákniny. K takovýmto potravinám patří především veškerá zelenina, ovoce, celozrnný chléb a celozrnné pečivo, sójová mouka, ovesné vločky, neloupaná rýže, celozrnné těstoviny a otruby.

Čtěte také:

Ovesné vločky a zdraví - chutné recepty z ovesných vloček proti mnoha nemocem

V čem pomáhá vláknina

Vláknina napomáhá při redukci váhy. Naplňuje žaludek a díky vstřebané vodě snižuje chuť k jídlu. Vláknina rovněž prodlužuje trávení potravy v žaludku a způsobuje tím pocit nasycení. Také udržuje tlusté střevo v dobrém stavu. Upravuje nejrůznější zažívací obtíže, průjem i zácpu, upravuje syndrom dráždivého tračníku a je prevencí vzniku hemeroidů. Pomáhá z těla vylučovat toxiny a rakovinotvorné látky. Je také účinná při prevenci žlučových kamenů. Správnou stravou, bohatou na vlákniny, udržujeme svůj trávící trakt v dobré kondici a čistotě, což se příznivě projeví i na kvalitě naší pokožky, zdraví vlasů a nehtů.

Druhy vlákniny a její složky

Vláknina rozpustná: je obvykle součástí ovoce, zeleniny a také luštěnin (čočka, bílé a červené fazole), obsažena je také v ovsu. Je tvořena složkami rostlinných buněk a buněčných stěn. Typem rozpustné vlákniny jsou i drobná semínka jitrocele blešníkového tzv. pallia. Další hojně využívanou rostlinou v tomto směru v posledních letech je jitrocel indický, ze kterého se vyrábí dnes velmi známé a oblíbené psyllium.

Složení a podíl vlákniny závisí na zralosti rostlin a plodů. Hlavní složkou vlákniny v ovoci je pektin. Rozpustná vláknina vstřebává nadbytečnou vodu ze střev, změkčuje a zvětšuje stolici, pomáhá udržovat trávící trakt v dobrém stavu, čistí tlusté střevo. Váže na sebe cholesterol, který pak odchází z těla ven. Strava s vysokým podílem rozpustné vlákniny dokáže snížit spotřebu inzulinu v organismu a tak velmi účinně napomáhá diabetikům zpomalovat vstřebávání krevního cukru.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina je obsažena v obilninách a zrnech, skládá se především z různých složek buněčných stěn a z ligninů, což jsou přírodní pojiva dřevnatých rostlin, ty sice váží vodu, ale na rozdíl od vlákniny rozpustné nebobtnají. Zažívacím traktem procházejí nestrávené, nemohou být vstřebány ani rozštěpeny enzymy lidského těla. V obilninách je téměř veškerá vláknina tvořena celulózou a hemicelulózou v povrchové vrstvě. Při zpracování obilí na bílou mouku je vláknina odstraňována jako otruby. V otrubách je podíl vlákniny asi 26 procent. V kvalitním celozrnném pečivu asi osm procent a v bílém pečivu pouhá dvě až tři procenta.

Nerozpustná vláknina podporuje funkci střev, váže na sebe toxiny a rakovinotvorné látky a podporuje jejich vylučování ven z těla.  Strava s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny je důležitou prevencí střevních potíží a hemeroidů. Snižuje čas potřebný k průchodu odpadových látek zažívacím traktem, zpomaluje vstřebávání cholesterolu ze střev a snižuje hladinu cholesterolu v organismu.

Celulóza

Celulózu můžeme ve stravě získávat z kořenové zeleniny, kedluben, řepy, chřestu, fazolových lusků a otrub.

Pektiny

Pektiny jsou obsaženy v jablkách, hruškách, broskvích, meruňkách, citrusových plodech a bobulovitém ovoci.

Lignin

Lignin je obsažen v ananasu, řepě, listové zelenině a neloupaných zrnech.

Vláknina a stravovací návyky

Vzhledem k tomu, že naše běžné stravovací návyky bývají na vlákninu poměrně chudé, je vhodné ji průběžně do stravy doplňovat. Výborné je v tomto ohledu lněné semínko a jitrocel blešníkový.

Vláknina v potravinách byla v minulosti dokonce považována za podřadnou a nepříliš podstatnou složku. Francouzský badatel v oblasti výživy Antoin Augustin Parmantier, který byl v Napoleonově době generálním inspektorem zdravotnictví, prosadil do jídelníčku brambory,  byl průkopníkem v pěstování cukrové řepy a také založil školu na pečení chleba. Za války byl zodpovědný za zásobování Napoleonovy armády. Začal péci tzv. „ušlechtilý chléb“, odstranil otruby a vznikl bílý chléb, hmotnost pečiva byla nižší, také obsah vlákniny se snížil avšak obsah kalorií a tedy i energie byl vyšší.

V bílém pečivu moc vlákniny nenajdete

Kalorie z bílého chleba přejdou ve střevu rychleji do krve, proces není zpomalen přítomností vlákniny. Za války byl tento fakt velice přínosný, avšak tento chléb, ochuzený o vlákninu není k dlouhodobému požívání vhodný. Jeho pravidelná a dlouhodobá konzumace může vést ke snížení odolnosti organismu a k rozvoji civilizačních chorob – kornatění cév, ke vzniku křečových žil, k rozvoji onemocnění cukrovkou, k vysokému krevnímu tlaku, žlučovým kamenům, střevním polypům a k celkově oslabenému procesu detoxikace organismu, v neposlední řadě k nadváze.

Nedostatek vlákniny ve stravě tyto choroby nezpůsobuje, avšak podporuje. Chybné stravovací návyky mohou vést k rozvoji nemocnosti obyvatelstva. Potrava, kterou nám poskytuje sama příroda, je tou nejlepší, která pro nás může být. Je přirozeně přizpůsobena trávícím schopnostem člověka a je nejvhodnější pro naše zdraví.

Jak zvýšit příjem vlákniny

Zvýšit denní příjem vlákniny v jídelníčku je možné především zařazováním čerstvé zeleniny nebo ovoce, celozrnného pečiva, výrobků ze sójové mouky nebo i přírodních forem příloh – neloupanou rýži, brambory ve slupce a podobně. Celozrnný chléb a celozrnné pečivo dodávají tělu nejen vlákninu, ale také některé minerály a vitamíny – hořčík, zinek, chrom, vitamín B6, vitamín E, kyselinu listovou a jiné. Dostatečný příjem vlákniny představuje asi půl kilogramu zeleniny a ovoce za den.

 Ideálním zdrojem vlákniny je ovoce, zelenina nebo třeba luštěniny. Využít můžete třeba také psyllium.

Proti cholesterolu s vlákninou

Potraviny živočišného původu bývají obvykle bohaté na cholesterol. Čím větší máme v potravě přísun cholesterolu z potravin živočišného původu, tím více potravin rostlinného původu, s obsahem vlákniny bychom měli jíst. Uvádí se, že poměr by měl být vyvážený tak, že na jeden díl potraviny živočišného původu přijmeme tři až čtyři díly potravin rostlinného původu. Je také důležité při jídle dostatečně žvýkat, díky enzymu ptyalinu, který je obsažen ve slinách, se totiž vláknina odděluje od živin. Vláknina omezuje vstřebávání cholesterolu ze stravy živočišného původu, zachytává molekuly cholesterolu, váže je, a odvádí následně stolicí ven z těla, tak už nemůže molekula cholesterolu přejít do krve. Vláknina nepřímo urychluje odbourávání cholesterolu v těle.

Čím nižší je hladina cholesterolu v krvi, tím nižší je také riziko vzniku a rozvoje různých civilizačních onemocnění.

Potraviny bohaté na vlákninu

Vláknina a avokádo

Výtečným zdrojem vlákniny je krémová dužina avokáda, dvě lžíce avokáda mají asi dva gramy vlákniny a celý plod asi osm gramů. Avokádo obsahuje zdravé tuky, které pomáhají snižovat cholesterol a riziko srdečních onemocnění, obsahuje také nejvíce vitamínu E z veškerého ovoce.

Vláknina v celozrnném pečivu

Celozrnné pečivo je rovněž dobrým zdrojem vlákniny, celozrnná mouka si totiž na rozdíl od bílé mouky zachovává všechny živiny, které jsou obsaženy ve vnějším plášti zrna. Celozrnné pečivo je bohaté na vitamíny, minerály, esenciální mastné kyseliny a vlákninu.

Brokolice jako zdroj vlákniny

Velmi zdravá je také brokolice, jedná se o košťálovou zeleninu, která obsahuje velké množství vlákniny. Vařením brokolice ztrácí zdraví prospěšné látky, a proto vyžaduje velmi šetrnou kuchyňskou úpravu.

Vláknina v luštěninách

Luštěniny jsou rovněž bohaté na vlákninu, mezi nejkvalitnější luštěniny vůbec patří cizrna. Posiluje imunitní systém a pomáhá proti vysokému cholesterolu. Je známá také jako „římský hrách“, oblíbená je na středním východě, kde je podávána v podobě tradiční pomazánky humus nebo smažených placiček falafel.

Doplňte vlákninu konzumací pohanky

Dalším významným zdrojem vlákniny je pohanka. Kromě vlákniny obsahuje také mnoho vitamínů a minerálních látek, je bezkonkurenčním zdrojem rutinu. Má celou řadu pozitivních zdravotních účinků, zvyšuje pevnost stěn cév a pomáhá v prevenci a léčbě křečových žil. Z pohanky si můžete připravit například pohankovou kaši, pohankovou pomazánku nebo pohankové karbanátky. V době před sto lety a více bývala pohanka v našich zemích běžných pokrmem, potom se na ni po někudy pozapomnělo, ale díky jejím zázračným účinkům na lidské zdraví se do jídelníčku opět navrací.

Vláknina v ořeších a semenech

Dalšími zdroji vlákniny jsou různé ořechy, semínka a sušené ovoce. Ořechy však zároveň obsahují hodně tuku, proto nejsou příliš vhodné při dietě. Ze semínek je to například již výše zmíněné lněné semínko, slunečnicová semínka a jiné. Jablko patří mezi nejzdravější možné svačinky vůbec, obsahuje jen málo kalorií a je zdrojem vlákniny, vitamínu C a celkově posiluje imunitní systém. Jablečný pektin na sebe váže těžké kovy a pomáhá trávení. Také hrušky jsou velice výživné a bohaté na vlákninu, zejména tedy v tom případě, pokud se konzumují neoloupané.

Vláknina v ovesných vločkách

Ovesné vločky obsahují beta glukan, který snižuje hladinu cholesterolu a posiluje imunitní systém. Jeden šálek ovesných vloček obsahuje asi 8 gramů vlákniny. Vločky jsou ceněné i pro svůj vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1, B6 a E, železa a vápníku.

Vyzkoušejte ovesnou kaši k snídani nebo si ovesné vločky přidávejte do jogurtu. Kukuřice je dalším skvělým zdrojem vlákniny, krom ní obsahuje také minerální látky-draslík, fosfor, hořčík a železo. Čočka obsahuje velké množství bílkovin a sacharidů, vitamínů skupiny B, železa a dalších minerálů, je rovněž bohatým zdrojem vlákniny, z jednoho šálku vařené čočky jí přijmete přibližně pět gramů.

Vláknina v malinách

Mezi výživové bomby patří maliny, jsou nejen chutným zdrojem vlákniny, ale i dalších prospěšných antioxidantů.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!